Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Suriname - a colorful experience

Groepsrondreis | Vliegreis

Fascinerende natuur rijk aan kleuren, geuren en geluiden, een bewogen koloniale geschiedenis, smeltkroes van authentieke culturen en uiterst gastvrije inwoners met verschillende achtergronden. Dat is de ervaring van elke vakantieganger in Suriname.

 

De natuur van Suriname is overweldigend en je staat versteld van al het groen. Meer dan tachtig procent van het land bestaat uit onaangetast tropisch regenwoud wat deel uitmaakt van het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld. Exotische planten en dieren, wilde stroomversnellingen, grote rivieren en bergachtige gebieden in het zuiden kenmerken dit prachtige binnenland. In de savannes vormt de groene natuur een intens contrast met de witte zandgronden waar donkere kreken doorheen slingeren.

 

Het koloniale verleden heeft grote gevolgen gehad voor Suriname en heeft vele sporen nagelaten. De hoofdstad Paramaribo wordt ook wel ‘de houten stad’ genoemd, vanwege de houten herenhuizen en historische panden. Ook op de voormalige plantages buiten de stad en in de verschillende districten rondom Paramaribo zie je veel overblijfselen uit het verleden. Dit koloniale verleden heeft een mengelmoes van diverse bevolkingsgroepen uit verschillende delen van de wereld bij elkaar gebracht met elk hun eigen originele gewoonten en gebruiken. Dit maakt Suriname tot één van de meest kleurrijke en unieke samenlevingen ter wereld. De inwoners van inheemse, Afrikaanse, Europese, Javaanse, Indiase en Chinese afkomst hebben ook voor een heerlijk gevarieerde Surinaamse keuken gezorgd welke je zeker moet proeven! Het toerisme in Suriname is nog kleinschalig en daardoor is het land ontzettend puur. Ga mee op reis en leer dit bijzondere land beter kennen!

 

Highlights

 • Complete rondreis op basis van volpension
 • Vele excursies inclusief
 • Verblijf in de jungle
 • Perfecte combinatie van ongerepte natuur en smeltkroes van culturen
 • Kleinschalig toerisme
 • Je spreekt de taal!

Van dag tot dag

Dag 1, donderdag 26 okt: Amsterdam – Zanderij – Paramaribo
Op Schiphol ontmoet je je reisgenoten met wie je de komende 16 dagen door Suriname zal reizen. Vanaf Schiphol vliegen we rechtstreeks naar het internationale vliegveld van Suriname, Zanderij. Zodra je uit het vliegtuig stapt komt er een tropische geur en warmte op je af. Onze gids staat op ons te wachten en we worden naar het Hosta Appartementencomplex gebracht in de Keizerstraat. Bij aankomst staat er een hapje en een drankje voor ons klaar.

 

Dag 2, vrijdag 27 okt Paramaribo – Anaula Nature Resort
We gaan op zoek naar de jungle! Onze indrukwekkende tocht naar het zuiden begint met een bustocht van drie uur naar het dorp Atjonie. Dit is het verste plaatsje in Suriname welke je per auto kunt bereiken. Onderweg hoef je je niet te vervelen want links en rechts geniet je van het oerwoud. Verscholen achter de bomen zie je verschillende dorpjes bestaande uit verschillende  houten hutjes met pinadaken (dak van palmtakken). De bewoners zijn de Marrons, ook wel boslandcreolen genoemd. Zij zijn de nakomelingen van de weggelopen slaven die zich in het oerwoud hebben gevestigd. Na drie uur rijden houdt de weg op en hebben we de aanmeerplaats bereikt voor alle boten die uit de jungle van Suriname komen. Wij zoeken onze korjaal (een uitgeholde boomstam) op en maken een vaartocht van circa 45 minuten over de Boven Surinamerivier naar het Anaula Nature Resort. Opnieuw genieten we van de jungle aan beide kanten van het water. De bootsman weet ons behendig langs rotsen  en door stroomversnellingen te begeleiden. Anaula is een eiland in de Boven Surinamerivier aan de voet van de Ferulasivallen. Het grootste gedeelte van het eiland bestaat nog uit puur tropisch regenwoud. Op het eiland zijn verschillende wandelpaden aangelegd. Na het inchecken in je lodge heb je gelegenheid om het eiland te ontdekken.

 

Dag 3, zaterdag 28 okt: Gajuba – Laduwani – jungletocht – Culturele avond
Ontwaken in het Amazone oerwoud is een ervaring op zich! Het gebied van de Boven Surinamerivier staat bekend vanwege het Amazone regenwoud maar ook om de unieke Marroncultuur. De Marrons hebben een hele eigen cultuur ontwikkeld in het binnenland met sterke Afrikaanse invloeden. In de buurt van Anaula liggen verschillende Marrondorpen en per korjaal bezoeken we Gajuba en Laduwani. We maken een dorpswandeling waarbij we kennis maken met de cultuur. De Marrons zijn erg trots op hun cultuur en laten graag hun manier van leven aan je zien. Het beeld van Creoolse vrouwen in kleurrijke gewaden, spelende kinderen bij het water en het tropisch regenwoud op de achtergrond is spectaculair en blijft je nog lang bij. We maken ook een spannende jungletocht waarbij de nadruk wordt gelegd op de medicinale planten die voorkomen in de jungle. Na het diner volgt een gezellige dans-en muziekavond. Traditionele dansen zoals de Seketi, Awasa en Bandamba worden voor ons uitgevoerd en onze gids zal ons uitleg geven over de betekenissen. Als je wilt mag je meedansen!

 

Dag 4, zondag 29 okt: Vrije dag
Vandaag kunnen we een typische Saramacaanse kerkdienst bijwonen in het Marrondorp Nieuw Aurora. In de middag kun je heerlijk uitrusten in het hangmattenkamp of een mooie wandeling maken door de natuur. Voor verkoeling kun je terecht bij het zwembad of de stroomversnellingen in de rivier. Deze sula’s geven je het gevoel van een natuurlijk jacuzzi waar je heerlijk in kan relaxen.

 

Dag 5, maandag 30 okt: Anaula Nature Resort – Bergendal Resort
Geniet deze ochtend van de laatste uurtjes op Anaula Nature Resort. Na de lunch stappen we in de korjaal en worden we teruggebracht naar Atjonie. Met de bus rijden we naar Bergendal Resort, gelegen aan de oever van de Suriname rivier. Naast Bergendal Resort ligt het Adventure Centre waar verschillende optionele activiteiten worden aangeboden. Zweef bijvoorbeeld per kabelbaan door het bladerdak van de jungle, ga kajakken op de Suriname rivier of maak een mooie avondboottocht en ga op zoek naar kaaimannen. We zullen de komende twee nachten op Bergendal verblijven.

 

Dag 6, dinsdag 31 okt: Vrije ochtend – Brokopondo Stuwmeer
In de ochtend hebben we vrije tijd om mee te doen aan één van de activiteiten in het adventure centre of lekker bij je lodge te genieten.

 In de middag vertrekken we naar het Brokopondo Stuwmeer. In de jaren 60 werd een gebied ter grootte van de provincie Utrecht onderwater gezet voor het opwekken van energie. Ongeveer 5000 Marrons werden gedwongen om te verhuizen want hun dorpen zouden in het stuwmeer verdwijnen. Typerend voor het stuwmeer zijn de grillige kale boomstammen die vanuit het water uitsteken. Vanaf het ontstaan van het stuwmeer is er nooit zuurstof bij de bomen gekomen waardoor de boomstronken niet zijn weggerot. We rijden naar de dam van het meer en genieten van dit bijzondere landschap. Optioneel kunnen we ook varen over het stuwmeer en degenen die durven (er zwemmen namelijk piranha’s in het stuwmeer) kunnen er ook heerlijk zwemmen.

 

Dag 7, woensdag 1 nov: Bergendal Resort – Brownsberg – Overbridge River Resort
Na ons ontbijt vertrekken we naar het Brownsberg natuurreservaat. Vanaf de 500 meter hoge berg hebben we een fantastisch uitzicht op het stuwmeer. We krijgen een rondleiding op de berg en we maken een boswandeling naar één van de watervallen. Tijdens de boswandeling heb je kans om veel dieren te zien zoals apen, mooie vogels en boskonijnen. Na de lunch vertrekken we naar Overbridge River Resort. Een idyllisch recreatieoord met een wit aangelegd zandstrand, waar we de komende nacht zullen verblijven. Het is een mooi oord waar je lekker kunt zwemmen in de rivier, aan het strand kunt liggen of tijdens een wandeling van de omgeving kunt genieten.

 

Dag 8, donderdag 2 nov: Overbridge River Resort – Jodensavanne – Redi Dotie – Paramaribo
Na het ontbijt maken we ons klaar voor de historische tocht naar de eerste joodse nederzetting in Suriname, Jodensavanne. Deze voormalige nederzetting ligt aan de Surinamerivier en stond ook wel bekend als ‘het Jeruzalem aan de rivier’. Het is één van de belangrijkste en oudste Joodse vestigingen op het westelijk halfrond. Jodensavanne was de enige plaats waar 17e eeuwse Joden een zelfstandige nederzetting hebben gehad waarin zij vrijheid van godsdienst en rechtspraak hadden. De ruïne van synagoge Beraha VeSalom (Zegen en Vrede) en drie begraafplaatsen zijn de belangrijkste overblijfselen. Vervolgens brengen we een bezoek aan het inheemse dorp Redi Doti, wat rode aarde betekend. We ontmoeten de kapitein van het dorp, we bekijken de ananasvelden en we leren meer over de inheemse cultuur. Indien mogelijk zien we ook het proces van het verwerken van cassave tot het bakken van cassave brood. Aansluitend keren we terug naar ons appartement in Paramaribo.

 

Dag 9, vrijdag 3 nov: Paramaribo City Tour
Na het ontbijt is het tijd om kennis te maken met Paramaribo. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco vanwege het intact gebleven historische centrum van veelal houten gebouwen. Je ziet grote koloniale panden tot in detail gerestaureerd naar hun originele staat, maar helaas kom je ook vele gebouwen tegen die tot op de fundering zijn verwaarloosd. Onze gids laat ons alle hoogtepunten van de binnenstad zien en vertelt je over de geschiedenis en de periode voor de onafhankelijkheid. We zien Fort Zeelandia, een voormalig Nederlands verdedigingsbolwerk en tegenwoordig een Surinaams museum. Vanaf het Onafhankelijkheidsplein bewonderen we het presidentieel paleis en in de Palmentuin wandelen we onder de hoge koningspalmen. Ook komen we bij de centrale markt waar de geuren van verse vis, fruit, groenten en Surinaamse lekkernijen je neus binnendringen. In de Keizerstraat zien we een uniek verschijnsel; een Joodse synagoge staat vredig naast een moskee. Dit verschijnsel typeert de Surinaamse samenleving: ze verschillen in elk opzicht van elkaar maar accepteren en respecteren elkaars waarden en tradities.

 De rest van de dag ben je vrij en kun je op eigen gelegenheid doorbrengen. Bekijk bijvoorbeeld de grootste houten kathedraal van Zuid-Amerika, de St. Petrus en Paulus Kathedraal of ga alvast op zoek naar leuke souvenirs. Bijvoorbeeld een hangmat waar je de rest van de vakantie nog gebruik van kunt maken. De Domineestraat, de Maagdenstraat en de Jodenbreestraat zijn de bekendste winkelstraten van Paramaribo. Aan de Steenbakkerijstraat 30 vind je een kunstgalerij met gratis toegang. Mocht je niet geïnteresseerd zijn in kunst loop dan toch even binnen want de kunstgalerij is gevestigd in een prachtig gerestaureerd familiepand en geeft je de kans om één van de koloniale huizen van binnen te bekijken. Het winkelgebied is gezellig en levendig en je komt geregeld een gekleurd kraampje op wieltjes tegen waar heerlijk schaafijs wordt verkocht. Sluit het winkelen af met een hapje en een drankje aan de Waterkant, de mooie straat met grote gerestaureerde woningen, evenwijdig aan de Surinamerivier. Vanaf de Waterkant geniet je van het mooie uitzicht op de Jules Wijdenbosch-brug.

 

Dag 10, zaterdag 4 nov: Dolfijnentour
Na het ontbijt hebben we een vrije ochtend. Ga op eigen gelegenheid naar de stad of geniet van een rustige ochtend bij het appartement en neem een verfrissende duik in het zwembad. Om 13.00 uur zullen we gezamenlijk lunchen waarna we vertrekken naar Leonsberg. Daar ligt een traditionele Surinaamse tentboot voor ons klaar waarmee we dolfijnen gaan spotten aan de monding van de Suriname en Commewijne rivier. De bootsman tuurt de horizon af naar de nieuwsgierige dolfijnen met hun zacht roze buik. Vaak komen ze onverwachts tevoorschijn. Ze houden ontzettend van spelen en komen vaak dichtbij de boot zodat je mooie foto’s kunt maken. Ook brengen we vandaag een bezoek aan de koffieplantage Rust en Werk of aan het openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam. Op de boot waaien we heerlijk uit en als het weer goed is genieten we van een schitterende zonsondergang op het water.

 

Dag 11, zondag 5 nov: Vrije dag
Vandaag wonen we een kerkdienst bij in de Grote Stadskerk in het centrum van Paramaribo. Dit is de kerk van de Evangelische Broedergemeente, het grootste protestantse kerkgenootschap in Suriname.

 

Dag 12, maandag 6 nov: Warappakreek
Vandaag nemen we een duik in de geschiedenis en varen we door de Warappakreek. Aan en bij de Warappakreek lagen verschillende suiker-, katoen- en koffieplantages. In de ochtend rijden we naar Alkmaar vanwaar we over de Commewijne rivier naar de voormalige koffieplantage Bakkie of Reynsdorp varen. We bezoeken het museum waar kostbare voorwerpen te zien zijn zoals oude pistolen, marteltuigen en kaarten. Ook originele betaalbewijzen voor slavenhouders en kopieën van de Akte van Erkenning van Suriname en de Wet op Afschaffing van de slavernij zijn hier te zien. Ook krijgen we de geschiedenis van plantage Bakkie te horen. Onze volgende stop is plantage Alliance, vroeger een koffie- en suikerplantage en tegenwoordig een plaats waar bananen en citrusvruchten worden verbouwd. We zien verschillende oude gebouwen zoals het plantagehuis en logeergebouwen en ook een oude stoomketel. Tijdens de boottocht door de smalle Warappakreek varen we door een tunnel van mangrovebomen en zien we oude suikermolens in de jungle, waterputten en sluizen. Ook hier kunnen we weer vele bijzondere vogels en andere dieren spotten.

 

Dag 13, dinsdag 7 nov: Fietstocht Peperpot 
Vandaag gaan we fietsen in Suriname. Grote kans dat je een beetje schuin aangekeken wordt door Surinamers, want fietsen in de warme zon, dat doe je toch niet…? Echter willen we je deze leuke ervaring niet onthouden want op de fiets kun je heerlijk genieten van de mooie omgeving. We worden naar de overkant van de Suriname rivier gebracht naar Meerzorg in het district Commewijne. Vanaf Meerzorg fietsen we naar het natuurreservaat Peperpot. Op deze voormalige plantage werd koffie en cacao verbouwd. Onze gids verteld ons meer over de geschiedenis van de plantage. De oude plantage huizen zijn helemaal gerestaureerd naar hun oude glorie en gezamenlijk met de oude kampongs waar de eerste arbeiders van de plantage woonden geven ze een goed beeld van de oude plantage. We fietsen door het natuurgebied en met een beetje geluk zie je mooie vlinders, vogels, leguanen en apen. Na onze lunch in Tamaredjo, bekend vanwege het Javaanse eten, keren we terug naar Meerzorg en worden we weer teruggebracht naar de andere kant van de rivier. We brengen onze fietsen terug en genieten ’s avonds van een heerlijk diner.

 

Dag 14: woensdag 8 nov: Vrije dag

Een dag om de stad verder te ontdekken of een terrasje te pakken aan de waterkant. Optioneel kun je vandaag ook meedoen aan een kookworkshop. De heerlijk gevarieerde Surinaamse keuken is er één uit duizenden. Een pom, nasi, bami of een lekkere moksi alesi, je kiest zelf je gerecht terwijl je wordt begeleidt door de kok. Ook kun je voor een workshop kiezen waarbij je samen met de kok naar de markt gaat om je ingrediënten te halen.

 

Dag 15: donderdag 9 nov: Paramaribo – Zanderij
Na een vrije ochtend is het onvergetelijke avontuur in Suriname voorbij. De bus brengt ons naar Zanderij voor de terugreis naar Nederland. Geniet nog één keer van de tropische geur van Suriname voordat je het vliegtuig instapt.

 

Dag 16: vrijdag 10  nov: Zanderij – Amsterdam

In de loop van de ochtend kom je aan op de luchthaven van Amsterdam.

 

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Suriname - 16 dagen

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Paramaribo retour
 • Bagage 20 kilo
 • Luchthavenbelasting
 • Transfer luchthaven – hotel retour
 • Vervoer per lokale minibus / korjaal tijdens de rondreis
 • Overnachtingen in een tweepersoonskamer of lodge
 • Volpension
 • Excursies en entreegelden volgens programma
 • Nederlandssprekende gids tijdens excursies
 • Beter-uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 265,-
 • Optionele excursies en entreegelden
 • Toeristenkaart 30,-

Overige informatie

Circa drie weken voor vertrek ontvang je van ons een uitnodiging voor de informatiebijeenkomst. Tijdens deze informatiebijeenkomst zul je onder andere je reisleider en je reisgenoten ontmoeten en krijg je je informatiepakket uitgereikt.

 

Visum

Voor deze bestemming is een visum verplicht. We raden je aan om vast een kijkje te nemen op de volgende link maar het visum pas echt definitief aan te vragen op het moment dat de reis de status: gegarandeerd vertrek krijgt! Uiteraard wordt je hier nog nader over geïnformeerd te zijner tijd. www.visumpro.nl/beter-uit

 

Paspoort

Let op, voor deze reis dient je paspoort bij vertrek nog minimaal zes maanden geldig te zijn! 

 

Hotelinformatie

Gedurende deze reis verblijf je in onderstaande hotels of gelijkwaardig:

Hosta Appartementen in Paramaribo 

Anaula Nature Resort aan de Boven Surinamerivier

Bergendal Resort bij Bergendal

Overbridge Resort bij Overbridge

 

Vluchtschema

 Datum  Van  Naar  Vertrek  Aankomst  Vluchtnummer
 26 oktober 2017  Amsterdam  Paramaribo  11.15 uur  15.15 uur  KL 713
 09 november 2017  Paramaribo  Amsterdam  19.30 uur  08.15 uur*  KL 714

 * Aankomst de volgende dag

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief