Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Kerst op de Veluwe

Kerst | Groepsreis vanuit één hotel | Eigen vervoer

Kerst is een bijzonder feest, ieder jaar weer. Daarnaast is de decembermaand een sfeervolle maand waarin de natuur soms zo prachtig mooi is dat we er stil van worden. Grote sneeuwvlokken dwarrelen naar beneden en bedekken de bomen. Dit romantische plaatje is helemaal goed te bewonderen in het mooiste natuurgebied van Nederland, de Veluwe. Wij bieden je graag de gelegenheid de feestdagen door te brengen samen met andere Beter-uit gasten in Hotel De Bosrand direct gelegen aan de rand van het Edese bos. Samen kunnen we uitstapjes maken naar Nationaal Park de Hoge Veluwe, genieten van de kerstnachtdienst in Ede en zullen we oer-Hollands genieten in het Nederlands Openluchtmuseum.

Van dag tot dag

Dag 1, vrijdag 23 december 2016

Het vervoer naar het hotel is op eigen gelegenheid. Bij aankomst in het hotel zal de Beter-uit reisleider je welkom heten en wegwijs maken. De middag is ter vrije besteding. Je kunt de stad alvast gaan verkennen of de reis ontspannen beginnen met een kopje koffie in het hotel. ’s Avonds kunnen we elkaar beter leren kennen en genieten van een heerlijk diner in ons hotel.

 

Dag 2, zaterdag 24 december 2016: Nationaal Park de Hoge Veluwe

Een heerlijke dag staat ons te wachten! Gezamenlijk rijden we binnen een kleine vijftien minuten naar Nationaal Park de Hoge Veluwe (exclusief € 9,15 p.p.), waar we een volle dag kunnen genieten van de prachtige winterse natuur. De natuur van het park is overweldigend en heel divers. Al lopend (of per eigen of huurfiets) door het oud-Veluwse landschap passeren we loof- naald en gemengde bossen, maar ook heidevelden, grasvlakten en stuifzandlandschappen. De landschappen herbergen ook een ongekende diversiteit aan planten- en diersoorten. Zoals het imposante edelhert, het wilde zwijn en de boommarter maar ook de zandhagedis en de zwarte specht. De meest voorkomende boomsoort in het park moet wel de grove den zijn. Indien er nog voldoende plaatsen beschikbaar zijn op de wandeltocht maken we met elkaar de Kerstsfeerwandeling (exclusief € 3,- p.p.). Met deze wandeling komen we helemaal in de kerstsfeer door de winterse sfeer die het park uitstraalt. Nevels over de velden, het speciale licht en de kale bomen. Eenmaal terug in ons hotel staat er een heerlijk diner voor ons klaar. Vanavond bezoeken we met elkaar de kerstnachtdienst in een van de lokale kerken in Ede, een mooi begin van de kerstdagen!

 

Dag 3, zondag 25 december 2016: Eerste Kerstdag

Vandaag  is het Eerste Kerstdag en vieren we gezamenlijk de geboorte van Jezus. Indien mogelijk wordt er een lokale dienst bijgewoond of zal de reisleider een samenkomst verzorgen. Nadien staat er in het hotel een heerlijke lunch voor ons klaar. De middag is ter vrije besteding. Je kunt een wandeling maken in het Edese bos wat aan ons hotel grenst. Er lopen twee wandelroutes door het gebied: de Driesprong route en de Kernhemroute. Je kunt natuurlijk ook heerlijk ontspannen in het hotel. ’s Avond wordt ons een smakelijk kerstdiner aangeboden.

 

De Driesprong route

De lengte van deze wandelroute is ongeveer vijf kilometer. De route begint bij parkeerplaats Driesprong: hoek Hessenweg, Wekeromse Weg, Apeldoornse Weg (bij Japans Restaurant). Driesprong was vroeger een gehucht bij een afsplitsing (naar Wekerom) van de Hessenweg: een tot in de 19e eeuw belangrijke handelsroute waarover karren vanaf Arnhem dwars over de Veluwe naar Barneveld gingen en vandaar verder naar Amersfoort of Amsterdam. Nu is de Hessenweg niet veel meer dan een lokaal weggetje. Op enkele plekken (Edese Heide) is het niet meer dan een verlaten zandspoor. Ook het karakter van het Edese Bos is de afgelopen eeuwen sterk veranderd. Rond 1800 zou een menner die even halt hield bij Driesprong, er niet over piekeren om in het Edese Bos te gaan wandelen. Het moet een woest en verlaten loofbos geweest zijn, met veel kreupelhout. (De noordzijde van het Edese Bos heette destijds het Lohe Bos of het Loo). Wolven waren er al niet meer, maar er hield zich wel een geduchte roversbende op in het Edese Bos. Na een klopjacht werden een stuk of zeven rovers gevangen genomen, die in Arnhem zijn veroordeeld en terechtgesteld. Bij de Zonneoordlaan, waar men nu langs het monument voor Jan Hilgers loopt, lag vroeger de grens tussen het woeste bos en de grote stille heide van de buurtschap Doesburg. De kaarsrechte grens was in 1769 vastgesteld om duidelijk te maken waar de schapen van de van Doesburg wel mochten komen (heide) en niet (het bos). In beginsel bestond de grens uit een brandvrije strook (een tra), waar beuken langs geplant werden. Later is de tra de Zonneoordlaan geworden en is de Doesburgse heide grotendeels bebost. Maar eerst is een deel nog even vliegveld geweest: het Vliegkamp Ede. Op 29 juli 1910 maakte Jan Hilgers vanaf dat stukje heide de eerste vlucht boven Nederlands grondgebied met een motor-vliegtuig: een Blériot. (bron: www.ede.nl)

 

De kernhemroute

De lengte van deze wandelroute is ongeveer vijf kilometer. Er zijn verschillende startroutes. Bijvoorbeeld bij de parkeerplaats van de pannenkoekenboerderij Kernhem of de parkeerplaats bij de Doesburgermolen. Landgoed Kernhem, de Doesburgermolen, de Doolhoflaan, de bloedsteen en het Gravenbergje. De omgeving van Kernhem heeft een rijke historie. Huis Kernhem is in 1803 gebouwd in classicistische stijl. Het landhuis is in 1975 grondig gerestaureerd, waarbij een van de bijgebouwen de bestemming van pannenkoekenhuis kreeg. De geschiedenis van Kernhem gaat veel verder terug. Op de plek van het huidige huis stond een robuuste middeleeuwse burcht: Kasteel Kernhem. In 1453 duikt de naam Kernhem op in een geschrift, als het landgoed door de Hertog van Gelre in leen gegeven wordt aan ene Udo den Bose. Kasteel Kernhem vormde eeuwenlang een belangrijke punt bij de strijd tussen Gelderland en Utrecht (’t Sticht). Aan het einde van de zeventiende eeuw verviel de strategische betekenis van Kernhem en kon het landgoed meer worden ingericht als buitenplaats. Er werden tuinen en kaarsrechte bomenlanen aangelegd. Zoals de nog steeds bestaande Doolhoflaan, die helemaal naar het Gravenbergje: een prehistorische grafheuvel waar rond 1735 een doolhof was aangelegd. Een deel van de laanbomen is inmiddels meer dan 250 jaar oud. De diverse holtes in de oude beuken maakt ze bijzonder geschikt voor vleermuizen om overdag in te slapen. Daarnaast gebruiken de vleermuizen de lanen als aanvliegroutes naar hun jachtgebied. In 1978 zijn de Doolhoflaan, de Yperseweg en de Boslaan uitgeroepen tot vleermuisreservaat. (bron: www.ede.nl)

 

Dag 4, maandag 26 december 2016: Tweede Kerstdag, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem

Na het ontbijt kunnen we als groep samenkomen of naar een van de lokale kerken in Ede gaan. Ook vandaag kunnen we in het hotel weer genieten van een lekkere lunch. In de middag kunnen we met elkaar naar het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem (exclusief € 15,- p.p.) gaan. We ervaren de winters uit onze Nederlandse geschiedenis, we kunnen er schaatsen en ons laten verwarmen door winterverhalen, koek en zopie of winterse stamppotten. We maken kennis met ons dagelijks leven in de winters van vroeger. Over werk en eten, overvloed en schaarste, kou en kleding, vervoer en vrije tijd. We zien de koperslager, de griendwerker en de klompenmaker aan het werk. Het Zeeuwse kerkje wordt gevuld met sfeervolle muziek en zang. Een middag oer-Hollands genieten met elkaar. Eenmaal terug in ons hotel staat er weer een heerlijke kerstdiner voor ons klaar en maken we er met elkaar een gezellige avond van.

 

Dag 5, dinsdag 27 december 2016

Voor diegene die het leuk vinden kunnen we nog een laatste uitstapje maken. Samen sluiten we af deze kerstreis af met een bezoek aan Kasteel de Haar (exclusief € 17,50 inclusief rondleiding en € 4,- parkeren). Dit kasteel is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland en tijdens ons bezoek leren we alles over de wereld van weelde waarin de baronale familie leeft. Het voert ons terug naar de hoogtijdagen van het kasteel en haar bewoners en herbergt een schat aan kunst- en cultuurhistorie. Dit kasteel voldoet zeker aan het ideaalbeeld van wat wij van kastelen hebben met een Middeleeuwse burcht met torens en transen, met grachten, poorten en ophaalbruggen. Het is ook mogelijk een wandeling te maken door het uitgestrekte Engelse landschapspark. De tuin heeft statige lanen met hoge bomen, kronkelige paadjes, slingerende vijvers en romantische bruggetjes maar ook een doolhof en een hertenkamp. Na dit bezoek nemen we afscheid van elkaar en reist een ieder op eigen gelegenheid terug naar huis. Dit is een vakantie vol Nederlands historie, prachtige natuurgebieden en fijne feestdagen om op terug te kijken.

Accommodaties

Parkhotel De Bosrand***

Deze kerstperiode verblijven we in Parkhotel De Bosrand aan de rand van het Edese Bos. De kamers...

Parkhotel De Bosrand***

Deze kerstperiode verblijven we in Parkhotel De Bosrand aan de rand van het Edese Bos. De kamers zijn ruim en beschikken over een televisie, telefoon en eigen badkamer. Het hotel biedt ook gratis WiFi en parkeergelegenheid. Het bos tegenover het hotel biedt vele wandel- en fietsroutes en op nog geen 15 minuten rijden vinden we het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het centrum van Ede ligt slechts twee kilometer rijden.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Kerst op de Veluwe 5 dagen

Inbegrepen

  • Overnachtingen in een tweepersoonskamer
  • Halfpension
  • Lunch op Eerste en Tweede Kerstdag
  • Beter-uit reisleider

Niet inbegrepen

  • Vervoer
  • Toeslag éénpersoonskamer 55,-
Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief