Lezersreis RD Harz en Luther

Over deze reis

Het Reformatorisch Dagblad organiseert een boeiende reis naar de Duitse Harz waarbij (kerk)geschiedenis en natuur centraal staan. Er staat een dagtocht naar de Lutherstad Wittenberg op het programma. We bezoeken daar de Slotkerk en de Stadskerk.

Op de heenreis wordt u rondgeleid in de Wartburg. Hier vertaalde Luther het Nieuwe Testament in het Duits. U bezoekt ook historische plaatsjes, zoals Goslar en Wernigerode.

Met de historische trein rijdt u naar de Brocken, de hoogste berg van de Harz. Tijdens een natuurrit met de bus bezoeken we een Noorse staafkerk en genieten we van de 64 meter hoge Romkerhaller waterval.

Bestemming

Algemene informatie

Duitsland ligt in Centraal-Europa met als hoofdstad Berlijn. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen. Het is een federale bondsrepubliek bestaand uit 16 deelstaten met ieder een eigen regering en parlement. Het kent een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit zelfs een hooggebergte, dat deel uitmaakt van de Alpen. De hoogste berg is de bekende Zugspitze van bijna 3000 meter. Duitsland grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Hiermee is het het land in Europa met de meeste aangrenzende buurlanden.

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Duitsland

Beste reistijd

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. In het voorjaar lenen het laagland en het middelgebergte zich voor (actieve) uitjes. De zomer is de tijd voor een aangenaam verblijf aan de Oost- of Noordzeekust . September en oktober zijn mooie maanden voor een bezoek aan het hogere Midden- en Zuid-Duitsland of één van de vele steden. ’s Winters is het ook prima toeven in veel Duitse steden, waar bijna overal kerstmarkten gehouden worden. Tevens zijn het Sauerland en de Alpen populaire wintersportbestemmingen.

Klimaat

Het noordelijk deel van het land heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is goed en overvloedig. Vooral vleesliefhebbers komen aan hun trekken, er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades. Het is ook het land van de vele worstsoorten, zoals Bratwurst en Currywurst en er zijn meer Wurstbude dan snackbars in Duitsland.
Bij een goede maaltijd wordt graag een goed glas wijn of bier gedronken. Overal in Duitsland wordt goede wijn geproduceerd en op veel plekken zijn er kleine, ambachtelijke bierbrouwerijen.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken dat soms moeilijk verstaanbaar is. Steeds meer (jonge) mensen verstaan en spreken goed Engels.

Wist u dat?

- Contactlenzen, fietsen, auto’s Duitse uitvindingen zijn?
- ‘s Werelds grootste koekoeksklok in het Duitse Triberg te vinden is?
- Een Duitser gemiddeld 114 liter bier per jaar drinkt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Nederland – Wernigerode

Na de koffie met iets lekkers in Apeldoorn rijden we naar Duitsland voor een rondleiding in de middeleeuwse burcht de Wartburg. Het kasteel speelde een belangrijke rol bij de Reformatie.

‘Mijn Patmos’, noemde Maarten Luther het kasteel. Hij verbleef hier elf maanden na de Rijksdag in Worms (1521), waar hij vogelvrij werd verklaard door de overheid. Luthers vriend keurvorst Frederik de Wijze wilde niet dat Luther vanuit Worms terug zou gaan naar Wittenberg. Hij liet Luther onderweg “ontvoeren”.. Luther werd naar de Wartburg gebracht en verbleef hier onder de schuilnaam jonker Jörg. In de Lutherstube - de Lutherkamer - vertaalde Luther in elf weken tijd het Nieuwe Testament in het Duits. Een werk waarmee hij niet alleen het gewone volk een Bijbel in de eigen taal gaf, maar waardoor hij ook de vorming van de Duitse taal sterk beïnvloedde. We rijden naar ons hotel in het oude stadje Wernigerode.

dag
2

DI: Vakwerkstad Wernigerode

Vandaag maken we een treinrit met een stoomlocomotief over de historische Harzer smalspoorbaan naar de Brocken. Een hele belevenis! De Brocken is met z’n 1142 meter de hoogste berg van de Harz. Vanaf de top heeft u een schitterend uitzicht.

Wernigerode ligt aan de voet van de Brocken. U kunt hier ’s middags zelf op ontdekkingstocht. Het centrum met voornamelijk vakwerkhuizen. In Wernigerode getuigt van de historie van deze stad. Het is de moeite waard om het kleurrijke raadhuis met torentjes te bezoeken. Het wordt gerekend tot de mooiste stadhuizen van Europa. Een aanrader is ook het kasteel van Wernigerode, dat hoog boven de stad uittorent. Het biedt de bezoeker een blik in de leefwijze van de Duitse adel. Of bezoek het miniatuurpark -Kleiner Harz-.

dag
3

WO: Wittenberg

Na het ontbijt rijden we naar de Lutherstad Wittenberg. Wittenberg ademt de geest van Luthers tijd. Uw reisleider zal er uitgebreid over vertellen, terwijl hij u meeneemt door de stad. We bezoeken de Slotkerk waar Luther in 1517 zijn stellingen op de deur spijkerde. De deuren zijn er nog steeds, al staat er tegenwoordig een smeedijzeren hek voor. Ook gaan we naar de Stadskerk waar Luther vaak preekte.

Op het marktplein staat een groot standbeeld van Luther. Het woonhuis van Luther is behouden gebleven. Het is een voormalig klooster van de orde van de augustijner heremieten. Luther trouwde op 13 juni 1525 met de gewezen non Katharina von Bora. Zij kregen zes kinderen.

dag
4

DO: Natuurrit

Vandaag staat ons een mooie natuurrit te wachten. De buschauffeur rijdt door de prachtige Harz. Via Hahnenklee met de mooie Noorse kerk rijden we naar de Okertalsperre. Door het Okertal rijden we omhoog naar Schulenberg waar u kunt genieten van het weidse uitzicht over het Okermeer. Vervolgens rijden we via de stuwdam naar de 64 meter hoge Romkerhaller waterval.

dag
5

VR: Keizerstad Goslar

Voor we op vrijdagmorgen terugrijden naar Nederland, bezoeken we eerst nog de bijzondere stad Goslar. De stad ontstond al in de Romeinse tijd met de ertsmijnbouw, waar de gehele Harz beroemd om is. Goslar en het nabijgelegen mijnbouwgebied Rammelsberg zijn sinds 1992 werelderfgoed van Unesco.

Tot het midden van de dertiende eeuw was Goslar een palts, een van de belangrijkste verblijfplaatsen van de Duitse keizers. Een palts is een officieel paleis van de keizer dat echter niet als vesting dienstdoet. Van de keizerlijke palts zijn
tegenwoordig nog grote delen bewaard gebleven en vakkundig gerestaureerd. Daartoe behoort ook het hoofdgebouw van twee verdiepingen, dat met zijn 54 meter lengte en 18 meter breedte indertijd het grootste niet-religieuze gebouw
van Duitsland was. Verder is het voorvertrek van de voormalige domkerk bewaard gebleven. Hierin staat een kopie van de keizerstroon opgesteld, afkomstig uit de verdwenen kloosterkerk. Het gebouw, waar ook standbeelden van verschillende keizers te vinden zijn, is een van de trekpleisters van het werelderfgoed.

In Nederland wacht ons nog een afscheidsdiner. Een boeiende en interessante reis is ten einde.

Accommodaties

HKK Hotel Wernigerode****

Wernigerode, Duitsland
Het hotel ligt op slechts 100 meter van de historische binnenstad van Wernigerode. 600 verderop ligt het treinstation. Het hotel is gelegen in het prachtige Harzgebergte, tussen de bossen. Na een dag in de stad vertoeft te hebben kunt u heerlijk relaxen in de whirpool- en saunaruimte. Ook kunt u vooraf een massage reserveren.

Iedere kamer is voorzien van een bureau met 2 stoelen, tv, verwarming en telefoon. Iedere kamer heeft een eigen badkamer, met bad of douche, föhn en gratis toiletartikelen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Fitness
Restaurant
Wellness
Lift
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
Openbaar vervoer
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Apeldoorn
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Meerkerk

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar, afhankelijk van het aantal personen comfort class
 • 4 overnachtingen in tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension (3-gangen diner of buffet)
 • Toeristenbelasting
 • Entree en rondleiding Wartburg (Duitstalig)
 • Retourtocht Gauge Railway, incl. stoelreservering
 • Entree Slotkerk Wittenberg
 • Entree stadskerk Wittenberg
 • Afscheidsdiner
 • Koffie en iets lekkers bij vertrek vanuit Apeldoorn
 • Reserveringskosten 25,- per factuur

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 95,- per persoon
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Overige niet genoemde entreegelden en excursies
 • Overige niet genoemde maaltijden, zoals lunches en drankjes en diners
 • Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage 5,- p.p.

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 40 personen.

Dit betreft een lezersreis die wij voor het Reformatorisch Dagblad uitvoeren. De reis is boekbaar via www.beleefenontmoet.nl. Meld u aan uiterlijk 1 juni 2024. Vol is Vol!

Programma is onder voorbehoud van wijziging.

Om mee te kunnen gaan, dient u goed te kunnen lopen.

Opstapplaatsen:
- Meerkerk parkeerplaats A27 La Place
- Apeldoorn RD-gebouw.

U dient te beschikken over een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Het Reformatorisch Dagblad is inhoudelijk verantwoordelijk voor deze reis. Wij zorgen voor de reisleiding en hebben de inhoud van deze reis bepaald. De organisatie is uitbesteed aan de christelijke reisorganisatie Beter Uit. Op
deze reis zijn de algemene reis- en boekingsvoorwaarden van Beter Uit en de algemene reis- en boekingsvoorwaarden van de ANVR van toepassing. Beter Uit is aangesloten bij de organisatie ANVR, evenals bij SGR en Stichting Calamiteitenfonds Reizen

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele reisinformatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Dick van Meeuwen

ALG

Oud-commissaris van Erdee Media Groep