Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Ierland o.l.v. Gert Landman en Truus Kreeft

8 dagen

Groepsrondreis | Vliegreis

Ierland, themareis voor moderne pelgrims

 

Deze reis gaat langs oude Ierse hoogkruisen, in de voetsporen van een middeleeuwse pelgrim die de louteringsgrot van St. Patrick in noordwestelijk Ierland bezocht. Bij zijn terugkeer stichtte hij bij Utrecht een abdij  op Oostbroek, met steun van bisschop Godebald. De Ierse spiritualiteit, door de bisschop omarmd, bleef er altijd voelbaar. Als proost van de Utrechtse Janskerk had Godebald al de ontginningen geleid in wat nu de Ronde Venen heet. Het gebied van de huidige gemeente De Bilt is ontgonnen vanuit Oostbroek. In de Laurensabdij vereerde men de apostel Willibrord, die vier eeuwen eerder vanuit Ierland het christendom naar de Lage Landen bracht. Het Bilts Hoogkruis (www.biltshoogkruis.nl) brengt dit alles in beeld en Gert Landman schreef er een boek over.

 

Deze achtergrond heeft Gert Landman en Truus Kreeft geïnspireerd tot het ontwikkelen van deze themareis. Met hen volgen we het spoor van Willibrord en van de ridder (en de proost/bisschop), om iets te proeven van wat zij daar vonden. Kloosters als Oostbroek vormden een doorgeefluik van een cultuur, die na de val van het Romeinse Rijk in het Keltisch-christelijke Ierland was bewaard en tot hogere bloei gebracht; later kwam deze cultuur via pelgrims en missionarissen naar het vasteland terug. Een boeiende reis voor ieder met belangstelling voor Keltische spiritualiteit en voor de rol die Ierland in de geschiedenis heeft gespeeld. Gaat u ook mee met deze unieke themareis?

Programma

Dag 1, maandag: Amsterdam - Dublin

Vanochtend begint onze reis. Vanaf Amsterdam vliegen we naar Dublin. Daar worden we opgewacht door een Nederlands sprekende gids en maken we een sightseeing tour door het centrum van Dublin. De bus brengt ons dan naar een hotel in Dublin-Zuid, waar we twee nachten blijven. ’s Middags verkennen we Dublin te voet. Aan het eind van de middag kunnen we een Evensong bijwonen in de St. Patrick’s Cathedral. Na het diner in het hotel blikken we nog even vooruit naar dinsdag.

 

Dag 2, dinsdag: Castledermot en Moone

We gaan in zuidwestelijke richting en bezoeken de streek waar de apostel Willibrord werd opgeleid. Op ommuurde en oneffen terreinen zien we de hoogkruisen van Castledermot en Moone en de ruïne van een Franciscaans klooster. In de middag keren we terug naar het hotel. Vóór het diner is er ruimte voor een wandeling. ’s Avonds is er een inleiding van de Ierse historicus dr. Michaël Haren. Hij schreef een boek over de dagboeken van pelgrims die vanuit Europa de louteringsgrot van St. Patrick bezochten.

 

Dag 3, woensdag: Dublin - Newgrange - Donegal

We rijden in noordelijke richting naar Newgrange, de bekendste prehistorische vindplaats in Keltisch Ierland. We drinken koffie in het bezoekerscentrum, kunnen een film en een expositie zien, de winkel bezoeken en (vroeg) lunchen. Hierna brengt een pendelbus ons naarj de grafheuvels van Newgrange en Knowth, waar we ook naar binnen gaan. Na deze ‘grotervaring’ gaan we naar de bus en steken we door naar de noordwestelijke provincie Donegal, waar we de komende drie nachten verblijven in het Jackson Hotel te Ballybofey, in een mooie landelijke omgeving, waar ook goed gewandeld kan worden.

 

Dag 4, donderdag: Lough Derg en St. Patricks Purgatory

Vandaag, Hemelvaartsdag, bezoeken we een wel heel speciale plek: Lough Derg met het Station Island waarop de louteringsgrot van St. Patrick zich bevond. Dit eiland is alleen per voetpont bereikbaar. We worden welkom geheten met koffie, thee en scones. We zien een film over dit pelgrimsoord en krijgen een rondleiding. Na de lunch mag ieder vrij over het kleine eiland gaan. Je kunt de basiliek bezoeken of de kapel, het labyrint lopen en de winkel bezoeken. Daarna voert een boottocht ons langs het voetpad waarover destijds de pelgrims arriveerden. Weer terug in ons hotel, is er die avond tijd voor eigen ontspanning, zoals zwemmen in het hotel, of lopen langs de rivier de Finn.

 

Dag 5, vrijdag: Slieve League of Carndonagh

Vandaag gaan we de natuur in. Bij goed weer rijden we een prachtige route langs de ruige Ierse westkust tot aan Slieve League, de hoogste kliffen van Europa, die we ook een eindje gaan beklimmen. Op de terugweg komen we in de hoofdplaats van de provincie, Donegal, met o.a. een oude Franciscaanse kloosterruïne. Bij slecht weer voert onze route ons via een hoog middeleeuws ringfort naar het noordelijke schiereiland Inishowen. In Carndonagh zien we het zeer oude St. Patrick’s High Cross. Voor het diner zijn we weer in ons hotel. Die avond is er gelegenheid om onder leiding van tekendocente Truus Kreeft creatief aan de slag te gaan met Keltische motieven.                    

 

Avondprogramma’s van donderdag of vrijdag kunnen ook andersom.

 

Dag 6, zaterdag: Donegal - Kells - Monasterboice - Enniskerry

Vandaag een langere ochtendrit, via het fraaie Lough Erne terug naar de regio Dublin. Na een koffiestop lunchen we in Kells. Hier werd het “Book of Kells” voltooid. We klimmen naar enkele hoogkruisen. Daarna bezoeken we in Monasterboice de hoogkruisen op het oude terrein van een voormalig klooster. Dan rijden we naar ons hotel in Enniskerry, ten zuidwesten van Dublin, waar we de laatste twee nachten verblijven. Na het diner kunnen we een wandeling maken en/of een pub bezoeken in het dorp beneden.

                                                  

Dag 7, zondag: Dublin

Vanochtend bestaat de mogelijkheid om een kerkdienst in Christ Church Cathedral bij te wonen. De rest van de dag is vrij te besteden: lunchen, Dublin Castle bezoeken, het National Museum of de National Gallery. Of een uitgebreide wandeling maken door de Botanische tuinen of over de grote Glasnevin begraafplaats, met  zijn duizenden hoogkruisen. Aan het eind van de middag staat de bus klaar om ons terug te brengen naar het hotel. Na het diner kijken we samen terug op deze week.

            

Dag 8, maandag: Dublin - Amsterdam

De laatste dag is aangebroken. We checken uit en rijden naar het Trinity College waar we het beroemde ‘Book of Kells’ bewonderen. Vervolgens is er nog tijd om ergens koffie te drinken, wat laatste souvenirs te kopen, door het Temple Bar district te lopen of langs de Liffey en te lunchen. Halverwege de middag brengt de bus ons naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Data & prijzen
Vertrek
Thema
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
18-5-2020
Alle Leeftijden
Gert Landman
Truus Kreeft
Volgeboekt
1.543,-
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Rechtstreekse vliegreis Amsterdam - Dublin v.v. per lijndienstvlucht
 • Luchthavenbelasting
 • Transfer luchthaven - hotel v.v.
 • 7 overnachtingen in goede middenklasse-hotels   
 • Verblijf in tweepersoonskamers met eigen bad/douche, toilet en airconditioning
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Lunchpakket op dag 6
 • Vervoer per comfortabele touringcar met airconditioning
 • Nederlandssprekende gids tijdens de stadstour op dag 1 in Dublin
 • Alle excursies zoals in het programma beschreven
 • Entree Brú na Boinne Visitor Centre – Newgrange / Knowth
 • Entree Trinity College / Book of Kells
 • Reisinformatiepakket per boeking

Niet inbegrepen

 • Eenpersoonskamertoeslag 250,-
 • Voetpont naar Station Island, ontvangst, film, lunch, bezoek eiland, boottocht (€ 30, te voldoen ter plaatse aan de reisleider)
 • Overige entreegelden bij optionele excursies
 • Lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Fooien voor hotelpersoneel, gids en buschauffeur
 • Ruimbagage 20 kg bij te boeken voor ca. 50,-
 • Evt. verhoging van brandstoftoeslagen
 • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen 2,50 per factuur (max. 9 personen per factuur)
 • Administratiekosten 25,- per boeking

 

Overige informatie

De minimale groepsgrootte is 15 personen.

 

Informatie en aanmelding

Voor meer informatie over deze reis kunt u contact opnemen met Gert Landman of Truus Kreeft, per telefoon 030-2205395 of 2541174, per mail gertlandman@planet.nl of truus.kreeft@hetnet.nl

Aanmelden voor deze reis is online, tot uiterlijk 1 februari 2020.

 

Reissom per persoon

1543,-              vanaf 15 betalende personen

1375,-              vanaf 20 betalende personen

1301,-              Vanaf 25 betalende personen

 

Hotelovernachtingen en vluchtinformatie volgt nog.

 

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief