Over deze reis

Kerst in Israël

Kerst vieren in het Beloofde Land: het feest van Jezus' komst naar deze wereld. Tijdens deze reis bezoekt naast u de hoogtepunten van het Beloofde Land ook Jezus' geboorteplaats op Zijn geboorte dag. Om dit samen met medechristenen te beleven, geeft deze reis een bijzondere verdieping.
U bezoekt Bethlehem en de Herdersvelden waar een Engel het nieuws van de geboorte van Jezus aan de herders bracht. Hoe bijzonder.
Ook op Kerstavond brengen we de avond gezamenlijk door: u woont het Kerstconcert in het YMCA hotel bij. Een traditie in Jeruzalem!

Naast de bijzondere momenten rondom de geboorte van het Kind, bezoekt u ook plaatsen die u vanuit de Bijbel kent. Zoals Nazareth, de plaats waar Jezus opgroeide, het Meer van Galilea, waar Jezus vele wonderen heeft gedaan en de rivier de Jordaan, waar Jezus werd gedoopt door Johannes. Uiteraard staat de indrukwekkende stad Jeruzalem met al haar hoogtepunten zoals de Olijfberg, de Klaagmuur en de Via Dolorosa ook op het programma. De Nederlandssprekende Israëlische gids en de Beter Uit reisleider nemen u mee naar deze unieke plaatsen.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie Israël

Israël, officieel de Staat Israël, ligt in het Midden- Oosten, wat deel uitmaakt van Azië. De naam Israël betekent ‘Strijder met God’ en komt uit de Hebreeuwse Bijbel, en wordt in het Bijbelboek Genesis al genoemd. Israël is de bakermat van meerdere godsdiensten met Jeruzalem als heilige stad. Ongeveer driekwart van de bevolking is Joods. Het overige deel is Arabisch en over het algemeen Moslim. Maar ook Christenen zijn ruim vertegenwoordigd.
Het land telt veel kerken, tempels, overblijfselen uit de Romeinse tijd, oude Synagogen en Bijbelse bezienswaardigheden. Door de diverse herkomst van de joodse bevolkingsgroepen en boeiende geschiedenis is de cultuur zeer gevarieerd. Daarnaast is ook de natuur afwisselend met het laagste punt van de aarde; de Dode Zee, de prachtige Negev woestijn en het groene bergachtige noorden.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Beste reistijd

Het voor- en najaar zijn de geschiktste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan meestal goed: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.

Klimaat

Israël ligt in een subtropische zone en kent twee seizoenen: een hete, droge zomerperiode en een koude, natte winterperiode. Algemene invloeden, zoals de ligging van Israël tussen zee en woestijn, en lokale invloeden, zoals de hoogte en afstand tot de zee, zorgen voor een gevarieerd klimaat. Dit heeft als gevolg dat in de winter toeristen de keus hebben tussen skiën op de Hermonberg en zwemmen in de Rode Zee bij Eilat.

Eten & Drinken

Israël heeft een echte eetcultuur. Het land is een smeltkroes van culturen, godsdiensten en immigranten. Als typische gerechten in het land worden falafel, humus en tahini genoemd. Naast deze traditionele gerechten zijn er ook veel restaurants met moderne invloeden.
Koosjer is een woord dat wordt gebruikt voor levensmiddelen die zuiver zijn, bereid en opgediend volgens de 3000 jaar oude Joodse spijswetten. Joden mogen geen varkensvlees en schelpdieren eten en de vermenging van vlees- met melkproducten is ook niet toegestaan. Bijna elk hotel in Israël is koosjer zodat iedereen er kan eten en verblijven. De meeste restaurants zijn echter niet koosjer. Restaurants die wel koosjer zijn, hebben een speciaal kasjroet certificaat. In Israël kan het water overal zonder problemen gedronken worden, het kan soms een wat chloorachtige nasmaak hebben.

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws en Arabisch. Engels is een belangrijke taal voor het onderhouden van de externe relaties. De meesten inwoners spreken Engels en de meeste wegwijzers zijn ook in het Engels. De meest gebruikte taal in Israël is het Hebreeuws, daarna komt het Arabisch.

Wist u dat?

- Al de gebeden en briefjes die in de Klaagmuur 2x per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Het spel Rummikub in Israel is uitgevonden?
- Israel 4x het Eurovisie Songfestival gewonnen heeft?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?

Dagprogramma

dag
1

ZA: Amsterdam-Tel Aviv-Jeruzalem

Vandaag ontmoet u de groep op Schiphol en samen vertrekken we naar Tel Aviv. Bij aankomst staat de Nederlandssprekende Israëlische gids al te wachten. Deze gids laat u deze week kennis maken met het bijzondere land Israël. Met de gids vertrekken we richting Jeruzalem, waar u de komende nachten verblijft.

dag
2

ZO: Olijfberg-Gethsemané-Oude Stad - Kerstavond concert

Wij zullen vandaag op plekken komen waar eens onze Messias is geweest. De Olijfberg is de eerste bezienswaardigheid van vandaag en biedt een uitzicht over de Oude Stad met de Tempelberg. Jezus kwam vaak op de Olijfberg, Hij huilde er onder andere om het lot van Jeruzalem. De Olijfberg is een populaire begraafplaats voor Joden. De Olijfberg wordt door hun gezien als de plaats van de opstanding van de doden wanneer de Messias komt. Vanaf de Olijfberg heeft u uitzicht op de vele graven met witte steentjes. Aan de voet van de Olijfberg ligt de Hof van Gethsemané waar we naartoe wandelen. In het Hof van Gethsemané werd Jezus erg bang voor wat Hem te wachten stond. Hij zweette bloeddruppels en bad tot Zijn Vader of de beker van het lijden aan Hem voorbij mocht gaan. De Kerk van Alle Naties staat symbool voor deze geschiedenis.

De oude Stefanuspoort is de entree naar de Oude Stad waar zich de Joodse, de Christelijke, de Armeense en de Islamitische wijk bevinden. We zien Bethesda, wat ‘Huis van Barmhartigheid’ betekent. Het badwater van Bethesda had van tijd tot tijd een genezende werking en in Johannes 5 lezen we hoe Jezus een man genas die al 38 jaar lang ziek was. Naast Bethesda ligt de kerk van Anna, de moeder van Maria, op de plaats waar Maria zou zijn geboren. De Via Dolorosa is de lijdensweg van Jezus waarop verschillende gebeurtenissen plaatsvonden die worden herdacht in 14 staties, vanaf de plaats van Jezus’ veroordeling door Pontius Pilatus, naar de plaats waar Hij in het graf werd gelegd. Ondanks de drukte van winkeltjes, kraampjes en verkopers is het indrukwekkend om hier te lopen en terug te denken aan de gebeurtenissen. De wandeling eindigt bij de Klaagmuur.

Na het diner gaat u naar het YMCA hotel voor een bijzonder sfeervol Kerstconcert om zo met elkaar de kerstavond te beleven. Bij aankomst in het hotel staat er nog heerlijke warme drank met wat lekkers voor ons klaar.

dag
3

MA: 1e Kerstdag, Bethlehem-Herdersvelden

Na het ontbijt op deze eerste kerstdag rijden we naar Bethlehem en bezoeken de Geboorte Kerk. Boven de grot die al in de eerste eeuw werd aangewezen als de plaats waar Jezus geboren was. Ook bezoeken we het Kribbeplein, die naast de Geboortekerk is gelegen. Aansluitend bezoeken we de Herdersvelden, waar de Engelen het nieuws van de geboorte aan de herders brachten. Hier houden we gezamenlijk onze kerstdienst.


Christus als het Licht der wereld Die naar ons toe kwam om licht te brengen in de duisternis.

dag
4

DI: -Yad Vashem- Haddassah Ziekenhuis-Graftuin

Op deze tweede kerstdag bezoeken we het beroemde Holocaust Herdenkingscentrum Yad Vashem. In dit museum worden de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden herdacht.
De Laan der Rechtvaardigen, het lichtmonument voor de vermoorde kinderen, de overzichtstentoonstelling en het concentratiekampenmonument maken u stil en laten een diepe indruk op u achter.

Jesaja 56:5
Hem geef ik iets beters dan zonen en dochters: een gedenkteken en een naam (een Yad Vashem) in mijn tempel en binnen de muren van mijn stad. Ik geef hem een eeuwige naam, een naam die onvergankelijk is.

Niet ver van Yad Vashem ligt het Haddassah Ziekenhuis met zijn bijzondere synagoge met prachtige glas in lood ramen van Chagall.

Afsluitend gaan we naar de Graftuin waar we het lege graf aanschouwen, velen geloven dat hier Jezus begraven en opgestaan zou zijn.

Mattheüs 28:5-6
De engel richtte zich tot de vrouwen en zei: ‘Wees niet bang, ik weet dat jullie Jezus, de gekruisigde, zoeken. Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals Hij gezegd heeft. Kijk maar, dat is de plaats waar hij gelegen heeft.


dag
5

WO: Wadi Kelt – Massada – Dode Zee

Na ons ontbijt vertrekken we richting de oevers van de Dode zee, 400 meter onder de zeespiegel gelegen. We rijden door het woeste en imposante landschap van de woestijn van Judea. Onderweg stoppen we bij de kloof van Wadi Kelt en zien we het Klooster van St. George aan de rotswand hangen.

We rijden langs de grotten van Qumran waarbij de gids vertelt over de vindplaats van de Dode Zeerollen. Via de kustlijn van de Dode Zee komen we bij Massada, een grote rots in de woestijn. Op de rots heeft Herodes de Grote zijn paleis gebouwd. Per kabelbaan gaat u naar boven voor het prachtige uitzicht, de ruïnes en het verhaal van de moedige Zeloten die zich verdedigden tegen de Romeinen. We maken ook kennis met de Dode Zee (toegang niet inbegrepen). Het water is zo zout dat u er moeiteloos in blijft drijven, een bijzondere ervaring!

dag
6

DO: Ceasarea - Haifa - Tiberias

Nadat we afscheid hebben genomen van Jeruzalem komen we aan bij Caesarea, ooit een schitterende Grieks-Romeinse stad. Het grootste gedeelte van de stad werd gebouwd door Herodes de Grote maar ook de Arabieren, de kruisvaarders en de Mammelukken hebben hun sporen achter gelaten. De stad is zetel van de Romeinse gouverneurs geweest waartoe ook Pontius Pilatus behoorde. In de Bijbel komen we deze stad ook vaker tegen. Filippus leefde en predikte in Caesarea, Petrus doopte Cornelius en zijn huisgenoten, de eerste niet-Joodse bekeerlingen in Caesarea, en Paulus zat er twee jaar gevangen en getuigde van Jezus’ opstanding. We bekijken de opgravingen waaronder de vestingwerken, het theater en het hippodroom.

Op weg naar Tiberias maken we een tussenstop in Haifa waar we een prachtig uitzicht over de baai en Nazareth hebben. Aan het einde van de middag komen we aan in ons hotel waar het diner voor ons klaar staat.

dag
7

VR: Meer van Galilea – Berg der Zaligsprekingen – Tabgha – Golan

Deze dag begint met een boottocht over het Meer van Galilea. Midden op het meer ligt de boot even stil en gaat de motor uit waardoor we de rust en stilte op het meer ervaren. Erg indrukwekkend!

De Berg der Zaligsprekingen, waar Jezus de Bergrede heeft uitgesproken is onze volgende stop. Op stenen rondom de kerk vindt u de negen zaligsprekingen die Jezus heeft verkondigd zoals: ‘gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel’ en ‘gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden’ (Mat. 5:3-4). Vanaf de berg hebben we een prachtig uitzicht op het meer en kunnen we ons een goede voorstelling maken van het Bijbelse landschap. Het blauwe meer met de vissersbootjes en het glooiende landschap moet er nog vrijwel hetzelfde uitzien als vroeger. Bij de oever van het Meer van Galilea vinden we Tabgha. Hier vermenigvuldigde de Heere Jezus vijf broden en twee vissen aan een groep van meer dan 5000 mensen. In de Vermenigvuldigingskerk ligt onder het altaar de steen waarop Jezus het brood gedeeld zou hebben. De kerk heeft een mooie mozaïekvloer waarin u onder andere de broden en de vissen ziet. We eindigen deze dag met een prachtige tocht over de Golan Hoogvlakte en rijden terug naar ons hotel.dag
8

ZA: Tel Aviv – Amsterdam

De laatste dag in Israël is aangebroken. De bus brengt ons terug naar de luchthaven waar we inchecken voor onze terugvlucht naar Nederland. Een indrukwekkende reis is ten einde!

Accommodaties

Royal Wing Hotel ***

Jeruzalem, Israël
Een mooi 3-sterrenhotel waarvan de kamers volledig zijn gerenoveerd. Het hotel ligt op slechts 1.5 kilometer afstand van The Second Temple Model Jeruzalem en is gunstig gelegen t.o.v. het openbaar vervoer.

Elke kamer is voorzien van airco, telefoon, bad en/of douche en een haardroger in de badkamers. zowel het ontbijt als het diner worden in de gezellige eetzaal geserveerd. als hotelgast kunt u gebruik maken van het binnenzwembad. Verder is een gezellige lobby waar u een drankje kunt drinken en zijn er een paar gezellige winkeltjes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
In de kamer
Badkamer
Telefoon

Holiday Village Kibbutz Mizra

Mizra, Israël
Holiday Village Kibbutz Mizra ligt 5km ten zuiden van Nazareth in de Jezreel-vallei. De kibboets heeft een grote tuin met zwembad, een barbecue en een supermarkt op het terrein. De kamers zijn voorzien van WiFi, airconditioning, een eigen ingang, een eethoek en een eigen badkamer met douche. Elke ochtend staat er een ontbijtbuffet geserveerd in de eetzaal.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
In de kamer
Airco
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
dddddddd
Tel Aviv
Uw terugreis
Vlucht
Tel Aviv
16:00
en we vliegen terug
Amsterdam
18:00

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl luchthavenbelasting
 • Bagage 20 kilo
 • Vervoer per touringcar met airconditioning tijdens de rondreis
 • Overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Halfpension
 • Volpension op 1e Kerstdag
 • Excursies en entreegelden volgens programma
 • Fooien circa 6,10 per persoon per dag
 • Nederlandssprekende gids tijdens excursiedagen
 • Headsets
 • Beter-Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • -1-persoonskamer toeslag 440,-
 • Drijven Dode Zee
 • Overige Lunches
 • Drankjes tijdens maaltijden
 • Reserveringskosten 25,- per factuur
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2.50 per factuur

Overige informatie

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Connie de Peuter (b)

In welke landen ben je geweest

Israël; Jordanië; Griekenland: zowel het vasteland als verschillende eilanden; Turkije; Cyprus; Italië; Sicilië; Tunesië; Malta; Madeira; Hongarije; Spanje; Portugal; Estland; Letland en Finland.

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Ik vind het altijd weer bijzonder en inspirerend dat deelnemers met verschillende achtergronden binnen korte tijd een groep vormen waarin meer gedeeld wordt dan vakantieplezier. Elke reis – ook al is dat naar een land waar ik vaker ben geweest – is weer verrassend. De mensen die meegaan en die we onderweg ontmoeten, maken een reis uniek.

Waarom is de missie van BU: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

In de programma’s van de reizen zitten telkens onderdelen of zijn er momenten die maken dat je weer eens bepaald wordt bij de bron die leven geeft en mensen gaande houdt. Zo kan reizen vermoeiend zijn, maar tegelijkertijd veel energie opleveren. Ik hoop dan ook nog vaak met groepen op pad te gaan!