Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Ontario en Midwest USA - Amish en emigranten

Groepsrondreis | Vliegreis

Deze reis start in de metropool Toronto, de grootste en modernste stad van Canada. Op ongeveer anderhalf uur rijden vind je de schitterende Niagara-watervallen. We steken de grens over naar Amerika en rijden de staat Michigan binnen. Door de eeuwen heen hebben vele Nederlandse emigranten, met christelijke wortels, zich hier gevestigd. In de omgeving van de plaats Zeeland maak je kennis met één van deze emigranten en hoor je meer over het leven van de vroegere emigranten. Tijdens een bezoek aan Holland, waar men beter op klompen kan dansen dan in Nederland zelf, loop je langs molens en tulpenvelden. Het voelt weer even alsof je thuis bent. Neem een kijkje bij lokale boerderijen en geniet bij het meer van Michigan van de geweldige uitzichten. De reis gaat verder naar Indiana waar je de Amish ontmoet. Een hechte gemeenschap die zich door de eeuwen heen heeft vastgehouden aan oude tradities. Een kenner neemt je mee naar de Amish en laat je het unieke echte leven van de Amish zien en ervaren. De ratelende koetsen, de traditionele kleding en het leven zonder moderne technologie zul je niet snel vergeten. Kortom, een indrukwekkende reis vol ontmoetingen!

 

Highlights

 • Stadstour onder leiding van een gids door bruisend Toronto
 • Boottocht naar de beroemde Niagara Falls
 • Bezoek aan Holland en kennismaking met emigranten
 • Beleving van Amish Country onder leiding van Cultureel Antropoloog Jeannette Coppoolse die voor onderzoek enkele maanden bij de Amish heeft gewoond
 • Stadstour onder leiding van een gids in wereldstad Chicago 

Van dag tot dag

Dag 1, dinsdag: Amsterdam – Toronto

De reis start op de luchthaven Schiphol waar we met de groep verzamelen en in het vliegtuig naar Canada stappen. We landen op de luchthaven van Toronto en worden vervolgens naar ons hotel gebracht.

 

Dag 2, woensdag: Stadstour – vrije middag

De stad Toronto is een bruisende stad vol mogelijkheden. Onder leiding van een gids ontdekken we wat deze stad allemaal te bieden heeft. Van de trendy boetiekjes in Yorktown tot de pittoreske haven aan Lake Ontario, de prachtige Victoriaanse huizen en Chinatown… je komt ogen tekort! In de middag kun je op eigen gelegenheid musea bezoeken of genieten van het uitzicht boven in de 553 meter hoge CN tower.

 

Dag 3, donderdag: Toronto – Niagara on the lake

We rijden de stad uit richting de beroemde Niagara-watervallen. Onderweg komen we langs de kustlijn van het grote Ontario meer. Aan dit meer ligt ook de sfeervolle plaats Niagara on the Lake. Volgens velen één van de charmantste steden uit Ontario. Wandel in de beroemde Queen Street  langs de historische gebouwen, de prachtige bloemen en de kleine boetiek winkels. Of maak een rit in één van de paardrijtuigen.

 

Dag 4, vrijdag: Niagara on the lake – Niagara watervallen – Detroit

Vandaag staan de beroemde Niagara-watervallen op het programma. Met een enerverende boottocht komen we dicht bij de waterval waar het water met grote kracht naar beneden komt. Na de lunch maken we ons op voor de reis naar Amerika. We reizen af naar Detroit in de staat Michigan, net over de grens. Mocht de tijd het toelaten maken we een korte stadsrondrit. 

 

Dag 5, zaterdag: Detroit – Greenfield Village – Grand Rapids

Aan de rand van Detroit brengen we een bezoek aan “Greenfield Village”, een plek die je terugbrengt naar begin 1900. De tijd van Henry Ford, Thomas Edison en Ely Whitney. Eventueel is er voor de liefhebber ook de mogelijkheid tot een bezoek aan de fabriek van het automerk Ford. We vervolgen onze route naar de stad Grand Rapids, waar de verschillende Nederlandse namen je niet zullen ontgaan. Vele inwoners hebben Nederlandse voorouders, welke geëmigreerd zijn naar Amerika. In de stad vind je bijvoorbeeld Van's Pastry Shoppe, een bakkerij met Nederlandse wortels. In de VanderVeen Dutch Store kan men producten uit Nederland kopen. Naast al deze Nederlandse invloeden is er nog meer, zoals het populaire Gerald R. Ford Museum over de 38ste president, welke opgroeide in Grand Rapids.

 

Dag 6, zondag: Vrije dag

De Nederlandse emigranten hebben hun christelijke wortels meegenomen naar het verre Amerika. Tot op de dag van vandaag zijn er nog vele protestantse kerken te vinden in Grand Rapids. We zullen dan ook een lokale kerkdienst bezoeken. In de middag hebben we een lunch met de mensen uit een plaatselijke verzorgingshuis. Hier wonen nog enkele oude emigranten zelf of emigranten met Nederlandse voorouders.

 

Dag 7, maandag: Frederik Meijertuinen – ontmoeting emigranten in omgeving Zeeland

Vandaag bezoeken we de wereldberoemde “Meijer Sculpture Gardens”. Opgericht door Fred Meijer, wiens vader emigreerde uit Nederland. Een groot landgoed met een tropische planten kas, verschillende tuinen en bossen. Het landgoed herbergt vele kunstwerken van beroemde kunstenaars. Zo is het 7,5 meter hoge bronzen paard, ontworpen door Leonardo da Vinci, één van de bekende stukken die het landschap sieren. We rijden door naar de omgeving van de plaats Zeeland nabij het meer van Michigan. Hier krijgen we de gelegenheid om oude emigranten te spreken of familie daarvan. Zij zullen zeer enthousiast zijn om Nederlanders te ontmoeten en hun verhalen te delen.

 

Dag 8, dinsdag: Holland – Lake Michigan

We rijden naar de plaats Holland, waar men erg trots is op zijn Nederlandse wortels. In Neli’s Dutch Village stap je terug in de tijd naar een oud Hollands dorp uit 1800. Je vindt hier  windmolens, kanalen en mensen in klederdracht die dansen op klompen. Je kunt ook het Deklomp Wooden Shoe & Delft Factory bezoeken, waar je de vervaardiging van de klompen en Delfts blauw kunt zien. Allemaal bekende Nederlandse klassiekers maar met een Amerikaanse twist. Daarna rijden we door naar het meer Lake Michigan, waar we genieten van het uitzicht en de stranden.

 

Dag 9, woensdag: Saugatuck – bezoek boerderij

Saugatuck is één van de pittoreske badplaatsen aan Lake Michigan met prachtige stranden. Hier heb je de gelegenheid om langs het strand te wandelen en een kopje koffie te drinken bij één van de restaurants. In de middag bezoeken we een lokale boerderij waar we uitleg krijgen over het boeren leven in Amerika.

 

Dag 10, donderdag: Grand Rapids – Amish Country – Diner in Amish restaurant

We verlaten de staat Michigan en rijden door de prachtige natuur naar Amish Country in Indiana. Het eerste charmante dorp is Bristol, gelegen aan de rivier St. Joseph. Oude gebouwen sieren de straten en in de Murphy Guest House Tea Room kun je terecht voor een kopje thee met een echte scone. Nog een aantal andere steden en dorpen maken deel uit van de ‘Erfgoed route’ door Amish Country. We toeren door de omgeving en laten ons verrassen door de authenticiteit van Indiana. Aan het einde van de dag dineren we bij Amish thuis en ervaren we meer van het bijzondere leven van deze mensen. We overnachten in de omgeving.

 

Dag 11, vrijdag: Amish Country  

We rijden verder langs de Erfgoed route. Van eind mei tot eind september zijn er op verschillende plaatsen langs de Erfgoed route prachtige bloemenperken gepland in een patroon van een handgemaakte sprei, een zo genaamd quilt. Deze quilts worden nog veel gemaakt door de Amish en is één van de vele verkoopwaar die nog met de hand wordt gemaakt. Indien mogelijk gaan de vrouwen op bezoek bij Amishe vrouwen die quilts aan het maken zijn. De mannen zullen dan een zang oefenavond van de Amish bijwonen. De liederen van de zondagsdienst worden hier met elkaar geoefend. De mannen zingen a capella op melodieën welke van vader op zoon zijn overgeleverd. Ook bezoeken we Raber Patio Enclosures, een meubelbedrijf gerund door een Amische zakenman.

Een mooie dag in en rondom het platteland van Indiana.

 

Dag 12, zaterdag: Shipshewana

Vandaag bezoeken we de kleine stad Shipshewana. Hier bevindt zich een grote Amish nederzetting en zijn de rijtuigen met paarden volop aanwezig. Een leuke plek om wat inkopen te doen. Denk bijvoorbeeld aan lapjes stof om zelf een quilt (sprei) van te maken. Ook worden hier veilingen gehouden en komen mensen van heinde en verre om dieren, wagens en handgemaakte meubels te kopen. We zullen het informatiecentrum bezoeken in het Menno-Hof, waar we tijdens een tour meer horen over de oorsprong en levenswijze van de Hutterieten, Mennonieten en Amish. Ook bezoeken we een boerderij die door een Amish familie wordt gerund en krijgen we een blik in het leven van de Amish. Wellicht zijn er nog mensen nodig voor het melken van de koeien!

 

Dag 13, zondag: Vrije dag

We bezoeken vandaag een dienst van de Amish. Een bijzondere ervaring omdat dit normaal gesproken niet toegankelijk is voor mensen van buiten de Amish gemeenschap.

 

Dag 14, maandag: Amish Country – Chicago

We verlaten het plattenland en rijden naar de moderne stad Chicago. Een totaal andere wereld! Onder leiding van een gids verkennen we deze verrassende stad. De rest van de middag kun je zelf indelen. Bekijk de stad vanaf het water tijdens een prachtige boottocht of beleef de stad onder jouw voeten wanneer je in de Willis Tower in de glazen box ‘The Ledge’ stapt.

 

Dag 15, dinsdag: Chicago – Amsterdam

Het is tijd om terug te reizen naar Nederland. Met een overstap komen we de volgende dag terug in Nederland.

 

Dag 16, woensdag: Aankomst Amsterdam

Na een nachtvlucht komen we de vandaag aan op Schiphol waar we afscheid van elkaar nemen. Een prachtige reis ligt achter ons, waarbij de ontmoetingen ons nog lang zullen bij blijven.

 

NB: Het programma is ten allen tijde onder voorbehoud van wijzigingen. 

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Amish en Emigranten 16 dagen

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Toronto & Chicago – Amsterdam (met overstap)
 • Luchthavenbelasting
 • Bagage 20 kilo
 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • Overnachting in tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Volpension op zondag
 • Stadstour in Toronto en Chicago onder leiding van Nederlands- of Engelstalige gids
 • Boottocht Niagara Falls
 • Bezoek aan de Amish gemeenschap onder leiding van Cultureel Antropoloog Jeannette Coppoolse
 • Beter-uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 789,-
 • Entreegelden
 • ESTA verklaring $ 15,- per persoon (alleen betaling met credit card mogelijk)

 

Overige informatie

Na het boeken van deze reis en bij ‘gegarandeerd vertrek’ ontvang je van ons een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over deze reis. Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met de reisleider en je reisgenoten en ontvang je, naast allerlei praktische tips, ook het informatiepakket.

 

 

Jeannette Coppoolse


Ik schrijf, zing, presenteer en hou van mensen en van God. Voor mijn studie Journalistiek en Culturele Antropologie woonde ik enige tijd in de Verenigde Staten om daar mijn journalistieke stage te doen en mijn kwalitatieve onderzoek onder de Old Order Amish.[1] Mijn onderzoek was naar het traditionele rollenpatroon – met name die van de vrouw- binnen deze gemeenschap. Door factoren van buitenaf lag dit rollenpatroon ernstig onder vuur en ik wilde weten wat het effect daarvan was op met name vrouwen.

 

Via een conferentie in Saint Marie Aux Mines (het Duitse Markirch) ter ere van het 300-jarig bestaan van de Amish, kwam ik in contact met dhr. Miller, voormalig Old Order Amish. Dankzij hem begon mijn Amishe avontuur. Echter, de eerste maand zat ik redelijk gefrustreerd in de plaatselijke bibliotheek van Goshen voordat ik écht een stap over de drempel kon zetten bij een Amish gezin. Het was toch niet zo eenvoudig. Niemand zat te wachten op een Nederlandse student. Mijn ‘ticket’ om binnen te komen, was zijn nicht Katherine. Een jonge moeder die haar handen vol had met vier kleine kinderen. Ik besloot haar een paar dagen te gaan helpen. Ik zie mezelf de was ophangen, in de vrieskou met mijn lange rok en met een zwarte hoofddoek op tegen de kou. Het enige wat ik hoorde, waren paardenhoeven op het cement. Ik bleef overnachten en via Katherine kwam ik bij een quilting terecht en ontmoette onder andere Jane Whetstone en later haar hele familie. Het balletje ging rollen, want ik werd geïntroduceerd aan het zeer extraverte gezin Raber die midden in het toeristische dorp Shipshewana woonde. Ik ontdekte dat de Amish niet alleen interessant waren voor mij, maar ik ook heel interessant voor hen! Daar kwam ik achter toen ik een afspraak had gemaakt met de oude en wijze Eli Gingerich. Terwijl ik dacht hem alleen te ontmoeten, zat de hele familie op mij te wachten in zijn woonkamer. De vragen kwamen meer mijn kant op dan dat ik hen vragen kon stellen. Toen mijn zus mij na enige tijd kwam bezoeken, zag ze hoe sommige Amish mijn rode autootje herkende en naar me zwaaide vanaf het land of vanaf de boerderij. Ik voelde me geaccepteerd.

 

Ik woonde grotendeels bij de Raber familie in Shipshewana maar ook enige tijd bij het gezin Whetstone in Goshen. Twee totaal verschillende Old Order Amish gezinnen. Het ene gezin midden in een dorp met een bedrijf, het andere op het platteland ver weg van dorp of stad. De gesprekken die ik voerde met diverse Amishe vrouwen waren indrukwekkend, ontroerend en soms zelfs schrijnend. Ik merkte dat ik als buitenstaander een praatpaal was voor sommige vrouwen, waar ze even hun verhaal bij kwijt konden. Tot op de dag van vandaag is Jane Whetstone (inmiddels getrouwd met Ray Beachy) een goede vriendin van me en bellen we van tijd tot tijd: ik vanuit m’n comfortabele woonkamer en zij vanuit een eenvoudig telefoonhokje aan de kant van de weg. Aan de buitenkant twee totaal verschillende werelden die elkaar treffen van hart tot hart. 

 

[1] NB. Er zijn verschillende groepen Amish. De Old Order-groep zijn degenen met paard en buggy, geen elektriciteit en eigen klederdracht. Varianten zijn o.a. Beachy Amish, zoals dhr. Miller die wel een auto bezit -weliswaar een zwarte- en wel elektriciteit in huis heeft, maar qua klederdracht er hetzelfde uitziet als een Old Order Amish

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief