Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Ierland o.l.v. Gert Landman en Truus Kreeft

8 dagen

Groepsrondreis | Vliegreis

Ierland, themareis voor moderne pelgrims

 

Deze reis gaat langs oude Ierse hoogkruisen, in de voetsporen van een middeleeuwse pelgrim die de louteringsgrot van St. Patrick in noordwestelijk Ierland bezocht. Bij zijn terugkeer stichtte hij bij Utrecht een abdij  op Oostbroek, met steun van bisschop Godebald. De Ierse spiritualiteit, door de bisschop omarmd, bleef er altijd voelbaar. Als proost van de Utrechtse Janskerk had Godebald al de ontginningen geleid in wat nu de Ronde Venen heet. Het gebied van de huidige gemeente De Bilt is ontgonnen vanuit Oostbroek. In de Laurensabdij vereerde men de apostel Willibrord, die vier eeuwen eerder vanuit Ierland het christendom naar de Lage Landen bracht. Het Bilts Hoogkruis brengt dit alles in beeld en Gert Landman schreef er een boek over.

 

Deze achtergrond heeft Gert Landman en Truus Kreeft geïnspireerd tot het ontwikkelen van deze themareis. Met hen volgen we het spoor van Willibrord en van de ridder (en de proost/bisschop), om iets te proeven van wat zij daar vonden. Kloosters als Oostbroek vormden een doorgeefluik van een cultuur, die na de val van het Romeinse Rijk in het Keltisch-christelijke Ierland was bewaard en tot hogere bloei gebracht; later kwam deze cultuur via pelgrims en missionarissen naar het vasteland terug. Een boeiende reis voor ieder met belangstelling voor Keltische spiritualiteit en voor de rol die Ierland in de geschiedenis heeft gespeeld. Gaat u ook mee met deze unieke themareis?

Programma

Dag 1, maandag 10 mei 2021: Amsterdam - Dublin

Vanochtend begint onze reis. Vanaf Amsterdam vliegen we naar Dublin. Daar worden we opgewacht door een Nederlands sprekende gids en maken we een sightseeing tour door het centrum van Dublin. De bus brengt ons dan naar een hotel in Dublin-Zuid, waar we twee nachten blijven. ’s Middags verkennen we Dublin te voet. Aan het eind van de middag kunnen we een Evensong bijwonen in de St. Patrick’s Cathedral. Na het diner in het hotel blikken we nog even vooruit naar dinsdag.

 

Dag 2, dinsdag 11 mei 2021: Castledermot en Moone

We gaan in zuidwestelijke richting en bezoeken de streek waar de apostel Willibrord werd opgeleid. Op ommuurde en oneffen terreinen zien we de hoogkruisen van Castledermot en Moone en de ruïne van een Franciscaans klooster. In de middag keren we terug naar het hotel. Vóór het diner is er ruimte voor een wandeling. ’s Avonds is er een inleiding van de Ierse historicus dr. Michaël Haren. Hij schreef een boek over de dagboeken van pelgrims die vanuit Europa de louteringsgrot van St. Patrick bezochten.

 

Dag 3, woensdag 12 mei 2021: Dublin  – Monasterboice – Kells  – Donegal

We rijden eerst in noordelijke richting naar Monasterboice en bezoeken daar de hoogkruisen, op het terrein van een voormalig klooster. De volgende stop is Kells. Hier werd het “Book of Kells” voltooid. Ook zien we er enkele hoogkruisen. Vanwege de lange afstand hebben we een lunchpakket mee in de bus. Via het fraaie Lough Erne gaan we naar de noordwestelijke provincie Donegal, waar we de komende drie nachten verblijven in het Jackson Hotel te Ballybofey,  een landelijke omgeving waar ook gewandeld kan worden.

 

Dag 4, donderdag 13 mei 2021: Lough Derg – St. Patricks Purgatory

Vandaag, Hemelvaartsdag, bezoeken we een wel heel speciale plek: Lough Derg met het Station Island waarop de louteringsgrot van St. Patrick zich bevond. Dit eiland is alleen per voetpont bereikbaar. We worden welkom geheten met koffie, thee en scones. We zien een film over dit pelgrimsoord en krijgen een rondleiding. Na de lunch mag ieder vrij over het kleine eiland gaan. Je kunt de basiliek bezoeken of de kapel, het labyrint lopen en de winkel bezoeken. Daarna voert een boottocht ons langs het voetpad waarover destijds de pelgrims arriveerden. Weer terug in ons hotel, is er die avond tijd voor eigen ontspanning, zoals zwemmen in het hotel, of lopen langs de rivier de Finn.

               

Dag 5, vrijdag 14 mei 2021:  Slieve League of Carndonagh

Vandaag gaan we de natuur in. Bij goed weer rijden we een prachtige route langs de ruige Ierse westkust tot aan Slieve League, de hoogste kliffen van Europa, die we ook een eindje gaan beklimmen. Op de terugweg komen we in de hoofdplaats van de provincie, Donegal, met o.a. een oude Franciscaanse kloosterruïne. Bij slecht weer voert onze route ons via een hoog middeleeuws ringfort naar het noordelijke schiereiland Inishowen. In Carndonagh zien we het zeer oude St. Patrick’s High Cross. Voor het diner zijn we weer in ons hotel. Die avond is er gelegenheid om onder leiding van tekendocente Truus Kreeft creatief aan de slag te gaan met Keltische motieven.                                

Avondprogramma’s van donderdag of vrijdag kunnen ook andersom.

 

Dag 6, zaterdag 15 mei 2021: Donegal – Brú na Bóinnne – Knowth/Newgrange - Enniskerry

Vandaag rijden wij terug naar Dublin. We lunchen in Brú na Bóinne, waar we de bekendste prehistorische vindplaats in Keltisch Ierland, de grafheuvels van Knowth en Newgrange bezoeken. Aan het eind van de middag zijn we bij ons volgende hotel in Enniskerry, ten zuidwesten van Dublin, waar we de laatste twee nachten verblijven. Na het diner krijgen we informatie over bezienswaardigheden in Dublin, kunnen we een wandeling maken en/of de pubs daar bezoeken.

 

Dag 7, zondag 16 mei 2021: Dublin

Vanochtend bestaat de mogelijkheid om een kerkdienst in Christ Church Cathedral bij te wonen. De rest van de dag is vrij te besteden: lunchen, Dublin Castle bezoeken, het National Museum of de National Gallery. Of een uitgebreide wandeling maken door de Botanische tuinen of over de grote Glasnevin begraafplaats, met  zijn duizenden hoogkruisen. Aan het eind van de middag staat de bus klaar om ons terug te brengen naar het hotel. Na het diner kijken we samen terug op deze week.

 

Dag 8, maandag 17 mei 2021:  Dublin-Amsterdam

De laatste dag is aangebroken. We checken uit en rijden naar het Trinity College waar we het beroemde ‘Book of Kells’ bewonderen. Vervolgens is er nog tijd om ergens koffie te drinken, wat laatste souvenirs te kopen, door het Temple Bar district te lopen of langs de Liffey en te lunchen. Halverwege de middag brengt de bus ons naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.

 

Data & prijzen
Vertrek
Thema
Reisleider(s)
 
Status
10-5-2021
 
Te boeken
Prijsinformatie

INBEGREPEN:

 • Rechtstreekse vliegreis Amsterdam - Dublin v.v. per lijndienstvlucht
 • Luchthavenbelasting
 • Transfer luchthaven - hotel v.v.
 • 7 overnachtingen in goede middenklasse-hotels   
 • Verblijf in 2-persoonskamers met eigen bad/douche, toilet en airconditioning
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Lunchpakket op dag 3
 • Vervoer per comfortabele touringcar met airconditioning
 • Nederlandssprekende gids tijdens de stadstour op dag 1 in Dublin
 • Alle excursies zoals in het programma beschreven
 • entree Brú na Bóinne Visitor Centre – Newgrange / Knowth entree Trinity College / Book of Kells
 • Reisinformatiepakket per boeking
 • Reisbegeleiding Gert Landman en Truus Kreeft

 

NIET INBEGREPEN:

 • 1-persoonskamertoeslag € 250,-
 • Voetpont naar Station Island, ontvangst, film, lunch, bezoek eiland, boottocht (€ 30)
 • Overige entreegelden bij optionele excursies
 • Lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Fooien voor hotelpersoneel, gids en buschauffeur
 • Ruimbagage 20 kg bij te boeken voor ca. € 50,-
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen € 2,50 per factuur (max. 9 personen per factuur)
 • Administratiekosten € 25,- per boeking

 

Overige informatie

De minimale groepsgrootte is 15 personen.

 

Informatie en aanmelding

Voor meer informatie over deze reis kunt u contact opnemen met Gert Landman of Truus Kreeft, per telefoon 030-2205395 of 2541174, per mail gertlandman@planet.nl of truus.kreeft@hetnet.nl

Aanmelden voor deze reis is online, tot uiterlijk 10 januari 2021.

 

Reissom per persoon

1543,-              vanaf 15 betalende personen

1375,-              vanaf 20 betalende personen

1301,-              Vanaf 25 betalende personen

 

Hotelovernachtingen

10-12 mei 2021 Uppercross House Hotel Dublin***

12-15 mei 2021 Jackson’s Hotel Donegal****

15-17 mei 2021 Summerhill House Hotel Enniskerry***

 

Vluchtinformatie volgt nog.

 

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief