Fly&Drive Klein Azië

Over deze reis

Een Fly&Drive naar het prachtige Klein Azië! Deze reis is een prachtige combi van cultuur, actie en Bijbelse verhalen. Istanbul is uitgegroeid tot een echte wereldstad en kent maar liefst 500 verschillende kerken, paleizen en musea. Vervelen? Dat hoeft in deze stad dus niet! De hoogste tijd om deze historische stad te ontdekken. Denk hierbij aan een bezoek aan het Topkapi paleis, Aya Sophia en de blauwe moskee. Maar is er ook een prachtige Bijbelse geschiedenis die u hier kunt gaan ontdekken. Zo kunt u naar een aantal van de 7 gemeenten uit Openbaring. Uiteraard is er ook tijd voor ontspanning en strand.

We hebben een mooie route voor u samengesteld, zodat u met uw huurauto alle hoogtepunten, maar ook de onontdekte plekjes van dit land ziet. Onderweg overnacht u in de mooiste steden en plaatsen in kleinschalige accommodaties. Ontdek tijdens deze Fly&Drive de schoonheid van Klein Azië op úw manier!

Bestemming

Algemene informatie Turkije

Turkije is een transcontinentaal land. Dat betekent dat het land zich bevindt in twee continenten. Een klein stukje in zuidoost Europa en voor een groot deel in zuidwest Azië. Het land ligt aan de Middellandse zee en grenst daarnaast ook aan de zwarte zee. Turkije grenst aan maar liefst acht landen met onder meer Bulgarije, Georgië, Iran en Irak.

De hoofdstad van Turkije is niet Istanbul, maar Ankara. Deze stad heeft maar liefst 6 miljoen inwoners en is één van de meest bruisende steden in Azië. Toch steekt de vroegere hoofdstad Istanbul als sprankelende metropool hier bovenuit met maar liefst 15 miljoen inwoners. De stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis, diverse culturele erfgoed en architectonische pracht, waaronder bezienswaardigheden zoals de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en het Topkapi-paleis. Istanbul is een bruisende metropool met levendige markten, sfeervolle straten en een unieke mix van culturen.

Maar Turkije herbergt ook de schitterende Rivièra. Dit vakantiegebied heeft alles in huis voor een onvergetelijke strandvakantie, maar ook de cultuurliefhebber wordt niet teleurgesteld. De perfecte combinatie van prachtige stranden, rijke cultuur en historie en adembenemend landschap maken deze regio heel aantrekkelijk.

Turkije staat verder bekend om:

- Cultureel erfgoed: Turkije heeft een rijke geschiedenis en is de thuisbasis van diverse culturele erfgoederen, waaronder de oude steden van Ephesus, Troye en Hierapolis. De stad Istanbul is zelf een levend museum van historische en architectonische schatten.
- De Turkse keuken: Is wereldwijd bekend vanwege zijn heerlijke gerechten. Van kebabs en mezze tot baklava en Turkse koffie. De Turkse keuken biedt een breed scala aan smaken.
- Turkse baden: Traditionele Turkse baden, bekend als "hamams," zijn een integraal onderdeel van de Turkse cultuur. Ze bieden een ontspannende en verfrissende ervaring.
- Turkse gastvrijheid: Turkse mensen staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid tegenover toeristen en bezoekers.
- Kunst en ambacht: Turkije heeft een rijke traditie van kunst en ambachten, waaronder tapijten, keramiek, kalligrafie en handgeweven textiel.

Informatie over Turkije

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
t

Uitgebreide informatie over Turkije

Beste reistijd

Mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar Turkije te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het aangenaamst. In de maanden juli en augustus komt de temperatuur vaak boven de dertig graden uit.

Klimaat

Langs de kust heerst er een Middellands Zeeklimaat. Dit zorgt voor warme zomers en zachte winters. Het oosten van het land heeft een landklimaat en het midden van het land heeft een steppeklimaat.

Eten & drinken

De Turkse keuken is enorm gevarieerd. Iedere regio heeft zijn eigen kenmerken. De Turkse keuken is onder andere beïnvloed door de Arabische en Griekse keuken. Enkele bekende gerechten zijn börek, dürüm, köfte en döner. Deze gerechten kunnen ook als snack worden gegeten. Bekende zoetigheden zijn baklava en Turks fruit.

Turken houden van verse, lokale producten. Een typisch Turks ontbijt bestaat uit wit brood, geitenkaas, komkommer, groene pepers, eieren en worst. Vaak wordt er Turkse koffie of thee bij gedronken.

Wist u dat?

- Turkije met maar liefst 16 plekken op de UNESCO WerelderfgoedLijst staat en er meer dan 30 plaatsen genomineerd zijn?
- Een broodje döner kebab officieel niet Turks is. Turkse migranten hebben dit namelijk voor het eerst in Duitsland gegeten?
- Turkse koffie de oudste bereidingswijze voor koffie is, die vooral in de Arabische wereld wordt toegepast?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Na het inchecken is het tijd voor de eerste bestemming: Istanbul. Op de luchthaven staat er een huurauto voor u klaar. Vanuit het hotel kunt u al genieten van deze prachtige stad.

dag
2

DI: Istanbul

Vanuit het hotel kunt u wandelend richting het centrum van Istanbul. Het klassieke Istanbul kent vele moskeeën en kerken. De Blauwe Moskee is zeer de moeite waard. Deze moskee is herkenbaar aan 6 hoge minaretten, gebouwd in opdracht van Sultan Ahmet I in de 17e eeuw, die zijn naam dankt aan de kleuren van het tegelwerk uit Iznik. Ook mag een bezoek aan de wereldberoemde Byzantijnse kerk Hagia Sophia met haar spectaculaire koepel en interieur, gebouwd in opdracht van keizer Justinianus in de zesde eeuw niet missen. Deze kerk is te herkennen aan de 4 hoge minaretten die boven de stad uitsteken. Wellicht komt het Topkapıpaleis u ook bekend voor. Hier treft u vier binnentuinen, terrasjes en een geweldig uitzicht over de Bosporus aan.
Zin om te winkelen? Breng dan een bezoek dan de Grote Bazaar. De Bazaar kent maar liefst meer dan 4000 winkels. Naast de vele architectuur biedt Istanbul vele eetgelegenheden aan.
Zo kunt u naar een eenvoudige “lokanta”, één van de hippe eetcafés of één van de visrestaurants aan de Bosporus.

dag
3

WO: Troje

Vandaag zult u via de kust van Marmare verder reizen naar Canakkale. Via de Canakkale brug kunt u de Dardanellen oversteken en een bezoek aan de stad Troje eindigen. De Canakkale brug is een hangbrug met een totale lengte van 4608 meter. De brug is een verbinding tussen de Egeïsche Zee en de Zee van Marmara. De Dardanellen is een nauwe zeestraat die de scheiding tussen Europa en Azië vormt. In Troje kunt u starten met een bezoek bij één van de bekendste verhalen uit de geschiedenis. Het paard van Troje. Het paard staat symbool voor de oorlog tussen de Grieken en de Trojanen. De oorlog duurde al 10 jaar toen de Griekse Odysseus een plan bedacht. Hij liet een gigantisch houten paard bouwen waarin de soldaten zich konden verstoppen. Het paard werd voor de poort van Troje gezet. Dankzij het paard wisten de Grieken de Trojanen te verslaan. Het uitgebreide verhaal vanaf de start tot het einde van deze oorlog kunt u bekijken tijdens een toneelstuk. Ook kent Troje vele ruïnes en opgravingen waardoor u de hoogtepunten van de Griekse en Romeinse perioden kunt herkennen. Zo ziet u bewaarde offeraltaren, de bloedputten, de amfitheaters, de fundamenten van huizen, verschillende architectuur en de wegenbouw. In het Troje museum ziet u archeologische schatten die chronologisch tentoongesteld zijn op een totaal van 10.000 m2. Met name het resultaat van de opgravingen van 1870 tot 1890 door de archeoloog Heinrich Schlieman zijn indrukwekkend. Canakkale, uw eindbestemming heeft een bruisende boulevard waar u heerlijk kunt dineren.

dag
4

DO: Assos

Vandaag zult u doorreizen naar het kustplaatsje Ayvalik. Onderweg is het de moeite waard op de auto stil te zetten in het prachtige Assos. De Athena Tempel is een beroemde bezienswaardigheid. De weg vanaf de parkeerplaats naar de Athena Tempel leidt u langs allerlei kraampjes. Vanaf de top van deze uitgedoofde vulkaan, waar de antieke akropolis gelegen heeft, heeft u een onvergetelijk uitzicht over de Aegeïsche zee en op het nabijgelegen eiland Lesbos. Ook ziet u het dorp Assos liggen. Tussen de heuvels door ziet u de imposante muurresten van wat eens een grote, sterke ommuurde burcht was. Onder de Attaliden en de Romeinen was Assos door de levendige handel met Griekenland een bloeiende stad. Daarnaast kent Assos vele opgravingen en bezocht de Apostel Paulus deze plek tijdens zijn derde zendingsreis. Hij liep van Troas (het gebied van de stad Troje) naar Assos. Hier heeft ook het bekende verhaal plaatsgevonden dat Eutiches na een erg lange preek van Paulus uit het raam is gevallen! Vanaf Assos kunt u verder reizen naar de havenstad Ayvalik, waar u ook zult overnachten. Ayvalik heeft vele huizen van natuursteen, de moskeeën hebben een mooie uitstraling en er is een kerk. In de vele gezellige en smalle straatjes van de stad zijn talloze leuke plekjes verstopt. Huizen met kleurrijke deuren en luiken en winkeltjes waar zelfs nog authentieke bakkers en schoenmakers te vinden zijn. In het doolhof van de smalle straatjes ontdekt u sfeervolle cafés en kleine boetiekhotels.

dag
5

VR: Pergamon

U verlaat vandaag Ayvalik en reist verder naar de volgende bestemming. Uw eindbestemming van vandaag is de stad Izmir. Onderweg kunt u stoppen voor een bezoek aan het oude Pergamon. Wanneer u de berg oprijdt ziet u de Akropolis van het oude Pergamon. Hier bevinden zich de muurresten van de zogenaamde Rode Hal. Dit gebouw werd in de tweede eeuw omgebouwd tot een kerk die gewijd werd aan de apostel Johannes. Tegen de Akropolis is het steilste theater van de Griekse wereld gebouwd en achter het theater bevinden zich de fundamenten van het altaar van Zeus. Het altaar zelf bevindt zich in het Pergamon museum in Berlijn.
Op uw eindbestemming Izmir is genoeg te zien en te beleven. Wanneer u door de straten van Izmir wandelt ziet u nog sporen van de Grieken, Romeinen en Ottomanen. Izmir kent gezellige winkelstraten waarbij ook kleding van bekende ketens verkocht wordt. Aan het water zijn vele restaurantjes en barretjes te vinden.

dag
6

ZA: Efeze

Via Selcuk bereikt u Kusadasi, de volgende overnachtingsplek. Onderweg kunt u de auto stil zetten om een bezoek te brengen aan Efeze, het commerciële centrum van de Oudheid. Efeze is een van de mooiste opgravingen van Turkije. Het Bijbelverhaal gaat erover dat de apostel Johannes na de dood van Jezus Maria naar Efeze heeft gebracht. Dat verhaal gaat leven als u een bezoek brengt aan het huisje van Maria; verscholen in de heuvels is dit de plek waar Maria haar laatste dagen heeft door gebracht. In Efeze kunt u de route vervolgen die Johannes en Paulus zijn gegaan. Laat het verleden herleven bij de bibliotheek en het indrukwekkende theater. Ook kunt u een bezoek brengen aan de indrukwekkende Johannesbasiliek in het plaatsje Selçuk. Hier bevond zich volgens de overlevering het graf van de apostel Johannes. De eindbestemming Kusadasi is voorzien van een prachtig strand en kent vele winkelstraten, wandelpaden en een Grand Bazar. Heerlijk om het weekend hier door te brengen.

dag
7

ZO: Vrije dag in Kusadasi

Een vrije dag. Vandaag kunt u op pad om meerdere plekken van Kusadasi te ontdekken. Ook is het de moeite waard om vandaag een lokale kerkdienst te bezoeken, altijd weer een bijzondere beleving.

dag
8

MA: Priene, Milete en Dydema

De reis zet zich voort via Soke naar Bodrum. Onderweg is het de moeite waard om een aantal keer te stoppen. Soke is voorzien van beroemde vlakte, bestaand uit een oppervlakte van duizenden hectare. Vroeger was dit de zee, maar door verzanding is dit een vruchtbaar gebied geworden waar nu al lange tijd katoen op wordt verbouwd. Ook is het mogelijk om drie belangrijke archeologische opgravingen te bezoeken. Dit zijn de ruïnes van Priene, Milete en Didyma. Deze opgravingen geven een goed beeld van de schatten van de Ionische oudheid. Priene is tegen de hellingen van het Mykalegebergte gelegen biedt uitzicht op de Meander rivier. Hier leert u meer over zijn bevrijding door Alexander de Grote en ziet u het raadhuis en het theater. Bij de opgravingen van Didyma ziet u de tempel van Apollo, één van de zeven wereldwonderen in de oudheid. Milete was een welvarende handelsstad. Hier treft u een theater met 15000 zitplaatsen en de ruïnes van een stadium aan en ook de plek waar Paulus een rede hield voor de oudsten van Efeze! Via de smalle dorpswegen kunt u langs het bafa naar uw overnachtingshotel in Bodrum rijden. Bafa is een natuurgebied en kent duizenden olijfbomen.

dag
9

DI: Bodrum - Gumusluk

Vandaag heeft u alle tijd om Bodrum te verkennen. Bodrum is een bruisende stad met een moderne jachthaven, gelegen in een baai. Er is zowel een jachthaven vol zeilboten als beschutte baaien waar u heerlijk kunt zwemmen, snorkelen en duiken, maar ook wateractiviteiten kunt reserveren. Ook heeft Bodrum vele winkels en een beroemd kasteel. In het kasteel is een museum gevestigd waar vooral archeologische vondsten uit zee tentoongesteld worden. Heeft u zin in een visje? In het pittoreske vissersdorpje Gumusluk kunt u heerlijk vis eten en genieten van de Turkse sferen.

dag
10

WO: Op reis naar Karacasu

Vandaag breekt de dag aan om naar de volgende bestemming te rijden. Door de bergen en het ruige landschap van Mugla rijdt u richting Denizli naar Afrodisias. Afrodisias is een antieke stad. Het stadion van Afrodisias is één van de best bewaarde stadions van de klassieke wereld. Het is 262 meter lang en 59 meter breed en bood plaats aan zo’n 30.000 toeschouwers. De tempel van Aphrodite bestond oorspronkelijk uit 42 zuilen, nu staan er nog maar 14 overeind. De tempel dateert uit de eerste eeuw v. Chr. In de vijfde eeuw werd de tempel verbouwd tot een kerk. Ook kunt u het museum bezoeken. In het museum vindt u een groot aantal beelden, die op de beeldhouwschool van Afrodisias gemaakt zijn, waaronder een beeld van Aphrodite. U verblijft u het authentieke dorpje Karacasu. De accommodatie is een 200 jaar oud dorpshuis. De eigenaar van de accommodatie neemt u graag mee naar de pottenbakker. Ook geeft hij u met alle plezier een rondleiding door het dorp.

dag
11

DO: Laodicea – Hierapolis - Pamukkale

Kolosse, Laodicea, Pamukkale en Hiërapolis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Paulus heeft een brief geschreven aan de gemeente te Laodicea, net als de apostel Johannes in Openbaring. Paulus verwijst in zijn brief aan de Kolossenzen onder andere naar Hiërapolis, de stad waar u vandaag langs reist. Hierapolis kent een theater en een necropolis. Op de heuvel treft u ook de ruïnes aan van een christelijke kerk uit de 5e eeuw waarvan de muren nog grotendeels intact zijn. Ook kunt u een stop maken in Laodicea. In
Laodicea treft u de resten van het stadion, een tempel en de zuilengalerij langs de hoofdstraat aan. Pamukkale is één van de grootste toeristische trekpleisters van Turkije. Hier bevinden zich de beroemde witte kalksteenterrassen. In het hotel waar u de komende nacht zult verblijven kunt u ’s avonds in de wellness relaxen.

dag
12

VR: Philadelphia – Tyatira - Sardes

Vandaag staat er een wat langere reisdag op een programma. U zult namelijk vannacht overnachten in de stad Bursa. Onderweg reist u langs de bekende plaatsen Philadelphia, Tyatira en Sardes!
Philadelphia, de gemeente van Verwachting, was tot in de 14e eeuw een christelijke stad. Het enige spoor dat daar nog op wijst zijn de majestueuze resten van pijlers van een grote kerk die hier in de 12e eeuw werd gebouwd en die nu in het centrum van het Turkse stadje staan.,

Tyatira: de gemeente van Verontreiniging en een oud textielcentrum. Hoe mooi om hier stil te staan bij het verhaal van Lydia de purperverkoopster. Bezoek ook zeker de resten van de christelijke basilica die dateert uit de 2e-6e eeuw.

Sardis, één van de invloedrijkste steden in de oudheid, gelegen in de vruchtbare vallei van de Gediz rivier. In deze rivierbedding hebben wetenschappers recent sporen van de oudste route van Azië naar Europa gevonden. Voordat Sardis een belangrijke rol speelde in de Griekse en Romeinse geschiedenis, was het ook de hoofdstad van het Lydische Rijk. We zien hier onder andere de Lydische marktplaats, het grote gymnasium, de tempel van Artemis waar in de Byzantijnse tijd een kerk tegenaan werd gebouwd.

Uw eindbestemming van vandaag is Bursa.

dag
13

ZA: Bursa

De hoogste tijd om de stad Bursa te verkennen. Deze grote stad is de voormalige hoofdstad van het Ottomaanse rijk waar genoeg te zien is. Bursa heeft een rijke geschiedenis. In Bursa zien we o.a. de Yesil Cami (groene moskee), het nationale Park en de stadsmuren van Bursa. Naast een stukje geschiedenis kunt u ook de zijde bazaar om in Turkse sferen te blijven. In Bursa wordt sinds het Ottomaanse tijdperk veel zijde geproduceerd en verkocht. Er is op de bazaar dan ook een overvloed aan kleding en sjaals. Daarnaast ziet u ook veel Turkse tapijten, tassen, sieraden, gedroogd fruit en noten. De lekkerste kabab van Turkije? Die treft u aan in Bursa. U zult overnachten in Istanbul. U kunt er dus ook voor kiezen om eerder deze dag naar Istanbul te reizen . Zo zou u in Istanbul een bezoek aan de Egyptische Bazaar kunnen brengen. Daarnaast is een boottocht over de Bosporus ook een leuke aanrader. Met deze boottocht vaart u langs het Europese en Aziatische gedeelte van Istanbul en in het water duiken soms zelfs dolfijnen op. Onderweg ziet u prachtige gebouwen en paleizen waaronder ook de Rumeli vesting, die in 1452 door Fatih Sultan Mehmet gebouwd werd met als doel om van hieruit Istanbul te veroveren.

dag
14

ZO: vrije dag Istanbul

Zo aan het einde van de reis bent u terug op de plek waar de reis zo’n 13 dagen geleden begon. Vandaag heeft u de mogelijkheid om door Istanbul te wandelen. Het is een aanrader om over de Galatabrug. Vanaf deze brug kunt u de beroemde kenmerken van Istanbul spotten. Met name de zonsondergang is prachtig om vanaf dit punt te bezichtigen. Ook zou u een lokale kerkdienst kunnen bezoeken.

dag
15

MA: Retour naar Nederland

De rondreis komt ten einde. U kunt de auto achterlaten op de luchthaven om daar met mooie belevenissen in te checken voor de terugreis naar Nederland.

Accommodaties

Diverse hotels Turkije

,
Tijdens deze reis verblijft u in diverse hotels, deze volgen later.

Vervoer

Eigen vervoer
Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer. Circa 10 dagen voor aanvang van de reis versturen wij aanvullende informatie over het begin van het programma en de gewenste aankomsttijd.

Vertrekdata

Inbegrepen

 • 14 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • 14 x ontbijt
 • Huurauto voor 15 dagen
 • Bij 1-2 personen Categorie Compact
 • Bij 3-4 personen Categorie Middenklasse
 • Schadeverzekering (SCDW) (100,- eigen risico)
 • Diefstalverzekering (TP) ( geen eigen risico)
 • Persoonlijke inzittendenverzekering (PAI)
 • Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (AO)
 • Lokale belastingen
 • Ongelimiteerd aantal kilometers
 • Extra bestuurder
 • 24- uurs assistentie
 • CBC card, voor toegang tot diverse landen
 • Routebeschrijving

Niet inbegrepen

 • Retourvlucht Nederland – Istanbul
 • Hand- en/of ruimbagage
 • Toeslag éénpersoonskamer ca. 295,-
 • Borg autohuur (250,-reservering via creditcard)
 • Benzine, tolgelden en evt. boetes
 • Parkeergelden
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Entreegelden
 • Fooien
 • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten 25,- per factuur
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • SGR-bijdrage 5, - p.p.

Overige informatie

- U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart, die na terugkomst nog 6 maanden geldig is.
- Korting bij 3-4 personen 50, - p.p.
- Min. leeftijd bestuurder: 20 jaar/max. leeftijd bestuurder 70 jaar. Min 2 jaar in bezit van een geldig rijbewijs B
- U ontvangt de auto met een volle tank, deze dient u ook weer in te leveren met een volle tank. Mocht dit niet het geval zijn dan is er een toeslag van 25,-
- Er kunnen kosten berekend worden voor het verlies van sleutels, autopapieren, verkeerde brandstof e.d.
- Alle extra’s zoals navigatie, kinderzitje moeten ter plaatse betaald worden
- Mocht de huurauto niet beschikbaar zijn dan nemen wij contact met u op
- U ontvangt per kamer 1 auto. De hoofdboeker van deze kamer is tevens de hoofdbestuurder van de auto en dient te beschikken over een creditcard. Dit mag geen prepaid creditcard zijn. Wilt u met 3 of 4 personen gebruik maken van 1 auto dan is er een korting en nemen wij contact met u op

Reissom is onder voorbehoud van beschikbaarheid en kan daardoor afwijken.

Reisadvies Turkije | Ministerie van Buitenlandse Zaken (nederlandwereldwijd.nl)

Reisleiding