Op naar de Noordkaap

Over deze reis

Hou je van avontuur, natuur, het campingleven en toffe activiteiten? Dan is dit jouw reis!! Al rijdend in de minibusjes ontdekken we al het moois van Zweden en Noorwegen onderweg naar de Noordkaap. Hoe tof is dat! je verblijf in je eigen tentje en met elkaar verzorg je de maaltijden en ga je een keer lekker uiteten. Overdag maak je diverse hikes, bezoek je de watervallen, maar kun je evt. ook walvissen gaan spotten of ga je met een zipine over de Brudesloret waterval. Naast de eigen Beter Uit reisleider gaat er ook lokale begeleiding mee die de meest mooie plekjes weet te vinden.

Bestemming

Algemene informatie

Noorwegen is een bijzonder land in Noord - Europa vol met cultuur en natuur. De belangrijkste inkomstenbronnen zijn olie- en gaswinning, visserij en houtkap. Het land grenst aan Zweden, Finland en Rusland.
Noorwegen nodigt uit tot een reis vol onvergetelijke ervaringen. Laat je betoveren door de overweldigende schoonheid van dit Scandinavische juweel. Welkom in Noorwegen, waar de natuur heerst en de charme nooit vervaagt. Een aantal plekken die er te ontdekken zijn op een reis in Noorwegen zijn. Denk bijvoorbeeld aan Skibotn is een plaats gelegen in het uiterste noorden van Noorwegen, in de provincie Troms og Finnmark. Het is gelegen aan de oevers van het Skibotnmeer, nabij de grens met Finland. Of ontdek de betoverende Noordkaap. Die bekend staat als het noordelijkste punt van het Europese vasteland. Het is een klif die abrupt oprijst uit de Barentszzee en biedt spectaculaire uitzichten over de Noordelijke IJszee.

In de noordelijke regio's, zoals Tromsø, kun je tijdens de wintermaanden het prachtige noorderlicht aanschouwen. Noorwegen staat hoog aangeschreven als een land met een hoge levenskwaliteit. Het heeft een uitgebreid sociaal vangnet, een goede gezondheidszorg, en een sterke nadruk op onderwijs.

Informatie over Noorwegen

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
kr

Uitgebreide informatie over Noorwegen

Eten & drinken

De Noren zijn trots op hun culinaire tradities, waarbij het gebruik van verse ingrediënten een vereiste is. Noorwegen is vooral een land van de vis, Noorse zalm is wereldberoemd. Maar ook vlees heeft een plaats in de Noorse keuken. Rendier-, eland- en lamsvleesgerechten komen veelvuldig voor. Het nationale gerecht is kjøttkaker (een soort gehaktbal geserveerd met een bruine saus). Bij vis of vlees worden aardappelen en (in mindere mate) groente geserveerd. Daarnaast staat vaak flatbrød op tafel, een flinterdun brood gebakken van ongezuurd deeg. In veel hotels wordt een kildtbord geserveerd, een uitgebreid koud buffet, dat meestal ook warme gerechten bevat. De trots van veel Norse hotels is het uitgebreide ontbijtbuffet.

Klimaat

Noorwegen is van noord tot zuid 3000 kilometer lang en kent drie klimaatzones. De kuststreken hebben een gematigd klimaat dankzij de Golfstroom. Er valt veel regen doordat het gebied is ingeklemd tussen een groot wateroppervlak en de bergen in het oosten. Centraal-Noorwegen kent grote verschillen in zomer- en wintertemperatuur. Sommige dalen zijn zo beschut dat de zomertemperatuur hoog kan oplopen. Er zijn ook dalen die tot de droogste plekken in Europa worden gerekend. Enkele hoogvlakten zijn de Hardangervidda en Finnmarksvidda. Op deze boomloze hoogvlakten heerst een bar (toendra)klimaat, met hete droge zomers en extreem lage temperaturen in de winter. Doordat er weinig wind is en het relatief droog is, is de kou te doorstaan.

Taal

De Noorse taal en zijn dialecten behoren tot de Noordgermaanse taalgroep, evenals het Deens, Zweeds en IJslands. Het land heeft twee volledig gelijkgestelde (en nauw verwante) schrijftalen: het bokmål (gebruikt door ca. 80%) en het nynorsk (20%). Het bokmål hebben de Noren te danken aan de meer dan 400 jaar durende Deense overheersing. Het nynorsk is afgeleid van de taal die nu nog in IJsland gesproken wordt en lijkt nog het meest op wat de Vikingen ooit spraken. De meerderheid van de bevolking gebruikt het plaatselijke dialect als spreektaal. Dialecten staan dan ook hoog in aanzien en worden door de plaatselijke bevolking als kostbaar erfgoed gekoesterd. Pogingen om tot één gemeenschappelijke taal, het samnorsk te komen, komen niet van de grond. Het Noorse alfabet telt 29 letters, onze 26 letters en de æ, de å en de ø. Het Samisch, de taal van de Samen of Lappen, wordt in Noord-Noorwegen als derde officiële taal erkent. Het Samisch is verwant met het Fins, Estlands en het Hongaars.

Wist u dat?

- Noorwegen twee volksliederen heeft?
- Veel Noren dagelijks hun vlag buiten hangen?
- Noorwegen de meeste medailles van de Olympische Winterspelen bezit?

Dagprogramma

dag
1

DI: Vertrek vanuit Nederland

Bij het verzamelen op Schiphol staat jouw reisleider al op je te wachten om met elkaar naar Stockholm te vertrekken. Bij aankomst staan de minibusjes al klaar om ons naar Johannisholm in Zweden te brengen. Een prachtig vakantiedorpje, diep in de Zweedse bossen. Aangekomen krijg jij je eigen tent waar je de komende vakantie in zult verblijven. Vanavond wordt er nog heerlijk voor jullie gekookt, dus geniet daar nog maar van. Op het terrein staat een prachtig kerkje, mooi om daar met elkaar de reis te beginnen.

dag
2

WO: Lybergsgnupen

Na het ontbijt stappen we in de minibus naar het startpunt van onze wandeling, midden tussen de oude Zweedse boerderijen. We lopen eerst ca. 4 km door een heel oud bos waar zeldzame planten en vogels voorkomen. De lybergsknupen is een rotspartij van 657 meter en heeft een prachtig uitzicht over Mora en het Siljanmeer. Aan de bovenkant is er een schuilplaats waar wij een vuurtje gaan stoken en de meegenomen lunch geroosterd kan worden. Teruggekomen in Johannisholm kun je (tegen betaling) gebruik maken van de Hottub of de sauna. Ook vanavond is het diner inbegrepen.

dag
3

DO: Johannisholm - Östersund

Vandaag zullen we verder reizen richting Östersund. Onderweg zullen we een wandeling van 3 km maken bij een van oudste nationale parken in Europa, namelijk het Hamra National Park. Het park bestaat uit een bos met verschillende moerassen. Na deze wandeling zullen we verder rijden naar de camping in Östersud, waar we zullen verblijven aan het water. Bij aankomst zetten we eerst onze tent op en maken we een vuurtje waar we ons diner boven zullen bereiden met vervolgens een mooie dagsluiting.

dag
4

VR: Östersund - Burtrask

Na het ontbijt verlaten we Östersund en rijden richting Burtrask. Bij aankomst zetten we eerst onze tent op en verlaten we de camping voor een wandeling. We maken een wandeling van totaal 4,8 km lang naar Djakneviksberget. De paden die we zullen bewandelen zijn omringt door prachtige bospaden met op de top een kleine hut met een uitzicht punt. Na de wandeling zullen we het diner voorbereiden en genieten van het uitzicht. Neem je een leuk spelletje mee?

dag
5

ZA: Burträsk - Stugby - Gällivare

Na het ontbijt zullen we onze tent afbreken en doorrijden naar de volgende camping in Gällivare. Echter zullen we niet in één keer doorrijden naar Gällivare, maar gaan we onderweg met elkaar een actieve uitdaging aan. We stoppen namelijk bij het klimpark, Skellefta Adventure Park (optioneel). Het park bestaat uit een hoog touwenparcours met verschillende parcoursen en meer dan 60 obstakels. De waaghalzen onder ons kunnen kiezen voor het meest uitdagende parcours die zich maar liefst 12 meter boven de grond bevindt. Denk je nu, ik vind dit te spannend ? Niet getreurd er zijn verschillende parcours, ook van 1 meter hoog. Na het bezoek aan het klimpark zullen we verder rijden naar de camping waar we zullen verblijven. Eerst zullen we onze tent opzetten en heb je de optie om op de camping te blijven of om mee te gaan voor een wandeling rondom de Drunet-berg. Vanaf de Drunet-berg heb je een bijzonder uitzicht over het gehele land. Na de wandeling zullen we gezamenlijk als groep op de camping boven het vuur of in de keuken ons diner maken.

dag
6

ZO: Vrije dag

De reisleider zal vandaag een bijeenkomst organiseren waar iedereen van harte voor uitgenodigd is. De dag is verder ter vrije besteding.

dag
7

MA: Gällivare – Alta

Vandaag zullen we verder reizen naar Alta. Onderweg kun je genieten van de prachtige omgeving en maken we ook diverse stops. Bij aankomst op de camping in Alta zetten we onze tent op en gaan lekker met elkaar koken. Na het avond eten hebben jullie alle tijd om nog samen mooie momenten te delen.

dag
8

DI: DE Noordkaap

Na het ontbijt pakken we onze spullen en rijden we door naar het hoogtepunt van onze reis, de Noordkaap! Dit meest noordelijke punt is voorzien van een 307 meter hoge klif die de zee in stort. Verder is de Noordkaap voorzien van een bezoekerscentrum met een historische tentoonstelling, een lichtgrot, een restaurant en een leuke cadeauwinkel om je souvenirs aan te schaffen. Je kunt er ook voor kiezen om de Noordkaap over zee te ontdekken door mee te gaan met de Nothcape wildlife & kingcrab safari (optioneel). Tijdens deze boottour zullen we langs verschillende fjorden varen waarbij we een mooi stukje natuur, vogels, zeehonden, dolfijnen, adelaars, papegaaiduikers en nog veel meer poolvogels spotten. Nadat jullie terug zijn van de boottour rijden we terug naar de camping waar we het diner zullen bereiden.

dag
9

WO: Noordkaap – Skibotn

Na het ontbijt pakken we onze spullen en maken we een lange reis naar camping Skibotn. Onderweg zullen we stoppen bij de Cathedral Of The Northern Lights om rond te kijken en lekker koffie te drinken. Na het bezoek aan de kathedraal zullen we doorrijden naar de camping waar we onze warme maaltijd klaarmaken en kunnen genieten van het uitzicht over het meer.

dag
10

DO: Skibotn

Vandaag staat in het teken van 2 gezamenlijke wandelingen. Na het ontbijt rijden we een klein stukje naar een parkeerplaats waar we vervolgens 1,8 km wandelen naar de Gorsabrug. Deze brug overspant één van de diepste ravijnen van Noord-Europa, met uitzicht op een waterval. Na het bezoek aan de Gorsabrug rijden we terug naar de camping om samen te lunchen. Na de lunch zullen we opnieuw wandelen, maar dan een langere wandeling, namelijk een route van 10,3 km waar we zo’n 3,5 uur mee bezig zullen zijn. Tijdens deze wandelroute zullen we wel eens wat obstakels tegenkomen, maar ook geweldige uitzichtpunten zien. Na de wandeling gaan we lekker eten op de camping en samen de dag afsluiten.

dag
11

VR: Skibotn – Morsvikbotn

Vandaag hebben we een reis door de bergpassen van Noorwegen. Zo nu en dan zullen we moeten remmen voor de overstekende rendieren. Na aankomst op de camping zetten we onze tent op en hebben jullie tijd voor jezelf. Kies voor een mooie wandeling naar de waterval of relax op de camping.

dag
12

ZA: Morsvikbotn– Korgen

Vandaag reizen we verder naar de volgende camping, waarbij we onderweg diverse stops maken. Na een reis langs bergen en nationale parken zal onze eerste stop bij de Gronligrotta (grotten) zijn. Wij zullen deze verlichte grotten samen met een gids bezoeken waarbij hij ons 400 meter de berg in neemt. In de grot is van alles te zien. Denk hierbij aan een ondergrondse rivier, watervallen en nog meer mooie verrassingen. Wanneer er na het bezoek aan de grotten nog tijd over is zullen we stoppen bij het Saltpjellet-Svartisen Nationaal Park om een wandeling te maken. Na de wandeling zullen we doorrijden naar de camping om onze tent op te zetten en vervolgens met elkaar te eten.

dag
13

ZO: Vrije dag

We hebben een heerlijke vrij dag om verder te genieten van de natuur. De reisleider zal vandaag de bijeenkomst verzorgen, verder is deze dag naar eigen inzicht te besteden.

dag
14

MA: Korgen - Valdøyan

Opnieuw zullen we na het ontbijt verder reizen, waarbij we onderweg prachtig uitzicht hebben over verschillende meren. Onderweg zullen we stoppen in Lom. In Lom staat de grootste en belangrijkste staafkerk van Noorwegen. Het mooiste aan Lom zijn de hoge bergen, zo kent Lom maar liefst 135 toppen en 23 grenstoppen. Jullie kunnen er voor kiezen om zelf in Lom te wandelen en de verschillende uitkijkpunten te ontdekken. Na de eventuele wandeling zullen we doorrijden naar de camping waar we de komende nacht zullen verblijven. ’s Avonds kunnen jullie bijkomen van de dag en opnieuw een gezellige avond met elkaar beleven.

dag
15

DI: Valdøyan - Skjolden

Na het ontbijt zullen we verder rijden naar onze volgende camping. Onderweg rijden we op kronkelige wegen met een prachtig uitzicht over verschillende gletsjers en bergen. Bij aankomst op de camping zetten we onze tent . Na het avond eten kun je er voor kiezen om mee te gaan met een wandeling langs de haven.

dag
16

WO: Skjolden

Vandaag kunnen jullie mee gaan met een gletsjerwandeling (optioneel). We zullen met een boot vertrekken naar de Jostedalsbreengletsjer. Een onbekende, maar unieke plek waar dan ook niet veel mensen zijn. Vanaf de boot lopen we naar de gletsjer met een tussenstop om uit te rusten. Wanneer we bij de gletsjer arriveren zullen we onze stijgijzers, ijsbijl, harnas en touw verzamelen. En dan nu, tijd om de gletsjer te verkennen. Iedereen is er vrij in om mee te gaan met deze activiteit.

dag
17

DO: Skjolden – TopCamp bolstad – Oslo

Vandaag rijden we na het ontbijt richting Oslo. Daar zullen we onze laatste nacht doorbrengen in gedeelde hutten. Om de reis leuk af te sluiten zullen we ’s avonds een boottocht op de fjorden maken. Na deze boottocht hebben jullie nog de gelegenheid om Oslo te verkennen. Aan het einde van de dag zullen we de reis mooi met elkaar afsluiten tijdens de avondsluiting.

dag
18

VR: Oslo – Nederland

De laatste dag van de vakantie is aangebroken. Na het ontbijt is het tijd om naar de luchthaven van Oslo te gaan voor de terugvlucht naar Amsterdam. Het einde van een prachtige reis door het land met vele prachtige uitersten!

Accommodaties

Campings op naar de Noordkaap

,
Tijdens deze reis verblijf je op diverse campings in een 2 persoons tentje voor alleengebruik. Matjes, slaapzakken en keukengerei zijn allemaal voorradig en hoef je niet zelf mee te nemen. De campings zijn voorzien van douches en toiletten. Op de meeste campings zijn ook wasmachines (waspoeder zelf meenemen) en drogers aanwezig. Ook is er elektra op de camping aanwezig, echter wil dit niet zeggen dat je altijd in je eigen tent kunt beschikken over elektra. Voor de maaltijden zal er een eigen bijdrage gevraagd worden.

De eerste camping is Johannisholm:
Johannisholm 109, 792 92 Mora
+46 (0)250 60 000

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
06:55
Stockholm
08:50
Uw terugreis
Vlucht
Oslo
14:15
Amsterdam
16:05

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvlucht Nederland–Stockholm/Oslo-Nederland
 • Ruimbagage
 • 1 stuks handbagage
 • Transfer luchthaven – Johannisholm v.v.
 • Vervoer per minibus gedurende de gehele reis
 • 17 overnachtingen in 2- pers. Tent voor alleengebruik
 • Ontbijt, lunch en diner op dag 2 en 3
 • Diner op dag 1
 • Huur van kampeermateriaal
 • Genoemde activiteiten
 • Entreekosten Noordkaap
 • Entree Gronligrotto grotten
 • Entree Lakforsen Waterval
 • Boottocht Oslo Fjord
 • Lokale begeleiding tijdens gehele reis
 • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

 • Niet genoemde maaltijden en drankjes
 • Niet inbegrepen excursies
 • Gebruik Hottub en sauna
 • Fooiengeld
 • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten 25,- per factuur
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • SGR 5,- p.p.

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 13 personen.

Wij raden aan om een backpack als bagage mee te nemen in plaats van een koffer.

Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele reisinformatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/noorwegen/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Mirjan Dekker

In welke landen ben je geweest?

Europe:
Belgie, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italie, Griekenland, Ierland, Portugal, Rusland, Turkije, Engeland
Azie:
Indonesië, Laos, Thailand, Cambodja, China, India, Nepal
Afrika:
Namibie, Jordanie, Egypte, Marokko
Midden- En Zuid Amerika:
Amerika:
Cuba, Colombia, Costa Rica
Overig:
Australië, Canada, Verenigde Staten, Bonaire

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Dat ze leuke bestemmingen in het progamma heeft !
Het is fijn om met mensen op vakantie te gaan die in hun mens-zijn een verbondenheid ervaren.
Het is mooi om in de groep en bij de avonturen die je beleeft de verdieping die het geloof biedt, te ervaren en te delen; een extra dimensie aan het samen reizen.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Als je samen op vakantie gaat met mensen die god in hun leven kennen, kun je ook samen genieten van hoe mooi god de schepping gemaakt heeft.
Ook in de gesprekken en de dag openingen/sluitingen mogen we samen ons geloof beleven en vieren.