Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Krakau, Joodse Parel o.l.v. Jaap Mackloet

5 dagen

Stedentrip | Vliegreis

Krakau, parel aan de Poolse kroon, biedt talloze verhalen over de rijke cultuur en bewogen geschiedenis. De romantische, middeleeuwse binnenstad maakt Krakau tot één van de charmantste steden van Europa. Aan de Grote Markt staan de Mariakerk, die van binnen adembenemend mooi is, en de Lakenhallen. Dwalend door de Joodse wijk is goed te zien welke impact de Tweede Wereldoorlog op de stad heeft gehad. Een bezoek aan Auschwitz en het Schindler Museum maken u stil en laten u beseffen wat zich hier allemaal heeft afgespeeld.

 

Highlights

 • Krakau
 • De zoutmijnen
 • Auschwitz-Birkenau

Programma

Dag 1, maandag 28 september: Op reis en het verhaal van Oskar Schindler

Vlucht van Amsterdam naar Krakau. Na aankomst volgt de transfer naar het aan de rand van de Joodse wijk gelegen 3-sterren hotel Kazimierz III.

‘s Middags gaat het wandelend naar het Schindler Museum. Oskar Schindler is wereldberoemd geworden door de film van Steven Spielberg. Net buiten het centrum van Krakau bezat deze Duitser een emailleer fabriek met vooral Joodse werknemers. Naarmate de oorlog vorderde zette Schindler een plan in werking om zijn Joodse personeel te redden van deportatie. Hierdoor zijn de levens van 1100 mensen gered.

 

 Wie een enkel leven redtredt de hele wereld.” Talmoed (Joodse heilige schrift)

 

Een deel van het museum is gewijd aan Schindler, zijn fabriek en de beroemde lijsten waarop de namen stonden van de mensen wier leven hij redde. Ook zijn kantoor met meubels uit die tijd is te bezichtigen. Het andere deel van het museum vertelt het verhaal over de stad Krakau tijdens de Nazi bezetting. Geluidsfragmenten, films en foto’s laten deze donkere tijden weer tot leven komen.

Diner en overnachting.

 

Dag 2, dinsdag 29 september 2020: Stadswandeling Krakau

Na het ontbijt volgt samen met uw gids een rondleiding door de binnenstad. Tijdens deze wandeling ziet u de hoogtepunten van de stad, zoals de Joodse wijk Kazimierz waar voor 1939 46000 Joden woonden. Ook ziet u de Wawelheuvel met het Koninklijk Kasteel en een 14e-eeuwse kathedraal. Bijna alle Poolse koningen werden hier gekroond en begraven. De Grote Markt is het bruisende deel van de oude binnenstad. Op het plein staat de Mariakerk met een prachtig gebeeldhouwd middeleeuws altaar. Vanaf de kerktoren speelt een trompettist elk uur de historische Hejnał. Dit als eerbetoon aan een oplettende wachter die de stad wilde waarschuwen voor de vijand. Hierbij werd hij geraakt door een pijl, die  zijn keel doorboorde en blies hij zijn laatste ademstoot uit die overal te horen was als een vreemde, hoge trompetnoot. Die vreemde, hoge noot sluit tot de dag van vandaag nog elk uur het bekende trompetgeschal abrupt af.

 

Dag 3, woensdag 30 september 2020: Bezoek en diner zoutmijnen

Na een vrije ochtend volgt in de middag onder leiding van een gids een bezoek aan de zoutmijnen van Wieliczka. Ze vormen een uniek net van ondergrondse schachten, gangen en kapelletjes. De Wieliczka zoutmijn is één van de oudste zoutmijnen ter wereld en staat sinds 1978 op de  werelderfgoedlijst van UNESCO. Tot 1996 werd er zout gewonnen. De mijn is 327 meter diep en het gangenstelsel is circa 300 kilometer lang. In de loop der eeuwen werden er door mijnwerkers en kunstenaars sculpturen uit het zwarte en grijze  zout gemaakt; sprookjesfiguren, koningen en de 

Poolse Paus, Johannes Paulus II. In de Sint Kingakapel is alles van zout gemaakt, zelfs de lampen en de vloertegels. Een aparte belevenis!

In de zoutmijnen dineert u, voordat u terugkeert naar uw hotel.

 

Dag 4, donderdag 1 oktober 2020: Auschwitz

Vandaag staat een indrukwekkende excursie op het programma. Met een gids bezoekt u  Auschwitz, het voormalig concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. De naam Auschwitz staat symbool voor de vernietigings- en concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn in Auschwitz en Birkenau ongeveer 1,1 miljoen mensen omgebracht. Dit waren voornamelijk Joden, maar ook politieke gevangenen en etnische minderheden. Het kamp is nu grotendeels een museum, ondergebracht in de gevangenisblokken. Het is indrukwekkend om onder het metalen opschrift 'Arbeit macht frei' naar binnen te gaan, wetende wat zich hier heeft afgespeeld. U ziet onder andere persoonlijke voorwerpen, foto's en documenten van de gevangenen. Birkenau ligt drie kilometer verderop. Het is de grootste begraafplaats ter wereld. Sommige barakken en ruïnes van gaskamers kunt u hier nog zien. Een aangrijpende ervaring om dit te mogen ervaren. Zo kunt u uitgebreid de tijd nemen om deze indrukwekkende plek te bezichtigen.

 

“Those who do not remember the past are condemned to repeat it (zij die het verleden niet herinneren, zijn veroordeeld dit te herhalen)” George Santayana

 

Na dit bezoek terug naar Krakau. Diner in het hotel.

 

Dag 5, vrijdag 2 oktober 2020: Terug naar huis

Na een vrije ochtend volgt de transfer naar de luchthaven van Krakau en vliegt u terug naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Kazimierz III*** - Krakau

Tijdens deze reis verblijft u in het 3-sterrenhotel Kazimierz III, op vijf minuten loopafstand van...

Hotel Kazimierz III*** - Krakau

Tijdens deze reis verblijft u in het 3-sterrenhotel Kazimierz III, op vijf minuten loopafstand van het oude stadscentrum, Rynek Glowdy, en andere bezienswaardigheden op loopafstand waaronder de joodse wijk Kazimierz, het marktplein, kasteel Wawel en het Schindler museum. Dit hotel  is ook een ideale uitvalsbasis voor een dagexcursie naar Auschwitz. Het hotel is vier jaar geleden volledig gerenoveerd en ligt in een wijk met veel leuke restaurants en bars. Uw kamer is verzorgd ingericht en biedt u alle comfort, waaronder gratis Wifi. Het hotel serveert elke ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet.

 

terug
Data & prijzen
Vertrek
Thema
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
28-9-2020
Alle Leeftijden
Jaap Mackloet
Te boeken
865,-
Houd me op de hoogte
Prijsinformatie

INBEGREPEN

 • Vlucht Amsterdam - Krakau v.v. incl. heffingen (evt. met overstap)
 • Vervoer ter plaatse (bus of 8-persoonsbusjes)
 • 4 overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Ontbijt en diner in het hotel; 1 diner in de zoutmijnen
 • Bezoek aan Schindler’s museum (zonder lokale gids)
 • Nederlandssprekende gidsen tijdens de excursie Krakau , de zoutmijnen en Auschwitz
 • Beter Uit reisleiding
 • Informatiebijeenkomst

NIET INBEGREPEN

 • Toeslag 1-persoonskamer 165,-
 • Ruimbagage 50,-
 • Lunches
 • Optionele excursies
 • Fooien
 • Reserveringskosten 25,- per boeking
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Minimale groepsgrootte is 15 personen

 

Vluchten (onder voorbehoud van wijzigingen):

Informatie volgt nog.

 

Informatiebijeenkomst 

Na het boeken van deze reis en bij ‘gegarandeerd vertrek’ ontvangt u van ons een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over deze reis. Tijdens deze bijeenkomst maakt u kennis met de reisleider en de reisgenoten en ontvangt u, naast praktische tips, ook informatie over de reis.

 

De informatiebijeenkomst van de reis staat gepland op 5 september 2020.

 

De bijeenkomsten vinden plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief