Fly en Drive Griekenland en Macedonië

Over deze reis

En nog een mooie fly&drive in het aanbod van Beter Uit. Deze tour brengt u vanuit Macedonië naar Griekenland, Thessaloniki. U zult de prachtig Meteora Kloosters zien. Maar de tocht brengt u ook langs het oude Berea, de plek die u zult herinneren aan de prediking van Paulus. Net zoals Thessaloniki waar Paulus voor het eerst in Europa aankwam en een gemeente gesticht heeft. Zo zult u verschillende steden verkennen, maar ook uw rust vinden aan het meer van Ohrid. We hebben een mooie route voor u samengesteld, zodat u met uw huurauto alle hoogtepunten, maar ook de onontdekte plekjes van deze landen ziet. Onderweg overnacht u in de mooiste steden en plaatsen in leuke accommodaties. Ontdek tijdens deze Fly&Drive de schoonheid van Griekenland en Macedonië op úw manier!

Bestemming

Algemene informatie

Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa en beslaat het zuidelijkste deel van de Balkan. Daarnaast telt het land zo’n 2000 eilanden, die het vasteland in het oosten, westen en zuiden omringen. Van al die eilanden zijn er maar ongeveer 150 bewoond. Omdat zowel het vasteland en al die eilanden door water omgeven zijn, heeft Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langer kustlijn. Landgrenzen zijn met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije. Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. De Griekse Oudheid spreekt nog altijd tot de verbeelding en er zijn talrijke tastbare herinneringen uit die lange geschiedenis te bezoeken en te bewonderen. Het vasteland bestaat voor ruim 80% uit bergen en heuvels. De hoogste berg is de Olympus van ruim 2900 meter, die ook bekend is uit de Griekse mythologie. De vele eilanden hebben vaak een eigen karakter en sfeer. De combinatie van veel strand, zon, cultuur biedt voor elk wat wils, zodat Griekenland een van de populairste vakantiebestemmingen in Europa is.

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Griekenland

Beste reistijd

Griekse zomers zijn warm en op veel plaatsen is het druk. De winters zijn zeer mild maar nat. De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater). Voor een strandvakantie op een van de vele eilanden zijn juli en augustus ook zeer geschikt.

Klimaat

Griekenland heeft een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en kan sneeuw vallen. De eilanden zijn ook in de zomermaanden zeer aangenaam vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland kent jaarlijks gemiddeld 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Dat Griekenland en Turkije buren zijn, is goed te merken in vooral de keuken. Veel gerechten op de menukaarten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappelen en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast kent vrijwel iedere streek en elk eiland z’n eigen specifieke recepten. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct, maar worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar ook ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de Kalamata, die erg smakelijk is. Dé nationale drank is Ouzo, een anijsdrank met veel alcohol. Mix het met water zodat het wat minder sterk is en een mooie witte kleur krijgt.

Taal

Grieks is de officiële taal, die door vrijwel de gehele bevolking gesproken wordt. Het is een oude taal, maar het huidige Grieks wijkt toch wel sterk af van het klassieke Grieks, waarin de Bijbel geschreven werd. Het Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse.
In het toerisme wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Echte fetakaas alleen in Griekenland geproduceerd mag worden en gemaakt is van geitenmelk?
- Er ca. 120.000.000 olijfbomen in Griekenland staan?
- Athene de oudste, continu bewoonde Europese hoofdstad is?

Algemene informatie

Macedonië grenst aan Albanië, Kosovo, Servië, Bulgarije en Griekenland. Het is sinds 1991 onafhankelijk van voormalig Joegoslavië. Sinds 2019 heet het land officieel Noord Macedonië en staat bekend om de lange en rijke geschiedenis. Het landschap kenmerkt zich veelal door bergen, graslanden, meren en bossen.

Informatie over Macedonië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
MKD

Uitgebreide informatie over Macedonië

Beste reistijd

De maanden mei, juni en september zijn de beste maanden om naar Macedonië te gaan. Hiermee vermijdt u de koude winter en de warme zomerperiode. December, januari en februari zijn zeer geschikt voor een wintersportvakantie in Macedonië.

Klimaat

Noord-Macedonië heeft een mediterraan landklimaat met lange, droge en hete zomers. De winter is doorgaans kort maar koud. De zomertemperatuur in hoofdstad Skopje ligt in juli en augustus tussen 15 en 32 graden. In december en januari liggen de temperaturen rond -3 en -5 graden. In de bergen is meer kans op een flinke onweersbui.

Eten & Drinken

De Macedonische keuken is goed maar eenvoudig. Hij is te vergelijken met de meeste keukens zoals je die in de andere Balkanlanden tegenkomt. De voorgerechten bestaan in de meeste gevallen uit een salade van komkommer, tomaat, geitenkaas, ui en olijven. In het binnenland zal het hoofdgerecht meestal bestaan uit een vleesgerecht, maar aan het Meer van Ohrid kom je ook veel vis tegen op de kaart. De vleeshoofdgerechten bestaan in de meeste gevallen uit stoofpotten. Deze worden met verschillende kruiden, ui en spek op smaak gebracht. Een typische drank die hier veel geserveerd wordt is raki. Op meerdere plaatsen in Noord-Macedonië wordt wijn verbouwd. Deze wijn is van bijzonder goede kwaliteit en wordt in bijna elk restaurant in het land geschonken.

Taal

Meest gesproken talen zijn het Macedonisch (officiële taal), Albanees, Turks en Servisch. De Macedonische taal behoort tot de Slavische tak van de Indo-Europese talen. In hotels en bij bezienswaardigheden kun je meestal ook wel met Engels uit de voeten.

Wist u dat?

- Moeder Teresa in Macedonië geboren is?
- Macedonië de meeste bergen en bergtoppen ter wereld heeft?
- Een kwart van de totale bevolking in de hoofdstad Skopje woont?

Dagprogramma

dag
1

MA: Naar Macedonië

De dag van vertrek is aangebroken. U vliegt vanaf Amsterdam naar Macedonië. Bij aankomst op de luchthaven staat de huurauto klaar waarmee u naar het hotel in Bitola kunt rijden voor de komende overnachting.

dag
2

DI: Bitola – Kastoria (Griekenland)

Na het ontbijt kunt de omgeving verkennen. U verblijft in het Noordoostelijke deel van de berg Baba en het Nationaal Park Pelister. Het park is voorzien van een prachtig landschap met uitzicht op de Pelagonija vallei, wilde paarden en lokale herders. Het is leuk om een bezoek aan de stad brengen waarbij u bij verschillende historische bezienswaardigheden kunt stoppen. Bitola is een politiek, cultureel en economisch centrum. Daarnaast is Bitola voorzien van De Grote Bazaar. Via de ijzeren poorten is De Grote Bazaar bereikbaar en zijn er maar liefst 86 winkels. Voor overnachting rijdt u door naar Kastoria in Griekenland.

dag
3

WO: Kastoria

Vandaag de dag om Kastoria te ontdekken. Kostoria ligt in het noorden van Griekenland en wordt ook wel ‘de stad met de honderd kerken’ genoemd. Er zijn dan ook maar liefst 70 Byzantijnse kerkjes. Van binnen zijn ze versierd met muur- of plafondschilderingen uit de tiende tot twaalfde eeuw. De huizen en Byzantijnse kerkjes worden met elkaar verbonden door smalle, knusse straatjes. Veel huizen zijn omgevormd tot kleine musea over lokale kunst en cultuur. Eén daarvan is het Kastoria Folklore museum. Vroeger was dit namelijk het centrum van de Europese bonthandel. Kastoria ligt aan de oevers van het Orestiada-meer. Langs het meer loopt een prachtige wandel en fietsroute. Onderweg zult u vele pelikanen tegenkomen. Dit zijn slecht één van de 200 vogelsoorten die u rondom het meer kunt spotten. Rondom het meer loopt een gezellige boulevard met vele cafés en restaurants. Nog niet uitgekeken? Bezoek dan de Drakengrot. De grot is 300 meter lang en kent vele stalagmieten en sculpturen. Er zijn diverse ondergrondse meertjes, die onderling met houten bruggen zijn verbonden. Vlakbij de Drakengrot staat het klooster van Panagia Mavriotissa. Dit klooster werd in de elfde eeuw gesticht door de toenmalige keizer van het Byzantijnse Rijk. Hier ziet u verschillende indrukwekkende muurschilderingen. Voor de overnachting rijdt u door naar Kalambaka.

dag
4

DO: Kalambaka

Voor de enorme rotswanden bevindt zich het stadje Kalambaka. Het stadje staat bekend om zijn rijke historie en belangrijke monumenten. De stad is gebouwd aan de voet van de Meteora en ligt aan de rivier Pinios in Thessalië. Op het hoogste punt van de stad staat de Byzantijnse kerk. Vanaf deze plaats heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Ook is de iconenwerkplaats een bijzondere plek om te bezoeken. In Meteora ziet u de zonsondergang gecombineerd met een prachtig uitzicht over de vele rots kloosters.

dag
5

VR: Meteora Kloosters

De “in de lucht zwevende” rotskloosters van Meteora. Daar staat Kalambaka om bekend. U zult zich verbazen over de bijzondere mix van natuur en de kloosters. Het bouwen van de kloosters was in die tijd een grote uitdaging. Elk stukje steen en hout moest met de hand naar boven worden gebracht. Oorspronkelijk kende de stad 24 kloosters, maar tegenwoordig zijn er nog 6 bewoond door monniken. Tijdens een autorit van ongeveer 14 km rijdt u langs meerdere kloosters die u kunt bezoeken. Het klooster Ypapanti springt er wel bovenuit. Dit is het enige klooster dat tegen de rotswand aangebouwd is en alleen te voet bereikbaar is.

dag
6

ZA: Berea – Vergina - Thessaloniki

Vandaag reist u verder naar uw volgende accommodatie. Om Thessaloniki te bereiken zult de route u langs Berea en Vergina leiden. Berea is een moderne stad met grote pleinen, traditionele huizen, veel Byzantijnse kerken en gezellige cafeetjes en terrassen. In Vergina kunt u de grootste Macedonische schat die pas in 1977 bij opgravingen ontdekt is bezoeken. Dit betreft de graftombes van Koning Philipos II, de vader van Alexander de Grote. In het museum liggen de schatten die gevonden zijn bij het blootleggen van de tombes in de jaren 70. Op uw eindbestemming Thessaloniki is ook genoeg te zien. De oude bovenstad heeft smalle straten en kleine huizen. Een bezoek aan de Agios Demetrius uit de 5e eeuw en de benedenstad met de triomfboog van Galerius en de witte toren zijn een aanrader. Vindt u het leuk om nog meer kunst te ontdekken? Breng dan een bezoek aan het Byzantijns museum. In verschillende kamers worden honderden unieke exposities en artefacten uit de Byzantijnse periode getoond.

dag
7

ZO: Thessaloniki

Ook vandaag zult u in de Bijbelse stad Thessaloniki verblijven. Tijdens de tweede zendingsreis van Paulus sprak hij in de synagoge dat Jezus de Christus is. Ook kunt u de plaats bezoeken waar Paulus de gemeente van Thessaloniki toesprak voordat hij vluchtte. U heeft vanaf de stadsmuren een prachtig uitzicht over de gehele stad. Bijzonder om op de zondag hier rond te lopen. Het is de moeite waard om vandaag een lokale kerkdienst te bezoeken, altijd weer een bijzondere beleving.


dag
8

MA: Via Serres naar Popova Kula (Macedonie)

Vandaag reist u terug naar Macedonië. Een leuke plek om te stoppen is Serres. Seress is een moderne stad met brede straten en grote pleinen. Ook kent deze stad zowel oudere als klassieke gebouwen. De stad Serres ligt 580 kilometer van Athene en 79 kilometer van Thessaloniki. U zult overnachten in Demir Kapija bij de wijngaarden van Popova Kula. In dit gebied wordt al 3300 jaar wijn gemaakt. De wijnkelders van Popova Kula liggen onder een eeuwenoude, 17 meter hoge toren, die het wijnbedrijf gerestaureerd heeft. Het is de oude toren van een klooster dat al in de Romeinse tijd bekend was. Er worden wijnen van internationale druiven gemaakt, maar zij richten zich voornamelijk op de Macedonische soorten. Naast de wijnmakerij is er ook een restaurant en een hotel, waar u zult verblijven.

dag
9

DI: Ohrid

Vandaag zult u terug reizen naar Ohrid in Macedonië. Het historische centrum is door de UNESCO als werelderfgoed erkend; een ware culturele schatkist. Niet voor niets wordt Ohrid ook wel het “Jeruzalem van de Balkan” genoemd. Er wordt gezegd dat Ohrid ooit eens 365 kerken en kloosters bezat, voor iedere dag van het jaar één. Ohrid biedt een karakteristieke architectuur, Byzantijnse 11e- tot 14e-eeuwse kerken en fresco’s. Vanaf de bovenste poort heeft u een mooi uitzicht over de stad. De stad heeft vele kerken met prachtige fresco’s en iconen, het antieke theater, het Samuil fort en het familiehuis van Robevci. Via het stadscentrum bereikt u de haven, waar het op één van de vele gezellige terrasjes goed vertoeven is.

dag
10

WO: Retour naar Nederland

De rondreis komt ten einde. U kunt de auto inleveren op de luchthaven om zo met prachtige herinneringen terug naar Nederland te reizen.

Accommodaties

Hotel Shator ****

Bitola, Macedonië
Hotel Šator ligt op 900 meter boven de zeespiegel, in de uitlopers van het Nationaal park Pelister. Het biedt een à-la-carterestaurant, gratis WiFi en kamers met lcd-tv's met kabelzenders. Het centrum van Bitola ligt op 6 km afstand.

De kamers en het restaurant bieden een prachtig uitzicht op de bergen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wasservice
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon

Hotel Kastoria ***

Kastoria, Griekenland
Het 3-sterrenhotel Kastoria ligt direct naast het meer van Kastoria in Kastoria City en biedt elegante accommodatie met gratis WiFi. Het heeft een stijlvolle bar en serveert 's ochtends een ontbijtbuffet.

De kamers van Hotel Kastoria zijn klassiek ingericht en sommige bieden uitzicht op het meer. Ze zijn uitgerust met een flatscreen-tv met satellietzenders, een kleine koelkast en een zithoek. In de eigen badkamer vindt u gratis toiletartikelen en een haardroger.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Airco
Badkamer
WIFI op de kamer

Hotel Kosta Famissi***

Kalambaka, Griekenland
Hotel Kosta Famissi is een eenvoudig hotel op slechts 1 km afstand van de kloosters van Meteora. Het hotel heeft een fantastisch uitzicht op de rotsen. Het hotel beschikt over een restaurant, een pianobar en een kleine fitnessruimte . In de lobby is gratis wifi beschikbaar. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer met föhn, televisie, telefoon en minibar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon

Hotel Imperial Plus ****

Thessaloniki, Griekenland
Imperial Plus Urban Smart Hotel Thessaloniki ligt in Thessaloniki, op 13 minuten lopen van Aristotelesplein, en biedt conciërgediensten, allergievrije kamers, een gedeelde lounge, gratis WiFi in de hele accommodatie en een bar. Dit hotel met 4 sterren biedt roomservice en een 24-uursreceptie. De accommodatie ligt op 1,1 km van het centrum en op 16 minuten lopen van Museum van de Macedonische Strijd.

Het hotel biedt kamers met airconditioning, een bureau, een koffiezetapparaat, een koelkast, een minibar, een kluisje, een flatscreen-tv en een eigen badkamer met een bidet. Elke kamer heeft een waterkoker, bepaalde kamers hebben een balkon en andere bieden ook uitzicht op de stad. Alle kamers bij Imperial Plus Urban Smart Hotel Thessaloniki hebben beddengoed en handdoeken.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wasservice
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje te huur
Telefoon

Wijnboerderij Popova Kula ***

Demir Kapija, Macedonië
Het Popova Kula Hotel & Winery heeft een restaurant en is gevestigd in Demir Kapija. Het biedt ook gratis WiFi en gratis parkeergelegenheid. U kunt een rondleidingen in de wijnmakerij aanvragen en ook deelnemen aan wijnproeverijen.

De kamers van het Popova Kula Hotel & Winery beschikken over een televisie, airconditioning en een minibar. Er staat ook een koelkast. De privébadkamer is uitgerust met een douche en een haardroger. De kamers hebben een zithoek.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
In de kamer
TV
Airco
Badkamer
Minibar

Hotel Inex Olgica****

Ohrid, Macedonië
Inex Olgica Hotel & SPA ligt prachtig aan de oever van het meer van Ohrid, op 4 km van de stad en op slechts 10 minuten rijden van de luchthaven van Ohrid. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, terras, en wellness centrum met zwembad. Elke kamer is uitgerust met airconditioning, kabel-tv en een minibar. De eigen badkamer is uitgerust met een douche en een bad. Een haardroger en gratis toiletartikelen zijn ook aanwezig. U kunt gebruikmaken van gratis WiFi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Strand
Natuurlijk gelegen

Vervoer

Eigen vervoer
Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer. Circa 10 dagen voor aanvang van de reis versturen wij aanvullende informatie over het begin van het programma en de gewenste aankomsttijd.

Vertrekdata

Inbegrepen

 • 9 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • 9 x ontbijt
 • Huurauto voor 10 dagen
 • Bij 1-2 personen Skoda Fabia (of vergelijkbaar)
 • Bij 3-4 personen Skoda Rapid (of vergelijkbaar)
 • Schadeverzekering (SCDW) (100,- eigen risico)
 • Diefstalverzekering (TP) ( geen eigen risico)
 • Persoonlijke inzittendenverzekering (PAI)
 • Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (AO)
 • Lokale belastingen
 • Ongelimiteerd aantal kilometers
 • Extra bestuurder
 • 24- uurs assistentie
 • CBC card, voor toegang tot diverse landen
 • Routebeschrijving

Niet inbegrepen

 • Retourvlucht Nederland – Macedonië
 • Hand- en/of ruimbagage
 • Toeslag éénpersoonskamer 250,-
 • Borg autohuur (250,- reservering via creditcard)
 • Benzine, tolgelden en evt. boetes
 • Parkeergelden
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Entreegelden
 • Fooien
 • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten 25,- per factuur
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • SGR-bijdrage 5, - p.p.

Overige informatie

- U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.
- Korting bij 3-4 personen 50, - p.p.
- Min. leeftijd bestuurder: 20 jaar/max. leeftijd bestuurder 70 jaar. Min 2 jaar in bezit van een geldig rijbewijs B
- U ontvangt de auto met een volle tank, deze dient u ook weer in te leveren met een volle tank. Mocht dit niet het geval zijn dan is er een toeslag van 25,-
- Er kunnen kosten berekend worden voor het verlies van sleutels, autopapieren, verkeerde brandstof e.d.
- Alle extra’s zoals navigatie, kinderzitje moeten ter plaatse betaald worden
- Mocht de huurauto niet beschikbaar zijn dan nemen wij contact met u op
- U ontvangt per kamer 1 auto. De hoofdboeker van deze kamer is tevens de hoofdbestuurder van de auto en dient te beschikken over een creditcard. Dit mag geen prepaid creditcard zijn. Wilt u met 3 of 4 personen gebruik maken van 1 auto dan is er een korting en nemen wij contact met u op
- Dagprogramma en genoemde accommodaties onder voorbehoud van wijzigingen.

- Voor verdere reisinformatie: Reisadvies Noord-Macedonië | Ministerie van Buitenlandse Zaken (nederlandwereldwijd.nl)
En
Reisadvies Griekenland | Ministerie van Buitenlandse Zaken (nederlandwereldwijd.nl)

Reisleiding