Familiereis Bijbels Turkije

Over deze reis

Hoe mooi om samen met uw (klein)kinderen het Bijbelse Turkije te ontdekken. Deze reis is een prachtige combi van cultuur, actie en Bijbelse verhalen. Istanbul is uitgegroeid tot een echte wereldstad en kent maar liefst 500 verschillende kerken, paleizen en musea. Vervelen? Dat hoeft in deze stad dus niet! De hoogste tijd om deze historische stad te ontdekken. Denk hierbij aan een bezoek aan het Topkapi paleis, Aya Sophia en de blauwe moskee. Uiteraard vergeten we tijdens deze familiereis de kinderen en jongeren onder ons niet. Er zullen verschillende activiteiten zijn die zeer de moeite waard zijn voor jullie om mee te gaan. En natuurlijk maken we tijd voor het lekkerste broodje Kebab! Tijdens deze reis zullen we verschillende hoogtepunten met elkaar beleven, maar is er ook vrije tijd om als familie de omgeving te ontdekken. Kijken jullie er naar uit om als familie samen met andere families dit bijzondere land te ontdekken? De reisleider neemt jullie graag mee op reis. Uiteraard zal de Beter Uit reisleider tijdens de reis invulling geven aan ons motto “samen geloven, samen beleven”.

Bestemming

Algemene informatie Turkije

Turkije is een transcontinentaal land. Dat betekent dat het land zich bevindt in twee continenten. Een klein stukje in zuidoost Europa en voor een groot deel in zuidwest Azië. Het land ligt aan de Middellandse zee en grenst daarnaast ook aan de zwarte zee. Turkije grenst aan maar liefst acht landen met onder meer Bulgarije, Georgië, Iran en Irak.

De hoofdstad van Turkije is niet Istanbul, maar Ankara. Deze stad heeft maar liefst 6 miljoen inwoners en is één van de meest bruisende steden in Azië. Toch steekt de vroegere hoofdstad Istanbul als sprankelende metropool hier bovenuit met maar liefst 15 miljoen inwoners. De stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis, diverse culturele erfgoed en architectonische pracht, waaronder bezienswaardigheden zoals de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en het Topkapi-paleis. Istanbul is een bruisende metropool met levendige markten, sfeervolle straten en een unieke mix van culturen.

Maar Turkije herbergt ook de schitterende Rivièra. Dit vakantiegebied heeft alles in huis voor een onvergetelijke strandvakantie, maar ook de cultuurliefhebber wordt niet teleurgesteld. De perfecte combinatie van prachtige stranden, rijke cultuur en historie en adembenemend landschap maken deze regio heel aantrekkelijk.

Turkije staat verder bekend om:

- Cultureel erfgoed: Turkije heeft een rijke geschiedenis en is de thuisbasis van diverse culturele erfgoederen, waaronder de oude steden van Ephesus, Troye en Hierapolis. De stad Istanbul is zelf een levend museum van historische en architectonische schatten.
- De Turkse keuken: Is wereldwijd bekend vanwege zijn heerlijke gerechten. Van kebabs en mezze tot baklava en Turkse koffie. De Turkse keuken biedt een breed scala aan smaken.
- Turkse baden: Traditionele Turkse baden, bekend als "hamams," zijn een integraal onderdeel van de Turkse cultuur. Ze bieden een ontspannende en verfrissende ervaring.
- Turkse gastvrijheid: Turkse mensen staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid tegenover toeristen en bezoekers.
- Kunst en ambacht: Turkije heeft een rijke traditie van kunst en ambachten, waaronder tapijten, keramiek, kalligrafie en handgeweven textiel.

Informatie over Turkije

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
t

Uitgebreide informatie over Turkije

Beste reistijd

Mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar Turkije te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het aangenaamst. In de maanden juli en augustus komt de temperatuur vaak boven de dertig graden uit.

Klimaat

Langs de kust heerst er een Middellands Zeeklimaat. Dit zorgt voor warme zomers en zachte winters. Het oosten van het land heeft een landklimaat en het midden van het land heeft een steppeklimaat.

Eten & drinken

De Turkse keuken is enorm gevarieerd. Iedere regio heeft zijn eigen kenmerken. De Turkse keuken is onder andere beïnvloed door de Arabische en Griekse keuken. Enkele bekende gerechten zijn börek, dürüm, köfte en döner. Deze gerechten kunnen ook als snack worden gegeten. Bekende zoetigheden zijn baklava en Turks fruit.

Turken houden van verse, lokale producten. Een typisch Turks ontbijt bestaat uit wit brood, geitenkaas, komkommer, groene pepers, eieren en worst. Vaak wordt er Turkse koffie of thee bij gedronken.

Wist u dat?

- Turkije met maar liefst 16 plekken op de UNESCO WerelderfgoedLijst staat en er meer dan 30 plaatsen genomineerd zijn?
- Een broodje döner kebab officieel niet Turks is. Turkse migranten hebben dit namelijk voor het eerst in Duitsland gegeten?
- Turkse koffie de oudste bereidingswijze voor koffie is, die vooral in de Arabische wereld wordt toegepast?

Dagprogramma

dag
1

ZA: Vertrek naar Turkije

Het is zover, de hoogste tijd om de families te ontmoeten waar we de komende 8 dagen mee op reis gaan. Bij het verzamelen op Schiphol staat de reisleider al te wachten om gezamenlijk in te checken. Het avontuur kan nu echt beginnen. Bij aankomst worden we naar ons verblijf gebracht en leren we elkaar al steeds beter kennen.

dag
2

ZO: Vrije dag

De eerste volle dag in Istanbul is aangebroken. Indien mogelijk bezoeken we een lokale dienst. In ieder geval zal de reisleider ook een eigen bijeenkomst houden waar je van harte welkom bent. De rest van de dag mag zelf ingevuld worden. Maak bijvoorbeeld een wandeling door de stad, de Grand Bazar of doe een spelletje met elkaar. ’s Avonds zullen we onze eerste ervaringen delen en de dag met elkaar afsluiten.

dag
3

MA: Klassiek Istanbul

Wellicht heb je gisteren tijdens een wandeling door de stad 4 hoge minaretten boven de stad uit zien steken. Dit is de indrukwekkende moskee Hagia Sophia, één van de bekendste gebouwen ter wereld en komt uit het jaar 537. De hoogste tijd om deze vandaag te bezoeken. Denk je nu ik heb gisteren geen 4 maar 6 hoge minaretten bij elkaar zien staan? Dat zou goed kunnen. Dit is de Blauwe Moskee. Naast een bezoek aan deze moskee en De Hagia Sophia bezoeken we vandaag ook het Topkapi Paleis. Hier vinden je er vier binnentuinen, terrasjes en uitzichtpunten voor een mooie uitzicht over de Bosporus. Aansluitend pakken we de ferry voor een heerlijk boottocht over de Bosporus naar het Prinseneiland. Vanaf dit eiland hebben we een super uitzicht over de stad. Er zijn voldoende paardenkoetsen om dit eiland zelf te gaan ontdekken. Aan het einde van de middag nemen we de ferry weer terug richting de stad. De avond is ter vrije besteding. Hoe leuk om de Grand Bazaar te bezoeken. De Grand Bazaar is één van de grootste overdekte markten ter wereld met meer dan 58 straten en 1200 winkels.

dag
4

DI: Op naar Troje

Vandaag reizen we af naar Troje en starten we met een bezoek bij één van de bekendste verhalen uit de Griekse geschiedenis. Het paard van Troje. Het paard staat symbool voor de oorlog tussen de Grieken en de Trojanen. De oorlog duurde al 10 jaar toen de Griekse Odysseus een plan bedacht. Hij liet een gigantisch houten paard bouwen waarin de soldaten zich konden verstoppen. Het paard werd voor de poort van Troje gezet. Dankzij het paard wisten de Grieken de Trojanen te verslaan. Het uitgebreide verhaal vanaf de start tot het einde van deze oorlog bekijken we tijdens een toneelstuk.

Vervolgens maken we de reis naar Troas en Assos. Deze plaatsen ken je vast wel vanuit het Bijbelboek Handelingen waarin we de verhalen van Paulus lezen. Een aantal vrienden stonden in Troas op Paulus te wachten. Het welbekende verhaal van Handelingen 20 speelde zich hier af. Paulus hield hier een lange toespraak, zo lang dat het Eutychus, een jongen die in het raam zat te luisteren, in slaap viel en naar beneden viel. Vanuit Troas reisde Paulus verder naar Assos, waar hij als enigste lopend naar toe ging.

Na het bezoek aan Troas en Assos mag een bezoek aan de olijffabriek niet ontbreken. In deze streek groeien namelijk de lekkerste olijven van Turkije. We krijgen goed te zien hoe de olijfolie gemaakt wordt en uiteraard mogen we ook proeven!

dag
5

WO: Pergamum

De derde brief uit Openbaringen was de brief aan Pergamum. Wellicht komen nu de verhalen over Pergamum als één van de 7 kerken van Klein Azië naar boven. Nu we in deze omgeving zijn is het een mooie gelegenheid op Pergamum te bezoeken. We zien hier de opgravingen, waarvan het theater de Acropolis de meest indrukwekkende is. We zullen per gondel naar de Acropolis van Pergamum gaan, hoe leuk is dat! Nadat de gondel ons weer beneden heeft gebracht brengen we aan bezoek aan de Rode hal, ook wel de Johannes kerk genoemd. Dit is het grootste gebouw uit de Romeinse tijd. Het werd de Rode Basiliek genoemd en stond verbonden met de apostel Johannes en is symbool voor de christelijke kerk in Pergamum.

dag
6

DO: Efeze, Johannes basiliek en een Locomotieven Museum

Vandaag starten we de dag met een bezoek aan Efeze. De stad kent één van de mooiste opgravingen van Turkije. Efeze is een bekende plaats in de Bijbel, zo ook voor Johannes en Paulus. Paulus is er meerdere keren geweest, waaronder een periode van drie jaar. Een bijzondere plek waar Paulus veel over het Evangelie heeft vertelt. En wat zo mooi is, er is veel van Efeze bewaard gebleven. We zien precies hoe de stad was ingericht, er is een duidelijke hoofdstraat en je kunt regelmatig zijstraatjes inslaan. Overal staan prachtige beelden, de gebouwen zijn rijk versierd en je kunt je goed voorstellen hoe Efeze er in de oudheid uitgezien moet hebben.

Ook brengen we een bezoek aan de indrukwekkende Johannesbasiliek in het plaatsje Selçuk. Hier bevond zich volgens de overlevering van het graf van de apostel Johannes.

Na het bezoek aan de Johannesbasiliek gaan we naar een Locomotieven Museum. Hier krijgen we een goed beeld van het treinvervoer eind 18e en halverwege de 19e eeuw. De meest oude internationale locomotieven en treinwagons staan bij elkaar in een prachtige tuin. Een hele speciale ervaring om in Turkije dit stukje historie in zo’n prachtige, natuurlijke omgeving te mogen bekijken. De kinderen zullen zich ook goed vermaken, want zij mogen zelfs in de wagons klimmen.

dag
7

VR: In Bursa

Bursa is de vierde grootste stad van Turkije en is de voormalige hoofdstad van het Ottomaanse rijk waar genoeg te zien is. Bursa heeft een rijke geschiedenis. In Bursa zien we o.a. de Yesil Cami (groene moskee), het nationale Park en de stadsmuren van Bursa. Naast een stukje geschiedenis bezoeken we ook de zijde bazaar om in Turkse sferen te blijven. In Bursa wordt sinds het Ottomaanse tijdperk veel zijde geproduceerd en verkocht. Er is op de bazaar dan ook een overvloed aan kleding en sjaals. Daarnaast zien we veel Turkse tapijten, tassen, sieraden, gedroogd fruit en noten. Ook hebben we de gelegenheid om de lekkerste kebab van Turkije te eten. Tegen de avond arriveren in Istanbul.

dag
8

ZA: Transfer luchthaven

Helaas komt ook aan deze reis een einde. We gaan per transfer terug naar de luchthaven en vliegen terug naar Schiphol.

Accommodaties

Diverse hotels Turkije

,
Tijdens deze reis verblijft u in diverse hotels, deze volgen later.

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvlucht Nederland–Istanbul
 • Ruimbagage 50,-
 • 1 stuks handbagage
 • Transfer luchthaven – hotel v.v.
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Lunch op zondag
 • Fooiengeld ca. 35,- p.p.
 • Volledig excursieprogramma incl. entreegelden
 • Nederlandssprekende lokale gids
 • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 195,-
 • Lunches
 • Reserveringskosten 25,- per factuur
 • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • SGR 5,- p.p.

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

U dient te beschikken over een geldig paspoort of identiteitsbewijs, dat nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkomst uit Turkije.

Kinderkortingen:
Korting kinderen 0-6 jaar 300,- p.p.
Korting kinderen 6-12 jaar 200,- p.p.
Kinderkorting is geldig indien de kinderen bij twee vol betalende reizigers op de kamer verblijven.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele reisinformatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/turkije/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Jan Gerrit Deelen

In welke landen ben je geweest?

Alle 28 landen van de EU (incl Kreta, Canarische Eilanden), Israel, Egypte, Turkije, Zuid-Afrika, Vietnam, Azerbijdzjan.

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Door met een groep te reizen zie je meer, beleef je meer en heb je het gezellig met elkaar. Kortom: er samen helemaal uit zijn, samen genieten van de schepping en ontdekken wat de bestemming voor gezelligheid biedt. Het kantoor van Beter Uit doet de uiterste best om goede reizen te organiseren. Als begeleider van de reis ga ik mijn uiterste best doen om er samen iets moois van te maken.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Erg belangrijk vind ik de verbondenheid in het geloof. Dat geeft mooie en openhartige gesprekken. Zo kunnen we elkaar helpen en bemoedigen. Dit is een waardevolle verdieping van het samen reizen.