Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Stedentrip Krakau

Najaar | Groepsreis vanuit één hotel | Stedentrip | Vliegreis

Ga mee naar Krakau en ontdek het “Florence van Polen”. Een verrassende, moderne stad met fraaie gebouwen, leuke restaurants en vriendelijke mensen. Het historische centrum van de stad is vrijwel ongeschonden de Tweede Wereldoorlog doorgekomen waardoor het er vol staat met prachtige architectuur. De oudste gebouwen zijn soms ruim 800 jaar oud! Tijdens deze citytrip geniet je van een gezellige sfeer, een rijke geschiedenis en uitstekende gastronomie. In 2014 is de stad zelfs verkozen tot de meest populaire stad voor een citytrip. Laat je verrassen door Krakau!

 

Highlights

 • In de mei-, of herfstvakantie naar Krakau
 • Mix van architectuur, indrukwekkende geschiedenis en diverse culturen
 • Rechtstreekse vlucht met KLM
 • Genieten van een Pools diner in een traditioneel restaurant
 • Stadswandeling inbegrepen

Bestemming

Krakau
Krakau was ruim 500 jaar de hoofdstad van Polen totdat aan het eind van de 16de eeuw koning Zygmunt besloot dat Warschau de hoofdstad moest worden. Het oude centrum van Krakau (Stare Miasto) is een cultureel hoogtepunt met het mooie oude plein en vele gezellige steegjes en straatjes. Veel prachtige historische gebouwen in Krakau hebben de tweede wereldoorlog overleefd, al is de impact die de oorlog heeft achtergelaten in de hele stad goed te zien. Ruim 10% van de inwoners van Krakau bestaat uit studenten. Het maakt niet uit welke dag van de week het is, de pubs en clubs van Krakau zijn vol. Hierdoor heeft de stad een heel levendig uitgaansleven en veel op jongeren afgestemde winkels. Ook is er altijd wel een festival of ander evenement aan de gang. Super gezellig dus! Verdwaal in de straten van de historische stad, pak een heerlijke kop koffie met gebakje in één van de sfeervolle cafés en vergaap je aan de prachtige architectuur!

 

Bezienswaardigheden uitgelicht

De grote Markt

De Grote Markt beslaat ruim 40.000 m2 en wordt omringd door een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden. Je vindt hier bijvoorbeeld de zeer fraaie Mariakerk, de Adalbertkerk, de Raadhuistoren en de Lakenhal. Op het plein staat de Mariakerk met een prachtig gebeeldhouwd middeleeuws altaar. Vanaf de kerktoren speelt een trompettist elk uur de historische Hejnał. Dit als eerbetoon aan een oplettende wachter die de stad wilde waarschuwen voor de vijand, maar tijdens het blazen in de keel werd geraakt door een pijl. Terwijl deze pijl  zijn keel doorboorde, blies hij zijn laatste ademstoot uit wat door de hele stad te horen was als een vreemde, hoge trompetnoot. Die vreemde, hoge noot sluit tot de dag van vandaag nog elk uur het bekende trompetgeschal abrupt af. Centraal op het plein staat het monument van Adam Mickiewicz, de grootste Poolse romantische dichter. Het plein is een geliefde plaats om rond te hangen of te genieten van een heerlijk drankje op een van de terrasjes.

De ondergrondse middeleeuwse stad (Rynek Underground)
Sinds 2010 is het mogelijk om af te dalen naar de ondergrondse middeleeuwse stad. In de lakenhal bevindt zich de ingang van dit bijzondere museum. Je krijgt hier een indruk van Krakau door de eeuwen heen en kunt de vele opgravingen bewonderen. Vanwege de drukte en belangstelling kun je alleen op gezette tijden naar binnen. Neem letterlijk een duik in de geschiedenis!

 

Kazimierz: de hippe Joodse wijk
Kazimierz is hip en dat zie je meteen als je de wijk in loopt. Hier struikel je over de leukste cafés, restaurants, foodtrucks en kleine winkeltjes. Ook kun je hier prima het nachtleven verkennen, het aanbod aan clubs is behoorlijk groot. Vanaf de 19e eeuw woonden in Kazimierz een hechte Joodse gemeenschap. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de Joodse bevolking verdreven uit de wijk. Hierna kwam Kazimierz in verval, totdat de film Schindler’s List werd uitgebracht. Op diverse plekken in de wijk is gefilmd, je vindt er ook nog veel cultureel Joods erfgoed. Doordat dit wordt afgewisseld met nieuwe, hippe initiatieven, kunst en streetart, is er een mooie rauwe mix ontstaan.

 

De Wawel Burcht en de Wawel Kathedraal

De Wawel heuvel staat midden in de stad en het kasteel en de kathedraal kun je bezoeken. Ook hier duik je in een stukje geschiedenis van de stad. In het kasteel zie je hoe de koningen hebben geleefd en in de kathedraal kun je hun graftombes bezoeken. Bijna alle Poolse koningen werden hier gekroond en begraven. Achter de heuvel ligt de rivier de Wisla. In de zomer is het langs de rivier druk maar gezellig en kun je eten op één van de terrasjes of een snack halen bij één van de foodtrucks.

Zapiekanki en Obwarzanki eten
Je mag Krakau niet verlaten voor je een zapiekanka hebt gegeten. Althans, dat vinden de Krakauers zelf. De Poolse pizza-achtige snack kun je het beste proberen bij één van de raampjes op Plac Nowy, in de Joodse buurt Kazimierz. Eenzelfde regel kan eigenlijk wel opgesteld worden voor de typisch Krakause pretzel, de obwarzanek. Voor ongeveer 40 eurocent scoor je er eentje bij één van de vele blauwe karretjes overal in de stad. Hij is erg lekker en zeker niet zo droog als hij eruit ziet.

 

Wodka drinken
De nationale drank in Polen moet je ervaren. Zeker omdat de ene wodka de andere niet is; er zijn honderden verschillende smaken. Zelfs als je gruwelt van de smaak van ‘gewone’ wodka, dan zit er vast eentje tussen die je lekker vindt. De kersensmaak is populair, maar er zijn tientallen andere fruitsmaken, notensmaken, groentesmaken en specerijensmaken. Wodka met hazelnootsmaak is misschien wel onze favoriet, maar probeer ook zeker de variant die smaakt naar bizongras. In een goede wodkabar kun je proefglaasjes bestellen en losgaan op de verschillende smaken.

 

Schlindler Museum

Oskar Schindler is  wereldberoemd geworden door de film van Steven Spielberg. Net buiten het centrum van Krakau bezat deze Duitser een emaille fabriek met vooral Joodse werknemers. Naarmate de oorlog vorderde zette Schindler een plan in werking om zijn Joodse werknemers te redden van deportatie. Door zijn toedoen zijn de levens van 1100 mensen gered.

 

 “Wie een enkel leven redt, redt de hele wereld.”

Talmoed (Joodse heilige schrift)

 

Een deel van het museum gaat over Schindler, zijn fabriek en de beroemde lijsten waarop de namen stonden van de mensen wier leven hij redde. Ook het kantoor met meubels uit die tijd is te bezichtigen. Het andere deel van het museum gaat over de stad Krakau onder Nazi bezetting. Geluidsfragmenten, films en foto’s geven een goed beeld van het leven in die tijd.

 

Wieliczka zoutmijnen

De zoutmijnen van Wieliczka vormen een uniek net van ondergrondse schachten, gangen en kapelletjes. De Wieliczka zoutmijn is één van de oudste zoutmijnen ter wereld en staat sinds 1978 op de  werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf 1044 tot 1996 werd er zout gewonnen. De mijn is 327 meter diep en het gangenstelsel is circa 300 kilometer lang. In de loop der eeuwen werden er door mijnwerkers en kunstenaars sculpturen uit het zwarte en grijze  zout gemaakt; sprookjesfiguren, koningen en de Poolse Paus Johannes Paulus II. In de St.Kingakapel is alles van zout gemaakt, zelfs de lampen en de vloertegels. Een aparte belevenis!

Aangrijpend Auschwitz
Concentratiekamp Auschwitz behoeft waarschijnlijk geen toelichting. Vanuit Krakau ben je er in ongeveer anderhalf uur. De naam Auschwitz staat symbool voor de vernietigings- en concentratiekampen van de Nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn in Auschwitz en Birkenau ongeveer 1,1 miljoen mensen omgebracht. Dit waren voornamelijk Joden, maar ook politieke gevangenen en etnische minderheden. Het kamp is nu grotendeels een museum, ondergebracht in de gevangenisblokken. Het is stil makend  om onder het metalen opschrift 'Arbeit macht frei' naar binnen te gaan, wetende wat zich hier heeft afgespeeld. Je ziet onder andere persoonlijke voorwerpen, foto's en documenten van de gevangenen. Birkenau ligt drie kilometer verderop. Het is de grootste begraafplaats ter wereld. Sommige barakken en ruïnes van gaskamers kun je hier nog zien. Een aangrijpende ervaring om dit te mogen ervaren. 

 

“Those who do not remember the past are condemned to repeat it. (Wie de geschiedenis niet kent, is gedoemd ze te herhalen.)” George Santayana

Accommodaties

Hotel Vienna House Easy Chopin***

Een kleurrijk en vrolijk ingericht hotel. Voor velen een favoriet adres in het sfeervolle Krakau...

Hotel Vienna House Easy Chopin***

Een kleurrijk en vrolijk ingericht hotel. Voor velen een favoriet adres in het sfeervolle Krakau, ook wel het Florence van het Noorden genoemd. De gezellige en moderne kamers zijn kleurrijk ingericht en van alle gemakken voorzien zoals  een televisie en gratis wifi. 's Ochtends start je de dag met een heerlijk ontbijtbuffet met warme en koude gerechten. Het hotel Vienna House Easy Cracow is gelegen in de buurt van het oude centrum van Krakau, op ca. 1500 m loopafstand van de Grote Markt en het prachtige Wawel Kasteel. Je kunt de stad te voet ontdekken maar om de hoek van het hotel kun je ook met openbaar vervoer binnen enkele minuten in het hart van de stad zijn.
Na een lange dag kun je nog lekker even sporten in de fitnessruimte van het hotel of ontspannen in de sauna. ’s Avonds na het diner sluit je de dag af in de gezellige bar en maak je je klaar voor een nieuwe verfrissende dag.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Stedentrip Krakau - 4 dagen

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Krakau retour (rechtstreeks met KLM)
 • Handbagage
 • Overnachtingen o.b.v. een tweepersoonskamer
 • Drie keer ontbijtbuffet
 • Diner in het hotel op de dag van aankomst
 • Traditioneel Pools diner in de Oude Stad
 • Stadswandeling onder leiding van Engelssprekende gids
 • Toeristenbelasting
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer: 85,- per persoon
 • Transfer van en naar de luchthaven
 • Ruimbagage
 • Overige maaltijden en drankjes

Overige informatie

Vluchtschema (onder voorbehoud van wijzigingen)

 Van  Naar  Vertrek  Aankomst  
 Amsterdam  Krakau  14.20 uur  16.15 uur  
 Krakau  Amsterdam  16.45 uur  18.45 uur  

 

Wij adviseren je een Krakow Tourist Card te kopen. Deze kaart biedt je een gratis transfer van en naar de luchthaven, gratis gebruik van het openbaar vervoer, toegang tot of hoge kortingen bij musea en diverse attracties/bezienswaardigheden en kortingen bij diverse restaurants. Een driedaagse kaart kost circa 26,-

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief