Fly&Drive: De verborgen parels van de Balkan

Over deze reis

De verborgen parels van de Balkan, een Fly&Drive door de meest mooie landen van de Balkan: Macedonië, Albanië, Kosovo en Montenegro!
We hebben een mooie route voor u samengesteld, zodat u met uw huurauto alle hoogtepunten, maar ook de onontdekte plekjes van deze landen ziet. Onderweg overnacht u in de mooiste steden en plaatsen in leuke accommodaties. Ontdek tijdens deze Fly&Drive de schoonheid van de Balkan op úw manier!

Bestemming

Algemene informatie

Macedonië grenst aan Albanië, Kosovo, Servië, Bulgarije en Griekenland. Het is sinds 1991 onafhankelijk van voormalig Joegoslavië. Sinds 2019 heet het land officieel Noord Macedonië en staat bekend om de lange en rijke geschiedenis. Het landschap kenmerkt zich veelal door bergen, graslanden, meren en bossen.

Informatie over Macedonië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
MKD

Uitgebreide informatie over Macedonië

Beste reistijd

De maanden mei, juni en september zijn de beste maanden om naar Macedonië te gaan. Hiermee vermijdt u de koude winter en de warme zomerperiode. December, januari en februari zijn zeer geschikt voor een wintersportvakantie in Macedonië.

Klimaat

Noord-Macedonië heeft een mediterraan landklimaat met lange, droge en hete zomers. De winter is doorgaans kort maar koud. De zomertemperatuur in hoofdstad Skopje ligt in juli en augustus tussen 15 en 32 graden. In december en januari liggen de temperaturen rond -3 en -5 graden. In de bergen is meer kans op een flinke onweersbui.

Eten & Drinken

De Macedonische keuken is goed maar eenvoudig. Hij is te vergelijken met de meeste keukens zoals je die in de andere Balkanlanden tegenkomt. De voorgerechten bestaan in de meeste gevallen uit een salade van komkommer, tomaat, geitenkaas, ui en olijven. In het binnenland zal het hoofdgerecht meestal bestaan uit een vleesgerecht, maar aan het Meer van Ohrid kom je ook veel vis tegen op de kaart. De vleeshoofdgerechten bestaan in de meeste gevallen uit stoofpotten. Deze worden met verschillende kruiden, ui en spek op smaak gebracht. Een typische drank die hier veel geserveerd wordt is raki. Op meerdere plaatsen in Noord-Macedonië wordt wijn verbouwd. Deze wijn is van bijzonder goede kwaliteit en wordt in bijna elk restaurant in het land geschonken.

Taal

Meest gesproken talen zijn het Macedonisch (officiële taal), Albanees, Turks en Servisch. De Macedonische taal behoort tot de Slavische tak van de Indo-Europese talen. In hotels en bij bezienswaardigheden kun je meestal ook wel met Engels uit de voeten.

Wist u dat?

- Moeder Teresa in Macedonië geboren is?
- Macedonië de meeste bergen en bergtoppen ter wereld heeft?
- Een kwart van de totale bevolking in de hoofdstad Skopje woont?

Algemene informatie

Albanië is een republiek in het westen van het Balkanschiereiland en grenst aan Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië en de Griekenland. Het land grenst ook aan de Ionische en aan de Adriatische Zee. De hoofdstad van Albanië is Tirana. Albanië is sinds 1912 onafhankelijk. Slechts 20% van de grond is geschikt voor landbouw, dit komt door de vele bergen die het land kent. Albanië is een van de hoogst gelegen landen van Europa. De hoogste bergtoppen zijn bijna 2500 meter. De natuur is nog redelijk ongerept. De bevolking is zeer gastvrij.

In Albanië vind je onder meer de steden Gjirokaster en Berat. Deze UNESCO werelderfgoedlocaties staan bekend om de goed bewaarde Ottomaanse architectuur. De prachtige straatjes, huizen met karakteristieke stenen daken en historische musea zorgen voor een culturele ervaring. Een plek voor liefhebbers van natuur en geschiedenis is de baai van Kotor. Deze prachtige baai, die zich deels in Albanië bevindt, biedt spectaculaire uitzichten, pittoreske stadjes en historische forten. De kustlijn van de Albanese Rivièra is bezaaid met prachtige stranden en verborgen baaien. Ksamil, Dhërmi en Jale zijn enkele populaire bestemmingen voor zon- en zeeliefhebbers.

Informatie over Albanië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
ALL

Uitgebreide informatie over Albanië

Beste reistijd

De beste reistijd zijn de maanden juni t/m september. Voor wandelen in de bergen zijn de zomermaanden het meest geschikt. In mei, juni, september en oktober kan er in de bergen al sneeuw liggen.

Klimaat

Door de grote geografische en topografische verschillen heeft Albanië met meerdere klimaten te maken en is het weer er wat onvoorspelbaar. De kustvlakte heeft een Middellandse Zeeklimaat met hete zomers, zachte en vochtige winters. In het bergachtige oosten is sprake van een landklimaat met strenge, sneeuwrijke winters en met milde zomers. Over het algemeen liggen de zomertemperaturen rond de 25 tot 30 graden en de wintertemperaturen rond de 0 tot 10 graden. De warmste plaats van Albanië is Saranda, met meer dan 3000 uur zon per jaar en maar enkele weken ‘winterweer’ per jaar in de maanden januari en februari.

Eten & drinken

De Albanese keuken bestaat vooral uit invloeden van andere landen en lijkt erg veel op de Griekse keuken. De Albanese keuken maakt veel gebruik van verse groenten. De meest voorkomende groenten zijn ui, paprika, aubergines, courgettes, wortels en olijven. Verder wordt er veel schapen- en geitenvlees gegeten, vaak van de gril. Naast hartige gerechten, is er ook genoeg aandacht voor de heerlijke zoete hapjes in de Albanese keuken, waarbij veel gebruik gemaakt wordt van bladerdeeg. Typisch Albanese gerechten zijn bijvoorbeeld Keftedes (gehaktballen in tomatensaus), Qöfte (soort frikadel) en Baklava (zoete bladerdeeghapjes). De gastvrije Albanezen zorgen dat het hun gasten aan niets ontbreekt!

Taal

Het Albanees is de officiële taal van Albanië. Er zijn verschillende dialecten te vinden. Op kleine schaal wordt er ook Grieks en Macedonisch gesproken.

Wist u dat?

- In Albanië nee schudden ‘ja’ betekent en ja knikken ‘nee’?
- Albanië ‘land van de witte bergen’ betekent?
- Albanië wel 15 Nationale Parken heeft en 50 beschermde natuurgebieden?

Algemene informatie

Montenegro is een land, half zo groot als België, op de Balkan. Het grenst aan Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Kosovo en Albanië. Het huidige Montenegro is pas sinds 2006 onafhankelijk en recent toegetreden tot de NAVO. De hoofdstad is Podgorica.
Het is bergachtig land met een smalle kuststrook langs de Adriatische Zee, met kiezel- en zandstranden. Tussen de bergen, waarvan er veel hoger dan 2000 meter zijn liggen 40 meren en stromen talrijke rivieren. Hoewel het land nog maar kort zelfstandig is, gaat de geschiedenis ver terug. Dat is goed te zien in steden als Budva en Kotor, beide aan de kust gelegen. Montenegro is vooral een bestemming voor een actieve vakantie in de rijke natuur.

Informatie over Montenegro

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Montenegro

Beste reistijd

Mei t/m september zijn de beste maanden om Montenegro te bezoeken. Het weer is er bijna altijd goed, terwijl er in de herfst- en wintermaanden meer kans op neerslag is.

Klimaat

Aan de kust heeft Montenegro een mediterraan klimaat met lange, droge zomers en gemiddelde dagtemperaturen van zo'n 25 graden. De winters zijn zacht en mild. Het bergachtige binnenland heeft een continentaal klimaat.

Eten & Drinken

De Montenegrijnse keuken is een smeltkroes van invloeden uit de hele Balkan, maar ook met flinke regionale verschillen. Er wordt vooral met verse producten gewerkt: vis en groente zijn belangrijke ingrediënten. Ook de Italiaanse keuken is goed vertegenwoordigd en op veel plaatsen staan pizza’s en pasta’s op het menu.
Aan de kust worden veel visgerechten bereid, zoals Brodet, een vissoep met verschillende vissoorten, groenten en olijfolie.
Het lokale bier is Nikšicko. Ook wordt in Montenegro wijn geproduceerd, die goed te betalen en prima smaakt!

Taal

Jekavisch, een variant van het Servo-Kroatisch, is de officiële taal in Montenegro. Op school wordt als tweede taal tegenwoordig Engels geleerd, zodat steeds meer, vooral jonge, mensen ook deze taal verstaan en spreken.

Wist u dat?

- De naam Montenegro “Zwarte Berg” betekent?
- De oudste boom van Europa, een ruim 2000 jarige olijfboom, in Montenegro staat?
- De Tara canyon de diepste natuurlijke kloof in Europa is?

Algemene informatie

Kosovo heeft een oppervlakte van 10.887 km² en is daardoor een stuk kleiner dan Nederland (41.543 km²). Het land ligt in Zuidoost-Europa en grenst aan Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië en Servië. Kosovo heeft ruim 1,9 miljoen inwoners, waarvan er ruim een half miljoen mensen in de hoofdstad Pristina wonen. De bevolking bestaat hoofdzakelijk uit Albanezen, namelijk 93%. Daarnaast wonen er kleinere gemeenschappen Serviërs, Bosniakken, Turken, Gorani en Roma in Kosovo. De vlag van Kosovo verwijst naar de verschillende bevolkingsgroepen.

De hoofdstad van Kosovo is Pristina. Pristina heeft een charmante oude wijk, parken, moskeeën en kleine, maar gezellige cafés. Door de smalle straatjes, oude muren, Ottomaanse moskeeën en orthodoxe kerken is Prizren de ‘culturele hoofdstad’. Buiten de stad om is Kosovo is omringd door bergen. Het Šargebergte is gelegen in het zuiden en zuidoosten en grenst aan Noord-Macedonië. In het noorden van Kosovo bevinden zich de Kopaonik bergen. De zuidwestgrens met Montenegro en Albanië is ook bergachtig. Hier is ook de hoogste berg van het land, maar liefst 2656 meter hoog. Behalve veel bergen kent Kosovo twee grote vlakten. Deze zijn gelegen in het westen en bij de hoofdstad Pristina.


Informatie over Kosovo

Tijdsverschil
0 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Kosovo

Beste reistijd

Mei t/m september zijn de beste maanden om Kosovo te bezoeken. Er is dan vaak ruimte voor de zon en een fijn klimaat om er op uit te gaan.

Klimaat

Gemiddeld over het jaar genomen is het in Kosovo 15 graden. In het voor en najaar is het gemiddeld 15 tot 20 graden. In juli en augustus is het gemiddeld 20 tot 28 graden. De temperaturen liggen in juli en augustus in grote delen van Kosovo gemiddeld tussen de 20 en 28 graden. In de winter kan het ook goed koud worden met temperaturen tot -10.

Eten & drinken

In Kosovo wordt voornamelijk Albanees gegeten. De mensen eten voornamelijk gestoofd en gegrild vlees of vis. Naast de Albanese keuken is de Turkse kebab ook erg populair. Qua vissoorten wordt er voornamelijk snoekbaars en karper gegeten. Naast brood, zuivel, vlees, fruit, kruiden en groenten zijn geitenkaas en olijven ook belangrijke ingrediënten in de keuken van Kosovo.

De volgende gerechten zult u regelmatig op de menukaart voorbij zien komen: Sarma; is een populair lunchgerecht, het bestaat uit gehakt omwikkeld met kool of wijnbladeren. Tavë Prizreni; is een traditionele ovenschotel uit de regio om Prizren en wordt bereid met lamsvlees, aubergines, groene paprika's, uien en tomaten. Daarnaast is er ook een ruim aanbod aan verschillende salades.

Qua drank wordt er in Kosovo veel koffie gedronken. Ook kent Kosovo veel wijngaarden. Kosovaarse wijnen zijn o.a. Bodrumi i Vjeter, Stone Castle en Theranda. Zeker het proeven waard!

Taal

De meerderheid van de mensen in Kosovo spreken Albanees. Een klein deel van de mensen spreken Servisch of Turks. In hotels en winkels wordt ook vaak Engels gesproken.

Wist u dat?

- Er in Kosovo met de euro betaalt wordt ondanks het land geen lid is van de Europese unie?
- Er in de hoofdstad Pristina een boulevard genaamd Bill Clinton is met een 3 meter hoog standbeeld van deze oud-president? Deze is geplaatst als dank voor het militair steunen tijdens het conflict met Servië.
- De zes witte sterren van de vlag voor één van de zes grootste etnische groeperingen van het land staan? Dit betreffen Albanezen, Serviërs, Bosniakken, Turken, Roma en Gorani.

Dagprogramma

dag
1

MA: Naar Macedonië

Vanaf Amsterdam vlieg u naar Macedonië. Bij aankomst op de luchthaven staat de huurauto klaar waarmee u naar het hotel kunt rijden voor de komende overnachting.

dag
2

DI: Bitola

Na het ontbijt kunt u Ohrid verlaten om verder te reizen naar de stad Bitola. U bent vast nog niet uitgekeken in Ohrid, maar niet getreurd u ontdekt deze plek op een later moment tijdens deze reis nogmaals. U verblijft in het Noordoostelijke deel van de berg Baba en het Nationaal Park Pelister. Het park is voorzien van een prachtig landschap met uitzicht op de Pelagonija vallei, wilde paarden en lokale herders. Het is leuk om een bezoek aan de stad brengen waarbij u bij verschillende historische bezienswaardigheden kunt stoppen. Bitola is een politiek, cultureel en economisch centrum. Daarnaast is Bitola voorzien van De Grote Bazaar. Via de ijzeren poorten is De Grote Bazaar bereikbaar en zijn er maar liefst 86 winkels.

dag
3

WO: Skopje

Vandaag breekt de dag aan om richting Skopje te rijden. Onderweg is het een aanrader om te stoppen bij Matka Canyon. Matka Canyon is één van de mooiste kloven in de regio en ligt in het Matkameer. De kloof heeft helderblauw water, gecombineerd met hoge rotsen. Het meer nodigt u uit om een mooie boottocht of kajaktocht te maken. Ook is het mogelijk om in een restaurant een lunch te nuttigen. Naast de Matka Canyon kent Skopje een historisch centrum. Zo is er o.a. een prachtig gelegen museum voor de hedendaagse kunst bij de burcht; de oude stad met de bazaar en vele moskeeën als de Sv. Spas kerk met de bijzondere iconen; het oude treinstation getroffen in 1963 door de aardbeving van Skopje dat nu dienstdoet als museum; het monument ter nagedachtenis aan moeder Theresa (geboren in Skopje) en nog veel meer. De overnachting is in Panoramika.

dag
4

DO: Kosovo

Na gisteren een dag in Skopje rondgestruind te hebben volgt de reis verder richting Kosovo. Wanneer u van Skopje naar Kosovo rijdt is het leuk om onderweg een bezoek te brengen aan het monument Gazimestan en het Servisch-orthodox klooster Gracanica, in de buurt van Pristina. Het klooster werd gesticht door koning Stefan Uroš II Milutin in 1321. Alleen de kerk is nog van de oorspronkelijke bouw, de Narthex en de toren zijn later gebouwd. Wat verder op de route richting Kosovo ligt Pecka Patrijarsija. Dit is één van de belangrijkste Serbiaanse ortodoxe kloosters in Kosovo. Het hotel waar u zult verblijven is natuurlijk gelegen en heeft een terras met een prachtig uitzicht waar u heerlijk kunt dineren.

dag
5

VR: Montenegro

De reis wordt vervolgt richting Montenegro. U zult de komende nacht verblijven in het luxe Bianca Resort & Spa hotel. Vanuit het hotel heeft u een prachtig uitzicht over de bossen en de Bjelasica berg. Het hotel is voorzien van een heerlijk wellness gedeelte met sauna’s, 2 zwembaden, een whirlpool, vele ligbedjes en een gezellige bar. Relaxen in het hotel is dus een fijne optie. Heeft u toch zin in een activiteit? Ga met een jeep de bergen in en maak een mooie wandeling.

dag
6

ZA: Kotor

U zult komende nacht in Kotor verblijven. Tijdens de autoreis naar Kotor is het prachtige uitzicht over de Adriatische Zee niet te missen. Onderweg rijdt u langs het Lovcen Nationaal Park. Dit park is zeker de moeite waard om de auto stil te zetten. Het park staat bekend om de vele planten, dieren en grotten. De berg heeft twee pieken van circa 1700 meter. Vanaf deze punten heeft u een prachtig uitzicht. Vervolgens kunt u via de serpentines verder rijden naar Kotor. Dit is een autoroute die uit vele haarspeldbochten bestaat, maar schitterende uitzichtpunten over de Adriatische kust en restaurants biedt. Kotor is een plaats die gebouwd is tussen de 12 en 14e eeuw en kent een 20 kilometer lange baai die loopt tussen Montenegro en Kroatië. In de azuurblauwe baai liggen verschillende middeleeuwse steden. Naast een kustgebied kent Kotor ook vele kerken en kloosters. Zo kent Kotor vele architectuur en talrijke monumenten.

dag
7

ZO: Vrije dag in Kotor

Ook vandaag zult u in Kotor verblijven. Nog niet uitgekeken in Kotor? Dan heeft u vandaag dus alle tijd om Kotor verder te verkennen. Ook kunt u genieten in het buitenzwembad van het hotel waarbij u prachtig over de bergen en de baai kijkt. Ook is het de moeite waard om vandaag een lokale kerkdienst te bezoeken, altijd weer een bijzondere beleving.

dag
8

MA: Via Skadar naar Virpazar

Vandaag reist u naar een nieuwe accommodatie. Via de Adriatische kust rijdt u langs het meer van Skadar, het grootste meer op het Balkanschiereiland. Dit meer staat bekend om de diversiteit aan flora en fauna. Het is mogelijk om per boot of kajak het meer op te gaan en in alle rust te genieten van de omgeving. Uw eindbestemming is wijnproducent Djukovic, gelegen in het centrum van Virpazar, waar u ook zult overnachten. Wijnproducent Djukovic is een wijnmakerij en biedt bij het diner de lekkerste wijnen aan.

dag
9

DI: Virpazar

De tweede dag in Virpazar is aangebroken. Rondom Virpazar is genoeg te beleven. Zo kunt u naar de stad Bar of Ulcinj. Deze stad is in het uiterste zuidoosten van het land gelegen. De stad kent o.a. brede boulevards, vele monumenten, winkels, en de kathedraal van St. John Vladimir. Deze enorme, moderne kathedraal met een gouden dak is vanuit heel de stad te zien. Het is gewijd aan Jovan Vladimir, de patroonheilige van de stad, die wordt beschouwd als de eerste Servische heilige. Daarnaast is het ook leuk om naar Budva te gaan. Budva kent vele barretjes en een historisch centrum vol oude straatjes en archeologische opgravingen. Morgen zult u verder reizen naar Tirana, wat best een afstand is. Een dag relaxen aan het zwembad van de accommodatie waarin u verblijft is dan ook een fijne optie. Vanuit het zwembad kijkt u weids over de vele groene weiden en hoge bergtoppen.


dag
10

WO: Tirana

Een nieuwe bestemming, Tirana in Albanië. Tirana is een levendige stad met zomerse terrassen en restaurants. Ook kunt u de geschiedenis van de communistische geheime diensten die Albanië zo lang in de greep hielden ontdekken. U vindt het wellicht leuk om de Bllok, een wijk waar vroeger enkel leden van de communistische partij mochten binnengaan te bewandelen. Daarnaast kent Tirana de Bunk’Art, een voormalige bunker uit massief beton waar nu een museum over geschiedenis en hedendaagse kunst is gevestigd. Rondom het centrale Skanderbegplein is het politieke en culturele centrum van de stad gelegen. Zo vindt u hier het in een traditionele Sovjetstijl gebouwde Cultuurpaleis uit 1971. Binnen is de concerthal, waar de nationale opera optreedt. Andere bezienswaardigheden zijn de meer dan tweehonderd jaar oude Haxhi Et’hem Beg-moskee, de Turkse villa Dervish Khorosani en de moderne orthodox Albanese kathedraal die in 2012 geopend is.

dag
11

DO: Ohrid

Vandaag zult u terug reizen naar Ohrid in Macedonië. Het historische centrum is door de UNESCO als werelderfgoed erkend; een ware culturele schatkist. Niet voor niets wordt Ohrid ook wel het “Jeruzalem van de Balkan” genoemd. Er wordt gezegd dat Ohrid ooit eens 365 kerken en kloosters bezat, voor iedere dag van het jaar één. Ohrid biedt een karakteristieke architectuur, Byzantijnse 11e- tot 14e-eeuwse kerken en fresco’s. Vanaf de bovenste poort heeft u een mooi uitzicht over de stad. De stad heeft vele kerken met prachtige fresco’s en iconen, het antieke theater, het Samuil fort en het familiehuis van Robevci. Via het stadscentrum bereikt u de haven, waar het op één van de vele gezellige terrasjes goed vertoeven is. Vandaag zult u ook uw huurauto inleveren.

dag
12

VR: Vrije dag in Ohrid

Het hotel nodigt u uit om de laatste dagen heerlijk te relaxen. Het hotel is direct aan het meer van Ohrid gelegen en kent een luxe binnenzwembad met een sauna. Neem een drankje en geniet aan het meer. Het hotel kent een eigen restaurant met terras, waar u heerlijk kunt lunchen met uitzicht over het meer van Ohrid. Ook kunt u met de taxi of bus zeer snel naar het centrum van Ohrid om daar gezellig wat te eten of drinken.

dag
13

ZA: Retour naar Nederland

De rondreis komt ten einde. U wordt door de transferbus bij het hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht.

Accommodaties

Hotel Inex Olgica****

Ohrid, Macedonië
Inex Olgica Hotel & SPA ligt prachtig aan de oever van het meer van Ohrid, op 4 km van de stad en op slechts 10 minuten rijden van de luchthaven van Ohrid. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, terras, en wellness centrum met zwembad. Elke kamer is uitgerust met airconditioning, kabel-tv en een minibar. De eigen badkamer is uitgerust met een douche en een bad. Een haardroger en gratis toiletartikelen zijn ook aanwezig. U kunt gebruikmaken van gratis WiFi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Strand
Natuurlijk gelegen

Hotel Shator ****

Bitola, Macedonië
Hotel Šator ligt op 900 meter boven de zeespiegel, in de uitlopers van het Nationaal park Pelister. Het biedt een à-la-carterestaurant, gratis WiFi en kamers met lcd-tv's met kabelzenders. Het centrum van Bitola ligt op 6 km afstand.

De kamers en het restaurant bieden een prachtig uitzicht op de bergen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wasservice
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon

Hotel Panoramika ****

Skopje, Macedonië
Hotel Panoramika Design ligt in Skopje, op 1,8 km van de Stenen Brug. De accommodatie ligt op 20 minuten lopen van het Macedonië-plein. De accommodatie ligt op 2,1 km van het fort Kale en op 2,6 km van het Luna Park Skopje.

Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv met kabelzenders, een koelkast, een koffiezetapparaat, een bad of douche en een kledingkast. De kamers van het hotel hebben een eigen badkamer met gratis toiletartikelen en gratis WiFi. Sommige kamers bieden ook uitzicht op de bergen. Alle kamers hebben een zithoek.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje te huur
Telefoon

Resort Ujevara e Drinit ****

Peje, Kosovo
Resort Ujevara e Drinit bevindt zich in Peje, op 28 km van abdij van Ettal, en biedt accommodatie met een tuin, gratis privéparkeren, een terras en een restaurant. Tot de faciliteiten van deze accommodatie behoren roomservice, een 24-uursreceptie en gratis WiFi in de hele accommodatie.

Alle kamers bij het hotel zijn voorzien van een zithoek en een flatscreen-tv met satellietzenders. Alle kamers bij Resort Ujevara e Drinit hebben airconditioning en een eigen badkamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Airco
Badkamer
WIFI op de kamer

Hotel Bianca ****

Kolashin, Montenegro
Het Bianca Resort & Spa in Kolasin wordt omgeven door prachtige pijnboombossen en biedt een adembenemend uitzicht op de berg Bjelasica.

Alle kamers en openbare ruimtes kijken uit op de met sneeuw bedekte bergen en dennenbossen. De luxe en comfortabele kamers zijn volledig uitgerust met voorzieningen van hoge kwaliteit. Een aantal kamers hebben een volledig houten interieur.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje te huur
Telefoon

Villa Preciosa ****

Kotor, Montenegro
Apartments Villa Preciosa heeft een zwembad, een tuin, een gedeelde woonkamer en uitzicht op de zee, en biedt accommodatie met gratis WiFi in Kotor.

Het appartement biedt een terras, uitzicht op de stad, een zithoek, een flatscreen-tv met satellietzenders, een volledig uitgeruste keuken met een koelkast en een kookplaat, en tevens een eigen badkamer met douche en gratis toiletartikelen. Elke unit beschikt over een balkon met uitzicht op de bergen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Wellness
In de kamer
TV
Airco
Badkamer
WIFI op de kamer

Apartments and Winery ****

Virpazar, Montenegro
Apartments and Winery Djukovic in Virpazar biedt accommodatie met uitzicht op het meer, een seizoensgebonden buitenzwembad, een tuin, een terras, een bar en een privéstrand. Zowel WiFi als privéparkeren is bij het appartement gratis toegankelijk.

De units zijn voorzien van een balkon, airconditioning, een flatscreen-tv en een eigen badkamer met douche en een haardroger.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Wellness
In de kamer
TV
Airco
Badkamer
WIFI op de kamer

Hotel Mondial****

Tirana, Albanië
Het 4-sterrenhotel Mondial ligt in het hart van Tirana en beschikt over een zonneterras met een bar en een zwembad op het dak. Alle gezellig ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning en gratis WiFi. Het merendeel van de grote kamers is ingericht in rode kleuren en beschikt over een satelliet-tv en een minibar. Elke kamer heeft tevens een eigen badkamer met een föhn.
Alle gasten die verblijven in het Mondial Hotel kunnen gratis de sauna faciliteiten gebruiken.
Het ontbijt wordt dagelijks geserveerd in het restaurant met gewelfde muren. Gasten kunnen met een drankje op het zwembad terras genieten van het uitzicht op de stad.
Het Mondial Hotel ligt op een ideale locatie, op slechts een korte wandeling van het zakelijke district en het winkelgebied.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
In de buurt
In stadscentrum

Vervoer

Eigen vervoer
Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer. Circa 10 dagen voor aanvang van de reis versturen wij aanvullende informatie over het begin van het programma en de gewenste aankomsttijd.

Vertrekdata

Inbegrepen

 • 12 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • 12 x ontbijt
 • 1 x diner op dag 5
 • Huurauto voor 11 dagen
 • Bij 1-2 personen Skoda Fabia (of vergelijkbaar)
 • Bij 3-4 personen Skoda Rapid (of vergelijkbaar)
 • Schadeverzekering (SCDW) (100,- eigen risico)
 • Diefstalverzekering (TP) ( geen eigen risico)
 • Persoonlijke inzittendenverzekering (PAI)
 • Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (AO)
 • Lokale belastingen
 • Ongelimiteerd aantal kilometers
 • Extra bestuurder
 • 24- uurs assistentie
 • CBC card, voor toegang tot diverse landen
 • Routebeschrijving

Niet inbegrepen

 • Retourvlucht Nederland – Macedonië
 • Hand- en/of ruimbagage -Toeslag éénpersoonskamer 325,-
 • Borg autohuur (250,- reservering via creditcard)
 • Benzine, tolgelden en evt. boetes
 • Parkeergelden
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Entreegelden
 • Fooien
 • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten 25,- per factuur
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • SGR-bijdrage 5, - p.p.

Overige informatie

- U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.
- Korting bij 3-4 personen 50, - p.p.
- Min. leeftijd bestuurder: 20 jaar/max. leeftijd bestuurder 70 jaar.
- Bestuurder moet min 2 jaar in bezit zijn van een geldig rijbewijs B
- U ontvangt de auto met een volle tank, deze dient u ook weer in te leveren met een volle tank. Mocht dit niet het geval zijn dan is er een toeslag van 25,-
- Er kunnen kosten berekend worden voor het verlies van sleutels, autopapieren, verkeerde brandstof e.d.
- Alle extra’s zoals navigatie, kinderzitje moeten ter plaatse betaald worden
- Mocht de huurauto niet beschikbaar zijn dan nemen wij contact met u op
- U ontvangt per kamer 1 auto. De hoofdboeker van deze kamer is tevens de hoofdbestuurder van de auto en dient te beschikken over een creditcard. Dit mag geen prepaid creditcard zijn. Wilt u met 3 of 4 personen gebruik maken van 1 auto dan is er een korting en nemen wij contact met u op
- Dagprogramma en genoemde accommodaties onder voorbehoud van wijzigingen.
- Voor verdere reisinformatie: Reisadvies Noord-Macedonië | Ministerie van Buitenlandse Zaken (nederlandwereldwijd.nl)

Reisleiding