Wandelen in Oostenrijk

Over deze reis

In het hart van de Allgäuer en de Lechtaler Alpen ligt het idyllische dorpje Holzgau, thuishaven van de op één na grootste hangbrug van Oostenrijk.

Holzgau
Het kleine dorp Holzgau (1.114 meter) staat bekend als de ‘Parel van het Lechtal’. Het dorp is een uitstekende uitvalsbasis voor wandelingen. Slechts 400 mensen noemen deze gemeente in het noordelijke deel van het lange Lechtal hun thuis. Velen van hen wonen in boerderijen met prachtig geschilderde fresco's uit de 18e eeuw. Deze werken geven vaak lokale beroepen en handel met andere regio's weer. Een modernere, maar zeker niet minder fascinerende, attractie is de hangbrug over de Höhenbachtalschlucht kloof. In het dorp zijn een aantal winkels.

Wandelingen in het Lechtal
Door het dorp Holzgau loopt de 125 kilometer lange langeafstandwandeling Lechweg. De route volgt één van de laatste wildwaterrivieren van Europa, de Lech, vanaf zijn oorsprong vlakbij de Formarinsee tot in de Allgäu.
De Lechtal activ card zorgt voor de mogelijkheid om regelmatig de omgeving te gaan verkennen en met liften eerst naar boven te gaan en daarna te genieten van de prachtige omgeving. Met de bus is het koninklijke Lech in 37 minuten te bereiken.
De card is geldig voor:
in Bach: de Lechtaler Bergbahn Jöchelspitze met top van1800 meter;
in Warth: de Steffisalp Express met top van 1884 meter;
in Lech: de Oberlechbahn met top van 1659 meter;
in Lech: de Petersboden Bahn met top van 1930 meter;
in Lech: de Rüfikopfbahn met top van 2362 meter.

Treinreis
Het vertrek is ’s morgens vanuit Utrecht per trein naar Langen am Arlberg. Als groep reis je relaxt met de trein en daarom begint al meteen het vakantiegevoel. Daarna gaan het met een bus in 3 kwartier naar hotel Vera Monti in Holzgau.Bestemming

Algemene informatie

Oostenrijk is een van de kleinere landen van Europa, maar toch nog twee keer groter dan Nederland. Het land is opgedeeld in negen verschillende deelstaten, Bundesländer, elk met een eigen bestuur en hoofdstad. Slechts een klein deel van Oostenrijk behoort tot laag- of heuvelland. Het grootste deel, met name in het midden en westen is middel- en hooggebergte met toppen tot wel 4000 meter. Oostenrijk ligt centraal in Europa en grenst in het westen aan Zwitserland en Liechtenstein, in het noorden aan Duitsland en Tsjechië, in het oosten aan Slowakije en Hongarije en in het zuiden aan Italië en Slovenië.

Informatie over Oostenrijk

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Oostenrijk

Beste reistijd

Oostenrijk is een bestemming voor alle seizoenen. Een van de gunstigste wandelperiodes is van de nazomer tot half oktober. Vele dagen achter elkaar kan het dan helder en zonnig zijn. Ook in de winter is Oostenrijk zeer populair. Het wintersportseizoen duurt van half december tot eind maart. Wie de alpenweiden fraai in bloei wil zien, kan het best in juni naar Oostenrijk gaan.

Klimaat

Er zijn verschillende klimaat types in Oostenrijk. De hoogstgelegen gebieden, zoals Tirol en Vorarlberg hebben een bergklimaat. De lager gelegen delen kennen een gematigd landklimaat. In de overgangsgebieden heerst een typisch landklimaat met koude winters en vrij warme zomers. Het weer is nogal wisselvallig. Zo kan de temperatuur in een mum van tijd flink dalen of stijgen. Zelfs per berg kan het weer enorm verschillen. Op de ene helling kan het droog en zonnig zijn, terwijl op de andere helling sneeuw of regen valt.

Eten & drinken

In Oostenrijk wordt veel vlees gegeten. Het bekendst is waarschijnlijk de schnitzel. De Oostenrijkse keuken is landelijke keuken: stevig en weinig geraffineerd. Na een soepje (al dan niet met noedels), volgt een flink stuk vlees, geserveerd met een koolsalade, groenten, gemengde salade of aardappelsalade. Bekende lekkernijen zijn: Wienerkaffee met een stuk Apfelstrudel of Sachertorte. Ook voor wijnliefhebbers is Oostenrijk het juiste land. Naast de internationaal bekende wijnranken Cabernet, Merlot en Riesling, die met de grootste zorg gecultiveerd worden, worden ook eigen druivensoorten geteeld.

Taal

De officiële taal is Duits. Daarnaast wordt er Burgenland-Kroatisch, Hongaars, Sloveens, Slowaaks en Tsjechisch gesproken. In hotels en bij bezienswaardigheden wordt meestal ook Engels gesproken.

Wist u dat?

- Oostenrijk de hoogste waterval van Europa heeft?
- Niet alleen de vogels, maar ook de bergmarmotten fluiten?
- De croissant oorspronkelijk uit Oostenrijk komt?

Excursies

1

Rondwandeling over de hangbrug langs de waterval in Holzgau

Een wandeling die begint in het dorp en de omgeving verkent met de 2 grootste bezienswaardigheden van Holzgau: de 240 meter lange hangbrug over de Höhenbachslucht en langs de waterval. De wandeling kan worden verlengd door de Vitalweg van 3 km. te lopen door een afwisselend landschap over bospaadjes.
Lengte: 5 kilometer
Stijging: 220 meter
Daling : 220 meter
Duur: 2.30 uur

2

Wandeling vanuit Warth over Steffisalp naar Oberlech

Eerst vanuit Holzgau met de bus in 15 minuten naar Warth. Daar met de Steffisalp Express naar boven. Dan de route volgen naar Bürstegg. De route komt ook door het schilderachtige Auenfeld met de bewoonde Auenfelderhütte. Vervolgens door naar Oberlech. Daar kan de Oberlechbahn naar Lech worden gekozen of met de Petersbodenbahn nog even naar de Kriegalm.
Lengte: 8,7 kilometer
Stijging: 332 meter
Daling : 578 meter
Tijd: 4 uur

3

Een wandeling voor de zondagmiddag door Holzgau en langs de Lech

De route start gewoon bij het hotel en gaat door Unterholzgau naar de Lech. Deze rivier wordt een paar kilometer gevolgd. Vervolgens gaat het via de andere oever van de rivier terug naar het dorp.
Lengte: 7 kilometer
Daling: 100 meter
Stijging: 100 meter
Duur: circa 2 uur

4

Wandeling vanaf bergstation Rüfikopfbahn in Lech via Stuttgarter Hütte naar Zürs

Na een busrit naar Lech begint de route bij de Rüfikopfbahn naast het koninklijke Hotel Gasthof Post van de familie Moosbrugger. In dit hotel komt sinds 1959 bijna jaarlijks de koninklijke familie. De lift brengt wandelaars naar een hoogte van 2362 meter, naar de Rüfikopf. De route loopt grotendeels boven de boomgrens. Na 5 kilometer komt op een hoogte van 2270 meter de Stuttgarter Hütte in zicht. Het uitzicht is daar grandioos. Daarna daalt de route naar het dorpje Zürs op een hoogte van 1720 meter hoogte. Vanaf hier gaat elk half uur een bus naar Lech.
Lengte: 10,6 kilometer
Stijging: 260 meter
Daling: 880 meter
Tijd: 5 uur

5

Rondwandeling langs de Körbersee

Eerst vanuit Holzgau met de bus in 15 minuten naar Warth. Daar met de Steffisalp Express naar boven. Een gemoedelijke wandelweg leidt naar een prachtig uitzichtpunt en vervolgens naar de bewoonde Hochalphütte.
Vervolgens wandelen we langs de Saloberkopf met Widersteinblick. Daarna gaat het door een prachtig heideland naar de Körbersee. In 2017 werd dit meer gekozen tot “de mooiste plek in Oostenrijk” De route rond het meer is een kilometer en bij het meer is een berghotel.
De verder route gaat langs de Kalbersee naar de parkeerplaats Saloberjet, waar de wandelbus stopt.

Lengte: 11 kilometer
Stijging: 100 meter
Daling: 550 meter
Duur: circa 5 uur

6

In Bach de wandeling over de panoramaweg

Bach ligt op maar 15 minuten met de bus vanaf Holzgau. De bus vertrekt wel al om 8.53 uur. De bus stopt bij de Jöchelspitzbahn die naar een hoogte van 1800 meter gaat. De panoramaweg is een geliefde wandelweg met veel prachtige uitzichten over het Lechdal. De route gaat eerst omhoog naar een hoogte van 2190 meter. Daarna volgt een geleidelijke afdaling naar Bach.
Lengte: 12.3 kilometer
Stijgen: 580 meter
Dalen: 1130 meter
Duur: circa 5,5 uur

Accommodaties

Hotel Vera Monti

Holzgau, Oostenrijk
Het hotel ligt aan de rand van het dorp tegen de bosrand. Het is 5 minuten lopen naar het centrum van het dorp. Langs het hotel stroomt een rivier. Zodoende wordt het hotel ook wel een natuurhotel genoemd waar je tot rust kunt komen en genieten van de natuur rondom. Dagelijks is er een 4 gangenmenu met keuze uit 2 hoofdgerechten, waarbij de gerechten een culinair hoogstandje zijn.
Het hotel is sinds 40 jaar een familiehotel met 22 kamers en enkele appartementen met 2 slaapkamers, maar gedeeld sanitair. In het hotel is een kleine sauna. De kamers zijn uitgerust met een bad met douche, gedeeltelijk met een balkon, een zitgedeelte en gratis Wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Sauna
In de kamer
Badkamer
WIFI op de kamer

Vervoer

Uw heenreis
Heenreis
Utrecht
07:04
Langen Am Arlberg
17:25
Uw terugreis
Terugreis
Langen Am Arlberg
10:32
Utrecht
21:29

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Treinretour Utrecht – Langen am Arlberg
 • Transfer treinstation – hotel v.v.
 • 7 overnachtingen op een tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Volpension op zondag
 • Koffie met iets lekkers op zondag
 • Gebruik van sauna in hotel
 • Lechtal activ card. Met deze kaart gratis gebruik van bussen en 5 liften.
 • Beter Uit Reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 195,-
 • Lunch en drankjes
 • Reserveringskosten 25,-
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

De in het appartement gelegen 1 pers. kamers hebben een gedeelde badkamer.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele reisinformatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/oostenrijk/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Annelies Boersma

In welke landen ben je geweest

Malta, Praag, Oostenrijk, Toscane, Corfu, Ierland, Catalonië, Barcelona

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Elke reis en elke bestemming is verschillend maar tijdens iedere reis ontstaat er iets bijzonders. Reisgenoten voelen zich snel met elkaar verbonden en herkennen elkaar vanuit hun geloof. Ontspanning, activiteiten, goede gesprekken en nieuwe vriendschappen maken iedere reis onvergetelijk.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Samen het geloof beleven door een gesprek, een lied of een gebed maakt dat je je verbonden voelt met elkaar. Samen genieten van Gods schepping en ontdekken hoe mooi deze is maakt dat je als reisleider prachtig werk mag doen met een extra dimensie, naar welke bestemming je ook gaat!