Drielandenreis o.l.v. Peter Burger

Over deze reis

Een prachtige Drielandenreis waarin we Limburg, Duitsland en België bezoeken! Een schitterende omgeving waar muziek, cultuur en culinair hand in hand gaan. We starten de reis in het altijd gezellige Limburg, we zullen hier tijdens de reis ook verblijven. hiervandaan maken we uitstapjes naar het prachtige stadje Monschau in Duitsland en maken we een dagtocht naar de Belgische steden Durbuy en Malmedy. Op de terugweg willen we een uitgebreide stop in Aken maken! Tijdens deze reis zullen we ook een aantal keer ook heerlijk zingen met elkaar. Een afwisselende Drielandenreis in het o.l.v. uw reisleider Peter Burger.

Bestemming

Algemene informatie

In noordwest Europa aan de Noordzee ligt Nederland. De oostgrens is met Duitsland en in het zuiden grenst ons land aan België. Het grootste deel van Nederland heeft een vlak landschap, waarvan een vierde deel onder zeeniveau ligt. In het oosten (stuwwallen) en zuiden zijn wat hoger gelegen delen. Ons landschap bestaat uit cultuurlandschappen en beheerde natuurgebieden met bos, duin en heide, naast de nationale parken, zoals de Veluwezoom en De Hoge Veluwe in Gelderland. Nederland is een constitutionele monarchie, die verdeeld is twaalf provincies.

Informatie over Nederland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Nederland

Beste reistijd

Nederland is een bestemming voor eigenlijk alle seizoenen. In het voorjaar leent het westen bij uitstek zich voor een bezoek aan de vele, kleurrijke bloemenvelden. In de zomer is het aangenaam verblijven aan de kustgebieden, de meren en op de Waddeneilanden. Het najaar is een mooie periode voor de bossen en de heide in veelal het midden, zuiden en oosten van het land.

Klimaat

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers. In het land is er wel enig verschil door meer of minder invloed van de Noordzee. Aan de kust en in de noordelijke helft van Nederland zijn de winters vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Naar het oosten en zuidoosten toe krijgt het klimaat meer trekken van een landklimaat: de winters zijn daar strenger, de zomers zonniger en ook droger met minder wind. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. Het zuidelijke deel van Nederland is de warmste en zonnigste streek van het land.

Eten & drinken

Het eten in Nederland wordt vaak als typisch en bijzonder bestempeld. Tweemaal per dag wordt er brood gegeten met in de avond een warme maaltijd, vaak bestaande uit aardappels, groente en vlees. Typisch voor Nederland zijn de vele stampotten als boerenkool en hutspot. Maar ook bijvoorbeeld asperges in het voorjaar. Als broodbeleg zijn vlokken en gestampte muisjes uniek en bij de koffie een heerlijke stroopwafel, bitterkoekje of gevulde koek, of lokaal een Zeeuwse bol of Limburgse vlaai. De Nederlandser houden veelal van zoet maar zijn ook geliefde kaas- en worsteters. Dropjes zullen niet in huis ontbreken en Hollandse zoute haring is een lekkernij.

Taal

Onze voertaal is Nederlands, maar bijna elk deel van Nederland kent zijn eigen dialect; van het inslikken van bepaalde letters, soms knauwerig, dan weer zangerig en soms moeilijk te verstaan. Fries is een officieel erkende taal in ons land.

Wist u dat?

- Nederlanders gemiddeld de langste mensen ter wereld zijn?
- Er meer fietsen dan mensen zijn?
- Meer dan een kwart van Nederland onder de zeespiegel ligt?

Algemene informatie

Duitsland ligt in Centraal-Europa met als hoofdstad Berlijn. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen. Het is een federale bondsrepubliek bestaand uit 16 deelstaten met ieder een eigen regering en parlement. Het kent een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit zelfs een hooggebergte, dat deel uitmaakt van de Alpen. De hoogste berg is de bekende Zugspitze van bijna 3000 meter. Duitsland grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Hiermee is het het land in Europa met de meeste aangrenzende buurlanden.

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Duitsland

Beste reistijd

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. In het voorjaar lenen het laagland en het middelgebergte zich voor (actieve) uitjes. De zomer is de tijd voor een aangenaam verblijf aan de Oost- of Noordzeekust . September en oktober zijn mooie maanden voor een bezoek aan het hogere Midden- en Zuid-Duitsland of één van de vele steden. ’s Winters is het ook prima toeven in veel Duitse steden, waar bijna overal kerstmarkten gehouden worden. Tevens zijn het Sauerland en de Alpen populaire wintersportbestemmingen.

Klimaat

Het noordelijk deel van het land heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is goed en overvloedig. Vooral vleesliefhebbers komen aan hun trekken, er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades. Het is ook het land van de vele worstsoorten, zoals Bratwurst en Currywurst en er zijn meer Wurstbude dan snackbars in Duitsland.
Bij een goede maaltijd wordt graag een goed glas wijn of bier gedronken. Overal in Duitsland wordt goede wijn geproduceerd en op veel plekken zijn er kleine, ambachtelijke bierbrouwerijen.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken dat soms moeilijk verstaanbaar is. Steeds meer (jonge) mensen verstaan en spreken goed Engels.

Wist u dat?

- Contactlenzen, fietsen, auto’s Duitse uitvindingen zijn?
- ‘s Werelds grootste koekoeksklok in het Duitse Triberg te vinden is?
- Een Duitser gemiddeld 114 liter bier per jaar drinkt?

Algemene informatie

België is onze zuidelijk buur en hoewel dichtbij is de sfeer in dit land toch heel anders dan in Nederland. Maar er zijn ook veel overeenkomsten, met name in het noordelijke deel, Vlaanderen. Men spreekt daar Nederlands, wel met een Vlaamse tongval, en toch herkenbaar. Ook België is een koninkrijk, er zijn polders, brede zandstranden, traag stromende rivieren en Sinterklaas is er in december van harte welkom. De totale oppervlakte is ruim 30.000 km² en ondanks de geringe omvang biedt het land veel: van strand in het westen tot de heuvels van de Ardennen in het zuidoosten, eeuwenoude steden en talrijke kastelen. Naast Nederland grenst België aan Duitsland, Luxemburg en Frankrijk.

Het grootste verschil met ons land is waarschijnlijk de tegenstelling tussen Vlaanderen en Wallonië. In Wallonië spreekt men Frans en gaat het economisch minder dan in Vlaanderen. Dit leidt regelmatig tot spanningen. Beide regio’s hebben een grote mate van zelfstandigheid met een eigen regering en parlement met vergaande bevoegdheden. Daarboven staat nog een centrale regering.

Informatie over België

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over België

Beste reistijd

Gedurende het hele jaar is België goed te bezoeken. Het weer in met name Vlaanderen komt erg overeen met het onze. Er is altijd kans op een bui of regen in winter, lente en herfst. Ook hier worden de zomers gemiddeld warmer en vochtiger.

Klimaat

Het grootste deel van België heeft een zeeklimaat, net als wij. Dit betekent gemiddeld genomen dat de winters relatief zacht en vochtig zijn en de zomers aangenaam van temperatuur. Toch zijn er wel verschillen, vooral in de Ardennen, waar op hoogtes van ruim 400-500 meter in de winter de temperaturen flink kunnen dalen en als er sneeuw ligt, kan er zelfs geskied worden.

Eten & Drinken

In veel opzichten lijkt de Belgische keuken op de Nederlandse: er wordt veel groente gebruikt. Belgen houden van een goede maaltijd en besteden daar veel aandacht aan. Vooral de Franse invloeden zorgen voor verfijndere en rijkere gerechten. Maar België is natuurlijk vooral bekend om de Vlaamse frites (vaak met stoofvlees), de Luikse Wafel en de pralines.
Ook is het bij uitstek een bierland. Er worden meer dan 800 verschillende bieren gebrouwen, zoals Trappist, Leffe en Kriek. Dit gebeurt vaak kleinschalig, zodat vrijwel elk dorp of stad z’n eigen speciale bier kent.

Taal

België heeft drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. Die talen worden niet overal door elkaar gesproken, voor het gebruik ervan zijn wetten. België wordt namelijk in tweeën gedeeld door de taalgrens. In Vlaanderen is Nederlands de officiële taal en de enig toegestane taal in onderwijs, ambtelijke zaken en rechtspraak. Ten zuiden van de grens ligt Wallonië, het Franssprekende deel. Hier is het precies andersom dan in Vlaanderen. Brussel is officieel tweetalig. In het oosten van België ligt een Duitstalig gebied, dat dezelfde rechten heeft als Vlaanderen en Wallonië.

Wist u dat:

- België de langste tramlijn ter wereld kent, de kusttram van 70 km lengte en die langs de hele Belgische kust voert?
- België de meeste kastelen per vierkante meter ter wereld heeft?
- De rolschaats in de 18e eeuw is uitgevonden door een Belgische horlogemaker?

Dagprogramma

dag
0

Programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

dag
1

MA: Op weg naar Zuid-Limburg

Vanaf de diverse opstapplaatsen vertrekken wij naar het altijd gezellige zuiden om een paar prachtige dagen met elkaar te gaan beleven. Onderweg maken we een stop in het witte stadje Thorn. Hier zijn wij welkom om in het mooie kerkje een aantal liederen te zingen. Aansluitend is er vrije tijd om het stadje te ontdekken, te lunchen of gezellig wat te drinken met elkaar. Halverwege de middag rijden we naar ons hotel in Valkenburg waar een smakelijk diner voor ons klaarstaat. Ook is er tijd om het sfeervolle stadje met de charmante straatjes te ontdekken.

dag
2

DI: Bezoek Monschau

In het hotel staat een uitgebreid ontbijtbuffet voor ons klaar. Aansluitend vertrekken we naar Monschau, misschien wel het gezelligste stadje in de Eifel! Monschau heeft een betoverende binnenstad, met mooie vakwerkhuizen en kleine steegjes. Indien gewenst organiseren we een mooi zangmoment in de Stadskerk van Monschau. Uiteraard is er ook volop de tijd om de stad te ontdekken. Wandel door de pittoreske straatjes en geniet van de lokale specialiteiten. Er is voor ieder wat wils. In de middag brengen we een bezoek aan de traditionele glasblazerij. Hier krijgen we de kans dit ambacht van glasblazen van dichtbij te zien. Hoe leuk om een souvenir mee naar huis te nemen. Aan het einde van de middag rijden we weer terug naar ons hotel in Valkenburg.

dag
3

WO: Een uitstapje naar de Belgie

Na het ontbijt stappen we weer in de bus, deze keer richting België. Onze eerste stop is in Durbuy, bekend om de prachtige straatjes en mooie natuur. Het is meer dan de moeite waard om een wandeling langs de rivier te maken en te genieten van een kopje koffie in één van de vele cafés. Vervolgens rijden we door naar Malmedy, een stad vol geschiedenis en cultuur. Breng zeker een bezoek aan de kathedraal en de gezellige markt. In de middag is het mogelijk om een bezoek aan de bierbrouwerij van Bellevaux bij te boeken. Hier worden we meegenomen in het brouwproces en natuurlijk mogen we ook aantal biertjes proeven.

dag
4

DO: Via Aken terug naar huis

Alweer de laatste dag van deze mooie reis. Na het uitchecken gaan we er nog een mooie dag van maken. Als de tijd het toelaat willen we nog een leuke wandeling in Valkenburg maken. Aansluitend rijden we naar Aken om een bezoek aan de indrukwekkende Dom van Aken te brengen, één van de mooiste kerken van Europa! Na dit bezoek is er vrije tijd om deze stad op eigen tempo te ontdekken. Halverwege de middag vertrekken we richting Nederland waar ons nog een smakelijk afscheidsdiner te wachten staat voordat we worden teruggebracht naar de plaats waar we ook zijn opgestapt.

Accommodaties

Hotel Schaepkens van St. Fijt

Valkenburg, Nederland
Dit hotel ligt aan de rand van het centrum van Valkenburg, en wordt omgeven door een schilderachtige tuin. Je kunt in alle ruimtes gratis gebruikmaken van WiFi. Het hotel heeft een verwarmd zwembad waar gebruik van gemaakt mag worden (zelf badjas en handdoeken meenemen). Het hotel beschikt over een uitstekend restaurant.

De kamers van het Hotel Schaepkens van St Fijt bieden een tv en een eigen badkamer. De kamers beschikken over een gratis kluisje, telefoon en gratis WiFi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Veenendaal / Bastion (achter Hotel Van der Valk)
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Hazerswoude
Opstapplaats 3
Busopstapplaats Nieuwpoort-Langerak

Vertrekdata

Inbegrepen

  • Busreis per comfortabele touringcar
  • 3 overnachtingen in goede middenklasse-hotel
  • Verblijf in 2-persoonskamers met eigen bad/douche, toilet
  • Verblijf op basis van halfpension (ontbijt- en dinerbuffet)
  • 3, 75 toeristenbelasting p.p.p.n.
  • Gebruik zwembad en sauna in hotel
  • Welkomstdrankje hotel dag 1
  • Happy Hour in hotel
  • Programma zoals omschreven
  • Entree witte kerkje Thorn
  • Entree glasblazerij Monschau
  • Beter Uit reisbegeleiding

Niet inbegrepen

  • 1-persoonskamertoeslag € 75,-
  • Bezoek bierbrouwerij Bellevaux € 15,- (opt. bij te boeken)
  • Evt. extra excursies en entreegelden
  • Fooien, lunches en drankjes bij de maaltijden
  • Reis- en/of annuleringsverzekering
  • Stichting Calamiteitenfonds Reizen € 2,50 per factuur
  • SGR € 5,- p.p.
  • Administratiekosten € 15,-

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 45 personen.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

U dient te beschikken over een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele reisinformatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/belgie/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Peter Burger

Peter Burger

Peter Burger is geboren en getogen in het dorp Waddinxveen. Al vroeg kreeg hij de liefde voor muziek van huis uit mee. Op jonge leeftijd is hij begonnen met orgelles nemen. Diverse leraren hebben hem onderwijs gegeven in verschillende soorten muziek. Uiteindelijk heeft Peter bewust gekozen voor de kant van het geestelijke lied, om op die manier God te kunnen loven en te aanbidden. Naast het begeleiden van koor- en samenzangavonden is Peter vaste organist in diverse gemeentes.
Peter wordt ook regelmatig gevraagd om op kooruitvoeringen of CD opnames mee te spelen. Ook is hij actief op het gebied van het organiseren van concerten, en helpt hij Jan Quintus Zwart regelmatig bij de opnames en producties van nieuwe cd’s en DVD’s.
Op dit moment heeft Peter Burger 5 koren: Chr. Regiokoor Adonai uit Waddinxveen, Christelijk Regiokoor Adoramus te Hazerswoude, Christelijk Gemengd Koor Immanuël te Katwijk en het InterKerkelijkKoor te Nieuwpoort-Langerak.
Maar het mooiste is deze muzikale activiteiten te combineren met zijn andere passie, reizen!