Reis langs de 7 gemeenten van Klein Azië

Over deze reis

Iedere bestemming heeft zijn verhaal. En in Turkije, dé “bakermat” van het christendom, liggen de Bijbelverhalen letterlijk op straat. Het is het land waar Paulus het Evangelie heeft verkondigd. Maar Turkije is ook het land van de apostel Johannnes. Hij stuurde zijn brieven in Openbaringen aan de zeven gemeenten van Klein- Azië. Het is zijn verhaal dat tijdens deze rondreis centraal staat. Het verleden komt tot leven; u treedt in de voetsporen van Johannes en wandelt de weg die hij bewandeld heeft. U ontdekt het vroegere Smyrna (Izmir), Efeze, Laodiceia, Filadelfia, Sardes, Thyatira en Pergamum.

Dit alles samen een gastvrije bevolking, indrukwekkende natuur, heerlijke Turkse gerechten en een zonnig klimaat, maken deze mooie reis een bijzondere ervaring.

Bestemming

Algemene informatie Turkije

Turkije is een transcontinentaal land. Dat betekent dat het land zich bevindt in twee continenten. Een klein stukje in zuidoost Europa en voor een groot deel in zuidwest Azië. Het land ligt aan de Middellandse zee en grenst daarnaast ook aan de zwarte zee. Turkije grenst aan maar liefst acht landen met onder meer Bulgarije, Georgië, Iran en Irak.

De hoofdstad van Turkije is niet Istanbul, maar Ankara. Deze stad heeft maar liefst 6 miljoen inwoners en is één van de meest bruisende steden in Azië. Toch steekt de vroegere hoofdstad Istanbul als sprankelende metropool hier bovenuit met maar liefst 15 miljoen inwoners. De stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis, diverse culturele erfgoed en architectonische pracht, waaronder bezienswaardigheden zoals de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en het Topkapi-paleis. Istanbul is een bruisende metropool met levendige markten, sfeervolle straten en een unieke mix van culturen.

Maar Turkije herbergt ook de schitterende Rivièra. Dit vakantiegebied heeft alles in huis voor een onvergetelijke strandvakantie, maar ook de cultuurliefhebber wordt niet teleurgesteld. De perfecte combinatie van prachtige stranden, rijke cultuur en historie en adembenemend landschap maken deze regio heel aantrekkelijk.

Turkije staat verder bekend om:

- Cultureel erfgoed: Turkije heeft een rijke geschiedenis en is de thuisbasis van diverse culturele erfgoederen, waaronder de oude steden van Ephesus, Troye en Hierapolis. De stad Istanbul is zelf een levend museum van historische en architectonische schatten.
- De Turkse keuken: Is wereldwijd bekend vanwege zijn heerlijke gerechten. Van kebabs en mezze tot baklava en Turkse koffie. De Turkse keuken biedt een breed scala aan smaken.
- Turkse baden: Traditionele Turkse baden, bekend als "hamams," zijn een integraal onderdeel van de Turkse cultuur. Ze bieden een ontspannende en verfrissende ervaring.
- Turkse gastvrijheid: Turkse mensen staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid tegenover toeristen en bezoekers.
- Kunst en ambacht: Turkije heeft een rijke traditie van kunst en ambachten, waaronder tapijten, keramiek, kalligrafie en handgeweven textiel.

Informatie over Turkije

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
t

Uitgebreide informatie over Turkije

Beste reistijd

Mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar Turkije te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het aangenaamst. In de maanden juli en augustus komt de temperatuur vaak boven de dertig graden uit.

Klimaat

Langs de kust heerst er een Middellands Zeeklimaat. Dit zorgt voor warme zomers en zachte winters. Het oosten van het land heeft een landklimaat en het midden van het land heeft een steppeklimaat.

Eten & drinken

De Turkse keuken is enorm gevarieerd. Iedere regio heeft zijn eigen kenmerken. De Turkse keuken is onder andere beïnvloed door de Arabische en Griekse keuken. Enkele bekende gerechten zijn börek, dürüm, köfte en döner. Deze gerechten kunnen ook als snack worden gegeten. Bekende zoetigheden zijn baklava en Turks fruit.

Turken houden van verse, lokale producten. Een typisch Turks ontbijt bestaat uit wit brood, geitenkaas, komkommer, groene pepers, eieren en worst. Vaak wordt er Turkse koffie of thee bij gedronken.

Wist u dat?

- Turkije met maar liefst 16 plekken op de UNESCO WerelderfgoedLijst staat en er meer dan 30 plaatsen genomineerd zijn?
- Een broodje döner kebab officieel niet Turks is. Turkse migranten hebben dit namelijk voor het eerst in Duitsland gegeten?
- Turkse koffie de oudste bereidingswijze voor koffie is, die vooral in de Arabische wereld wordt toegepast?

Dagprogramma

dag
1

MA: Reisdag naar Turkije

We vertrekken vanuit Nederland voor de vlucht naar Izmir. De reisleider is bij de incheckbalie aanwezig. Na aankomst op de luchthaven staat de airconditioned touringcar klaar om ons naar het mooie hotel te brengen.

dag
2

DI: Izmir, het oude Smyrna

Onze excursie door Izmir, het oude Smyrna, begint met een bezoek aan de indrukwekkende oude ruïnes van een kasteel op de Kadifekale berg, Vervolgens gaan we naar de Agora (marktplaats) in het district Namazgah en zien daar de overblijfselen van de St. Polycarpkerk; de oudste kerk van Izmir. Polycarpus was de voorganger van de christelijke gemeente in Smyrna tot wie Johannes zich in zijn Openbaring richtte. Na de lunch gaan we via de schilderachtige “Atatürk Caddesi,” naar de beroemde wijk Kemeraltı. In deze historische wijk zijn verschillende oude gebouwen en charmante straatjes met winkeltjes, barretjes en restaurants. Overnachting in Bergama.

dag
3

WO: Pergamon en Thyatira

Het oude Pergamon. Johannes schreef aan de voorganger van Pergamon: “Ik weet waar ge woont, daar waar de troon des satans is” (Openb. 2:13). Hij doelde daarbij op de heidense tempels en heiligdommen die er in Pergamon stonden. Aan de voet van de berg bezichtigen we het heiligdom van de god van de geneeskunst Asklepios, in de oudheid een voornaam kuuroord. We rijden de berg op en zien de Akropolis van het oude Pergamon. Hier bevinden zich de muurresten van de zogenaamde Rode Hal. Dit gebouw was ooit gewijd aan de Egyptische god Serapis, maar in de tweede eeuw werd het omgebouwd tot een kerk die gewijd werd aan de apostel Johannes. Tegen de Akropolis is het steilste theater van de Griekse wereld gebouwd en achter het theater bevinden zich de fundamenten van het altaar van Zeus. Het altaar zelf bevindt zich in het Pergamonmuseum in Berlijn.
We vervolgen onze Bijbelse route naar Thyatira, de gemeente van Verontreiniging en een oud textielcentrum. Hier horen we het verhaal van Lydia de purperverkoopster. In Thyatira, het huidige Akhisar, zien we de resten van de christelijke basilica die dateert uit de 2e-6e eeuw. Overnachting in Sardes.

dag
4

DO: Sardis, Philadelphia en Laodicea

We gaan naar de antieke stad Sardis, één van de invloedrijkste steden in de oudheid, gelegen in de vruchtbare vallei van de Gediz rivier. In deze rivierbedding hebben wetenschappers recent sporen van de oudste route van Azië naar Europa gevonden. Voordat Sardis een belangrijke rol speelde in de Griekse en Romeinse geschiedenis, was het ook de hoofdstad van het Lydische Rijk. We zien hier onder andere de Lydische marktplaats, het grote gymnasium, de tempel van Artemis waar in de Byzantijnse tijd een kerk tegenaan werd gebouwd.
Philadelphia, de gemeente van Verwachting, was tot in de 14e eeuw een christelijke stad. Het enige spoor dat daar nog op wijst zijn de majestueuze resten van pijlers van een grote kerk die hier in de 12e eeuw werd gebouwd en die nu in het centrum van het Turkse stadje staan.
Aan de stad Laodicea schrijft de apostel Johannes: “Omdat jullie lauw zijn en noch heet, noch koud, zal Ik jullie uit Mijn mond spuwen” (Openb. 3:16). Deze tekst valt te begrijpen als we weten dat de ruïnes van het antieke Laodicea zich bevinden op zo’n 10 kilometer van Pamukkale, dat morgen op het programma staat. Het warme water uit de kalksteenterrassen stroomt naar Laodicea maar is hier niet warm maar lauw! We zien in Laodicea resten van de antieke stad: het stadion, een tempel en de zuilengalerij langs de hoofdstraat. Overnachting in Pamukkale.

dag
5

VR: Hierapolis en Pamukkale

Vandaag zien we de herkomst van het water in Laodicea: de warmwaterbronnen in Pamukkale. Eeuwenlang stroomde hier het kalkrijke water over de rand van het plateau, waardoor er een bijzonder landschap ontstond met waterbassins. We bezoeken hier ook het antieke Hierapolis, met onder andere een theater en een necropolis. Op de heuvel treffen we ook de ruïnes aan van een christelijke kerk uit de 5e eeuw waarvan de muren nog grotendeels intact zijn. Aan het eind van de middag rijden we naar de Egeïsche kust. De komende dagen verblijven we in Kuşadası.

dag
6

ZA: Efeze en Selcuk

Vandaag ontdekken we Efeze, het commerciële centrum van de Oudheid. Efeze is een van de mooiste opgravingen van Turkije. Het Bijbelverhaal gaat erover dat de apostel Johannes na de dood van Jezus de Maagd Maria naar Efeze heeft gebracht. Dat verhaal gaat leven als we het huisje van Maria bezoeken; verscholen in de heuvels is dit de plek waar Maria haar laatste dagen heeft door gebracht. In Efeze volgen we de weg die Johannes en Paulus zijn gegaan. Laat het verleden herleven bij de bibliotheek en het indrukwekkende theater. Ook brengen we een bezoek aan de indrukwekkende Johannesbasiliek in het plaatsje Selçuk. Hier bevond zich volgens de overlevering het graf van de apostel Johannes. Boven het graf werd in de 6e eeuw door de christelijke keizer Justinianus.

dag
7

ZO: Vrije dag

Vanmorgen willen we de ochtenddienst bijwonen in een lokale kerk. Mocht dit niet lukken dan organiseert de reisleider een eigen dienst. De verdere dag is te vrije besteding. De lunch is inbegrepen.

dag
8

MA: Vrije dag, optionele excursies

Vandaag zijn er verschillende excursies bij te boeken. Van een heerlijke boottocht langs de kust van Kusadasi incl. BBQ lunch (kosten ca. 40,-) , een uitdagende jeepsafari incl. lunch (kosten ca. 50,-) tot een mooie dagtocht naar het Griekse eiland Samos (kosten ca. 50,-). Of kies voor een leuke dorpentocht met een bezoek aan een markt, de moskee en een heerlijke wijnproeverij (kosten ca. 40,-) Uiteraard is het een keuze, dus heerlijk bij het hotel blijven en genieten van deze heerlijke vrije dag in Turkije is ook een optie.

dag
9

DI: Terugreis naar Nederland

Na het ontbijt vertrekken we per comfortabele touringcar naar de luchthaven van Izmir en vliegen we terug naar Nederland. Wij hopen dat een ieder terug kijkt op een mooie reis.

Accommodaties

Diverse hotels Turkije

,
Tijdens deze reis verblijft u in diverse hotels, deze volgen later.

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
11:20
Istanbul
15:50
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Istanbul
18:00
Izmir
19:10
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Izmir
10:55
Istanbul
12:20
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Istanbul
14:05
Amsterdam
16:40

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvlucht Nederland – Izmir
 • 1 stuks ruimbagage
 • 1 stuks handbagage
 • Transfer luchthaven - hotel v.v.
 • 8 overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension (ontbijt en diner)
 • Zondag volpension
 • Volledig excursieprogramma incl. entreegelden
 • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

 • 1-persoonskamertoeslag € 195,-
 • Lunches en drankjes
 • Fooien
 • Reserveringskosten 25,- per factuur
 • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • SGR 5,- p.p.

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart, dat nog min. 6 maanden geldig is na vertrek uit Turkije.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele reisinformatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/turkije/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Araceli James

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Op vakantie gaan met een mission. Verdieping geven aan je geloofsleven en tegelijkertijd genieten met andere gelovigen.

In welke landen ben je geweest?

Te veel om op te noemen. Amerika, Caribisch gebied, verschillende landen in Europa. Noord-Afrika waaronder: Tunesië, Marokko, Egypte. Midden-Oosten: Jordanië, Bahrein, verschillende keren naar Israël geweest.

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

De ontmoeting met mede-christenen op een vakantie.