Fietsreis Bodensee

Over deze reis

De Zwitsers, Duitsers en Oostenrijkers hebben naast de Duitse taal nog iets anders gemeen, de prachtige Bodensee! Dit schilderachtige bergmeer is een zeer geliefd bij vakantiegangers. Dit komt mede door het milde landklimaat met warme zomers en van die heerlijke zomeravonden. U fietst langs de oevers naar het bloemeneiland Mainau , terwijl u door schilderachtige plaatsen als Friedrichshafen en Konstanz in Duitsland, Romanshorn en Arbon in Zwitserland en Bregenz in Oostenrijk fietst. Een heerlijke fietsvakantie langs de oevers van één van de grootste en mooiste meren van Europa. Uiteraard zal de Beter Uit reisleider u goed voorbereiden en ter plekke meer vertellen over de routes en bezienswaardigheden.

Bestemming

Algemene informatie

Duitsland ligt in Centraal-Europa met als hoofdstad Berlijn. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen. Het is een federale bondsrepubliek bestaand uit 16 deelstaten met ieder een eigen regering en parlement. Het kent een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit zelfs een hooggebergte, dat deel uitmaakt van de Alpen. De hoogste berg is de bekende Zugspitze van bijna 3000 meter. Duitsland grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Hiermee is het het land in Europa met de meeste aangrenzende buurlanden.

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Duitsland

Beste reistijd

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. In het voorjaar lenen het laagland en het middelgebergte zich voor (actieve) uitjes. De zomer is de tijd voor een aangenaam verblijf aan de Oost- of Noordzeekust . September en oktober zijn mooie maanden voor een bezoek aan het hogere Midden- en Zuid-Duitsland of één van de vele steden. ’s Winters is het ook prima toeven in veel Duitse steden, waar bijna overal kerstmarkten gehouden worden. Tevens zijn het Sauerland en de Alpen populaire wintersportbestemmingen.

Klimaat

Het noordelijk deel van het land heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is goed en overvloedig. Vooral vleesliefhebbers komen aan hun trekken, er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades. Het is ook het land van de vele worstsoorten, zoals Bratwurst en Currywurst en er zijn meer Wurstbude dan snackbars in Duitsland.
Bij een goede maaltijd wordt graag een goed glas wijn of bier gedronken. Overal in Duitsland wordt goede wijn geproduceerd en op veel plekken zijn er kleine, ambachtelijke bierbrouwerijen.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken dat soms moeilijk verstaanbaar is. Steeds meer (jonge) mensen verstaan en spreken goed Engels.

Wist u dat?

- Contactlenzen, fietsen, auto’s Duitse uitvindingen zijn?
- ‘s Werelds grootste koekoeksklok in het Duitse Triberg te vinden is?
- Een Duitser gemiddeld 114 liter bier per jaar drinkt?

Algemene informatie

Oostenrijk is een van de kleinere landen van Europa, maar toch nog twee keer groter dan Nederland. Het land is opgedeeld in negen verschillende deelstaten, Bundesländer, elk met een eigen bestuur en hoofdstad. Slechts een klein deel van Oostenrijk behoort tot laag- of heuvelland. Het grootste deel, met name in het midden en westen is middel- en hooggebergte met toppen tot wel 4000 meter. Oostenrijk ligt centraal in Europa en grenst in het westen aan Zwitserland en Liechtenstein, in het noorden aan Duitsland en Tsjechië, in het oosten aan Slowakije en Hongarije en in het zuiden aan Italië en Slovenië.

Informatie over Oostenrijk

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Oostenrijk

Beste reistijd

Oostenrijk is een bestemming voor alle seizoenen. Een van de gunstigste wandelperiodes is van de nazomer tot half oktober. Vele dagen achter elkaar kan het dan helder en zonnig zijn. Ook in de winter is Oostenrijk zeer populair. Het wintersportseizoen duurt van half december tot eind maart. Wie de alpenweiden fraai in bloei wil zien, kan het best in juni naar Oostenrijk gaan.

Klimaat

Er zijn verschillende klimaat types in Oostenrijk. De hoogstgelegen gebieden, zoals Tirol en Vorarlberg hebben een bergklimaat. De lager gelegen delen kennen een gematigd landklimaat. In de overgangsgebieden heerst een typisch landklimaat met koude winters en vrij warme zomers. Het weer is nogal wisselvallig. Zo kan de temperatuur in een mum van tijd flink dalen of stijgen. Zelfs per berg kan het weer enorm verschillen. Op de ene helling kan het droog en zonnig zijn, terwijl op de andere helling sneeuw of regen valt.

Eten & drinken

In Oostenrijk wordt veel vlees gegeten. Het bekendst is waarschijnlijk de schnitzel. De Oostenrijkse keuken is landelijke keuken: stevig en weinig geraffineerd. Na een soepje (al dan niet met noedels), volgt een flink stuk vlees, geserveerd met een koolsalade, groenten, gemengde salade of aardappelsalade. Bekende lekkernijen zijn: Wienerkaffee met een stuk Apfelstrudel of Sachertorte. Ook voor wijnliefhebbers is Oostenrijk het juiste land. Naast de internationaal bekende wijnranken Cabernet, Merlot en Riesling, die met de grootste zorg gecultiveerd worden, worden ook eigen druivensoorten geteeld.

Taal

De officiële taal is Duits. Daarnaast wordt er Burgenland-Kroatisch, Hongaars, Sloveens, Slowaaks en Tsjechisch gesproken. In hotels en bij bezienswaardigheden wordt meestal ook Engels gesproken.

Wist u dat?

- Oostenrijk de hoogste waterval van Europa heeft?
- Niet alleen de vogels, maar ook de bergmarmotten fluiten?
- De croissant oorspronkelijk uit Oostenrijk komt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Nederland – Duitsland

Vanaf de opstapplaats verlaten we Nederland om aan het einde van de middag aan te komen in ons hotel in Stokach waar we verwelkomt worden door de vriendelijke eigenaars. Na het smakelijke diner zal de Beter Uit reisleider de reis met elkaar beginnen en ook meer over de komende dagen vertellen.

dag
2

DI: Langenargen-Uberlingen (50km)

Nadat we hebben genoten van ons heerlijke ontbijt, brengt de bus ons naar Langenargen, bekend van de paalwoningen. Hier stappen we op de fiets voor de eerste fietsetappe van deze vakantie. Langenargen heeft een gezellige promenade en terrasjes, dus misschien wel een idee om hier te beginnen met een kopje koffie of thee! Via Friedrichshafen, waar u o.a. het Zeppelin museum kunt bezoeken, fietst u naar Meersburg. Eén van de mooiste stadjes aan de Bodensee. Bij Uberlingen staat de fietsbus voor u klaar om u terug te brengen naar uw hotel.

dag
3

WO: Mainau – Radolfzell - Stokach (42-58km)

Op het prachtige bloemeneiland Mainau stichtte de grootvader van Karel de Grote in 724 een klooster. Monniken maakten van het eiland een groente- en fruiteiland, pas later kreeg het zijn huidige fleurige bestemming. Neem voor u gaat fietsen de tijd om het te bezoeken (entree excl.) Vanaf Mainau fietsen we naar Konstanz, de grootste stad aan de Bodensee en tegelijkertijd de enige Duitse gemeente aan de zuidelijke oever van het meer. Konstanz heeft een prachtige oude binnenstad met kronkelige steegjes en een mooie basiliek. In Radolfzell kunt u in de fietsbus stappen of door fietsen naar uw hotel. Aangekomen in het hotel genieten we van een heerlijke maaltijden en zal de reisleider de dag met ons afsluiten.

dag
4

DO: Konstanz – Gaissau (51km)

In de ochtend leveren we de kamersleutels in en stappen in de bus die ons naar Konstanz brengt. Langs de Bodensee fietsen we Romanshorn in, de grootste haven van de Bodensee. Met veel gezellige terrasjes, een mooie plek om even heerlijk uit te rusten! Daarna passeert u het mooie Arbon met een mooie promenade langs het meer. In Gaissau stappen we in de bus op ons naar het volgende hotel in Feldkirch brengt.

dag
5

VR: Malans – Feldkirch (53km)

Na onze eerste nacht in dit hotel gaan we met de fietsbus naar het in Zwitserland gelegen Malans, even weg van de Bodensee. Tussen hoge bergen met prachtige alpenweiden en rotsformaties fietsten we langs de Rijn, die hier nog niet zo breed is. En als u wilt kunt u zelfs een 4e land aandoen, het is namelijk mogelijk om via Liechtenstein terug te fietsen naar ons hotel.

dag
6

ZA: Feldkirch – Bregenz (45km)

Er staat ons weer een mooie dat te wachten. Door het dal van de Rijn fietsen we terug naar de Bodensee. Wanneer we de Rijn oversteken, is Bregenz niet ver meer. U komt de stad, bekend vanwege de 'Bregenzer Festspiele', binnen via de sfeervolle Bodensee-promenade. Dit prachtige beeld zal nog lang op uw netvlies blijven hangen.

dag
7

ZO: Vrije dag

Zondag, rustdag. Indien mogelijk proberen we vandaag een lokale dienst met elkaar te bezoeken. En anders organiseert de reisleider een eigen dienst in het hotel. U verblijft vandaag op basis van volpension.

dag
8

MA: Bregenz – Langenargen (30km)

Na het ontbijt checken we uit en gaan we naar Lindau, een prachtige stad, geheel omgeven door de Bodensee. Aan de romantische haven vergeet u even de tijd. We fietsen door naar Langenargen om de fiets dan echt weer in de bus te plaatsen. In de loop van de middag vertrekken we naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland waar we nog een mooie laatste vakantie-avond met elkaar hopen te beleven.

dag
9

DI: Terugreis Nederland

Na het ontbijt checken we uit en beginnen we aan de terugreis naar Nederland. Onderweg maken we we diverse stops. Aan het einde van de middag hopen we weer aan te komen in Nederland waar we na deze prachtige week en na het afscheidsdiner, afscheid zullen nemen van elkaar en met mooie herinneringen naar huis mogen gaan.

Accommodaties

Hotel Goldenen Ochsen ***

Stockach, Duitsland
Dit traditionele hotel ligt in het hart van Stockach.

In alle kamers van het hotel is gratis draadloos internet beschikbaar. De warme kleuren, meubilair van hoge kwaliteit en een breed scala aan huiselijk comfort garanderen u van een aangenaam verblijf.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Sauna
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon

Hotel Montfort ****

Feldkirch, Oostenrijk
Dit moderne hotel ligt op een rustige locatie en op slechts 15 minuten lopen van de historische oude binnenstad van Feldkirch.

De comfortabele kamers van het Montfort - das Hotel zijn uitgerust met alle moderne voorzieningen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Breda
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Veenendaal

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar met fietstrailer
 • 8 overnachtingen in een 2 persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op zondag
 • Koffie bij vertrek
 • Afscheidsdiner
 • Fietsroutes
 • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 205,-
 • Huur E-bike 185,-
 • Evt. entreegelden
 • Fooien
 • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • SGR 5,- p.p.
 • Reserveringskosten 25,-per factuur

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 25 personen.

U kunt uw eigen fiets meenemen met de fietsbus of een fiets huren via ons.

Opstapplaats Breda: Breda/Prinsenbeek Int. Bushalte Parkeerterrein Elleboog
Opstapplaats Veenendaal: Van der Valk Veenendaal, Bastion 73, 3905 NJ Veenendaal

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Jaap Mackloet

Reisleider Beter Uit sinds 2004.

In welke landen ben je geweest?

Israël, Jordanië, Zuid Afrika, Suriname, Ethiopië, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland, Hongarije, Noorwegen en Lapland

Wat maakt reizen met Beter UIt zo fijn?

Je bent met Christenen op stap en zit op dezelfde golflengte. Ook de contacten binnen een kleine organisatie zijn waardevol, korte lijnen met mensen die je kent.

Waarom is de missie: Samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Wat is er mooier om een Bijbels kompas mee te nemen, het verrijkt anderen en jezelf.