Thüringen o.l.v. Peter Burger

Over deze reis

Thüringen is misschien wel één van de mooiste regio’s in Duitsland! Een schitterende omgeving waar muziek, cultuur en natuur hand in hand gaan. Zowel Bach als Luther hebben hier hun sporen nagelaten. Tijdens deze reis zien we het voormalige concentratiekamp Buchenwald en bezoeken we de indrukwekkende stad Leipzig. Als muzikale invulling van de reis zullen we een aantal keer ook heerlijk zingen met elkaar. Een bezoek aan de geboortestad van Bach genaamd Eisenach, mag natuurlijk niet ontbreken. Een afwisselende muzikale reis in het hart van Duitsland o.l.v. uw reisleider Peter Burger.

Bestemming

Algemene informatie

Duitsland ligt in Centraal-Europa met als hoofdstad Berlijn. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen. Het is een federale bondsrepubliek bestaand uit 16 deelstaten met ieder een eigen regering en parlement. Het kent een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit zelfs een hooggebergte, dat deel uitmaakt van de Alpen. De hoogste berg is de bekende Zugspitze van bijna 3000 meter. Duitsland grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Hiermee is het het land in Europa met de meeste aangrenzende buurlanden.

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Duitsland

Beste reistijd

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. In het voorjaar lenen het laagland en het middelgebergte zich voor (actieve) uitjes. De zomer is de tijd voor een aangenaam verblijf aan de Oost- of Noordzeekust . September en oktober zijn mooie maanden voor een bezoek aan het hogere Midden- en Zuid-Duitsland of één van de vele steden. ’s Winters is het ook prima toeven in veel Duitse steden, waar bijna overal kerstmarkten gehouden worden. Tevens zijn het Sauerland en de Alpen populaire wintersportbestemmingen.

Klimaat

Het noordelijk deel van het land heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is goed en overvloedig. Vooral vleesliefhebbers komen aan hun trekken, er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades. Het is ook het land van de vele worstsoorten, zoals Bratwurst en Currywurst en er zijn meer Wurstbude dan snackbars in Duitsland.
Bij een goede maaltijd wordt graag een goed glas wijn of bier gedronken. Overal in Duitsland wordt goede wijn geproduceerd en op veel plekken zijn er kleine, ambachtelijke bierbrouwerijen.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken dat soms moeilijk verstaanbaar is. Steeds meer (jonge) mensen verstaan en spreken goed Engels.

Wist u dat?

- Contactlenzen, fietsen, auto’s Duitse uitvindingen zijn?
- ‘s Werelds grootste koekoeksklok in het Duitse Triberg te vinden is?
- Een Duitser gemiddeld 114 liter bier per jaar drinkt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Vertrek naar Thüringen

Vanaf de diverse opstapplaatsen vertrekken we op reis naar Thüringen. Na de koffiestop rijden we verder en kan een ieder onderweg een eigen lunchpakket nuttiggen. De volgende stop zal in Gotha zijn, waar we het Schlosspark Gotha bezoeken. Hier treffen we het kasteelgebouw met haar vele kunstcollecties aan. Daarnaast zijn er verschillende tuinen, waaronder de baroktuin, waar we oranjeriegebouwen uit de 18e eeuw zien. Ook zijn het paleis en Slot Friedrichsthal niet te missen. Na het bezoek rijden we naar ons prachtige hotel. Hier checken we gezamenlijk in en frissen we ons op. Vervolgens staat er een rijkelijk buffet in het restaurant klaar.

dag
2

DI: Eisenach

Na het ontbijt rijden we naar Eisenach, de stad waar J.S. Bach opgroeide. We bezoeken het geboortehuis van Bach, dat nu één van het grootste muziekmusea van Duitsland is. Vervolgens wordt de groep in tweeën gesplitst en start de eerste groep met een rondleiding. De lokale Engelssprekende gids vertelt graag alle hoogtepunten van Eisenach. Na een uur is de rondleiding afgelopen en wonen we gezamenlijk een Bachconcert, met medewerking van solisten bij. Na het ongeveer 20 minuten durende concert zal het tweede deel van de groep Eisenach met de gids verkennen. Vervolgens kunt u op eigen gelegenheid de stad ontdekken, lekker lunchen of bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Georgenkirche. Halverwege de middag zullen we terugkeren naar het hotel. Het hotel is midden in het Thüringer Woud gelegen, dus het is de moeite waard om in deze groene omgeving te wandelen. Heeft u zin om even heel iets anders te doen? Neem dan een duik in het overdekte 25 meter lange binnenzwembad, ontspan in de sauna of leef u uit in de sportschool. Of wat dacht u van een potje minigolf, volleybal of onderuit zitten bij een film? In het hotel kan het allemaal! ’s Avonds staat er opnieuw een rijkelijk buffet klaar.

dag
3

WO: Leipzig

Vandaag ontdekken we o.l.v. een lokale gids Leipzig. Wist u dat Leipzig ook wel de stad van de klassieke muziek genoemd wordt? Zo is Leipzig de geboortestad van Richard Wagner, heeft Felix Mendelssohn het Gewandhaus-orkest bekend gemaakt en heeft J.S. Bach het St. Thomas koor hier geleid. Daarnaast kent Leipzig enkele historische bouwwerken en talloze kerkjes en musea. Wat dacht u bijvoorbeeld van een bezoekje aan de voormalige werkplaatsen van de wereldberoemde componisten Bach en Mendelssohn? Ook is de St. Thomas kerk niet te missen. Dit komt door het grote standbeeld van J.S. Bach die naast de kerk staat. Leipzig heeft een klein centrum, waardoor alle bezienswaardigheden gemakkelijk te bereiken zijn. Wanneer we rondwandelen zullen we ongetwijfeld het oude stadhuis, het Mendelsson-Haus, het museum van de kunst, het Völkerschlachtdenkmal en het Bach museum zien. Aan het einde van de ochtend lunchen we op eigen gelegenheid. De Marktplatz van Leipzig is een gezellige plek die omringd wordt door eeuwenoude gebouwen met prachtige gevels. Er zijn genoeg cafeetjes en restaurants te vinden. Heeft u zin om nog even te winkelen? Wandel dan door één van de vele winkelstraten waar zowel boetiekwinkeltjes als internationale winkelketens te vinden zijn. We dineren opnieuw in het hotel.

dag
4

DO: Buchenwald & terugreis

Na het ontbijt checken we uit en beginnen we aan de terugreis. Onderweg brengen we een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Buchenwald, wat zeker indruk zal maken. We stappen weer in de bus om verder naar Nederland te rijden. Net over de grens zullen we stoppen voor een afscheidsdiner. Wel zo leuk om de reis op deze manier met elkaar af te sluiten. Halverwege de avond hopen we weer terug te zijn bij de diverse uitstapplaatsen.

Accommodaties

Ahorn Berghotel Friedrichroda***

Friedrichroda, Duitsland
Het hotel is midden in de bergen gelegen en beschikt over vele faciliteiten. Het hotel beschikt over een seizoensgebonden buitenzwembad en een ontspanningsruimte met een binnenzwembad. Niemand hoeft zich te vervelen. Iedere hotelgast kan gebruik maken van de tafeltennistafel, darts, het voetbalveld, minigolf en nog veel meer.

De kamers zijn van alle gemakken voorzien en hebben allemaal een eigen badkamer met douche, toilet en föhn.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Restaurant
Sauna
Lift
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Veenendaal
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Hazerswoude
Opstapplaats 3
Busopstapplaats Nieuwpoort-Langerak

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele Tourist Class touringcar
 • 3 overnachtingen tweepersoonskamers met eigen badkamer
 • Ontbijt en diner
 • Toeristenbelasting
 • Afscheidsdiner
 • Entree en rondleiding Bachhaus Eisenach
 • Stadsrondleiding Leipzig
 • Bezoek Buchenwald
 • Deskundige reisbegeleiding
 • Muzikale begeleiding Peter Burger

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1 persoonskamer €95,-
 • Administratiekosten 25,- per factuur
 • Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
 • Lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen € 2,50 per factuur
 • SGR 5,- p.p.
 • Fooien

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 45 personen.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

U dient te beschikken over een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele reisinformatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Peter Burger

Peter Burger

Peter Burger is geboren en getogen in het dorp Waddinxveen. Al vroeg kreeg hij de liefde voor muziek van huis uit mee. Op jonge leeftijd is hij begonnen met orgelles nemen. Diverse leraren hebben hem onderwijs gegeven in verschillende soorten muziek. Uiteindelijk heeft Peter bewust gekozen voor de kant van het geestelijke lied, om op die manier God te kunnen loven en te aanbidden. Naast het begeleiden van koor- en samenzangavonden is Peter vaste organist in diverse gemeentes.
Peter wordt ook regelmatig gevraagd om op kooruitvoeringen of CD opnames mee te spelen. Ook is hij actief op het gebied van het organiseren van concerten, en helpt hij Jan Quintus Zwart regelmatig bij de opnames en producties van nieuwe cd’s en DVD’s.
Op dit moment heeft Peter Burger 5 koren: Chr. Gem. Koor Adonai uit Waddinxveen, Christelijk Regiokoor Adoramus te Hazerswoude, Christelijk Gemengd Koor Immanuël te Katwijk, Chr. Gem. Koor Fiducia te Ede en het InterKerkelijkKoor te Nieuwpoort-Langerak.
Maar het mooiste is deze muzikale activiteiten te combineren met zijn andere passie, reizen!