Over deze reis

Turkije, In de voetsporen van Paulus

Iedere bestemming heeft zijn verhaal. En in Turkije, dé “bakermat” van het christendom, liggen de Bijbelverhalen letterlijk op straat. Het is het land waar Paulus het Evangelie heeft verkondigd. Het land waar Paulus de brieven aan de 7 Gemeenten van Klein Azië heeft geschreven. Via de bekende plaatsen als Konya, Laodicea, Eféze en het vroegere Smyra treden we in de voetsporen van Paulus. Op veel plaatsen zal uw Beter Uit reisleider de bijbel openen en de verhalen met u lezen. Dit alles samen een gastvrije bevolking, indrukwekkende natuur, heerlijke Turkse gerechten en een zonnig klimaat, maken deze mooie reis een bijzondere ervaring.

Bestemming

Algemene informatie Turkije

Turkije is een transcontinentaal land. Dat betekent dat het land zich bevindt in twee continenten. Een klein stukje in zuidoost Europa en voor een groot deel in zuidwest Azië. Het land ligt aan de Middellandse zee en grenst daarnaast ook aan de zwarte zee. Turkije grenst aan maar liefst acht landen met onder meer Bulgarije, Georgië, Iran en Irak.

De hoofdstad van Turkije is niet Istanbul, maar Ankara. Deze stad heeft maar liefst 6 miljoen inwoners en is één van de meest bruisende steden in Azië. Toch steekt de vroegere hoofdstad Istanbul als sprankelende metropool hier bovenuit met maar liefst 15 miljoen inwoners. De stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis, diverse culturele erfgoed en architectonische pracht, waaronder bezienswaardigheden zoals de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en het Topkapi-paleis. Istanbul is een bruisende metropool met levendige markten, sfeervolle straten en een unieke mix van culturen.

Maar Turkije herbergt ook de schitterende Rivièra, dit vakantiegebied heeft alles in huis voor een onvergetelijke strandvakantie, maar ook de cultuurliefhebber wordt niet teleurgesteld. De perfecte combinatie van prachtige stranden, rijke cultuur en historie en adembenemend landschap maken deze regio heel aantrekkelijk.

Turkije staat verder bekend om:

- Cultureel erfgoed: Turkije heeft een rijke geschiedenis en is de thuisbasis van diverse culturele erfgoederen, waaronder de oude steden van Ephesus, Troye en Hierapolis. De stad Istanbul is zelf een levend museum van historische en architectonische schatten.
- De Turkse keuken: is wereldwijd bekend vanwege zijn heerlijke gerechten. Van kebabs en mezze tot baklava en Turkse koffie, de Turkse keuken biedt een breed scala aan smaken.
- Turkse baden: Traditionele Turkse baden, bekend als "hamams," zijn een integraal onderdeel van de Turkse cultuur. Ze bieden een ontspannende en verfrissende ervaring.
- Turkse gastvrijheid: Turkse mensen staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid tegenover toeristen en bezoekers.
- Kunst en ambacht: Turkije heeft een rijke traditie van kunst en ambachten, waaronder tapijten, keramiek, kalligrafie en handgeweven textiel.

Informatie over Turkije

Tijdsverschil
...
Vlag
Valuta
t

Uitgebreide informatie over Turkije

Beste reistijd

Mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar Turkije te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het aangenaamst. In de maanden juli en augustus komt de temperatuur vaak boven de dertig graden uit.

Beste reistijd

Mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar Turkije te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het aangenaamst. In de maanden juli en augustus komt de temperatuur vaak boven de dertig graden uit.

Klimaat

Langs de kust heerst er een Middellands Zeeklimaat. Dit zorgt voor warme zomers en zachte winters. Het oosten van het land heeft een landklimaat en het midden van het land heeft een steppeklimaat.

Eten & drinken

De Turkse keuken is enorm gevarieerd. Iedere regio heeft zijn eigen kenmerken. De Turkse keuken is onder andere beïnvloed door de Arabische en Griekse keuken. Enkele bekende gerechten zijn börek, dürüm, köfte en döner. Deze gerechten kunnen ook als snack worden gegeten. Bekende zoetigheden zijn baklava en Turks fruit.

Turken houden van verse, lokale producten. Een typisch Turks ontbijt bestaat uit wit brood, geitenkaas, komkommer, groene pepers, eieren en worst. Vaak wordt er Turkse koffie of thee bij gedronken.

Wist u dat?

- Turkije met maar liefst 16 plekken op de UNESCO WerelderfgoedLijst staat en er meer dan 30 plaatsen genomineerd zijn?
- Een broodje döner kebab officieel niet Turks is. Turkse migranten hebben dit namelijk voor het eerst in Duitsland gegeten?
- Turkse koffie de oudste bereidingswijze voor koffie is, die vooral in de Arabische wereld wordt toegepast?

Dagprogramma

dag
1

DO: Reisdag naar Turkije

We vertrekken vanuit Nederland naar Antalya. Uw reisleider is bij de incheckbalie aanwezig en helpt graag. Na aankomst op de luchthaven staat de airconditioned touringcar klaar om ons naar het mooie hotel te brengen. De overnachting zal in Antalya zijn.

dag
2

VR: Perge-Aspendos

We verlaten Antalya, de haven die Paulus hebben bezocht op hun eerste Zendingsreis, naar Perge. Deze ooit bruisende Romeinse haven werd rond 1300 voor Christus gesticht en was de eerste plaats waar Paulus stopte op zijn zendingsreizen rond de Middellandse Zee. We lopen onder de Romeinse triomfpoort door om de ruïnes van de tempels, het marktplein en de fonteinen te bekijken. In de hoofdstraat lopen tussen de zuilen en als u goed kijkt, zien de groeven in de tegels die door de wielen van de strijdwagens zijn uitgesleten. Via Aspendos met het mooie theater in de steile heuvel komen we aan in de buurt van Gazipasa waar we zullen overnachten.

dag
3

ZA: Tarsus-Cappadocie

We beginnen deze dag met en bezoek aan Tarsus, eeuwen geleden was dit een wereldstad. Dit is tevens stad waar Paulus is geboren en opgegroeid. Uiteraard brengen we hier een bezoek aan de Paulusgrot. Dezelfde dag komen we aan in het prachtige Cappadocië en bezoeken we Derinkuyu. Dit is de diepste ondergrondse stad ter wereld, waar ze tot nu toe een gangenstelsel tot 85 meter onder de grond hebben gevonden! We verblijven dit weekend in Cappadocië. Mocht het goed weer zijn dan is het geweldig om vanuit één van de vele luchtballonnen de omgeving te bekijken (excl.)

dag
4

ZO: Cappadocië

Een heerlijk vrije dag in het mooie Cappadocië. Indien mogelijk bezoeken we een lokale dienst. In ieder geval zal de reisleider ook een eigen bijeenkomst houden waar u van harte welkom bent. Overnachting Cappadocië.

dag
5

MA: Konya- Antiochië – Pisidië

Na het ontbijt rijden we door de Anatolische hoogvlakte en zien duizenden hectare aan graanvelden, daarom wordt het ook de graanschuur van Turkije genoemd. We bezoeken Konya (Iconium). Hier heeft Paulus veel gesproken en zijn vele Grieken en Joden tot het geloof gekomen. Aansluitend rijden we door naar Antiochië en Pisidië. Paulus en Barnabas gingen van Perge verder en kwamen te Antiochië in Pisidië” (Hand. 13:14): het centrum van cultuur en religie met vele tempels en theaters. Denkt u zich eens in wat een barre tocht dit te voet voor hen moet zijn geweest. Bij de ruïne van de Byzantijnse kerk, gebouwd op een voormalige synagoge, heeft Paulus zijn langste preek gehouden (Hand.13:14-52). Laat het verhaal op u inwerken en u begrijpt waarom Paulus juist hier het Evangelie wilde verkondigen. Overnachting in de buurt van Afyon.

dag
6

DI: Kolosse- Laodicea –Hiërapolis

Kolosse, Laodicea, Pamukkale en Hiërapolis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Paulus heeft een brief geschreven aan de gemeente te Laodicea, net als de apostel Johannes in Openbaring. Paulus verwijst in zijn brief aan de Kolossenzen onder andere naar Hiërapolis, de stad die vandaag ook op het programma staat. Via Laodicea, ooit één van de belangrijkste steden van Klein Azie rijden we naar Pamukkale, één van de grootste toeristische trekpleisters van Turkije. Hier bevinden zich de beroemde witte kalksteenterrassen. Vlakbij ligt Hierapolis de stad die zowel in de Griekse als in de Romeinse tijd van groot belang was en vele sporen heeft achtergelaten. Overnachting Pamukkale.

dag
7

WO: Sardes - Efeze - Kusadasi

Sardes is een voormalige christelijke gemeente die Paulus met zijn zendingswerk heeft gesticht. Sardes biedt prachtige opgravingen waaronder het gymnasium en de synagoge. U bezoekt ook de tempel van Artemis; waar de Joden een synagoge en de Christenen een kerk hebben gebouwd
Uiteraard mag Efeze niet ontbreken in deze reis, het commerciële centrum van de Oudheid. Efeze is één van de mooiste opgravingen van Turkije. In Efeze volgen we de weg die Johannes en Paulus zijn gegaan. Paulus is er meerdere keren geweest, waaronder een periode van drie jaar. Het is in deze periode dat Paulus heel intensief het Evangelie verkondigde. U wandelt dezelfde weg die Paulus bewandeld heeft en staat letterlijk op dezelfde plekken vanwaar Paulus zijn toespraken hield. Stelt u zich eens voor, als u op de agora of in het theater staat, hoe het in die tijd geweest moet zijn. Bekijkt u ook de prachtig gerestaureerde bibliotheek. Ook brengen we een bezoek aan de indrukwekkende Johannesbasiliek in het plaatsje Selçuk. Hier bevond zich volgens de overlevering het graf van de apostel Johannes. Aan het einde van de middag komen we aan in ons hotel in Kusadasi en kunnen we genieten van een smakelijk diner.

dag
8

DO: Milete – Didema – Priëne

Langs de westkust rijden we naar de havenstad Milete, waar Paulus een rede hield voor de oudsten van Efeze. Via de orakelstad Didyma rijden we naar de overblijfselen van de antieke stad Priëne, fraai gelegen tegen een helling. Het kost wel enige moeite om de helling te beklimmen maar dat blijkt meer dan de moeite waard te zijn. Overnachting Kusadasi.

dag
9

VR: Vrije dag in Kusadasi, optionele excursies

Vandaag zijn er verschillende excursies bij te boeken. Van een heerlijke boottocht langs de kust van Kusadasi incl. BBQ lunch (kosten ca. 40,-) , een uitdagende jeepsafari incl. lunch (kosten ca. 50,-) tot een mooie dagtocht naar het Griekse eiland Samos (kosten ca. 50,-) Of een leuke dorpentocht met een bezoek aan een markt, de moskee en een heerlijke wijnproeverij (kosten ca. 40,-) Uiteraard kunt u ook heerlijk bij het hotel blijven en genieten van deze heerlijke vrije dag in Turkije.

dag
10

ZA: Terugreis naar Nederland

Na het ontbijt vertrekken we per comfortabele touringcar naar de luchthaven van Izmir en vliegen we terug naar Nederland. Wij hopen dat u terug kunt kijken op een mooie reis.

Accommodaties

Diverse hotels Turkije

,
Tijdens deze reis verblijft u in diverse hotels, deze volgen later.

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvlucht Nederland–Antalya /Izmir-Nederland
 • Ruimbagage 50,-
 • 1 stuks handbagage
 • Transfer luchthaven – hotel v.v.
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Lunch op zondag
 • Fooiengeld 40,-
 • Volledig excursieprogramma incl. entreegelden
 • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 150,-
 • Lunches
 • Fooien
 • Reserveringskosten 25,- per factuur
 • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • SGR 5,- p.p.

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 15 personen.

U dient te beschikken over een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele reisinformatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/turkije/reizen/reisadvies.

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Jan en Ineke Bos

Wat is er nu mooier om te kunnen doen wat je leuk vindt! Inmiddels hebben wij, Ineke en Jan Bos uit het Veluwse Lunteren, daar ook nog eens de tijd voor gekregen, omdat wij beiden zijn gestopt met ons werk.
Ineke heeft van jongs af aan koren begeleid op piano en heeft jarenlang koren op de Veluwe gedirigeerd. Geregeld wordt ze nog gevraagd als invalster wanneer de dirigent verhinderd is. Want muziek blijft haar passie!
Jan is een paar jaar geleden met pensioen gegaan, na jarenlang directeur van een school te zijn geweest. Hij heeft elke dag mogen genieten van het omgaan met mensen. Daarnaast heeft hij zich altijd ingezet voor tal van maatschappelijke en kerkelijke doeleinden.
Vanuit haar werk was Ineke al jaren bekend met het leiden van, voornamelijk, koorreizen in binnen- en buitenland. Vervolgens kreeg zij de mogelijkheid om ook andere groepsreizen te begeleiden en sinds zijn pensionering is haar man ook actief als reisleider bij Beter Uit. De reispassie, het enthousiasme, het plezier in de ontmoeting met mensen delen ze samen. Daarnaast is het delen van het geloof met anderen elke reis voor beiden weer een verrijking. Geweldig om dit samen te kunnen en mogen doen.

Marc van Dongen

Reisleider Beter Uit sinds 2016

In welke landen ben je geweest?

Israël, Engeland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Kroatië, Griekenland, Cyprus, Turkije, Verenigde Staten en China

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Beter Uit heeft een heel gevarieerd en aantrekkelijk reisaanbod, waaronder reizen met specifieke aandacht voor Bijbelse plaatsen en de christelijke cultuur. Beter Uit is een open en uitnodigende christelijke reisorganisatie, waar mensen uit verschillende achtergronden en gezindten welkom zijn en zich thuis (mogen) voelen. Op alle rondreizen gaat er een bevlogen reisleider mee, die alles in goede banen leidt en die ervan geniet als de deelnemers genieten.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Juist op vakantie is het heel fijn om samen met mensen die zich verbonden voelen door hun geloof, te genieten van alle mooie plaatsen die je bezoekt en om nieuwe indrukken op te doen. Je ervaart dan meer diepgang en kunt dat met elkaar delen. Ook in de onderlinge gesprekken en contacten beleef je iets van die vertrouwde, eigen sfeer.