Over deze reis

Ierland, themareis voor moderne pelgrims

Deze reis gaat langs oude Ierse hoogkruisen, in de voetsporen van een middeleeuwse pelgrim die de louteringsgrot van St. Patrick in noordwestelijk Ierland bezocht. Bij zijn terugkeer stichtte hij bij Utrecht een abdij op Oostbroek, met steun van bisschop Godebald. De Ierse spiritualiteit, door de bisschop omarmd, bleef er altijd voelbaar. Als proost van de Utrechtse Janskerk had Godebald al de ontginningen geleid in wat nu de Ronde Venen heet. Het gebied van de huidige gemeente De Bilt is ontgonnen vanuit Oostbroek. In de Laurensabdij vereerde men de apostel Willibrord, die vier eeuwen eerder vanuit Ierland het christendom naar de Lage Landen bracht. Het Bilts Hoogkruis brengt dit alles in beeld en Gert Landman schreef er een boek over.

Deze achtergrond heeft Truus Kreeft en Gert Landman geïnspireerd tot het ontwikkelen van deze themareis. Met hen volgen we het spoor van Willibrord en van de ridder (en de proost/bisschop), om iets te proeven van wat zij daar vonden. Kloosters als Oostbroek vormden een doorgeefluik van een cultuur, die na de val van het Romeinse Rijk in het Keltisch-christelijke Ierland was bewaard en tot hogere bloei gebracht; later kwam deze cultuur via pelgrims en missionarissen naar het vasteland terug.

Een boeiende reis voor ieder met belangstelling voor Keltische spiritualiteit en voor de rol die Ierland in de geschiedenis heeft gespeeld. Gaat u ook mee met deze unieke themareis?

Bestemming

Algemene informatie

Ierland ligt op het eiland Ierland en bestaat uit twee delen: Noord-Ierland (dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk) en de Republiek Ierland met als hoofdstad Dublin. Het is het twee na grootste eiland van Europa en een van de groenste landen met glooiende heuvels en ruige kusten. Het land kent een roerige geschiedenis: Kelten, Vikingen, Normandiërs en uiteindelijk de Engelsen hebben over het land geheerst. Na de Ierse onafhankelijkheidsoorlog werd besloten het land in tweeën te delen: het protestantse noorden en katholieke zuiden. Tot de dag van vandaag is deze indeling van kracht. Het zuiden werd in 1921 een zelfstandige republiek.

Informatie over Ierland

Tijdsverschil
-1 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Ierland

Beste reistijd

Ierland is het gehele jaar goed te bezoeken. De zomermaanden zijn het aangenaamst en dan valt er het minste regen, dit is tevens de drukste periode. Dublin kan in ieder jaargetijde goed bezocht worden.

Klimaat

Ierland heeft een zeeklimaat met milde winters en koele zomers. Hierdoor is het in zomer over het algemeen niet heel warm en echte winters met sneeuw en ijs komen bijna voor. Gedurende het jaar zijn de temperatuurverschillen niet heel groot en er is altijd kans op neerslag.

Eten & drinken

Ierland heeft geen echte culinaire traditie. Veel gerechten komen uit de Britse keuken en hebben een Ierse twist gekregen. De laatste decennia is dit wel veranderd en krijgt de Ierse keuken steeds meer aandacht. Van oorsprong zijnde Ieren aardappeleters, later is dit aangevuld met een goed stuk vlees of vis. Bekendste gerecht is de Irish Stew: een stoofpot van aardappelen, wortels, ui en Guinness bier. Minder bekend is Drisheen: bloedworst.
Qua dranken zijn natuurlijk de Ierse Whiskey (met e ertussen) en de beroemde Guinness bieren zeer bekend.

Taal

Engels is de officiële taal in Ierland. Daarnaast komt Gaelic-Iers voor, een oude Keltische taal. Deze wordt op scholen als tweede taal onderwezen en in sommige gemeenschappen nog gesproken.

Wist u dat?

- Halloween ontstaan is in Ierland?
- Er meer Ieren buiten Ierland dan in het land zelf wonen?
- Het Guinness Book of Records z’n oorsprong in Ierland heeft?

Dagprogramma

dag
1

MA: Naar Dublin

Vanochtend begint onze reis. Vanaf Amsterdam vliegen we naar Dublin. We worden opgewacht door een Nederlands sprekende gids en maken een sightseeing tour door het centrum van Dublin. De bus brengt ons dan naar een hotel in Dublin-Zuid, waar we twee nachten blijven. ’s Middags verkennen we Dublin te voet. Aan het eind van de middag kunnen we een Evensong bijwonen in de St. Patrick’s Cathedral. Na het diner in het hotel blikken we nog even vooruit naar dinsdag. Wie weet is er ’s avonds live muziek in de pub.

dag
2

DI: Castledermot en Moone

We gaan in zuidwestelijke richting en bezoeken de streek waar de apostel Willibrord werd opgeleid. Op ommuurde en oneffen terreinen zien we de hoogkruisen van Castledermot en Moone en de ruïne van een Franciscaans klooster. In de middag keren we terug naar het hotel. Vóór het diner is er ruimte voor een wandeling. ’s Avonds is er een inleiding van de Ierse historicus dr. Michaël Haren. Hij schreef een boek over de dagboeken van pelgrims die vanuit Europa de louteringsgrot van St. Patrick bezochten.

dag
3

WO: Knowth/Newgrange- Donegal

We rijden in noordelijke richting naar Brú na Bóinne, waar we de bekendste prehistorische vindplaats in Keltisch Ierland, de grafheuvels van Knowth en Newgrange bezoeken. In het bezoekerscentrum kunnen we ook lunchen. We eindigen in de noordwestelijke provincie Donegal, waar we de komende drie nachten verblijven in het Jackson Hotel te Ballybofey, een landelijke omgeving waar ook gewandeld kan worden.

dag
4

DO: Lough Derg - St. Patricks Purgatory

Vandaag, Hemelvaartsdag, bezoeken we een wel heel speciale plek: Lough Derg met het Station Island waarop de louteringsgrot van St. Patrick zich bevond. Dit eiland is alleen per voetpont bereikbaar. We worden welkom geheten met koffie, thee en scones. We zien een film over dit pelgrimsoord en krijgen een rondleiding. Na de lunch mag ieder vrij over het kleine eiland gaan. Je kunt de basiliek bezoeken of de kapel, het labyrint lopen en de winkel bezoeken. Daarna voert een boottocht ons langs het voetpad waarover destijds de pelgrims arriveerden. Weer terug in ons hotel, is er die avond tijd voor eigen ontspanning.

dag
5

VR: Slieve League of Carndonagh

Vandaag gaan we de natuur in. Bij goed weer rijden we een prachtige route langs de ruige Ierse westkust tot aan Slieve League, de hoogste kliffen van Europa, die we ook een eindje gaan beklimmen. Op de terugweg komen we in de hoofdplaats van de provincie, Donegal, met o.a. een oude Franciscaanse kloosterruïne.Bij slecht weer voert onze route ons via een hoog middeleeuws ringfort naar het noordelijke schiereiland Inishowen. In Carndonagh zien we het zeer oude St. Patrick’s High Cross. Voor het diner zijn we weer in ons hotel. Die avond is er gelegenheid om onder leiding van tekendocente Truus Kreeft creatief aan de slag te gaan met Keltische motieven.

Avondprogramma’s van donderdag of vrijdag kunnen ook andersom.

dag
6

ZA: Brú na Bóinne – Knowth/Newgrange - Bray

Vandaag rijden wij terug naar Dublin. Vanwege de lange afstand hebben we een lunchpakket mee in de bus. Via het fraaie Lough Erne rijden we naar Kells. Hier werd het “Book of Kells” voltooid. Ook zien we er enkele hoogkruisen. Dan bezoeken we ook de hoogkruisen van Monasterboice (foto bij dag 2), op het terrein van een voormalig klooster. Aan het eind van de middag zijn we bij ons volgende hotel in de kustplaats Bray, ten zuiden van Dublin, waar we de laatste twee nachten verblijven. Na het diner krijgen we wat informatie over Dublin (bezienswaardigheden), kunnen we een (strand) wandeling maken en/of nog een pub bezoeken.

dag
7

ZO: Dublin

Vanochtend bestaat de mogelijkheid om een kerkdienst in Christ Church Cathedral bij te wonen. De rest van de dag is vrij te besteden: lunchen, Dublin Castle bezoeken, het National Museum of de National Gallery. Of een uitgebreide wandeling maken door de Botanische tuinen of over de grote Glasnevin begraafplaats, met zijn duizenden hoogkruisen. Aan het eind van de middag staat de bus klaar om ons terug te brengen naar het hotel. Na het diner kijken we samen terug op deze week.

dag
8

MA: Terug naar Amsterdam

De laatste dag is aangebroken. We checken uit en rijden naar het Trinity College waar we het beroemde ‘Book of Kells’ bewonderen. Vervolgens is er nog tijd om ergens koffie te drinken, wat laatste souvenirs te kopen, door het Temple Bar district te lopen of langs de Liffey en te lunchen. Halverwege de middag brengt de bus ons naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Allingham Arms

Donegal, Ierland
Allingham Arms Hotel ligt in de badplaats Bundoran, County Donegal en biedt een mooi uitzicht op de oceaan. De accommodatie biedt gratis WiFi in de openbare ruimtes en gratis parkeergelegenheid. Aghavoghil Bog, een natuurgebied, ligt op slechts 16 minuten rijden.

Elke kamer heeft een zithoek, een flatscreen-tv en een radio. Er is ook een waterkoker. De eigen badkamer is uitgerust met een bad of een douche, een haardroger en gratis toiletartikelen.

De gezellige bar en een restaurant nodigen u uit voor een lekker drankje of een heerlijk diner.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Restaurant
Goede uitvalsbasis

Hotel Wilton Bray

Wicklow, Ierland
Het Wilton Hotel Bray ligt op ongeveer 2 km van de boulevard en het strand van Bray. Het biedt ruime kamers en gratis WiFi.

Alle kamers hebben een eigen badkamer en zijn voorzien van een televisie, een bureau en thee- en koffiefaciliteiten. Strijkfaciliteiten zijn op verzoek beschikbaar.

In het restaurant van het Wilton Hotel Bray worden een heerlijk menu en dagschotels geserveerd. Er is gratis parkeergelegenheid. U kunt tot 21:00 uur genieten van lichte gerechten in de lounge.

Wandelpaden, pubs, restaurants en het National Sealife Centre van Bray bevinden zich op loopafstand.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Restaurant
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvlucht
 • 1 koffer ruimbagage en 1 stuks handbagage
 • Luchthavenbelasting
 • Transfer luchthaven - hotel v.v.
 • 7 overnachtingen in een 2-persoonskamer in goede middenklasse-hotels
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Lunchpakket op dag 6
 • Vervoer per comfortabele touringcar ter plaatse
 • Excursies volgens programma
 • Nederlandssprekende gids dag 1 (onder voorbehoud)
 • Entrees: Brú na Bóinne, Visitor Centre–Newgrange, Knowth, Trinity College en Book of Kells
 • Reisinformatiepakket per boeking
 • Reisbegeleiding Gert Landman en Truus Kreeft

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 250,-
 • Voetpont naar Station Island, ontvangst, film, lunch, bezoek eiland, boottocht (€ 30)
 • Overige entreegelden bij optionele excursies
 • Lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Fooien
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • Reserveringskosten 25,- per factuur
 • SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/ierland/reizen/reisadvies

Voor meer informatie over deze reis kunt u contact opnemen met Gert Landman of Truus Kreeft, TEL: 030-2205395 of 030-2541174, MAIL: gertlandman@planet.nl of truus.kreeft@hetnet.nl

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Truus en Gert Landman-Kreeft

Gert Landman en Truus Kreeft

Sinds 2013 begeleiden wij deze door ons ontworpen themareis voor ‘moderne pelgrims’.
Beiden zijn we gefascineerd door de Keltische spiritualiteit die zowel in beeld als in woord ons inspireert.
Truus heeft meer het kunstaspect en alle tekenpatronen als aandachtsgebied, zij is ook tekendocent en -therapeut, naast docent communicatie voor geneeskunde studenten.
Gert heeft meer het geschiedkundige en met name het theologische in zijn professionele bagage.

We hebben de reis samengesteld, toen in de gemeente De Bilt het plan ontstond om bij het 900-jarig bestaan een monument tot stand te brengen die de geschiedenis (met Ierse wortels) van deze woonplaats tot uitdrukking kon brengen. We hebben daarvoor met de beeldhouwer een studiereis gemaakt naar Ierland en tal van bijzondere plaatsen daar. Ook is toen het contact ontstaan met de Ierse historicus Michael Haren die een boek heeft geschreven over middeleeuwse pelgrimage naar Lough Derg bij Station Island; tijdens de reis houdt hij daar ook een inleiding over.

Graag trekken we deze week samen op als moderne pelgrims, om te kijken en te proeven van het land van de apostel Willibrord, die zo’n belangrijke rol in onze cultuur en kerkgeschiedenis heeft gespeeld. Verwondering delen, weer verder reizen en ervaren….

Behalve tijdens de bustour-met-gids door Dublin, de eerste uren na aankomst, zijn wij de gehele reis uw reisleiders, daar verheugen wij ons op!