Kerst in Israël

Over deze reis

Kerst vieren in het Beloofde Land: het feest van Jezus' komst naar deze wereld. Tijdens deze reis bezoekt naast u de hoogtepunten van het Beloofde Land ook Jezus' geboorteplaats op Zijn geboorte dag. Om dit samen met medechristenen te beleven, geeft deze reis een bijzondere verdieping.
U bezoekt Bethlehem en de Herdersvelden waar een Engel het nieuws van de geboorte van Jezus aan de herders bracht. Hoe bijzonder.
Ook op Kerstavond brengen we de avond gezamenlijk door: u woont het Kerstconcert in het YMCA hotel bij. Een traditie in Jeruzalem!

Naast de bijzondere momenten rondom de geboorte van het Kind, bezoekt u ook plaatsen die u vanuit de Bijbel kent. Zoals Nazareth, de plaats waar Jezus opgroeide, het Meer van Galilea, waar Jezus vele wonderen heeft gedaan en de rivier de Jordaan, waar Jezus werd gedoopt door Johannes. Uiteraard staat de indrukwekkende stad Jeruzalem met al haar hoogtepunten zoals de Olijfberg, de Klaagmuur en de Via Dolorosa ook op het programma. De Nederlandssprekende Israëlische gids en de Beter Uit reisleider nemen u mee naar deze unieke plaatsen.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie Israël

Israël, officieel de Staat Israël, ligt in het Midden- Oosten, wat deel uitmaakt van Azië. De naam Israël betekent ‘Strijder met God’, komt uit de Hebreeuwse Bijbel en wordt in het Bijbelboek Genesis al genoemd. Israël is de bakermat van meerdere godsdiensten met Jeruzalem als heilige stad. Ongeveer driekwart van de bevolking is Joods. Het overige deel is Arabisch en over het algemeen Moslim. Daarnaast worden ook de Christenen ruim vertegenwoordigd. Het land telt veel kerken, tempels, overblijfselen uit de Romeinse tijd, oude Synagogen en Bijbelse bezienswaardigheden. Door de diverse herkomst van de joodse bevolkingsgroepen en boeiende geschiedenis is de cultuur zeer gevarieerd. Daarnaast is ook de natuur afwisselend met het laagste punt van de aarde; de Dode Zee, de prachtige Negev woestijn en het groene bergachtige noorden.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Beste reistijd

Het voor- en najaar zijn de geschiktste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan meestal goed. Regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.

Klimaat

Israël ligt in een subtropische zone en kent twee seizoenen: een hete, droge zomerperiode en een koude, natte winterperiode. Algemene invloeden, zoals de ligging van Israël tussen zee en woestijn, en lokale invloeden, zoals de hoogte en afstand tot de zee, zorgen voor een gevarieerd klimaat. Dit heeft als gevolg dat in de winter toeristen de keus hebben tussen skiën op de Hermonberg en zwemmen in de Rode Zee bij Eilat.

Eten & Drinken

Israël heeft een echte eetcultuur. Het land is een smeltkroes van culturen, godsdiensten en immigranten. Als typische gerechten in het land worden falafel, humus en tahini genoemd. Naast deze traditionele gerechten zijn er ook veel restaurants met moderne invloeden.
Koosjer is een woord dat wordt gebruikt voor levensmiddelen die zuiver zijn, bereid en opgediend volgens de 3000 jaar oude Joodse spijswetten. Joden mogen geen varkensvlees en schelpdieren eten en de vermenging van vlees- met melkproducten is ook niet toegestaan. Bijna elk hotel in Israël is koosjer zodat iedereen er kan eten en verblijven. De meeste restaurants zijn echter niet koosjer. Restaurants die wel koosjer zijn, hebben een speciaal kasjroet certificaat. In Israël kan het water overal zonder problemen gedronken worden. Het water kan soms een wat chloorachtige nasmaak hebben.

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws en Arabisch. Engels is een belangrijke taal voor het onderhouden van de externe relaties. De meesten inwoners spreken Engels en de meeste wegwijzers zijn ook in het Engels. De meest gebruikte taal in Israël is het Hebreeuws, daarna komt het Arabisch.

Wist u dat?

- Al de gebeden en briefjes die in de Klaagmuur 2x per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Het spel Rummikub in Israël is uitgevonden?
- Israël 4x het Eurovisie Songfestival gewonnen heeft?
- Een Israëliër gemiddeld 10kg humus per jaar eet?

Dagprogramma

dag
1

ZA: Amsterdam-Tel Aviv-Jeruzalem

Vandaag vertrekken we als groep naar Tel Aviv. Bij aankomst staat de Nederlandssprekende Israëlische gids al te wachten. Deze gids laat ons deze week kennis maken met het bijzondere land Israël. Met de gids vertrekken we richting Jeruzalem, waar we de komende nachten verblijven.

dag
2

ZO: Jeruzalem – Olijfberg – Gethsemané – Muurwandeling

Vandaag komen wij op plekken waar eens onze Messias is geweest. De Olijfberg biedt een uitzicht over de Oude Stad met de Tempelberg. Jezus kwam vaak op de Olijfberg, Hij huilde er onder andere om het lot van Jeruzalem. Vanaf hier is het een korte wandeling naar de Hof van Gethsemané. In de Hof van Gethsemané werd Jezus erg bang voor wat Hem te wachten stond. Hij zweette bloeddruppels en bad tot Zijn Vader of de beker van het lijden aan Hem voorbij mocht gaan. De Kerk van Alle Naties staat symbool voor deze geschiedenis en in de hof staan olijfbomen die er waarschijnlijk al stonden in de tijd van de Heere Jezus. In de middag maken we een wandeling over de oude stadsmuren van Jeruzalem. Vanaf de hoge muren hebben we een prachtig uitzicht over de stad!

dag
3

MA: Graftuin – Klaagmuur – Oude Stad

Bij het sorteerproject van Emek Tsurim zijn we allemaal even archeoloog. We gaan op zoek naar voorwerpen van vroeger zoals potscherven, juwelen en munten door ze met water te scheiden van het zand. Leer over de ontdekkingen die al zijn gedaan en help mee met het zoeken naar meer van de geschiedenis van Jeruzalem. Aansluitend komen we via smalle straten en steegjes aan de Klaagmuur, de Westelijke steunmuur van de tweede Joodse tempel. Deze tempel werd in het jaar 70 na Christus verwoest waarna alleen de Westelijke muur overeind bleef staan. Hier vindt op maandag- en donderdagmorgen de Bar Mitswa ceremonie plaats. Zingend en dansend wordt gevierd dat Joodse tienerjongens geestelijk volwassen zijn geworden. Het is een groot feest voor de joden en een echte belevenis om te zien. Natuurlijk mag een bezoek aan City of David, een unieke plek, niet ontbreken. We eindigen onze dag bij de indrukwekkende Graftuin waar we het lege graf zien.

Mattheüs 28:5-6
De engel richtte zich tot de vrouwen en zei: ‘Wees niet bang, ik weet dat jullie Jezus, de gekruisigde, zoeken. Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals Hij gezegd heeft. Kijk maar, dat is de plaats waar hij gelegen heeft.

dag
4

DI: Massada – Dode Zee - Kerstavond concert

We verlaten Jeruzalem en rijden door het woeste landschap van Judea richting het zuiden. We rijden langs Qumran waarbij de gids verteld over de vindplaats van de Dode Zeerollen. Vervolgens gaan we dobberen op de Dode Zee. (entree exclusief) Het water is zo zout dat we er moeiteloos in blijven drijven, een bijzondere ervaring! De rit gaat verder naar Massada, een grote rots in de woestijn. Op de rots heeft Herodes de Grote zijn paleis gebouwd. Per kabelbaan gaan we naar boven voor het prachtige uitzicht, de ruïnes en het verhaal van de moedige Zeloten die zich verdedigden tegen de Romeinen.

Na het diner gaan we naar het YMCA hotel voor een bijzonder sfeervol Kerstconcert om zo met elkaar de kerstavond te beleven. Bij aankomst in het hotel staat er nog heerlijke warme drank met wat lekkers voor ons klaar.dag
5

WO: Bethlehem – Geboorte Kerk - Herdersvelden

1ste Kerstdag, hoe bijzonder om dan juist vandaag naar Bethlehem te gaan. Na het ontbijt vertrekken we en bezoeken we de Geboorte Kerk. Boven ligt de grot die al in de eerste eeuw werd aangewezen als de plaats waar Jezus geboren was. Ook bezoeken we het Kribbeplein, die vernoemd is naar de kribbe waarin Jezus gelegd werd na zijn geboorte. Het Kribbeplein is gelegen naast de Geboortekerk. Aansluitend bezoeken we de Herdersvelden, waar de Engelen het nieuws van de geboorte aan de herders brachten. Hier houden we gezamenlijk een dienst. De lunch is vandaag inbegrepen.

dag
6

DO: Boottocht – Berg der Zaligsprekingen – Kapernaüm – workshop chocolade maken - Tiberias

Vandaag gaan we meer ervaren van het leven in Israël in Bijbelse tijden. De dag begint met een boottocht over het Meer van Galilea. Midden op het meer ligt de boot even stil en gaat de motor uit, waardoor we de rust en stilte op het meer ervaren. Erg indrukwekkend!
Vanaf het meer van Galilea bezoeken we de Berg der Zaligsprekingen, waar Jezus de Bergrede heeft uitgesproken. Op stenen rondom de kerk zien we de negen zaligsprekingen die Jezus heeft verkondigd zoals: ‘gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel’ en ‘gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden’ (Mat. 5:3-4). Vanaf de berg hebben we een prachtig uitzicht op het meer en kunnen we ons een goede voorstelling maken van het Bijbelse landschap. Het blauwe meer met de vissersbootjes en het glooiende landschap moet er nog vrijwel hetzelfde uitzien als vroeger.
Tevens stoppen we bij Kapernaüm, in de tijd van Jezus een belangrijke stad, ook voor de Heere Jezus zelf. Jezus woonde in Kapernaüm, Hij preekte in en rond Kapernaüm en Hij heeft er vele wonderen gedaan. In de synagoge van Kapernaüm genas Jezus iemand die bezeten was (Luk. 4:31-37), en Hij genas een verlamde, die door vier vrienden door het dak van een huis werd binnengelaten (Mark. 2:1-12) We bekijken de fundamenten van de synagoge en dat wat over is van het huis van Petrus. Boven de plaats waar het huis van Petrus zou zijn geweest is een kerk gebouwd in de vorm een boot. We sluiten de dag af met een smakelijke workshop: chocolade maken.

dag
7

VR: Nazareth Village – Ceasarea - Zichron Yaakov

In Nazareth, waar Jezus zijn jeugd heeft doorgebracht rijden we langs de kerk van Jozef waar hij zijn werkplaats zou hebben gehad, de Mariabron en we bekijken de Aankondigingskerk. Deze kerk herdenkt de aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria, door de engel Gabriël. In Nazareth Village, een openluchtmuseum, zien we hoe het dorpsleven in de tijd van de Heere Jezus eruit zag. Het hele dorp is nagebouwd als een dorp uit de eerste eeuw. We zien er verschillende huizen, een boerderij met olijfbomen en terrassen, oude olijf- en wijnpersen, een steengroeve en een synagoge. Lokale bewoners uit de omgeving kleden zich in klederdracht en spelen na hoe men woonde en leefde in het dorp. Daarbij gebruiken ze dezelfde materialen en methoden die Maria en Jezus zouden hebben gebruikt en laten zo zien hoe boerderij- huis- en ambachtswerk tweeduizend jaar geleden werd gedaan. Vervolgens gaan we op weg naar de pittoreske stad Zichron Yaakov, één van de eerste moderne nederzettingen in Israël, gelegen op de berg Karmel, waar we de nacht zullen doorbrengen. Onderweg maken we een korte stop bij het aquaduct van Caesarea.

dag
8

ZA: Tel Aviv – Amsterdam

De reis is ten einde, met de bus worden we naar de luchthaven gebracht waar het vliegtuig al op ons staat te wachten om ons terug te brengen naar Nederland.

Accommodaties

Royal Wing Hotel ***

Jeruzalem, Israël
Een mooi 3-sterrenhotel waarvan de kamers volledig zijn gerenoveerd. Het hotel ligt op slechts 1.5 kilometer afstand van The Second Temple Model Jeruzalem en is gunstig gelegen t.o.v. het openbaar vervoer.

Elke kamer is voorzien van airco, telefoon, bad en/of douche en een haardroger in de badkamers. zowel het ontbijt als het diner worden in de gezellige eetzaal geserveerd. als hotelgast kunt u gebruik maken van het binnenzwembad. Verder is een gezellige lobby waar u een drankje kunt drinken en zijn er een paar gezellige winkeltjes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
In de kamer
Badkamer
Telefoon

Holiday Village Kibbutz Mizra

Mizra, Israël
Holiday Village Kibbutz Mizra ligt 5km ten zuiden van Nazareth in de Jezreel-vallei. De kibboets heeft een grote tuin met zwembad, een barbecue en een supermarkt op het terrein. De kamers zijn voorzien van WiFi, airconditioning, een eigen ingang, een eethoek en een eigen badkamer met douche. Elke ochtend staat er een ontbijtbuffet geserveerd in de eetzaal.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
In de kamer
Airco
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl. luchthavenbelasting
 • 1 stuks ruimbagage
 • Vervoer per touringcar met airconditioning tijdens de rondreis
 • Overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Halfpension
 • Volpension op zondag en 1e Kerstdag
 • Excursies en entreegelden volgens programma
 • Fooien circa €6,10 per persoon per dag
 • Nederlandssprekende gids tijdens excursiedagen
 • Beter-Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • 1-persoonskamer toeslag €510,-
 • Drijven Dode Zee
 • Overige Lunches
 • Drankjes tijdens maaltijden
 • Reserveringskosten 25,- per factuur
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2.50 per factuur

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

Let op, voor deze reis dient uw paspoort bij vertrek nog minimaal zes maanden geldig te zijn!

Bij boeking dient u uw paspoortgegevens (paspoortnummer, nationaliteit, datum van uitgifte, vervaldatum) te vermelden.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele reisinformatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/israel/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding