Ontdek Oman

Over deze reis

Ga mee op reis naar het diverse Oman; een vermenging van traditie en modern leven, een evenwicht tussen authenticiteit en openheid. Hierdoor voelt het voor de reiziger als een tweede thuis. Steile bergen worden afgewisseld door witte zandstranden en groene wadi’s staan in schril contrast met het woeste landschap van de uitgestrekte woestijn. Tel daar de rijke historie van Oman bij op en je hebt de perfecte mix voor een prachtige reis die meer dan de moeite waard is!

Bestemming

Algemene informatie

Oman is een land in het werelddeel Azië en heeft een oppervlakte van 309.501 km² en is hiermee 7,5 keer groter dan Nederland. Echter heeft het land maar ruim 3 miljoen inwoners. Oman ligt op het meest oostelijke punt van het Arabische Schiereiland en grenst aan de buurlanden de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Jemen. De hoofdstad van Oman is Masqat (Muscat). Daarnaast kent het land zes verschillende streken. Het land kent oude steden, verschillende forten, watervallen en een mooie kustlijn. Wanneer je op de landkaart kijkt is Oman uitgestrekt land met meer dan 1700 kilometer kustlijn. Veel toeristen komen naar Oman voor de watersport, omdat het een mooie plek is om te duiken en te snorkelen. In Oman is het in de zomer twee uur en in de winter drie uur later dan in Nederland. Oman kent namelijk geen zomer- en wintertijd.

Informatie over Oman

Tijdsverschil
+2 uur
Vlag
Valuta
OMR

Uitgebreide informatie over Oman

Beste reistijd

De beste reistijd om naar Oman te gaan is van oktober tot en met april. In deze maanden is de temperatuur gemiddeld tussen de 25 en 35 graden en is de luchtvochtigheid niet te hoog. Wie in de zomermaanden naar Oman wil reizen, kan het beste het zuiden van het land bezoeken, waar de jaarlijkse moesson voor een meer aangename temperatuur zorgt.

Klimaat

Oman kent een warm woestijnklimaat, met hoge temperaturen en weinig neerslag. Met gemiddeld ruim 3500 uur aan zon en minder dan tweehonderd millimeter neerslag per jaar behoort Oman tot de zonnigste en droogste landen ter wereld. Het landschap in Oman is erg gevarieerd waardoor ook de klimatologische omstandigheden in Oman erg uiteenlopen. In de noordelijke kustgebieden zijn de zomermaanden erg heet en vochtig terwijl het binnenland dan juist erg droog is. In het zuiden van het land is het klimaat, in tegenstelling tot het noorden en binnenland, het hele jaar door vrij mild.

Eten & drinken

Oman kent een zeer gevarieerde keuken met gerechten uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika. In de meeste gerechten zit rijst, kip, vis, geitenvlees, limoenen en dadels verwerkt. Ook wordt er veel vis en fruit gegeten. Het eten is vaak gekruid, maar niet heel pittig. De Omaanse keuken maakt vooral veel gebruik van specerijen zoals kaneel, kruidnagel, saffraan, en komijn. Deze kruiden geven gerechten een unieke smaak en aroma.

Er zijn slechts een paar restaurants die Omanitische gerechten serveren, de meesten in Muscat. Omdat Oman een kustland is, vormt vis een belangrijk onderdeel van de lokale keuken. Populaire visgerechten zijn onder andere “shuwa,” een traditioneel langzaam gegaard lamsvleesgerecht, bereid in een ondergrondse zandoven, en “majboos,” een rijstgerecht met vis of garnalen. Zoetekauwen zullen genieten van Omaanse desserts zoals baklava en halwa. Halwa is een zoete, kleverige lekkernij gemaakt van suiker, noten en saffraan.

Drinken in Oman: Omanitische koffie wordt geserveerd in kleine kopjes, zonder suiker of melk, maar vaak gekruid met kardamom of kruidnagel. Thee wordt ook vaak met gember gedronken of op Indiase wijze met veel melk. Alcoholische drank wordt alleen geserveerd in de duurdere hotels en restaurants, en is relatief duur. Oman is een Islamitisch land en het is geen gewoonte alcohol te drinken. Het is niet toegestaan om alcohol te nuttigen buiten hotels of restaurants, doet u dat wel dan loopt u het risico om een boete te krijgen.

Taal

De officiële taal in Oman is het Arabisch. Over het algemeen spreken veel mensen redelijk goed Engels, zeker in de voornaamste toeristenplaatsen. De lokale bevolking stelt het erg op prijs als je een paar woorden of zinnen Arabisch kunt spreken.

Wist u dat?

- Oman één van de dunst bevolkte landen ter wereld is? Het heeft een oppervlakte van 309.500 km² en zo'n 3,6 miljoen inwoners.
- Er in Oman het meeste groen te vinden is van heel Arabië? Vooral in het zuiden verandert het droge landschap in de zomer in een groene oase.
- Er elk jaar ongeveer 20.000 schildpadden eieren leggen in Oman?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

We verzamelen op de luchthaven waar we elkaar en de reisleider ontmoeten. Nadat we zijn ingecheckt kan het avontuur echt beginnen!

dag
2

DI: Muscat

We landen in de vroege ochtend in Muscat. Transfer naar het hotel en tijd om te slapen. De rest van de dag is ter vrije besteding. De reisleider zal uiteraard een bijeenkomst organiseren zodat jullie elkaar beter leren kennen, de komende dagen doorgenomen zullen worden en we de reis met elkaar kunnen beginnen. Vandaag krijgen we ook een welkomstdiner aangeboden.

dag
3

WO: Muscat City Tour

Na het ontbijt beginnen we aan onze Muscat City Tour. Het eerste hoogtepunt van de dag is het bezoek aan het prachtige complex van de Grote Moskee van Sultan Qaboos. Het is een van de grootste moskeeën ter wereld. Je kijkt er je ogen uit. Zo zie je er een 14 m lange Swarovski kroonluchter en vind je er het grootste handgeweven tapijt op aarde. In Oud Muscat rijden we langs het kleurrijke Al Alam-paleis, dat wordt geflankeerd door twee Portugese forten: Al Mirani en Al Jalali. Bezoek aan het Bait Al Zubair-museum, waar onder andere oude kostuums, gebruiksvoorwerpen en wapens te bewonderen zijn. Daarna rijden we langs de panoramische kustweg naar Muttrah Souk, de oudste markt in Oman. waar het een drukte van jewelste is met verkopers en kopers en heel veel souvenirs. We eindigen de dag met een boottocht, waarbij we kunnen genieten van het zicht op het prachtige achterland en de stad Muscat. Dan terug naar ons hotel in Muscat.

dag
4

DO: Muscat - Ras al Jinz

Na het ontbijt beginnen we echt aan onze rondreis in Oman. De eerste stop is de Bimmah Sinkhole, een mooi natuurfenomeen. Het betreft een kalkstenen krater dicht aan de kust gevuld met water. Bijzonder is de onderwatertunnel. Het turquoise water nodigt uit tot een verfrissende duik. Daarna vervolgen we de schilderachtige weg met prachtige uitzichten op zee en komen bij de fotogenieke Wadi Shab, waar het water smaragdgroen kleurt. De kloof met steile rotswanden wordt hoe verder je er in loopt steeds smaller en smaller en eindigt bij een grotmeertje. Dan door naar Sur, vroeger een belangrijk knooppunt voor de handel tussen Afrika, India en Azië. Tijdens een rondleiding door Sur bezoeken we de dhow-fabriek, waar tot de dag van vandaag nog de typische Omaanse houten schepen op traditionele wijze gebouwd worden; zonder spijkers of lijm. In Sur is er vrije tijd om zelf rond te kijken. Daarna vertrek naar het schildpaddenreservaat Ras al Jinz, waar we ook zullen overnachten in Ras al Jinz Turtle Reserve. In de avond hebben we de mogelijkheid om met een gids met kijken naar de schildpadden die aan land komen om hun eieren te leggen. Elk jaar komen ze terug. Een bijzonder schouwspel, zeker ook omdat het een bedreigde diersoort is. Overnachting in Ras al Jinz.

dag
5

VR: Ras al Jinz - Woestijn

Nadat we het Ras Al Jinz Turtle Reserve hebben verlaten, rijden we naar de ingang van Wadi Bani Khalid. We stappen over in jeeps, waar we de rest van de reis mee zullen rijden. De altijd groene Wadi Bani Khalid is een van de beroemdste wadi’s in de Sharqiyah-regio. De rivier droogt nooit helemaal uit. Grote -met palmen omzoomde- vijvers met turquoise en saffierkleurig water nodigt uit om af te koelen. Neem de tijd voor een ontspannen wandeling of een duik. We vervolgen de rit en rijden door de adembenemende zandduinen. Ze veranderen van vorm en kleur door wind en stand van de zon. Een prachtig schouwspel. Van wit tot oker en soms zelfs rood. In de woestijn leven nog steeds bedoeïenen, bekend om hun gastvrijheid. Aankomst in het kamp en diner. Een echte aanraden is om voor de zonsondergang naar een hoge duin te klimmen om te genieten van de zonsondergang en het adembenemende uitzicht op de omgeving. Ervaar er de totale stilte.

dag
6

ZA: Woestijn - Ibra - Niza

Na het ontbijt in ons woestijnkamp rijden we verder richting Ibra, waar we het oude dorp Al Manzifah kunnen verkennen. De gedeeltelijk vervallen ruïnes van de dorpen Subakh en Al Manzifah waren ooit belangrijke centra in Ibra en maken deel uit van onze ontdekkingstocht. Daarna vervolgen we de tour naar Birkat Al Mauz, een verlaten leemdorp aan de voet van Jebel Akhdar. Geniet van een wandeling rond de dadelplantages en het waterirrigatiesysteem (aflaj) in het centrum van de nederzetting. Het bijzondere Aflaj-systeem in deze regio is een van de UNESCO-werelderfgoed bezienswaardigheden in Oman. Daarna door naar Nizwa, de voormalige hoofdstad van Oman. Het wordt tegenwoordig besschouwd als het spirituele centrum van het land. Begin met het verkennen van de traditionele markt. Nizwa staat bekend om zijn prachtige zilverwerk en Bahla-aardewerk en dolken. Via de soek komen we in het fort, dat werd gebouwd door Imam Sultan bin Saif bin Malik Al Ya'rubi. De bijzondere toren is 30 m hoog en 37 m breed. Vanaf de toren heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de omliggende bergen. Daarna naar ons hotel in Nizwa voor een mooie avond.

dag
7

ZO: Nizwa

Zondag in Nizwa. De dag is verder ter vrije besteding. De reisleider zal vandaag een bijeenkomst organiseren waar iedereen van harte voor uitgenodigd is. Diner en overnachting in Nizwa.

dag
8

MA: Nizwa - Jebel Shams

Bezoek aan Al Hamra, een dorp dat laat zien hoe de Omaanse bevolking er in de beginjaren leefde. Een verrijkende ervaring. Daarna bezoek aan Misfat Al Abriyeen, een van de mooiste middeleeuwse nederzettingen in de bergen van Oman dat zijn oorspronkelijke karakter mooi behouden heeft. Het ligt aan de voet van Jebel Shams en de oude dorpskern is omgeven door terrassen van ,palmboomplantages, die doorkruist wordt door Aflaj-grachten. Je kunt hier heerlijk in de schaduw wandelen. Jebel Shams wordt wel de berg van de zon genoemd, omdat het met haar 3009 meter de hoogste berg van de Arabische wereld is. De rit naar de top is avontuurlijk; je passeert het oude dorp Ghul met z’n groene terrasvelden. Diner en overnachting in de buurt van de berg.

dag
9

DI: Laatste dag en terugreis

Na het ontbijt beginnen we alweer aan onze laatste dag. Door de bergen rijden we terug in de richting van Muscat, waarbij we diverse stops maken onderweg. Zo zien we terrasvormige velden met dadelpalmen als een lappendeken tegen de bergen liggen. Ook zien we de Wadi Bani Awf , gelegen in een diepe kloof. De weelderige groene dadelpalmen vormen een prachtig contrast tegen de ruige bergen die de wadi omringen. De trapvormige constructies van de huizen langs de bodem van de berg zijn een typisch voorbeeld van de wijze van bouwen van een middeleeuwse Omaanse nederzetting. De rit door Wadi Bani Awf is een off-road rit. We vervolgen de rit naar Nakhal. Ontdek daar het 350 jaar oude kasteel gelegen op een 200 m hoge heuvel, omgeven door de bergen. In Nakhal vind je ook warmwaterbronnen in schilderachtige oases, waarvan er één heel dichtbij het kasteel ligt. Daarna rijden we door naar Muscat. Na een gezamenlijk diner, zet de bus ons af op de luchthaven. Na een gezamenlijk diner, zet de bus ons af op de luchthaven waar we met een late vlucht terug gaan naar Nederland.

dag
10

WO: Aankomst in Nederland

De reis zit erop. In de ochtend komen we aan in Amsterdam en kunnen we terugkijken op een bijzondere en mooie reis.

Accommodaties

Raddisson Blu Hotel

Muscat, Oman
Elke accommodatie bij het hotel met 4 sterren heeft uitzicht op de stad, en je hebt toegang tot een terras en een bar. De accommodatie heeft een buitenzwembad, sauna, fitnessruimte en tuin.

Alle kamers bij het hotel hebben airconditioning, een zithoek, een flatscreen-tv met satellietzenders, een kluisje en een eigen badkamer met een bidet, slippers en een haardroger. Radisson Blu Hotel, Muscat biedt bepaalde units met uitzicht op de bergen, en de kamers zijn voorzien van een waterkoker. Alle kamers bij de accommodatie hebben beddengoed en handdoeken.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer

Ras Al Jinz Turtle Reserve

Ras al Jinz, Oman
Ras Al Jinz Turtle Reserve bevindt zich in Sur, op minder dan 1 km van Turtle Beach en 17 km van Fort Al Hadd, en biedt accommodatie met een restaurant, gratis WiFi in de hele accommodatie.. Deze accommodatie beschikt over familiekamers en een barbecue. Het hotel heeft een privéstrand.

Het hotel biedt kamers met airconditioning, een kledingkast, een waterkoker, een kluisje, een flatscreen-tv en een eigen badkamer met een douche. Alle kamers bij Ras Al Jinz Turtle Reserve hebben beddengoed en handdoeken.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer

Thousand Night Camp

Bidiyah, Oman
Thousand Nights Camp ligt in Shārqiyah. Sommige units zijn voorzien van airconditioning en hebben een zithoek met een flatscreen-tv. Het tentenkamp biedt een buitenbad. Er is geen WiFi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
Badkamer

Golden Tulip

Nizwa, Oman
Golden Tulip Nizwa Hotel ligt in Nizwa, op 18 km van Fort van Nizwa, en biedt accommodatie met een restaurant, een fitnesscentrum en een tuin. De accommodatie biedt een 24-uursreceptie, roomservice en gratis WiFi in de hele accommodatie.

Alle kamers bij het hotel hebben airconditioning, een zithoek, een flatscreen-tv met satellietzenders, een kluisje en een eigen badkamer met een bidet, slippers en een haardroger. Alle kamers zijn voorzien van een waterkoker. Alle kamers bij Golden Tulip Nizwa Hotel hebben handdoeken.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon

Sama Heights Resort

Dar Sawda, Oman
Alle kamers bij het resort hebben een zithoek. De units bij Sama Heights Resort hebben een eigen badkamer met een douche en gratis toiletartikelen, flatscreen-tv en airconditioning, en sommige kamers bieden ook een balkon. Alle kamers bij de accommodatie hebben handdoeken.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvlucht Nederland – Oman
 • 1 stuk ruimbagage
 • 1 stuks handbagage
 • Transfer luchthaven – hotel v.v.
 • Vervoer gedurende de gehele reis
 • 7 overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Ontbijt
 • 5 x diner
 • Genoemde excursies en entreegelden
 • Lokale gids tijdens de excursies
 • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 560,-
 • Fooiengeld
 • Niet genoemde maaltijden
 • Optionele excursies
 • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten 25,- per factuur
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • SGR 5,- p.p.

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 15 personen.

LET OP: dit is geen gecombineerde Single en 30+ reis

U dient te beschikken over een geldig paspoort dat 6 maanden na terugkomst nog geldig is

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele reisinformatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/oman/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting

Reisleiding

Timo Gerritsen

In welke landen ben je geweest?

België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Polen, Tsjechië, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Portugal, Bulgarije, Hongarije, Vietnam, Cambodja, Japan, Zuid-Korea, America, Nicaragua, Curaçao, Canada, Nigeria, Sierra Leone, Madagaskar, Egypte, Israël, Irak, Dubai, Bonaire, Sint maarten, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Griekenland, Ierland, IJsland, Luxemburg, malta, Monaco, Roemenië, Turkije, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk en ik vergeet er mogelijk nog een paar. ;)

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Het zijn goed georganiseerde reizen en ik vind het mooi dat het een christelijke organisatie is. Dus je gaat met ‘gelijkgestemden’ op reis.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Het is mooi om tijdens je vakantie mooie ervaringen op te doen. Nieuwe plekken en culturen te ontdekken. Daarnaast is het fijn dat er tijdens de vakantie ook ruimte is om je geloof te beleven en mooie gesprekken daarover te hebben.

Reisleider bij Beter Uit sinds 2024