Israël familiereis

Over deze reis

Laat uw (klein)kinderen kennismaken met Het Beloofde Land! Tijdens deze reis komen de verhalen uit de Bijbel tot leven. De bekende plaatsen uit de Bijbel zijn indrukwekkend voor jong en oud. We bezoeken het Meer van Galilea, waar Jezus vele wonderen heeft gedaan en uiteraard staan de indrukwekkende stad Jeruzalem met de Olijfberg en de Hof van Gethsemané ook op het programma. Verschillende activiteiten maken deze reis compleet. In Jeruzalem dalen we af naar de tunnel van Hizkia, die gedeeltelijk onder water staat en helpen we mee aan een echte archeologische uitgraving in de Stad van David. Verder gaan we dobberen in de Dode Zee, slapen onder de sterren in een heuse bedoeïenentent en leren we meer over het leven in de tijd van de Bijbel in de themapark Nazareth Village. Loop deze reis met samen als familie in de voetsporen van Jezus. De kinderen zullen onder de indruk zijn bij het zien van alle plekken die bekend zijn uit de Bijbel!

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie Israël

Israël, officieel de Staat Israël, ligt in het Midden- Oosten, wat deel uitmaakt van Azië. De naam Israël betekent ‘Strijder met God’, komt uit de Hebreeuwse Bijbel en wordt in het Bijbelboek Genesis al genoemd. Israël is de bakermat van meerdere godsdiensten met Jeruzalem als heilige stad. Ongeveer driekwart van de bevolking is Joods. Het overige deel is Arabisch en over het algemeen Moslim. Daarnaast worden ook de Christenen ruim vertegenwoordigd. Het land telt veel kerken, tempels, overblijfselen uit de Romeinse tijd, oude Synagogen en Bijbelse bezienswaardigheden. Door de diverse herkomst van de joodse bevolkingsgroepen en boeiende geschiedenis is de cultuur zeer gevarieerd. Daarnaast is ook de natuur afwisselend met het laagste punt van de aarde; de Dode Zee, de prachtige Negev woestijn en het groene bergachtige noorden.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Beste reistijd

Het voor- en najaar zijn de geschiktste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan meestal goed. Regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.

Klimaat

Israël ligt in een subtropische zone en kent twee seizoenen: een hete, droge zomerperiode en een koude, natte winterperiode. Algemene invloeden, zoals de ligging van Israël tussen zee en woestijn, en lokale invloeden, zoals de hoogte en afstand tot de zee, zorgen voor een gevarieerd klimaat. Dit heeft als gevolg dat in de winter toeristen de keus hebben tussen skiën op de Hermonberg en zwemmen in de Rode Zee bij Eilat.

Eten & Drinken

Israël heeft een echte eetcultuur. Het land is een smeltkroes van culturen, godsdiensten en immigranten. Als typische gerechten in het land worden falafel, humus en tahini genoemd. Naast deze traditionele gerechten zijn er ook veel restaurants met moderne invloeden.
Koosjer is een woord dat wordt gebruikt voor levensmiddelen die zuiver zijn, bereid en opgediend volgens de 3000 jaar oude Joodse spijswetten. Joden mogen geen varkensvlees en schelpdieren eten en de vermenging van vlees- met melkproducten is ook niet toegestaan. Bijna elk hotel in Israël is koosjer zodat iedereen er kan eten en verblijven. De meeste restaurants zijn echter niet koosjer. Restaurants die wel koosjer zijn, hebben een speciaal kasjroet certificaat. In Israël kan het water overal zonder problemen gedronken worden. Het water kan soms een wat chloorachtige nasmaak hebben.

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws en Arabisch. Engels is een belangrijke taal voor het onderhouden van de externe relaties. De meesten inwoners spreken Engels en de meeste wegwijzers zijn ook in het Engels. De meest gebruikte taal in Israël is het Hebreeuws, daarna komt het Arabisch.

Wist u dat?

- Al de gebeden en briefjes die in de Klaagmuur 2x per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Het spel Rummikub in Israël is uitgevonden?
- Israël 4x het Eurovisie Songfestival gewonnen heeft?
- Een Israëliër gemiddeld 10kg humus per jaar eet?

Dagprogramma

dag
1

VR: Amsterdam-Tel Aviv - Jeruzalem

Het is zover, de hoogste tijd om de families te ontmoeten waar we de komende 9 dagen mee op reis gaan. Bij het verzamelen op Schiphol staat de reisleider al te wachten om gezamenlijk in te checken. Het avontuur kan nu echt beginnen. Na aankomst op de luchthaven van Tel Aviv staat de touringcar klaar om ons naar het hotel te brengen.

dag
2

ZA: Olijfberg – Gethsemané - Oude Stad

Wij komen vandaag op plekken waar eens onze Messias is geweest. De Olijfberg is de eerste bezienswaardigheid van vandaag en biedt een uitzicht over de Oude Stad met de Tempelberg. Jezus kwam vaak op de Olijfberg. Hij huilde er onder andere om het lot van Jeruzalem. De Olijfberg is een populaire begraafplaats voor Joden. De Olijfberg wordt door hun gezien als de plaats van de opstanding van de doden wanneer de Messias komt, dit halen zij uit het Bijbelboek Zacharia . Vanaf de Olijfberg hebben we uitzicht op de vele graven met witte steentjes.

Aan de voet van de Olijfberg ligt de Hof van Gethsemané waar we naartoe wandelen. In de Hof van Gethsemané werd Jezus erg bang voor wat Hem te wachten stond. Hij zweette bloeddruppels en bad tot Zijn Vader of de beker van het lijden aan Hem voorbij mocht gaan. De Kerk van Alle Naties staat symbool voor deze geschiedenis.

In de oude stad vinden we de Via Dolorosa. De Via Dolorosa is de lijdensweg van Jezus waarop verschillende gebeurtenissen plaatsvonden die worden herdacht in 14 staties, vanaf de plaats van Jezus’ veroordeling door Pontius Pilatus, naar de plaats waar Hij in het graf werd gelegd. Ondanks de drukte van winkeltjes, kraampjes en verkopers is het indrukwekkend om hier te lopen en terug te denken aan de gebeurtenissen.

dag
3

ZO: Vrije dag

Een ontspannen rustdag. Vandaag organiseert de reisleider een samenkomst of bezoeken we indien mogelijk een dienst in de stad. Natuurlijk is het ook mogelijk om te ontspannen bij het zwembad of een wandeling te maken in de omgeving.

dag
4

MA: Klaagmuur - Bar Mitswa - Emek Tsurim project - Graftuin

Via smalle straten en steegjes komen we bij de Klaagmuur, de Westelijke steunmuur van de tweede Joodse tempel. Deze tempel werd in het jaar 70 na Christus verwoest waarna alleen de Westelijke muur overeind bleef staan. Hier vindt op maandagmorgen de Bar Mitswa ceremonie plaats. Zingend, en dansend wordt gevierd dat Joodse tienerjongens geestelijk volwassen zijn geworden. Het is een groot feest voor de joden en een echte belevenis om te zien.

Bij het sorteerproject van Emek Tsurim zijn we allemaal even archeoloog. We gaan op zoek naar voorwerpen van vroeger zoals potscherven, juwelen en munten door ze met water te scheiden van het zand. Leer over de ontdekkingen die al zijn gedaan en help mee met het zoeken naar meer van de geschiedenis van Jeruzalem.

We eindigen onze dag bij de indrukwekkende Graftuin waar we het lege graf zien.

Mattheüs 28:5-6
De engel richtte zich tot de vrouwen en zei: ‘Wees niet bang, ik weet dat jullie Jezus, de gekruisigde, zoeken. Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals Hij gezegd heeft. Kijk maar, dat is de plaats waar hij gelegen heeft.Bij het sorteerproject van Emek Tsurim zijn we allemaal even archeoloog. We gaan op zoek naar voorwerpen van vroeger zoals potscherven, juwelen en munten door ze met water te scheiden van het zand. Leer over de ontdekkingen die al zijn gedaan en help mee met het zoeken naar meer van de geschiedenis van Jeruzalem.

dag
5

DI: Dode Zee - Massada - Bedoeïenenkamp Kfar Hanokdim

Vandaag rijden we door het woeste landschap van Judea richting het zuiden. We rijden langs Qumran waarbij de gids verteld over de vindplaats van de Dode Zeerollen. Vervolgens gaan we dobberen in de Dode Zee (entree exclusief). Het water is zo zout dat we er moeiteloos in blijven drijven, een bijzondere ervaring!

De rit gaat verder naar Massada, een grote rots in de woestijn. Op de rots heeft Herodes de Grote zijn paleis gebouwd. Per kabelbaan gaan we naar boven voor het prachtige uitzicht, de ruïnes en het verhaal van de moedige Zeloten die zich verdedigden tegen de Romeinen. Te voet dalen we af via de Romeinse helling aan de westzijde. De overnachting is wel heel bijzonder! We overnachten in tenten onder de duizenden sterren in Bedoeïenenkamp Kfar Hanokdim.

dag
6

WO: Kameelrit - Doopplaats Qasr El Yahud - Gan Hashlosha

De ochtend begint goed met een traditioneel bedoeïenenontbijt en vervolgens een tocht op een kameel! Vervolgens vertrekken we naar het noorden van Israël waar meer bijzondere plaatsen uit de Bijbel op het programma staan. We rijden langs de kust van de Dode Zee en voorbij Jericho bezoeken we de plaats waar Jezus is gedoopt door Johannes: Qasr Al Yahud. De rivier is hier zo smal dat we op slechts enkele meters Jordanië zien liggen.

Daarna gaat de route verder door de Jordaanvallei naar natuurreservaat Gan Hashlosha. Hier is er tijd ingelast om te zwemmen en te ontspannen in de warmwaterbronnen. Tot slot rijden we langs Kana. De reisleider vertelt het verhaal van Jezus die op deze plaats zijn eerste wonder deed, namelijk op de bruiloft waar Hij water in wijn veranderde.

Aan het einde van de dag komen we aan in Tiberias waar we de komende drie nachten verblijven.

dag
7

DO: Boottocht Meer van Galilea - Berg der Zaligsprekingen - Tabgha - Kapernaüm

De dag begint met een indrukwekkende boottocht over het meer van Galilea, ook wel het meer van Tiberias genoemd. Ervaar de stilte, rust en kalmte op het meer. Na de boottocht bezoeken we de Berg der Zaligsprekingen, waar Jezus de Bergrede heeft uitgesproken. Op stenen rondom de kerk vinden we de negen zaligsprekingen die Jezus heeft verkondigd zoals: ‘gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel’ en ‘gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden’ (Mat. 5:3-4). Vanaf de berg hebben we een prachtig uitzicht op het meer en kunnen we ons een goede voorstelling maken van het Bijbelse landschap. Het blauwe meer met de vissersbootjes en het glooiende landschap moet er nog vrijwel hetzelfde uitzien als vroeger.

Bij de oever van het Meer van Galilea vinden we Tabgha. Hier vermenigvuldigde de Heere Jezus vijf broden en twee vissen aan een groep van meer dan 5000 mensen. In de Vermenigvuldigingskerk ligt onder het altaar de steen waarop Jezus het brood gedeeld zou hebben. De kerk heeft een mooie mozaïekvloer waarin we onder andere de broden en de vissen zien.

De laatste stop vandaag is bij Kapernaüm, in de tijd van Jezus een belangrijke stad, ook voor de Heere Jezus zelf. Jezus woonde in Kapernaüm. Hij preekte in en rond Kapernaüm en Hij heeft er vele wonderen gedaan. In de synagoge van Kapernaüm genas Jezus iemand die bezeten was (Luk. 4:31-37) en hij genas een verlamde, die door vier vrienden door het dak van een huis werd binnengelaten (Mark. 2:1-12) We bekijken de fundamenten van de synagoge en dat wat over is van het huis van Petrus. Boven de plaats waar het huis van Petrus zou zijn geweest is een kerk gebouwd in de vorm een boot.

dag
8

VR: Nazareth – Caesarea - Zichron Yaakov

In Nazareth, waar Jezus zijn jeugd heeft doorgebracht rijden we langs de kerk van Jozef waar hij zijn werkplaats zou hebben gehad, de Mariabron en we bekijken de Aankondigingskerk. Deze kerk herdenkt de aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria, door de engel Gabriël.

In Nazareth Village, een openluchtmuseum, zien we hoe het dorpsleven in de tijd van de Heere Jezus eruit zag. Het hele dorp is nagebouwd als een dorp uit de eerste eeuw. We zien er verschillende huizen, een boerderij met olijfbomen en terrassen, oude olijf- en wijnpersen, een steengroeve en een synagoge. Lokale bewoners uit de omgeving kleden zich in klederdracht en spelen na hoe men woonde en leefde in het dorp. Daarbij gebruiken ze dezelfde materialen en methoden die Maria en Jezus zouden hebben gebruikt en laten zo zien hoe boerderij- huis- en ambachtswerk tweeduizend jaar geleden werd gedaan.

Na ons bezoek aan Nazareth, gaan we naar de oude Romeinse havenstad Caesarea. De beste architecten bouwden hier indrukwekkende tempels, een renbaan, badhuizen, een aquaduct, paleizen, de haven en het grandioze amfitheater. Vandaag de dag behoren deze ruïnes tot de belangrijkste van Israël.

Vervolgens gaan we op weg naar de pittoreske stad Zichron Yaakov, één van de eerste moderne nederzettingen in Israël, gelegen op de berg Karmel.

dag
9

ZA: Terugreis naar Amsterdam

Deze mooie en leuke reis naar Israël is ten einde. Vandaag is de terugreis naar Nederland. Vast en zeker zullen we thuis nagenieten van alle indrukken die we hebben opgedaan.

Accommodaties

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvlucht incl. luchthavenbelasting (evt. via tussenstop)
 • 1 stuks ruimbagage
 • Transfer luchthaven – hotel v.v.
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen in 2-persoonskamer
 • Eén overnachting in gezamenlijke slaaptent in een bedoeïenenkamp
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op zondag
 • Excursie- en entreegelden
 • Fooien
 • Nederlandssprekende lokale gids
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Evt. brandstof- of tax toeslagen
 • Lunches (behalve zondag)
 • Toeslag 1-persoonskamer
 • Korting kind tot en met 11 jaar
 • Korting derde persoon op de kamer vanaf 12 jaar
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten 25.- per factuur
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat na terugkeer in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele reisinformatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/israel/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding