Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Veelzijdig Noord-Ethiopië

15 dagen

Groepsrondreis | Verre reis | Vliegreis

De afwisseling van landschappen en culturen maakt Ethiopië een unieke bestemming. Natuur gaat hand in hand met lokale ontmoeting. Bovendien kent Ethiopië een rijke geschiedenis. Wist je dat het christendom al vroeg in Ethiopië aardde? De christelijke cultuur zie je duidelijk in de samenleving naar voren komen. Laat je tijdens deze veelzijdige 15-daagse reis verrassen. Schitterende landschappen als hooggebergtes, woestijnvlaktes en grote meren, kleurrijke markten, primitieve volkeren en indrukwekkende bezienswaardigheden, waarvan velen op de UNESCO werelderfgoedlijst staan! In het groene noorden is het orthodoxe geloof meer zichtbaar; eeuwenoude kastelen, kloosters en de unieke rotskerken van Lalibela. En in Axum duik je in een stukje Bijbelse geschiedenis. Hier zou namelijk de originele Ark van het Verbond liggen. Je bezoekt de nederzettingen van de legendarische Bijbelse koningin Sheba, die koning Salomo bezocht in Jeruzalem. 

 

Highlights

 • Ontmoetingen met de lokale bevolking tijdens een koffieceremonie
 • Duik terug in de tijd in de geschiedenis naar Axum!
 • Hooggebergtes, woestijnvlaktes en grote meren
 • De ondergrondse kerken van Lalibela

Programma

Dag 1, woensdag: Amsterdam – Addis Abeba

Vanaf Schiphol vliegen we met overstap naar Addis Abeba. Later op de avond komen wij aan en worden we naar ons hotel gebracht.

 

Dag 2, donderdag: Addis Abeba stadstour

Na ons eerste ontbijt verkennen wij de snel groeiende hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba. Tijdens een stadstour in het centrum, struinen wij op de grootste open markt van Afrika rond. Zo krijg je een geweldige eerste indruk van de bijzondere cultuur! Maak ook kennis met het bijzondere geloof van Ethiopië, het Ethiopisch Orthodoxe christendom. Wij bezoeken de Holy Trinity kathedraal, de grootste orthodoxe kerk van het land. Ook bekijken wij de Kiddist Maryam kerk, waar zich het Menelik II mausoleum bevindt. Daar naast staat de cirkelvormige Kidane Mihret Kerk met prachtige muurschilderingen en een heilig water bron.

 

Na onze stadswandeling ontdekken wij de stad vanuit een andere invalshoek. Per auto bezoeken wij de Entoto bergen, net buiten de stad. Hier zien we de achthoekige Entoto Maryam kerk, door keizer Menelik gebouwd aan het eind van de 19e eeuw. Aan de achterzijde is het paleis te zien waar de keizer met zijn familie woonde.  

 

Optioneel deze middag kun je kiezen voor een bezoek aan het Nationaal Museum of het Volkenkundig Museum (exclusief). Hier vind je twee afgietsels van Lucy, die in 1974 de gefossiliseerde hominida ontdekte. Ook zijn er oude voorwerpen uit Axum en Gondar en een overzicht van de Ethiopische kunst. In het Volkenkundig Museum zie je de diverse culturen en gebruiken van Ethiopische bevolkingsgroepen en stammen.

 

Dag 3, vrijdag: Addis Abeba – Debre Markos

Wij verlaten Addis Abeba en rijden in ongeveer twee uur naar het oudste en grootste klooster in het land, dat nog in gebruik is! Onze orthodoxe gids leidt ons rond door dit vernieuwde klooster en het museum. Wat het bijzonder maakt, is de introductie in de orthodoxe kerk van Ethiopië en de vele pelgrims die jaarlijks naar deze plek komen. In Debre Markos worden wij uitgenodigd voor een traditionele koffieceremonie, dit hoort bij de cultuur en hier ontmoeten wij de lokale bevolking. Met een wandeling in de prachtige bergen sluiten wij samen deze dag af. Wij overnachten hier of in een volgende plaats in ons hotel.

 

Dag 4, zaterdag: Bahir Dar – Tana meer – Watervallen in de Blauwe Nijl

Na het ontbijt gaan wij naar de meest indrukwekkende stad in noordwest Ethiopië, Bahir Dar. De stad ligt aan het Tana meer, het grootste meer van het land. Op kleine (schier)eilandjes in het meer zijn kloosters gebouwd. Hier vind je overblijfselen van oude Ethiopische heersers en schatten uit de Ethiopisch orthodoxe kerk. Met een boot bezoek je deze pittoreske plekken, met prachtige icoon-achtige schilderingen uit de veertiende eeuw. Ook vind je in dit gebied de imposante Blue Nile watervallen. Met een immense kracht valt het water 45 meter naar beneden in de Nijl, die in het regenseizoen zo’n 400 meter breed is. Wij maken een wandeling van zo’n anderhalf uur door de heuvels, over een oude Portugese brug met een prachtig uitzicht op de enorme waterval. Wij gaan terug met een bootje over de bovenstromen van de waterval. Wat bijzonder!

 

Dag 5, zondag: Vrije dag

De reisleider verzorgt een samenkomst of we bezoeken een lokale kerkdienst in Bahir Dar. Wat fijn dat we van Gods schepping en van de schepper samen mogen genieten. Rest van de dag is vrij.

 

Dag 6, maandag: Bahir Dar - Gondar

Na ons ontbijt rijden wij naar Gondar. Maak je klaar om terug in de tijd te stappen! Gondar is een stad vol historie, met gebouwen en schilderingen vanaf de 17e eeuw. Gondar is eeuwenlang de hoofdstad geweest van het keizerrijk Ethiopië, gestart met keizer Fasilides of Fasilades. Uit die tijd dateren de mooiste en meest bekende historische gebouwen. Hier bezoeken wij de Debre Berhan Selassie kerk, waar je authentieke plafond- en muurschilderingen vindt. En uiteraard laten wij ons begeleiden door Fasilides’ Compound, een unieke plek waar meerdere kastelen uit verschillende tijdperken bij elkaar staan. De plaats vertelt je een groot deel van de geschiedenis van de koningen en keizers in Ethiopië.

 

Dag 7, dinsdag: Simien Mountain: Dak van Afrika

In de ochtend rijden wij naar de Simien Mountains, het zogenaamde Dak van Afrika. En niet voor niets: het is een landschap met een bijzondere ontstaansgeschiedenis, ooit één van de grootste vulkanen op aarde. Door het ruige verleden is een ongewoon berglandschap ontstaan met steile, kromme toppen en extreem diepe dalen. In de bergen komen vele bijzondere dieren voor, zoals de gelada (de enige grasetende aap), de waliasteenbok, antilopen, verscheidene gieren, andere roofvogels en zelfs katachtigen als de luipaard en de Ethiopische wolf. Het gebied behoort tot één van de bedreigde UNESCO werelderfgoed landschappen. In dit unieke landschap maken wij dan ook een fijne wandeling.

 

Dag 8, woensdag: Simien Mountains - Axum

Vandaag rijden we vanuit de Simien Mountains naar Axum. Het is een prachtige route, met vooral in het begin vergezichten vanuit de bergen over de omliggende vlaktes. We rijden de regio Tigray in en zien dat de huizen weer anders zijn dan in de andere regio’s. Na ongeveer 7 uur rijden komen we aan in Axum, een stad waar we ver terug gaan in de geschiedenis. Axum was een belangrijk koninkrijk uit de oudheid en was een van de nederzettingen van de Bijbelse Koningin Sheba. De lokale gids vertelt ons over de historie.  

 

Dag 9, donderdag: Axum

We bezoeken met een lokale gids alle bezienswaardigheden. Hieronder een uitgebreide beschrijving.

 

Archeologische vondsten uit de oudheid

Het Stelae Field en bijbehorend archeologisch museum tonen de best bewaard gebleven stukken. Het veld telt meerdere staande obelisken, die waarschijnlijk dienden als begrafenismonumenten en ongeveer 1700 jaar oud zijn. Ze vallen op door hun enorme formaat; de grootste is 33 meter. Deze is gevallen en ligt gebroken in meerdere stukken op de grond. De grootste nog steeds staande obelisk is 24 meter. Op het veld vind je ook het graf met de valse deur. Het archeologische museum heeft een tentoonstelling van Axum's opgravingen, zoals oude munten en potten. Andere overblijfselen uit deze periode vinden we net buiten Axum, zoals de graftomben van de koningen Kaleb & Gebre Meskel, het zwembad van Mai Shum (ook wel "het bad van koningin Sheba" genoemd) en een kleine hut met een ‘stenen tafel’ die is gegraveerd in de Ge'ez, Sabean en Griekse taal. Verderop vinden we Gudit Stelae Field en Dungur, het paleis van de koningin van Sheba. Dit was waarschijnlijk het meest indrukwekkende paleis ooit gebouwd in Axum, bestaande uit meer dan 50 kamers, met een uitgebreid drainagesysteem.

 

In de imposante bergen van Adwa ligt de vroegst bekende hoofdstad van Ethiopië, Yeha. Deze wordt beschouwd als de geboorteplaats van de vroegste beschaving van het land. De meest opvallende oudheidkundige vondst is de goed bewaard gebleven 12 meter hoge stenen tempel van de maan, waarvan wordt aangenomen dat deze meer dan 2500 jaar oud is.

 

De ark van het verbond en andere christelijke historie

In Axum bevindt zich volgens de overlevering de originele Ark van het Verbond, met de stenen tafelen van de tien geboden. De ark zou in 900 voor Christus door Menelik I zijn meegenomen uit Jeruzalem en naar deze plek zijn gebracht. De ark ligt in een kapel vlakbij de kathedraal, maar is niet te bezichtigen. Wel vinden we hier een rijke historie van kerkelijke gebouwen. Er zijn resten gevonden van een eerste kathedraal uit de 4e eeuw na Christus. De 17e-eeuwse kathedraal is nu een klooster en mag alleen door mannen worden bezocht. De nieuwe kathedraal werd in opdracht van keizer Haile Selassi gebouwd en is voor iedereen toegankelijk. Hier bewaart men een 1000 jaar oude handgeschreven Bijbel. Het nabijgelegen museum heeft een collectie voorwerpen uit de tijd van de keizers van Gondar.

 

Dag 10, vrijdag: Tigray – Gheralta

Vandaag rijden wij door de Tigray regio naar Gheralta. Tijdens een wandeling in de middag bekijken wij de prachtige omgeving en een aantal kerken.

 

Tussen Axum en Mekele liggen de Gheralta Bergen, die met hun grillige toppen uit het omringende tamelijk vlakke terrein omhoog rijzen. Dit buitengewone landschap verbergt een geheim dat pas volledig werd ontdekt in 1966, toen een katholieke priester uit Adigrat het bestaan onthulde van ten minste 123 rotskerken in Tigray, waarvan meer dan 20 in Gheralta. Al deze kerken zijn kunstwerken die in rotsen zijn verstopt. Buiten vallen ze nauwelijks op, maar binnen vinden we prachtige oude architectuur. De muren zijn vaak bedekt met artistieke, kleurrijke schilderingen. Deze kerken zijn ontstaan tussen de 4e en 17e eeuw volgens de plaatselijke tradities, maar geleerden denken dat de oudste uit de 12e eeuw stammen. Vele zijn gebouwd op hoge plateaus en kunnen alleen bereikt worden via een klim langs steile rotsen. Er zijn er ook genoeg die makkelijker toegankelijk zijn.

 

Dag 11, zaterdag: Tigray – Mekele

Wij rijden door de Tigray regio verder naar Mekele. Onderweg maken we weer een wandeling en bezoeken een of meerdere kerken. De rotskerken van Tigray zijn -in tegenstelling tot de kerken van Lalibela- over het algemeen uitgehouwen in rotswanden of in reeds bestaande grotten. Twee van de mooiste kerken, op indrukwekkende plekken en met geweldig uitzicht in alle richtingen, zijn de Debre Maryam Korkor kerk (13e eeuw) en de Abuna Yemata Guh kerk. Beide zijn met moeilijke klimroutes te bereiken. Er zijn ook genoeg kerken eenvoudiger kerken te bezichtigen. In overleg met de gids en de groep wordt een keuze gemaakt. In de ochtend zijn de bezichtigingen, in de middag komen wij aan in Mekele.

 

*Het aantal kerken dat bezocht wordt tijdens deze dagen, is afhankelijk van de keuze. Sommige kerken zijn moeilijk te bereiken. Het kost ten minste 2 uur om er te komen. Andere kerken zijn gemakkelijk te bezoeken. Per kerk is er een toegang verschuldigd. Inclusief is 2 moeilijke of 3 makkelijk te bezoeken kerken. Indien meer kerken worden bezocht, is de toegang voor eigen kosten.

 

Dag 12, zondag: Vrije dag

De reisleider verzorgt een samenkomst of we bezoeken een lokale kerkdienst in Mekele. Samen voelen wij ons gezegend voor de afgelopen week en luisteren naar God’s Woord. Rest van de dag is vrij.

 

Dag 13, maandag: Mekele - Lalibela

Na het ontbijt rijden wij naar Lalibela, een van de historische hoogtepunten van Ethiopië. In dit stadje zijn maar liefst 11 middeleeuwse kerken prachtig uitgehouwen in rotsen, die wij vandaag bezoeken. Deze kerken vormen een meesterwerk dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Een uitgebreid stelsel van sloten en ceremoniële passages geven je toegang tot mystieke kluizenaarsgrotten en catacomben. Hierna bezoeken wij meerdere kerken en vervolgens wandelen wij naar een boerenhuis om de lokale bewoners te ontmoeten en hun levensstijl te ervaren. Hier hebben wij mooie open gesprekken wat een verdieping aan de reis geeft. Beleef tijdens de avond het traditionele uitgaansleven.

 

Dag 14, dinsdag: Lalibela en vlucht naar Addis Abeba

Deze dag vliegen wij terug van Lalibela naar Addis Abeba. Hier is er tijd om te ontspannen en voor de laatste keer van de typisch Ethiopische muziek en dans te genieten tijdens het afscheidsdiner. Vervolgens de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland.    

 

Dag 15, woensdag: Amsterdam

Aankomst in Amsterdam, waar wij terugkijken op een verrijkende reis door het fascinerende land!

Data & prijzen
Vertrek
Thema
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
14-10-2020
Single
John Altena
Niet te boeken
2.450,-
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Addis Abeba v.v. met overstap incl. heffingen
 • Binnenlandse vlucht
 • Eén stuk ruimbagage van 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 14 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op zondag
 • Excursies en entreegelden
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Beter Uit reisleider
 • Informatiebijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 190,-
 • Overige lunches
 • Optionele excursies
 • Visum
 • Fooien
 • Reserveringskosten 25,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte is 15 personen.

 

Let op:

 • Om deel te nemen aan deze reis dien je in fysiek goede conditie te zijn, dit in verband met het intensieve programma en de zwaarte van de reis.
 • De kwaliteit van de wegen is in Ethiopië anders dan je gewend bent. Houdt er rekening mee dat de wegen niet altijd even goed begaanbaar zijn en dat dit soms tot vertragingen en programmawijzigingen kan leiden.

 

Paspoort en visuminformatie

 • Je paspoort dient na vertrek uit Ethiopië nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
 • Een visum voor Ethiopië is verplicht. Je dient dit zelf regelen via de ambassade of een bemiddelingsbureau.

 

Vaccinaties

Neem voor de laatste informatie over vaccinaties contact op met de huisarts of GGD.

 

Hotelovernachtingen (wijzigingen onder voorbehoud)

Dag 2-4

Addis Abeba

Holiday Hotel

2 nachten

Dag 4-5

Debre Marko

LBS Hotel

1 nacht

Dag 5-7

Bahir dar

Rah Nile Hotel

2 nachten

Dag 7-8

Gonder

Fasil Lodge

1 nacht

Dag 8-9

Debark

Waliya Lodge

1 nacht

Dag 9-11

Axum

Sabean

2 nachten

Dag 11-13

Tigray

Geraltha Lodge

1 nacht

Dag 13-14

Mekele

Axum Hotel

2 nachten

Dag 14-15

Lalibela

Top 12

2 nachten

 

 

Totaal

14 nachten

 

Vluchtinformatie (wijzigingen onder voorbehoud)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
14 oktober 2020 Amsterdam Istanbul TK 1952 11.20 uur 15.50 uur
14 oktober 2020 Istanbul Addis Abeba TK 676 18.20 uur 23.45 uur
           
28 oktober 2020 Addis Abeba Istanbul TK 677 01.50 uur 07.30 uur
28 oktober 2020 Istanbul Amsterdam TK 1951 08.50 uur 10.40 uur

 

De vluchtinformatie voor de binnelandse vlucht volgt nog.

 

Informatiebijeenkomst 

Na het boeken van deze reis en bij ‘gegarandeerd vertrek’ ontvang je van ons een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over deze reis. Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met de reisleider en je reisgenoten en ontvang je, naast praktische tips, ook informatie over de reis. De informatiebijeenkomst van de reis met vertrek op 14 oktober staat gepland voor zaterdag 26 september.

 

De bijeenkomsten vinden plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u / ontvang  je ongeveer 2/3 weken van te voren.

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief