Fietsreis langs de wijnvelden van Pfalz

Over deze reis

Een fietsvakantie lekker dicht bij huis in een gebied met een bijna mediterraan klimaat en talloze uren zonneschijn. Dat is een fietsvakantie naar De Pfalz, het op één na grootste wijnbouwgebied van Duitsland. Daarom is het er uitstekend fietsen vanaf begin april tot eind oktober. Elk seizoen heeft weer andere verrassingen in petto, zoals het bloeiseizoen in de lente, milde avonden in de zomer en de druivenoogst in de herfst. Wijn is overigens alomtegenwoordig tijdens deze vakantie, zij het bij een wijnproeverij, een wandeling door de wijndorpen Wachenheim en Deidesheim of op de fietspaden door de wijngaarden. Natuurlijk mogen de Luthersteden Worms en Speyer niet ontbreken tijdens deze reis. Uiteraard zal de Beter Uit reisleider u goed voorbereiden en ter plekke meer vertellen over de routes en bezienswaardigheden.

Bestemming

Algemene informatie

Duitsland ligt in Centraal-Europa met als hoofdstad Berlijn. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen. Het is een federale bondsrepubliek bestaand uit 16 deelstaten met ieder een eigen regering en parlement. Het kent een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit zelfs een hooggebergte, dat deel uitmaakt van de Alpen. De hoogste berg is de bekende Zugspitze van bijna 3000 meter. Duitsland grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Hiermee is het het land in Europa met de meeste aangrenzende buurlanden.

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Duitsland

Beste reistijd

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. In het voorjaar lenen het laagland en het middelgebergte zich voor (actieve) uitjes. De zomer is de tijd voor een aangenaam verblijf aan de Oost- of Noordzeekust . September en oktober zijn mooie maanden voor een bezoek aan het hogere Midden- en Zuid-Duitsland of één van de vele steden. ’s Winters is het ook prima toeven in veel Duitse steden, waar bijna overal kerstmarkten gehouden worden. Tevens zijn het Sauerland en de Alpen populaire wintersportbestemmingen.

Klimaat

Het noordelijk deel van het land heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is goed en overvloedig. Vooral vleesliefhebbers komen aan hun trekken, er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades. Het is ook het land van de vele worstsoorten, zoals Bratwurst en Currywurst en er zijn meer Wurstbude dan snackbars in Duitsland.
Bij een goede maaltijd wordt graag een goed glas wijn of bier gedronken. Overal in Duitsland wordt goede wijn geproduceerd en op veel plekken zijn er kleine, ambachtelijke bierbrouwerijen.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken dat soms moeilijk verstaanbaar is. Steeds meer (jonge) mensen verstaan en spreken goed Engels.

Wist u dat?

- Contactlenzen, fietsen, auto’s Duitse uitvindingen zijn?
- ‘s Werelds grootste koekoeksklok in het Duitse Triberg te vinden is?
- Een Duitser gemiddeld 114 liter bier per jaar drinkt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Nederland – Worms - Bad Durkheim

Vanaf de opstapplaats verlaten we Nederland en rijden we naar Worms, de oudste stad van Duitsland waar o.a. het grootste Reformatiemonument ter wereld staat. Vanaf deze stad is Luther naar de Wartburg gegaan. Via de Barbarossa Radweg fietsen we naar ons hotel in Bad Durkheim waar we aan het einde van de middag hopen we aan te komen. Na het smakelijke diner zal de Beter Uit reisleider de reis met elkaar beginnen en ook meer over de komende dagen vertellen.

dag
2

DI: Bad Durkheim (40km)

Deze fietsdag staat helemaal in het teken van de wijn uit de Pfalz. U fietst door wijnbergen en wijndorpjes naar de “officiële” wijnhoofdstad van Duitsland: Neustadt an der Weinstrasse. Een fantastische tocht, zeker in deze periode van het jaar waarin de wijnvelden op zijn mooist zijn. U fietst vandaag van en naar het hotel. Neem ook zeker even de tijd om naar “de Salines” in het stadje te wandelen.

dag
3

WO: Bad Durkheim - Speyer (55km)

Nadat we heerlijk hebben ontbeten stappen we op de fiets en gaan we via de plaatsjes Birkenheide en Oggersheim richting de Rijn. Bij de Rijn aangekomen fietsten we langs de oude Rijnarmen over de Rheinradweg naar Speyer. De Dom, welke op de werelderfgoedlijst staat, en het techniekmuseum zijn de moeite waard om te bezoeken. Met de fietsbus gaat u terug naar uw hotel waar we in de avond kunnen genieten van het diner.

dag
4

DO: Landau – Bad Durkheim (50km)

De bus brengt ons naar de voormalige Franse vesting Laudau i.d. Palz. Hier begint de fietsroute over de Duitse Wijnstrasse. We fietsen door gezellige wijndorpjes. Edenkoben was ooit de zomerresidentie van de Beierse koningen en Sankt Martin is een dorpje uit een plaatjesboek. Alle tijd om te genieten van deze prachtige omgeving als we terugfietsen naar ons hotel.

dag
5

VR: Terugreis Nederland

Na het ontbijt checken we uit en zetten we de koffer in de bus. Zelf stappen we op de fiets om via Freinsheim met het barokke stadhuis langs de wijnhellingen naar Monsheim te fietsen. In Monsheim staat de bus op ons te wachten en nadat we de fietsen in de bus hebben geplaatst beginnen we aan de terugreis. Aan het einde van de middag hopen we weer aan te komen in Nederland waar we na deze prachtige week en na het afscheidsdiner, afscheid zullen nemen van elkaar en met mooie herinneringen naar huis mogen gaan.

Accommodaties

Achat Hotel Bad Durkheim ****

Bad Durkheim, Duitsland
Dit hotel ligt in Bad Dürkheim, naast het kuurpark en tegenover het voetgangersgebied van de stad. U kunt gebruikmaken van een spa met een sauna.

Alle kamers van het ACHAT Hotel Bad Dürkheim zijn voorzien van een minibar en een badkamer. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op de tuin van het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Breda
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Veenendaal

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar met fietstrailer
 • 4 overnachtingen in een 2 persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Koffie bij vertrek
 • Afscheidsdiner
 • Fietsroutes
 • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 150,-
 • Huur E-bike 145,-
 • Evt. entreegelden
 • Fooien
 • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • SGR 5,- p.p.
 • Reserveringskosten 25,-per factuur

Overige informatie

Minimaal aantal deelnemers is 25 personen.

Opstapplaats Breda: Breda/Prinsenbeek Int. Bushalte Parkeerterrein Elleboog
Opstapplaats Veenendaal: Van der Valk Veenendaal, Bastion 73, 3905 NJ Veenendaal

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Jaap Mackloet

Reisleider Beter Uit sinds 2004.

In welke landen ben je geweest?

Israël, Jordanië, Zuid Afrika, Suriname, Ethiopië, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland, Hongarije, Noorwegen en Lapland

Wat maakt reizen met Beter UIt zo fijn?

Je bent met Christenen op stap en zit op dezelfde golflengte. Ook de contacten binnen een kleine organisatie zijn waardevol, korte lijnen met mensen die je kent.

Waarom is de missie: Samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Wat is er mooier om een Bijbels kompas mee te nemen, het verrijkt anderen en jezelf.