Ontdek Polen

Over deze reis

Wilt u naast de bekende stad Krakau meer van Polen ontdekken? Blijf dan verder lezen. Tijdens deze reis, reizen we af naar verschillende mooie plekken in Polen. We bezoeken zowel steden als mooie wandelgebieden. We maken een stadsrondleiding door de stad Krakau, brengen aan bezoek aan Auschwitz en Birkenau en we wandelen in het grensgebergte tussen Polen en Slowakije. Vergeet daarbij de Zoutmijnen in Krakau niet. Na het afdalen van maar liefst 800 trappen komen we terecht in een 327 meter diepe mijn. Dit geeft een bijzondere ervaring. We reizen door naar Wroclaw. Wist u dat de stad Wroclaw een eeuwenlange geschiedenis en vele monumenten kent? De gids zal ons meer vertellen over deze belangrijke en culturele stad. Doordat het programma veelzijdig is zullen we meerdere hoogtepunten van dit weidse land ontdekken. Tijdens deze reis verblijf u in goede *** en **** hotels waar ook heerlijk gekookt zal worden voor ons. De reis wordt uitgevoerd per bus, zodat we de mogelijkheid hebben om met elkaar door te reizen naar nieuwe steden en uitstapjes in Polen. Kijkt u er naar uit om samen met een groep nieuwe plekken te ontdekken en ondertussen mooie gesprekken te voeren? Twijfel niet en laat u verrassen.

Bestemming

Algemene informatie

Het centraal Europees gelegen Polen heeft verschillende buren, waarvan de langste landsgrens die met Duitsland is. Andere buurlanden van deze vrij onontdekte Europese parel zijn Oekraïne, Belarus, Rusland, Slowakije, Litouwen en Tsjechië. De hoofdstad is Warschau, maar de meest spraakmakende stad is Krakau. Een stad die ook wel de Parel van de Poolse kroon wordt genoemd. Vlakbij Krakau ligt het indrukwekkende Auschwitz en Birkenau. De binnenstad van Krakau staat al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het Tatragebergte ligt op de grens tussen Polen en Slowakije. Het Poolse deel van deze 80 kilometer lange bergketen ligt in het zuiden van Polen. Hier ligt ook de historische stad Zakopane. De stad staat vooral bekend om de kenmerkende houten huisjes. Een van de attracties in Zakopane is een Aqua Park, dat baden met thermaal water biedt. Je kunt hier zwemmenmet uitzicht op het bergmassief Giewont! Beter Uit organiseert elk jaar verschillende reizen naar Polen met onder meer het ontdekken van het prachtige Krakau in de gelederen. Ontdek deze onontdekte parel van centraal Europa.

Informatie over Polen

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
Zt

Uitgebreide informatie over Polen

Beste Reistijd

De beste reistijd voor Polen is de zomer. Omdat het late voorjaar redelijk aangenaam kan zijn en het vroege najaar voldoende warme dagen kent, mag je de periode half mei tot half september als beste reistijd voor Polen zien. De temperaturen liggen 's zomers overdag rond de comfortabele waardes van 22 tot 27 graden Celsius.

Klimaat

In het westen en het noorden van Polen heerst een gematigd zeeklimaat door de invloed van Atlantische stromingen. In het oosten en zuiden is sprake van een landklimaat, met koude winters en warme zomers.

Eten & drinken

Veelgebruikte ingrediënten in de Poolse keuken zijn aardappel, kool, varkensvlees, paddenstoelen, kwark en zure room. Er worden ook veel pikante worsten gegeten. Als ontbijt wordt er thee gedronken en worden er luxe broodsoorten gegeten met vleeswaren, zuivel en veel fruit en groente.

Taal

In Polen spreekt de bevolking de officiële Slavische taal Pools. Veel ouderen spreken daarnaast ook Duits en jongeren vaak Engels.

Wist u dat?

- Wereldwijd maar liefst 50.000.000 mensen die Pools spreken?
- Polen 312.685 vierkante km groot is? dus 7.65x zo groot als Nederland is?
- Warschau de hoofdstad van Polen is?
- Polen bekend staat om vele oude stadjes?


Dagprogramma

dag
1

MA: Nederland – Kliczków

De vertrekdag is aangebroken. Vanaf verschillende opstapplaatsen rijden we richting Krakau. Onderweg stoppen we in een prachtig kasteelhotel in Kliczków, waar we zullen overnachten. Een prachtige locatie, waarin u zich in vroeger tijden waant. U zult uw ogen uitkijken. Indien de tijd het toelaat kunnen we nog een duik in het zwembad van het hotel nemen, dus vergeet uw badkleding niet.

dag
2

DI: Stadrondleiding Krakau

Na het ontbijt stappen we in de bus en rijden we verder naar de grootste stad van Polen, Krakau. We zullen direct aan het begin van deze reis veel zien en te weten komen over deze stad. Na aankomst in de stad zullen we namelijk starten met een stadsrondleiding door het oude centrum en de joodse wijk van Krakau. Tijdens de rondleiding zullen we ook het joodse kerkhof en de synagoge bezoeken. We hoeven niks te missen van hetgeen wat de gids vertelt, want hij vertelt met alle plezier de informatie in het Nederlands! Na de rondleiding zullen we gezellig met elkaar eten en samenkomen om elkaar beter te leren kennen en de dag met elkaar af te sluiten. Het hotel ligt aan de rand van het centrum en is lopend of per tram te bereiken.

dag
3

WO: Zoutmijnen in Krakau

Trek wat warmere kleren aan, want vandaag gaan we de zoutmijnen bezoeken. Na het afdalen van maar liefst 800 trappen komen we terecht in een 327 meter diepe mijn. Wandel door de gangen, bewonder de kapellen en laat u overweldigen door de beelden en verschillende kunst in de mijnen. De gids zult u meer vertellen over de zoutmijnen en de geschiedenis en architectuur hiervan. Na het bezoek aan de zoutmijnen heeft u zelf de gelegenheid om de stad te ontdekken of iets te ondernemen wat u zelf leuk vindt.

dag
4

DO: Auschwitz en Birkenau

Vandaag staat een indrukwekkende excursie op het programma. Een excursie die niet te vergeten is wanneer u in Krakau bent. Met een gids bezoeken we Auschwitz, het voormalig concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. De naam Auschwitz staat symbool voor de vernietigings- en concentratiekampen van de Nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kamp is nu grotendeels een museum, ondergebracht in de gevangenisblokken. Het is stilmakend om onder het metalen opschrift 'Arbeit macht frei' naar binnen te gaan, wetende wat zich hier heeft afgespeeld. We zien onder andere persoonlijke voorwerpen, foto's en documenten van de gevangenen. Na het bezoek aan Auschwitz rijden we door naar Birkenau. Birkenau ligt drie kilometer verderop. Het is de grootste begraafplaats ter wereld. Sommige barakken en ruïnes van gaskamers kunt u hier nog zien. Een aangrijpende ervaring om dit te mogen ervaren.

dag
5

VR: Krakau - Zakopane

Na het ontbijtbuffet zullen we verder rijden naar Zakopane. Deze stad ligt in het uiterste puntje van Polen, tegen Slowakije aan. Zakopane staat bekend om een gezellige, bruisende stad aan de voet van het Tatragebergte. Na aankomst in Zakopane heeft u zelf de mogelijkheid om deze stad te ontdekken. Zo kunt u instappen in het treintje die u brengt naar de top van de Gubalowka berg. Naast het mooie uitzicht en de omliggende bergen staat er op de top een rij met huisjes waar u wat kunt eten, drinken en uw souvenirs kunt kopen.

dag
6

ZA: Wandeling Tatragebergte

Zakopane is de perfecte uitvalsbasis om het Poolse Tatragebergte te verkennen. De Tatra is het grensgebergte tussen Polen en Slowakije. Het gebergte bestaat uit zo’n 100 kristalheldere gletsjermeren en watervallen. Om deze te ontdekken zullen we samen met een gids de dag starten met een wandeling in de bergen van circa 3 á 4 uur lang. Rond het middaguur zullen we klaar zijn met de groepswandeling en heeft u ’s middags de mogelijkheid voor vrije tijd. Vindt u het leuk om ’s middags ook een activiteit te doen? Ga dan mee met de naar bus naar Chocholow, een levend openluchtmuseum. Het dorp bestaat uit een lange straat met links en rechts traditionele houten huisjes, waar de bergbewoners leven. Veel bewoners zijn timmerlieden en hout-carvers. Hierdoor kunt u aan ieder huis zien wat hun specialiteit is. De huizen hebben namelijk uitgebreide houtgesneden accenten. Ook kent het dorp een stenen, gotische kerk, ter vervanging van de originele houten kerk die in de 19e eeuw is afgebrand.

dag
7

ZO: Vrije dag

De reisleider zal vandaag een bijeenkomst organiseren waar iedereen van harte voor uitgenodigd is. De dag is verder ter vrije besteding. Het hotel ligt op ca. 15 min wandelen van het stadje Zakopane, een prachtig stadje met unieke houten huizen. Ook de kerk is de moeite waard om te bezoeken.

dag
8

MA: Doorreis naar Wroclaw met bezoek aan kasteel en vredeskerk

Na het ontbijt zullen we terug richting de westerse gelegen stad Wroclaw rijden. Onderweg zien we een kasteel vol kleine torens boven de bossen uitsteken, genaamd kasteel Ksiaz/Fürstenstein. Tijd om de bus stil te zetten. Het kasteel is het derde grootste historische bouwwerk in Polen, voorzien van verschillende stijlen, met maar liefst een oppervlakte van 160.000 vierkante meter. Hoe mooi het paleis ook van binnen is, de tuinen van het kasteel zijn minstens net zo bijzonder. Het complex bestaat uit een reeks gebouwen, terrassen in de tuin en een park van 26 hectare. In sommige kamers in het kasteel vindt u een geschiedenistentoonstelling. Benieuwd hoe het leven van zo’n aristocratische familie eruit zag in die tijd? Hele collecties aan schilderijen, foto’s en gezinsverhalen geven een interessante kijk in het leven van de Hochbergs. Maar het verleden is niet enkel rooskleurig: ook de donkere nazi-geschiedenis komt aan bod in de tentoonstellingen. (Entree ca. 17,- excl.)

Na het bezoek aan het kasteel rijden we verder naar een volgend bezoek. We brengen een kort bezoek bij de protestante vredeskerk in Swidnica. De kerk werd halverwege de 17e eeuw gebouwd in het voormalige Silezië. De kerk heeft een bijzondere uitstraling. Zowel de decoraties van houtsnijwerk en schilderijen als de orgels zijn gemaakt door lokale meesters en behoren tot echte kunstwerken. De brede muren en hoge plafonds zijn bedekt met Bijbelse afbeeldingen en grondbeginselen van het geloof.

dag
9

DI: Rondleiding Wroclaw en bezoek Panorama

De hoogste tijd om de stad Wroclaw te bezoeken. Deze stad heeft een eeuwenlange geschiedenis en is voorzien van vele monumenten. Het gevolg: een belangrijk, cultureel, economisch en toeristisch centrum van Polen. De stad is omringt met water, waardoor er meer dan honderd bruggen en loopbruggen de stad verbinden. 45 meter boven de grond hangt de Heksenbrug, die de torens van de Sint Maria Kathedraal verbinden. We ontdekken deze stad doormiddel van een rondleiding met een gids. Ook zullen we nog een extra stukje geschiedenis ontdekken door een bezoek te brengen aan de Panorama. Het schilderij heeft een omtrek van maar liefst 120 meter en een hoogte van 15 meter. Op het doek is de Slag bij Racławice te zien, die op 4 april 1794 werd gestreden. Hierin stonden Poolse opstandelingen (soldaten en boeren) tegenover een Russisch leger. Ondanks dat de strijd niet leidde tot een vrij Polen, waren de bewoners wel onder de indruk van de dapperheid van de Poolse strijders. Dit was de reden om deze strijd tot een kunstwerk te maken. ’s Avonds kunt u bijkomen van deze indrukwekkende dag in de sauna en jacuzzi van het hotel.

dag
10

WO: Vertrek naar Duitsland

Na het ontbijt zullen we naar ons overnachtingshotel in Duitsland rijden. ’s Avonds zullen we dag samen afsluiten en stil staan bij de reis en fijne momenten die we met elkaar beleefd hebben.

dag
11

DO: Terug in Nederland

Vandaag stappen we voor het laatst met elkaar de bus in om onze terugreis naar Nederland te vervolgen. We hopen met elkaar terug te kunnen kijken om een mooie, fijne reis.

Accommodaties

Hotel Kasteel Kliczkow****

Kliczkow, Polen
Het 4* hotel is gevestigd in neorenaissance residentie waarvan de geschiedenis tot de 13de eeuw teruggaat en is gelegen in de bosrijke omgeving van Nedersilesie op afstand van 40 km van de grensovergang Forst/Olszyna en 120 km van Wroclaw. Het hotel beschikt over een sfeervol restaurant, een overdekt zwembad met een jacuzzi, een sauna, een fitness zaal. Er is een biljarttafel, tennisbaan, verhuur van fietsten en manege. Daarnaast beschikt het hotel over een spa centrum.

Alle kamers hebben een douche en toilet en TV en zijn voorzien van een gratis internetaansluiting.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
In de buurt
Natuurlijk gelegen

Hotel Vienna House Easy Krakow***

Krakau, Polen
Hotel Vienna House Easy is gunstig gelegen in het stadscentrum, op twee kilometer van het centraal station van Krakau en nodigt gasten uit om alles te ervaren wat Krakau te bieden heeft terwijl ze genieten van een slimme mix van comfort, gemak en geavanceerde stijl. Het rookvrije, huisdiervriendelijke hotel ligt in de levendige zakelijke en commerciële wijk Grzegórzki, op loopafstand van de Opera van Krakau en de botanische tuin van de Jagiellonian University, evenals op drie kilometer van de spectaculaire oude binnenstad - een UNESCO-werelderfgoedlocatie -.

De 220 moderne kamers en suites beschikken over moderne meubels, een chique inrichting en essentiële voorzieningen zoals gratis breedband-WiFi en dagelijkse digitale krantenbezorging. Een ontbijtbuffet vol lokale lekkernijen is elke ochtend beschikbaar in het gerenommeerde Restaurant & Lobby Bar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
WIFI op de kamer
Kluisje te huur
In de buurt
Historisch centrum
Openbaar vervoer

Hotel Fian ***

Zakopane, Polen
Hotel Fian is een klein, intiem hotel in het centrum van Zakopane, het is gelegen aan de grens van het Nationaal Park. Op ca 4 km afstand bevindt zich het benedenstation van de kabelbaan naar Kasprowy Wierch.

Hotel Fian heeft 2 restaurants en een sauna. De kamers zijn comfortabel en warm ingericht en beschikken over eigen badkamer, een televisie, telefoon, radio en een bureau. Sommige kamers hebben een balkon. Er is een gratis WiFi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
In stadscentrum
Natuurlijk gelegen

Hotel Slask***

Wroclaw, Polen
Het comfortabele hotel is gelegen op 5 minuten rijden van de oude binnenstad van Wrocław, in een rustige buurt in het centrum van de stad. De goede locatie van het hotel biedt ook gemakkelijke toegang tot de markt (2,8 km) en de belangrijkste bezienswaardigheden of attracties in Wroclaw. Het hotel heeft een moderne lichte inrichting en vriendelijke professionele service. De kamers zijn voorzien van badkamer, televisie, wifi en thee-/koffiefacaliteiten in de kamer. Alle kamers zijn rookvrij.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
In stadscentrum

Hotel Herbal ***

Wroclaw, Polen
Hotel Herbal ligt in Wrocław en biedt een bar, een tuin en uitzicht op de tuin. De accommodatie ligt op ongeveer 600 meter van het operagebouw van Wrocław en op 11 minuten wandelen van de Anonieme Voetgangers. De accommodatie beschikt over een 24-uursreceptie en gratis WiFi in alle ruimtes.

De kamers van het hotel beschikken over een eigen badkamer, flatscreen-tv en bureau. Elke kamer is uitgerust met een waterkoker. Sommige kamers hebben uitzicht op de patio en andere bieden uitzicht op de stad.
In het restaurant kunt u genieten van een ontbijtbuffet.

Populaire bezienswaardigheden in de buurt van de accommodatie zijn de Grote Markt van Wroclaw, Życzliwek Gnome en het stadhuis van Wrocław.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Bar
Lift
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
In stadscentrum

Ahorn Berghotel Friedrichroda***

Friedrichroda, Duitsland
Het hotel is midden in de bergen gelegen en beschikt over vele faciliteiten. Het hotel beschikt over een seizoensgebonden buitenzwembad en een ontspanningsruimte met een binnenzwembad. Niemand hoeft zich te vervelen. Iedere hotelgast kan gebruik maken van de tafeltennistafel, darts, het voetbalveld, minigolf en nog veel meer.

De kamers zijn van alle gemakken voorzien en hebben allemaal een eigen badkamer met douche, toilet en föhn.
Let op: Al de kamers beschikken over een 2 persoonsbed, met twee matrassen en twee losse dekbedden.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Restaurant
Sauna
Lift
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Breda
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Utrecht

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • 10 overnachtingen in 2 pers. kamer
 • Ontbijt en diner (uitsluitend op de 9e dag is het diner niet inbegrepen)
 • Rondleiding Krakau inclusief entree joods kerkhof en synagoge
 • Bezoek Auschwitz/Birkenau
 • Bezoek zoutmijnen
 • Wandeling met gids in het Tatragebergte
 • Rondleiding Wroclaw inclusief entrée tickets Panorama
 • Toeristenbelasting
 • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 280,-
 • Lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Diner op de 9e dag
 • Fooien
 • Bezoek kasteel Fürstenstein
 • Reserveringskosten 25,- per factuur
 • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • SGR 5,- p.p.

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 25 personen.

De groep met vertrek op 08-07-2024 zal verblijven in hotel Slask in Wroclow.
De groep met vertrek op 16-09-2024 zal verblijven in hotel Herbal in Wroclow.
De overnachting welke op de terugweg plaats vindt zal later bekend worden.

Opstapplaats Breda: Breda/Prinsenbeek Int. Bushalte Parkeerterrein Elleboog
Opstapplaats Utrecht: Utrecht Busstrook Transferium Westraven, Griffioenlaan 1

U dient te beschikken over een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele reisinformatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/polen/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Wil Westhuis-De Jong

Reisleider Beter Uit sinds 2009.

In welke landen ben je geweest?

Duitsland, Slovenië, Oostenrijk, Amerika, Canada, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Italië, Slovenië, Hongarije, Kroatië, Engeland, Denemarken en Noorwegen.

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Ik kan mijn passie voor reizen delen met reisgenoten van alle gezindten en leeftijden. Die gevarieerdheid vind ik fijn. Daarnaast kan ik met medereizigers spreken over diepere onderwerpen in de dagafsluitingen en samen zingen. En bij Beter Uit is het gewoon goed geregeld.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Als christen geloof ik dat beiden belangrijk zijn voor ons als reizigers door het leven en op vakantie. Samen geloven geeft verdieping, verrijkt mijn persoonlijk geloofsleven en smeedt samen. Samen beleven geeft een extra dimensie aan het genieten van natuur, cultuur, actie en rust.