Fietsreis Thuringen

Over deze reis

Ga met ons mee met deze prachtige reis en ontdekt al fietsend het mooie Thuringen! De natuur is er prachtig en de excursiemogelijkheden zijn meer de moeite waard. U fietst langs de rivieren Ilm en Saale, door bossen en lieflijke dalen, langs burchten en kastelen. Al fietsend ontdekt u hoe mooi het landschap van dit Groene Hart van Duitsland is. Schitterende Luthersteden als Erfurt, Weimar en Jena liggen op uw route. Een prima reis voor ieder die houdt van cultuur, historie en natuur! Uiteraard zal de Beter Uit reisleider u goed voorbereiden en ter plekke meer vertellen over de routes en bezienswaardigheden.

Bestemming

Algemene informatie

Duitsland ligt in Centraal-Europa met als hoofdstad Berlijn. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen. Het is een federale bondsrepubliek bestaand uit 16 deelstaten met ieder een eigen regering en parlement. Het kent een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit zelfs een hooggebergte, dat deel uitmaakt van de Alpen. De hoogste berg is de bekende Zugspitze van bijna 3000 meter. Duitsland grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Hiermee is het het land in Europa met de meeste aangrenzende buurlanden.

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Duitsland

Beste reistijd

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. In het voorjaar lenen het laagland en het middelgebergte zich voor (actieve) uitjes. De zomer is de tijd voor een aangenaam verblijf aan de Oost- of Noordzeekust . September en oktober zijn mooie maanden voor een bezoek aan het hogere Midden- en Zuid-Duitsland of één van de vele steden. ’s Winters is het ook prima toeven in veel Duitse steden, waar bijna overal kerstmarkten gehouden worden. Tevens zijn het Sauerland en de Alpen populaire wintersportbestemmingen.

Klimaat

Het noordelijk deel van het land heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is goed en overvloedig. Vooral vleesliefhebbers komen aan hun trekken, er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades. Het is ook het land van de vele worstsoorten, zoals Bratwurst en Currywurst en er zijn meer Wurstbude dan snackbars in Duitsland.
Bij een goede maaltijd wordt graag een goed glas wijn of bier gedronken. Overal in Duitsland wordt goede wijn geproduceerd en op veel plekken zijn er kleine, ambachtelijke bierbrouwerijen.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken dat soms moeilijk verstaanbaar is. Steeds meer (jonge) mensen verstaan en spreken goed Engels.

Wist u dat?

- Contactlenzen, fietsen, auto’s Duitse uitvindingen zijn?
- ‘s Werelds grootste koekoeksklok in het Duitse Triberg te vinden is?
- Een Duitser gemiddeld 114 liter bier per jaar drinkt?

Dagprogramma

dag
1

DO: Nederland – Thuringen

Vanaf de opstapplaats verlaten we Nederland om aan het einde van de middag aan te komen in ons hotel in Jena waar we verwelkomt worden door de vriendelijke eigenaars. Na het smakelijke diner zal de Beter Uit reisleider de reis met elkaar beginnen en ook meer over de komende dagen vertellen.

dag
2

VR: Erfurt – Weimar – Jena (53km)

Na het ontbijt brengt de bus ons naar het beroemde Erfurt vaak het "Rome van Thüringen" genoemd. Het heeft een unieke middeleeuwse stadskern met de indrukwekkende Krämerbrücke, patriciërshuizen en de Dom. Hierin Erfurt heeft Luther in slechts 11 weken het NT in het Duits vertaald. U komt ogen te kort om alles te bekijken. De klassieke stad Weimar, met 16 UNESCO werelderfgoederen, brengt oude verhalen weer tot leven. Na een korte pauze in deze stad fietst u weer terug naar het hotel. Later deze week heeft u langer de tijd om Weimar te ontdekken.

dag
3

ZA: : Saalfeld – Jena (50km)

Vandaag staat ons weer een mooie reis te wachten, we gaan naar één van de oudste steden van Thüringen; Saalfeld. Na Rudolstadt, de stad van het Schillerhaus en het Thüringer porselein, ziet u al van verre Slot Heideckburg liggen. Door het steeds weidser wordende dal van de Saale fietst u via de Saale Radweg weer terug naar het hotel.

dag
4

ZO: Vrije dag

Zondag, rustdag. Indien mogelijk proberen we vandaag een lokale dienst met elkaar te bezoeken. En anders organiseert de reisleider een eigen dienst in het hotel. U verblijft vandaag op basis van volpension.

dag
5

MA: Jena – Bad Kössen (50km)

Vanaf het hotel fietst u door het stadspark naar de stad. Daar volgt u de de rivier de Saale op haar weg door de Saale-Canyon naar Dornburg met het hooggelegen slot. Fruitbomen wisselen af met steile rotswanden. Talrijke burchten, kastelen en kloosters zijn de getuigen van de meer dan duizend jaar oude geschiedenis van de wijnbouw in dit gebied van de Saale. U fietsdag eindigt bij de beroemde Dom van Naumburg die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De bus brengt u terug naar uw hotel.

dag
6

DI: Weimar – Bad Sulza (50km)

Na het smakelijke ontbijt brengt de bus ons naar Weimar, deze stad ligt aan de rivier de Ilm. We fietsen door het Goethepark, langs het Goethe huis of het Residenz slot. U fietst langs slot Tiefurt, het zomerverblijf van hertogin Anna Amalia. Als er tijd is kunnen we ook de Petrus en Pauluskerk bezoeken waar Luther vele malen gepreekt heeft. We fietsen verder naar Apolda, de stad met de bijnaam de klokkenstad. Dit door het maken van klokken en carillons tot in de 20ste eeuw. Langs het Kuuroord Bad Sulza fietsen we naar het punt waar de Ilm in de Saale stroomt waar de bus op ons staat te wachten. Tijdens het diner kunt u de mooie belevenissen van vandaag met elkaar delen.

dag
7

WO: Ilmenau – Bad Berka (52km)

Vandaag ontdekken we de van Goethe naar Bach Route. We worden naar Ilmenau gebracht, de stad waar Goethe zijn sporen heeft na gelaten. Neem de tijd om het stadje te bezoeken voor u op de fiets stapt. Wanneer u langs de Ilm fietst, lijkt het in de boerendorpjes of de tijd heeft stilgestaan. Stadilm is een gezellige plaats om te lunchen. Deze laatste fietsdag eindigt in het kuuroord Bad Berka, waar Bach vaak orgel gespeeld heeft, om daarna terug te gaan naar ons hotel.

dag
8

DO: Terugreis Nederland

Na het ontbijt checken we uit en beginnen we aan de terugreis naar Nederland. Onderweg maken we we diverse stops. Aan het einde van de middag hopen we weer aan te komen in Nederland waar we na deze prachtige week en na het afscheidsdiner, afscheid zullen nemen van elkaar en met mooie herinneringen naar huis mogen gaan.

Accommodaties

MAX Hotel Jena

Jena, Duitsland
Het MAXX Hotel Jena biedt zijn gasten alle moderne voorzieningen. Het hotel ligt op 10 minuten rijden van het historische centrum van Jena. Het treinstation van Jena bevindt zich op 8 km afstand.

Het MAXX Hotel Jena is met 4 sterren bekroond en beschikt over kamers met een ensuite badkamer, ingericht in donkere kleuren en met natuurlijke kwaliteitsmaterialen. Er is gratis WiFi beschikbaar.


Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
24 uurs receptie
In de kamer
Badkamer
WIFI op de kamer

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Veenendaal

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar met fietstrailer
 • 7 overnachtingen in een 2 persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op zondag
 • Koffie bij vertrek
 • Afscheidsdiner
 • Fietsroutes
 • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 205,-
 • Huur E-bike 185,-
 • Evt. entreegelden
 • Fooien
 • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • SGR 5,- p.p.
 • Reserveringskosten 25,-per factuur

Overige informatie

Minimaal aantal deelnemers is 25 personen.

Adres opstapplaats Veenendaal: Van der Valk Veenendaal, Bastion 73, 3905 NJ Veenendaal

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Aalt van de Mheen

Reisleider Beter Uit sinds 2005

In welke landen ben je geweest?

Duitsland, Engeland, Schotland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Andorra,Tsjechië, Slovenië, Slowakije, Hongarije, Polen, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Canada, VS, Israël, Jordanië

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Samen genieten van Gods natuur.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Deelnemers met een verschillende geloofsachtergrond maken er een speciale reis van. Een unieke combinatie: veel moois zien en ervaren en dankbaar zijn voor alles wat we ontvangen van onze Schepper.