Het mooiste van Israël

Over deze reis

Heb je altijd al eens naar het land van de Bijbel gewild? Onze achtdaagse reis door Israël is uitstekend geschikt voor wanneer je dit bijzondere land met zijn rijke geschiedenis voor de eerste keer gaat bezoeken. Gedurende de reis kom je er achter dat het hele land getuigt van Gods trouw. Je bezoekt de plaatsen die je kent vanuit de Bijbel, zoals Nazareth, de plaats waar Jezus opgroeide, het Meer van Galilea, waar Jezus vele wonderen heeft gedaan en de rivier de Jordaan, waar Jezus werd gedoopt door Johannes. Uiteraard staat de indrukwekkende stad Jeruzalem met al haar hoogtepunten zoals de Olijfberg, de Klaagmuur en de Via Dolorosa ook op het programma. De Nederlandssprekende Israëlische gids en de Beter Uit reisleider nemen je mee naar deze unieke plaatsen.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie Israël

Israël, officieel de Staat Israël, ligt in het Midden- Oosten, wat deel uitmaakt van Azië. De naam Israël betekent ‘Strijder met God’, komt uit de Hebreeuwse Bijbel en wordt in het Bijbelboek Genesis al genoemd. Israël is de bakermat van meerdere godsdiensten met Jeruzalem als heilige stad. Ongeveer driekwart van de bevolking is Joods. Het overige deel is Arabisch en over het algemeen Moslim. Daarnaast worden ook de Christenen ruim vertegenwoordigd. Het land telt veel kerken, tempels, overblijfselen uit de Romeinse tijd, oude Synagogen en Bijbelse bezienswaardigheden. Door de diverse herkomst van de joodse bevolkingsgroepen en boeiende geschiedenis is de cultuur zeer gevarieerd. Daarnaast is ook de natuur afwisselend met het laagste punt van de aarde; de Dode Zee, de prachtige Negev woestijn en het groene bergachtige noorden.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Beste reistijd

Het voor- en najaar zijn de geschiktste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan meestal goed. Regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.

Klimaat

Israël ligt in een subtropische zone en kent twee seizoenen: een hete, droge zomerperiode en een koude, natte winterperiode. Algemene invloeden, zoals de ligging van Israël tussen zee en woestijn, en lokale invloeden, zoals de hoogte en afstand tot de zee, zorgen voor een gevarieerd klimaat. Dit heeft als gevolg dat in de winter toeristen de keus hebben tussen skiën op de Hermonberg en zwemmen in de Rode Zee bij Eilat.

Eten & Drinken

Israël heeft een echte eetcultuur. Het land is een smeltkroes van culturen, godsdiensten en immigranten. Als typische gerechten in het land worden falafel, humus en tahini genoemd. Naast deze traditionele gerechten zijn er ook veel restaurants met moderne invloeden.
Koosjer is een woord dat wordt gebruikt voor levensmiddelen die zuiver zijn, bereid en opgediend volgens de 3000 jaar oude Joodse spijswetten. Joden mogen geen varkensvlees en schelpdieren eten en de vermenging van vlees- met melkproducten is ook niet toegestaan. Bijna elk hotel in Israël is koosjer zodat iedereen er kan eten en verblijven. De meeste restaurants zijn echter niet koosjer. Restaurants die wel koosjer zijn, hebben een speciaal kasjroet certificaat. In Israël kan het water overal zonder problemen gedronken worden. Het water kan soms een wat chloorachtige nasmaak hebben.

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws en Arabisch. Engels is een belangrijke taal voor het onderhouden van de externe relaties. De meesten inwoners spreken Engels en de meeste wegwijzers zijn ook in het Engels. De meest gebruikte taal in Israël is het Hebreeuws, daarna komt het Arabisch.

Wist u dat?

- Al de gebeden en briefjes die in de Klaagmuur 2x per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Het spel Rummikub in Israël is uitgevonden?
- Israël 4x het Eurovisie Songfestival gewonnen heeft?
- Een Israëliër gemiddeld 10kg humus per jaar eet?

Dagprogramma

dag
1

MA: Amsterdam - Tel Aviv - Tiberias

Vandaag ontmoeten we elkaar als groep op Schiphol en samen vertrekken we naar Tel Aviv. Bij aankomst staat de Nederlandssprekende Israëlische gids al te wachten. Deze gids laat ons deze week kennis maken met het bijzondere land Israël. Met de gids vertrekken we richting Tiberias. De komende vijf nachten verblijven en dineren we in ons hotel in Tiberias.

dag
2

DI: Meer van Galilea

Deze dag begint met een boottocht over het Meer van Galilea. Midden op het meer ligt de boot even stil en gaat de motor uit waardoor we de rust en stilte op het meer ervaren. Erg indrukwekkend!

De Berg der Zaligsprekingen, waar Jezus de Bergrede heeft uitgesproken is onze volgende stop. Op stenen rondom de kerk vindt u de negen zaligsprekingen die Jezus heeft verkondigd zoals: ‘gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel’ en ‘gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden’ (Mat. 5:3-4). Vanaf de berg hebben we een prachtig uitzicht op het meer en kunnen we ons een goede voorstelling maken van het Bijbelse landschap. Het blauwe meer met de vissersbootjes en het glooiende landschap moet er nog vrijwel hetzelfde uitzien als vroeger.

Bij de oever van het Meer van Galilea vinden we Tabgha. Hier vermenigvuldigde de Heere Jezus vijf broden en twee vissen aan een groep van meer dan 5000 mensen. In de Vermenigvuldigingskerk ligt onder het altaar de steen waarop Jezus het brood gedeeld zou hebben. De kerk heeft een mooie mozaïekvloer waarin u onder andere de broden en de vissen ziet.

Kapernaüm was in de tijd van Jezus een belangrijke stad, ook voor de Heere Jezus. Jezus woonde in Kapernaüm, Hij preekte in en rond Kapernaüm en Hij heeft er vele wonderen gedaan. In de synagoge van Kapernaüm genas Jezus iemand die bezeten was (Luk. 4:31-37). En een verlamde, die door vier vrienden door het dak van een huis werd binnengelaten werd genezen (Mark. 2:1-12). Daarnaast genas Hij in Kapernaüm de schoonmoeder van Petrus (Mark 1:29-31 en Luk. 4:38-39). We bekijken de fundamenten van de synagoge en hetgeen wat over is van het huis van Petrus. Boven de plaats waar het huis van Petrus zou zijn geweest is een kerk gebouwd in de vorm van een boot.

In Magdala, de geboorteplaats en woonplaats van Maria Magdalena, bekijken we de opgravingen waaronder de resten van één van de oudste gevonden synagogen, uit de tijd van Jezus. Daarna rijden we via de Golan Hoogvlakte terug naar ons hotel.

dag
3

WO: Caeserea

We starten de dag met een prachtig uitzicht vanaf de berg Karmel over de Bahai tuinen. Vervolgens brengen we een bezoek aan Caesarea, ooit een schitterende Grieks-Romeinse stad. Het grootste gedeelte van de stad werd gebouwd door Herodes de Grote, maar ook de Arabieren, de kruisvaarders en de Mammelukken hebben hun sporen achter gelaten. De stad is zetel van de Romeinse gouverneurs geweest waartoe ook Pontius Pilatus behoorde. In de Bijbel komen we deze stad ook vaker tegen. Filippus leefde en predikte in Caesarea, Petrus doopte Cornelius en zijn huisgenoten, de eerste niet-Joodse bekeerlingen in Caesarea, en Paulus zat er twee jaar gevangen en getuigde van Jezus’ opstanding. We bekijken de opgravingen waaronder de vestingwerken, het theater en het hippodroom.

dag
4

DO: Oude stad Jeruzalem

Vandaag reizen we naar Jeruzalem en komen wij op plekken waar eens onze Messias is geweest. De Olijfberg is de eerste bezienswaardigheid van vandaag en biedt een uitzicht over de Oude Stad met de Tempelberg. Jezus kwam vaak op de Olijfberg. Hij huilde er onder andere om het lot van Jeruzalem. De Olijfberg is een populaire begraafplaats voor Joden. De Olijfberg wordt door hun gezien als de plaats van de opstanding van de doden wanneer de Messias komt, dit halen zij uit het Bijbelboek Zacharia. Vanaf de Olijfberg heeft u uitzicht op de vele graven met witte steentjes.

Aan de voet van de Olijfberg ligt de Hof van Gethsemané waar we naartoe wandelen. In de Hof van Gethsemané werd Jezus erg bang voor wat Hem te wachten stond. Hij zweette bloeddruppels en bad tot Zijn Vader of de beker van het lijden aan Hem voorbij mocht gaan. De Kerk van Alle Naties staat symbool voor deze geschiedenis.

De oude Stefanuspoort is de entree naar de Oude Stad waar zich de Joodse, de Christelijke, de Armeense en de Islamitische wijk bevinden. We zien Bethesda, wat ‘Huis van Barmhartigheid’ betekend. Het badwater van Bethesda had van tijd tot tijd een genezende werking en in Johannes 5 lezen we hoe Jezus een man genas die al 38 jaar lang ziek was. Naast Bethesda ligt de kerk van Anna, de moeder van Maria, op de plaats waar Maria zou zijn geboren.

De Via Dolorosa is de lijdensweg van Jezus waarop verschillende gebeurtenissen plaatsvonden die worden herdacht in 14 staties, vanaf de plaats van Jezus’ veroordeling door Pontius Pilatus, naar de plaats waar Hij in het graf werd gelegd. Ondanks de drukte van winkeltjes, kraampjes en verkopers is het indrukwekkend om hier te lopen en terug te denken aan de gebeurtenissen. De route loopt langs de verschillende staties en komt uit bij de Heilige Grafkerk, waar Jezus begraven en opgestaan zou zijn. Velen geloven echter dat dit gebeurde in de Graftuin waar we via de Damascuspoort naartoe wandelen en waar we het lege graf aanschouwen.

Mattheüs 28:5-6
De engel richtte zich tot de vrouwen en zei: ‘Wees niet bang, ik weet dat jullie Jezus, de gekruisigde, zoeken. Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals Hij gezegd heeft. Kijk maar, dat is de plaats waar hij gelegen heeft.

Na deze indrukwekkende dag in het oude centrum van Jeruzalem reizen we naar ons hotel in Jeruzalem voor diner en de overnachting. We zullen in dit hotel de komende 5 nachten verblijven.

dag
5

VR: Nieuwe Stad - Yad Vashem

Vanmorgen starten we de dag met een uitzicht over het Israëlisch parlementsgebouw Knesset. Ervoor staat de Menorah, een bronzen zevenarmige kandelaar, versierd met 29 afbeeldingen uit de geschiedenis van Israël.

Vervolgens bezoeken we het beroemde Holocaust Herdenkingscentrum Yad Vashem. In dit museum worden de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van de Joden herdacht.

De Laan der Rechtvaardigen, het lichtmonument voor de vermoorde kinderen, de overzichtstentoonstelling en het concentratiekampenmonument maken u stil en laten een diepe indruk op ons achter.

Jesaja 56:5
Hem geef ik iets beters dan zonen en dochters: een gedenkteken en een naam (een Yad Vashem) in mijn tempel en binnen de muren van mijn stad. Ik geef hem een eeuwige naam, een naam die onvergankelijk is.

Niet ver van Bethlehem kijken we uit over de Herdersvelden waar een Engel het nieuws van de geboorte van Jezus aan de herders bracht. Ten slotte bezoeken we de Haas Promenade waar we genieten van een weids uitzicht over Jeruzalem.

dag
6

ZA: Massada – Dode Zee – Rivier de Jordaan

Na het ontbijt checken we uit en vertrekken we richting de oevers van de Dode zee, 400 meter onder de zeespiegel gelegen. We rijden door het woeste en imposante landschap van de woestijn van Judea. Onderweg stoppen we bij de kloof van Wadi Kelt en zien we het klooster van St. George aan de rotswand hangen.

We rijden langs de grotten van Qumran, waarbij de gids vertelt over de vindplaats van de Dode Zeerollen. Via de kustlijn van de Dode Zee komen we bij Massada, een grote rots in de woestijn. Op de rots heeft Herodes de Grote zijn paleis gebouwd. Per kabelbaan gaan we naar boven voor het prachtige uitzicht, de ruïnes en het verhaal van de moedige Zeloten die zich verdedigden tegen de Romeinen. We maken ook kennis met de Dode Zee (toegang exclusief). Het water is zo zout dat u er moeiteloos in blijft drijven, een bijzondere ervaring!

Aan het einde van de middag rijden we via de Jordaanvallei naar ons hotel in het noorden. Onderweg maken we een tussenstop bij de rivier de Jordaan, bij Jericho. Hier, bij Qasr el Yehud, doopte Johannes de Doper Jezus en vele anderen. De rivier is hier zo smal dat we op slechts enkele meters Jordanië zien liggen.

dag
7

ZO: Vrije dag

Een ontspannen rustdag. De reisleider verzorgt een samenkomst of u woont een dienst bij in Jeruzalem. Lunch is inbegrepen.

dag
8

MA: Klaagmuur - markt - Ein Karem

Vanmorgen gaan we naar de Klaagmuur, de Westelijke steunmuur van de tweede Joodse tempel. Deze tempel werd in het jaar 70 na Christus verwoest waarna alleen de Westelijke muur overeind bleef staan. Op maandagmorgen vindt bij de Klaagmuur in de Oude Stad traditioneel de Bar Mitswa ceremonie plaats. Met zang, dans en zoetigheid wordt gevierd dat tienerjongens geestelijk volwassen zijn geworden. Vervolgens brengen we een bezoek aan de Mahane Yehuda-markt. Op deze markt proeven de lekkerste Israëlische lekkernijen. Ook zijn er vele terrasjes en barretjes. Vervolgens bezoeken we Jeruzalem's Ein Kerem. Dit is een rustige wijk in het westen van Jeruzalem. Omgeven door bossen en een adembenemend landschap, is Ein Karem werelden verwijderd van het bruisende centrum van Jeruzalem - ondanks dat het slechts een paar minuten rijden van het stadscentrum ligt. De prachtige stenen huizen van Jeruzalem en de geplaveide smalle steegjes zorgen voor een werkelijk pittoresk bezoek. Wist je dat Johannes de Doper hier geboren is?

dag
9

DI: Vertrek naar Amsterdam

De laatste dag in Israël is aangebroken. Vanaf Tel Aviv vliegen we terug naar Nederland. Een indrukwekkende reis is ten einde!

Accommodaties

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvlucht Amsterdam-Tel Aviv (evt. via tussenstop)
 • 1 stuks ruimbagage
 • 1 stuks handbagage
 • Transfer luchthaven-hotel retour
 • Vervoer ter plaatse
 • 8 Overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op zondag
 • Excursie- en entreegelden
 • Fooien 10,- p.p.p.d.
 • Nederlandssprekende lokale gids
 • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

 • 1-persoonskamer toeslag
 • Lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten 25,-
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • Evt. brandstof- en tax toeslagen

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat na terugkeer in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele reisinformatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/israel/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding