Over deze reis

Wandelreis Turkije “Lycian Way”

Omringd door pijnboombossen, op een berg met uitzicht op zee ligt Faralya, weg van overbevolkte steden en resorts. Het gemoedelijke dorpje is onze uitvalsbasis voor het wandelen van een deel van de bekende ‘Lycian Way’, een wandelroute langs de Middellandse zee die loopt van Ölüdeniz naar Antalya. Het landschap en de panorama’s in de omgeving van Faralya zijn adembenemend en de frisse lucht is een verademing. We overnachten in één van de Lycianwayhouses in Faralya. Deze dorpshuizen zijn in traditionele stijl herbouwde of volledig opgeknapte woningen met een indrukwekkend panoramisch uitzicht op de Middellandse Zee. In de ochtend staat hier een heerlijk ontbijt voor ons klaar. ’s Avonds zal de reisleider i.o.v. de groep een restaurant reserveren. De Turkse keuken biedt voor ieder wat wils. Hoe mooi om dit samen met de andere Beter Uit deelnemers en de eigen reisleider te gaan beleven

Bestemming

Algemene informatie Turkije

Turkije is gelegen in Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa, al ligt het overgrote deel in Azië. Het land wordt omringd door Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië. Turkije heeft een kustlijn van 6530 km. Het noorden grenst aan de Zwarte Zee en het zuiden grenst aan de Middellandse Zee. De hoofdstad is Ankara, maar Istanboel is de grootste stad. Turkije heeft prachtige stranden, kusten, rotsformaties, berggebieden en bossen. Het land heeft een rijke cultuur en een veelzijdige historie dat duizenden jaren terug gaat met invloeden uit Azië en Europa. Turkije is ook dé bakermat van het christendom.

Een vroegere benaming voor Turkije was Klein-Azië of Anatolië. De eerste grote groep die zich in het land vestigden waren de Hettieten. Tot 546 v. Chr. behoorde het land tot het Perzische Rijk. In de 4e eeuw v. Chr. veroverde Alexander de Grote het land. Rond de 2e eeuw werd het land opnieuw veroverd, dit keer door de Romeinen. Constantijn de Grote vestigde de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk, Constantinopel. Na het verval van het westelijke deel van het Romeinse Rijk werd het oosten onderdeel van het Byzantijnse Rijk. In 1204 veroverden de kruisvaarders Constantinopel, waardoor het Byzantijnse Rijk verzwakt raakte. Rond 1300 ontstond het Ottomaanse Rijk, waarna de stad Constantinopel verder ging onder de naam Istanboel, zoals wij nu kennen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht Turkije mee aan de kant van Duitsland. De hoop was om zo het Ottomaanse Rijk te redden. In 1922 kwam het Ottomaanse Rijk echter tot zijn einde. Mustafa Kemal Atatürk greep de macht. Hij stichtte het moderne Turkije en moderniseerde het land. De hoofdstad werd verplaatst van Istanboel naar Ankara. Turkije bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog lange tijd neutraal. In februari 1945 verklaarde Turkije Duitsland en Japan nog symbolisch de oorlog.

Informatie over Turkije

Tijdsverschil
...
Vlag
Valuta
t

Uitgebreide informatie over Turkije

Beste reistijd

Mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar Turkije te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het aangenaamst. In de maanden juli en augustus komt de temperatuur vaak boven de dertig graden uit.

Beste reistijd

Mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar Turkije te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het aangenaamst. In de maanden juli en augustus komt de temperatuur vaak boven de dertig graden uit.

Klimaat

Langs de kust heerst er een Middellands Zeeklimaat. Dit zorgt voor warme zomers en zachte winters. Het oosten van het land heeft een landklimaat en het midden van het land heeft een steppeklimaat.

Eten & drinken

De Turkse keuken is enorm gevarieerd. Iedere regio heeft zijn eigen kenmerken. De Turkse keuken is onder andere beïnvloed door de Arabische en Griekse keuken. Enkele bekende gerechten zijn börek, dürüm, köfte en döner. Deze gerechten kunnen ook als snack worden gegeten. Bekende zoetigheden zijn baklava en Turks fruit.

Turken houden van verse, lokale producten. Een typisch Turks ontbijt bestaat uit wit brood, geitenkaas, komkommer, groene pepers, eieren en worst. Vaak wordt er Turkse koffie of thee bij gedronken.

Wist u dat?

- Turkije met maar liefst 16 plekken op de UNESCO WerelderfgoedLijst staat en er meer dan 30 plaatsen genomineerd zijn?
- Een broodje döner kebab officieel niet Turks is. Turkse migranten hebben dit namelijk voor het eerst in Duitsland gegeten?
- Turkse koffie de oudste bereidingswijze voor koffie is, die vooral in de Arabische wereld wordt toegepast?

Dagprogramma

dag
1

MA: Reisdag naar Turkije

Na aankomst op de luchthaven, worden we opgehaald en naar het dorpje Faralya gebracht. We overnachten in een van de Lycianwayhouses in Faralya. Deze dorpshuizen zijn in traditionele stijl herbouwde of volledig opgeknapte woningen met een indrukwekkend panoramisch uitzicht op de Middellandse Zee.

dag
2

DI: Van Ovacık naar de Vlindervallei

Na het ontbijt rijden we met een ‘dolmuş’ naar het startpunt van de Lycian Way. We wandelen met een geitenherder over de flank van de bergrug Babadag, met vele struiken, naaldbomen, olijfbomen en kruiden. De eerste kilometers van het pad zijn rotsachtig en gaan bergopwaarts maar we worden beloond met een prachtig uitzicht op het prachtige strand van Ölüdeniz, het St. Nicolaaseiland en bij helder weer zien we zelfs het Griekse eiland Rhodos liggen! Op het hoogste punt van onze wandeling zijn we aangekomen in het dorpje Kirme. Vanaf hier voert het pad bergafwaarts tot aan de Vlindervallei.
Wandelduur: ca. 5,5 uur

dag
3

WO: Van Faralya naar Kabak Beach

Vandaag start onze wandeling vanuit de accommodatie in Faralya en al bij het ontbijt genieten we van het prachtige uitzicht over de vallei en de Middellandse Zee. Onderweg zien we hoe de dorpsbevolking hier leeft. Zo hebben vrijwel alle huizen moestuinen en olijfbomen en veelal worden er ook koeien, geiten en bijen gehouden. Het vervolg van de wandeling brengt ons met een geleidelijke afdaling naar het strand van de prachtige Kabakbaai. Een heerlijke plek om te zwemmen en te ontspannen (vergeet niet om zwemkleding mee te nemen). Je kunt met de dolmuş terug of zelfstandig via de route langs de kust, langs het Aktaşstrand, weer terug wandelen naar de accommodatie
Wandelduur: ca. 3,5 uur

dag
4

DO: Vrije dag

Een heerlijke vrije dag om zelf in te vullen. Er zijn nog genoeg andere wandelmogelijkheden. Of pak heerlijk een boek en geniet van de rust. Een dagje strand behoort ook tot de mogelijkheden.

dag
5

VR: Van Hisarönü naar Ölüdeniz

`s Morgens worden we naar Hisarönu gebracht. Hier starten we met onze wandeling richting Kayaköy. Dit verlaten plaatsje, dat vroeger Karmylassos heette, werd tot 1924 bevolkt door Grieken en herbergt de ruïnes van vele huizen en enkele kerken. Het vervolg van de wandeling brengt ons met een geleidelijke afdaling naar de lagune van Ölüdeniz met het beroemde hagelwitte strand en de azuurblauwe zee. Hier kun je een heerlijke verfrissende duik nemen (vergeet niet om zwemkleding mee te nemen) of wandel over de boulevard en strijk neer op een van de terrasjes in het gezellige Ölüdeniz. Met de dolmuş kunnen we rechtstreeks van het strand terug naar onze accommodatie in Faralya.
Wandelduur: ca. 5,5 uur

dag
6

ZA: Van Kayaköy naar Fethiye

De wandeling start bij Kayaköy en gaat over het oude dorpspad uit de Griekse tijd richting de top van de berg. Vanaf de heuvels hebben wij een goed uitzicht over Telmessos, het huidige Fethiye, een belangrijke Lycische handelsstad. Boven de oude stad Telmessos bezoeken we de beroemde koningsgraven van de stad. Het meest opvallende is het graf van Amyntas, wat nog steeds wordt gezien als het symbool van Fethiye. Ter afsluiting kunt u heerlijk relaxen in een oude Turkse hamam (badhuis) met verschillende soorten massages (entree hamam en massages niet inbegrepen).
Wandelduur : ca. 4,5 uur

dag
7

ZO: Vrije dag

Vanmorgen willen we de ochtenddienst bijwonen in een lokale kerk. Mocht dit niet lukken dan organiseert de reisleider een eigen dienst. De verdere dag is te vrije besteding.

dag
8

MA: Vrije dag, optionele excursies

Deze dagen zijn naar eigen wens in te vullen. Een wandeling naar Ölüdeniz langs de mooiste kustlijn mag zeker niet overgeslagen worden. Ook kun je zwemmen en snorkelen bij Kıdrak Beach of slenteren over de boulevard van Fethiye. Een dagtocht naar Dalyan, incl. de traditionele bootjes waar je de bekende koningsgraven tegen komt en Iztuzu strand waar de Careta Careta schildpadden hun eieren leggen waar je ook kunt genieten van een lagune strand. De mooiste boottochten kun je vanuit Fethiye maken. Voor de kust liggen twaalf eilanden, die wel omschreven worden als het verborgen paradijs.

dag
9

DI: Vrije dag, optionele excursies

Deze dagen zijn naar eigen wens in te vullen. Een wandeling naar Ölüdeniz langs de mooiste kustlijn mag zeker niet overgeslagen worden. Ook kun je zwemmen en snorkelen bij Kıdrak Beach of slenteren over de boulevard van Fethiye. Een dagtocht naar Dalyan, incl. de traditionele bootjes waar je de bekende koningsgraven tegen komt en Iztuzu strand waar de Careta Careta schildpadden hun eieren leggen waar je ook kunt genieten van een lagune strand. De mooiste boottochten kun je vanuit Fethiye maken. Voor de kust liggen twaalf eilanden, die wel omschreven worden als het verborgen paradijs.

dag
10

WO: Terugreis naar Nederland

Na het ontbijt worden we naar de luchthaven gebracht en vliegen we terug naar Nederland. Vol met prachtige herinneringen aan deze wandelreis.

Accommodaties

Lycian Wayhouse

,
We overnachten in één van de Lycianwayhouses in Faralya. Deze dorpshuizen zijn in traditionele stijl herbouwde of volledig opgeknapte woningen met een indrukwekkend panoramisch uitzicht op de Middellandse Zee. In de ochtend staat hier een heerlijk ontbijt voor ons klaar.

De foto is ter indicatie

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvlucht Nederland – Turkije
 • Ruimbagage 20 kilo
 • 1 stuks handbagage
 • Transfer luchthaven – hotel v.v.
 • Vervoer per Dolmus op de wandeldagen
 • 9 overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Verblijf op basis van logies en ontbijt
 • Lunchbox tijdens de wandelingen
 • Diner op zondag
 • Omschreven wandelingen en entree Nationale Parken en Kaya Koy
 • Lokale wandelgids tijdens de wandeldagen
 • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

 • - Toeslag 1-persoonskamer 225,- - Diners en lunches tijdens vrije dagen - Optionele excursies - Fooien - Reserveringskosten 25,- per factuur - Evt. Reis- en annuleringsverzekering - Calamiteitenfonds 2,50 per factuur - SGR 5,- p.p.

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 10 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/turkije/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding