Bernkastel Cruise

Over deze reis

In augustus 2024 varen we op verzoek van vele Beter Uit reizigers weer over de prachtige route naar Bernkastel. Prachtige wijnstadjes gelegen aan de Moezel die meer dan de moeite waard om ze te bezoeken en wellicht zelfs een kleine wijnproeverij te doen. Geniet van al het moois dat Duitsland te bieden heeft, terwijl het landschap aan u voorbij glijdt. En de toegewijde reisleiders zijn er voor u, brengen gezelligheid, organiseren uitstapjes en verzorgen dagelijks de dagsluitingen. Kortom: samen beleven, samen geloven, samen genieten.

Bestemming

Algemene informatie

Duitsland ligt in Centraal-Europa met als hoofdstad Berlijn. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen. Het is een federale bondsrepubliek bestaand uit 16 deelstaten met ieder een eigen regering en parlement. Het kent een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit zelfs een hooggebergte, dat deel uitmaakt van de Alpen. De hoogste berg is de bekende Zugspitze van bijna 3000 meter. Duitsland grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Hiermee is het het land in Europa met de meeste aangrenzende buurlanden.

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Duitsland

Beste reistijd

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. In het voorjaar lenen het laagland en het middelgebergte zich voor (actieve) uitjes. De zomer is de tijd voor een aangenaam verblijf aan de Oost- of Noordzeekust . September en oktober zijn mooie maanden voor een bezoek aan het hogere Midden- en Zuid-Duitsland of één van de vele steden. ’s Winters is het ook prima toeven in veel Duitse steden, waar bijna overal kerstmarkten gehouden worden. Tevens zijn het Sauerland en de Alpen populaire wintersportbestemmingen.

Klimaat

Het noordelijk deel van het land heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is goed en overvloedig. Vooral vleesliefhebbers komen aan hun trekken, er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades. Het is ook het land van de vele worstsoorten, zoals Bratwurst en Currywurst en er zijn meer Wurstbude dan snackbars in Duitsland.
Bij een goede maaltijd wordt graag een goed glas wijn of bier gedronken. Overal in Duitsland wordt goede wijn geproduceerd en op veel plekken zijn er kleine, ambachtelijke bierbrouwerijen.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken dat soms moeilijk verstaanbaar is. Steeds meer (jonge) mensen verstaan en spreken goed Engels.

Wist u dat?

- Contactlenzen, fietsen, auto’s Duitse uitvindingen zijn?
- ‘s Werelds grootste koekoeksklok in het Duitse Triberg te vinden is?
- Een Duitser gemiddeld 114 liter bier per jaar drinkt?

Dagprogramma

dag
1

DO: Arnhem – Dusseldorf

Uw kapitein en zijn gastvrije bemanning heten u van harte welkom. In de ochtend vertrekken we uit Arnhem naar Düsseldorf, dwars door het bedrijvige Ruhrgebied. Düsseldorf is een sfeervolle stad waar het goed toeven is. Maakt u ’s avonds eens een wandeling over de Rijnoever promenade.

dag
2

VR: Dusseldorf – Königswinter

Vandaag is het mooie plaatsje Königswinter, prachtig gelegen aan de Rijn, onze eindbestemming. De ruïne Drachenfels, waarvandaan u een prachtig uitzicht heeft over de rivier, en het kasteel Drachenburg zijn de moeite waard om te bezoeken. Meer dan de moeite waard om een wandeling te maken.

dag
3

ZA: Königswinter - Koblenz

We zetten koers naar de wijnstad Koblenz, ingeklemd tussen de Rijn én Moezel; de Deutsche Eck. En met een geschiedenis van meer dan 2000 jaar. Vestingmuren, kastelen en burchttorens getuigen hiervan. Wandelt u naar het gezellige centrum met haar nauwe straatjes, romantische steegjes en pleinen met fraaie fonteinen.

dag
4

ZO: Vrije dag

Vandaag blijven we in Koblenz. De reisleiding verzorgt de samenkomst. Ook op vakantie mogen we samen zingen en luisteren naar Gods woord. In de middag kunt u een heerlijke wandeling maken in de omgeving.

dag
5

MA: Koblenz - Zell

Vroeg in de ochtend laten we Koblenz achter ons en richten de steven op Zell. Deze hoofdstad van het wijngebied de ‘Zeller Hamm’ ligt op het smalle gedeelte van een zeer gelijkmatig gevormde Moezelbocht. Geniet van een goed glas Zeller Schwarze Katz in één van de wijncafés. Of wandel door het centrum van Zell met zijn kleine boetiekjes en fraaie vakwerkhuizen.

dag
6

DI: Zell - Bernkastel

We genieten nogmaals met volle teugen van het wonderschone Moezeldal en arriveren aan het einde van de middag in Bernkastel. Hier vindt u smalle keienstraatjes, een mooie markt met vakwerkhuizen, de Michaelsbron en een roze met wit raadhuis in renaissancestijl. Hoog boven de stad prijkt de Burg Landshut. Een prachtige stadje! In de avond kunt u aan boord weer genieten van de goede verzorging aan boord en van de dagelijkse dagafsluiting met de groep.

dag
7

WO: Bernkastel - Cochem

We vervolgen de Moezel tot aan wellicht de bekendste stad aan deze rivier, Cochem. De romantische Reichsburg torent hoog boven de stad uit en bepaalt de aanblik van deze klassieker onder de Moezelsteden. De Wandelpromenade is prachtig beplant. Daarnaast is er een mooie oude binnenstad met vakwerkhuizen, leuke winkels en gezellige cafés. U heeft de mogelijkheid om mee te gaan met het stadstreintje klaar om u naar dit prachtige centrum te brengen. Deze excursie kunt u aan boord via de reisleider reserveren.

dag
8

DO: Cochem - Andernach

We varen verder. Aan het begin van de middag komen we aan in een van de oudste Romeinse steden van Duitsland, Andernach, omringd door steile berghellingen. Veel bezienswaardigheden herinneren aan het verleden. De Wehrturm (ronde toren), de Maria Hemelvaartsbasiliek en de huidige Christuskerk. Andernach staat ook bekend als de ‘eetbare stad’; overal vindt u eetbare planten. Durft u een amandeltje of een perzik te pakken. Kortom, genoeg te beleven. ’s Avonds na het diner verzorgt uw reisleider een passende dagsluiting en komen we rondom de Bijbel bij elkaar.

dag
9

VR: Andernach - Dusseldorf

’s Morgens vertrekken we al vroeg en terwijl u heerlijk geniet van het ontbijt, de koffie en lunch varen wij richting Düsseldorf voor de overnachting. Onderweg genietend van de prachtige vaarroute.

dag
10

ZA: Dusseldorf – Arnhem

De reis nadert zijn einde, nog een laatste stukje varen richting Arnhem. We lunchen nog een keer met elkaar en nemen dan na een mooie reis afscheid.

Vaarschema Bernkastel Cruise

Plattegrond Horizon

Accommodaties

M.P.S. de Horizon

Arnhem, Nederland
Het geliefde MPS Horizon zorgt met haar warm gekleurde interieur voor een gezellige, knusse sfeer aan boord. Op het promenadedek bevindt zich de ruime en uitnodigende salon met een grote bar. De royale afmetingen van de ramen in de salon en het restaurant zorgen ervoor dat u niets van de mooie omgeving hoeft te missen. Op het bovenste dek, het zonnedek, staan stoelen en ligstoelen om heerlijk te ontspannen in de buitenlucht. Vanaf het promenadedek is het zonnedek per stoellift of trap bereikbaar. Ook de hutten voorin op het hoofddek kunt u per stoellift bereiken. De achter gelegen hutten op het hoofddek zijn uitsluitend per trap bereikbaar. De ruime hutten zijn voorzien van badkamer met douche, toilet, wastafel en tv.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Bar
Restaurant
Lift
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon

Vervoer

Eigen vervoer
Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer. Circa 10 dagen voor aanvang van de reis versturen wij aanvullende informatie over het begin van het programma en de gewenste aankomsttijd.

Vertrekdata

Inbegrepen

 • 9 overnachtingen in een 2-persoonshutvoordeelhut (hoofddek)
 • Volpension beginnend met lunch op dag één en eindigend met lunch op dag tien
 • Dagelijks gratis kopje koffie/thee
 • Captains-Dinner
 • Havengelden
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Vervoer naar het vertrek- en eindpunt
 • Optionele excursies
 • Mogelijkheid tot avond voor vertrek inschepen inclusief ontbijt 55,-
 • Huur rollator 25,-
 • Drankjes
 • Fooien
 • Administratiekosten 25,- per factuur
 • SGR 5,- p.p.
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • Eventuele huttoeslagen (zie hieronder)

Overige informatie

Om nautische redenen kan het noodzakelijk zijn dat van het geplande vaarschema of excursieprogramma wordt afgeweken.

Het is niet mogelijk uw eigen rollator mee te nemen. Wel is het mogelijk om voor € 25,- een rollator te huren. Geeft u dit direct aan bij boeking, want het aantal beschikbare rollators aan boord is beperkt.

Toeslagen:
Tweepersoonshut op het hoofddek: toeslag 210,- per persoon
Tweepersoonshut op het promenadedek: toeslag 325,- per persoon
Eénpersoonshut op het hoofddek: toeslag 210,- per persoon
Avond van tevoren inschepen 55,- per persoon

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Jan en Ineke Bos

Wat is er nu mooier om te kunnen doen wat je leuk vindt! Inmiddels hebben wij, Ineke en Jan Bos uit het Veluwse Lunteren, daar ook nog eens de tijd voor gekregen, omdat wij beiden zijn gestopt met ons werk.
Ineke heeft van jongs af aan koren begeleid op piano en heeft jarenlang koren op de Veluwe gedirigeerd. Geregeld wordt ze nog gevraagd als invalster wanneer de dirigent verhinderd is. Want muziek blijft haar passie!
Jan is een paar jaar geleden met pensioen gegaan, na jarenlang directeur van een school te zijn geweest. Hij heeft elke dag mogen genieten van het omgaan met mensen. Daarnaast heeft hij zich altijd ingezet voor tal van maatschappelijke en kerkelijke doeleinden.
Vanuit haar werk was Ineke al jaren bekend met het leiden van, voornamelijk, koorreizen in binnen- en buitenland. Vervolgens kreeg zij de mogelijkheid om ook andere groepsreizen te begeleiden en sinds zijn pensionering is haar man ook actief als reisleider bij Beter Uit. De reispassie, het enthousiasme, het plezier in de ontmoeting met mensen delen ze samen. Daarnaast is het delen van het geloof met anderen elke reis voor beiden weer een verrijking. Geweldig om dit samen te kunnen en mogen doen.