Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Malta & Sicilië

Groepsrondreis | Vliegreis

Voetsporen van apostel Paulus

Malta en Sicilië, twee eilanden gelegen in de Middellandse Zee. De eilanden hebben beide een rijke Bijbelse geschiedenis. Tijdens deze reis treden we samen in de voetsporen van de apostel Paulus en volgen we de route die hij aflegde vanaf Kreta naar het vasteland van Italië via deze twee eilanden. Paulus kreeg op Malta een warm welkom.

 

Pas toen we veilig en wel aan land waren gekomen, hoorden we dat het eiland Malta heette. De plaatselijke bevolking gedroeg zich buitengewoon vriendelijke: ze verwelkomden ons en staken een vuur aan omdat het was gaan regenen en het koud was.

Handelingen 28:1 NBV

 

Op Malta zijn nog plekken bewaard gebleven waar Paulus zijn voetstappen zette zoals de catacomben en de grotten waar Paulus verbleef na zijn schipbreuk. Zijn schip moest bij Malta voor anker gaan, omdat de wind plotseling van richting veranderde en het schip zwaar beschadigd was. Na zijn schipbreuk op Malta voer hij als eerste naar Sicilië. We bezoeken de haven waar de apostel aan land kwam en de plek waar hij gepreekt heeft.

 

Na drie maanden vertrokken we met een schip dat op het eiland had overwinterd. Het was een schip uit Alexandrië met de Dioscuren als boegbeeld. We deden de haven van Syracuse aan, waar we drie dagen bleven.

Handelingen 28:11-12 NBV

 

Geschiedenis

Beide eilanden hebben een indrukwekkende geschiedenis die zelfs teruggaat naar de prehistorie. Door de centrale ligging in de Middellandse zee en de aanwezigheid van de vele havens waren het begeerlijke eilanden. In de loop der jaren overheersten er verschillende volken zoals de Grieken, Phoeniciërs, Carthagers, de Romeinen maar ook de Arabieren en de Noormannen. Tijdens deze reis zie je de rijkdom aan oude kunstschatten. Van prehistorische tempels en middeleeuwse vestingsteden tot oude paleizen. Op Malta is er het 3600 jaar oude tempelcomplex van Hagar Qim en het geheel ommuurde Mdina met architectuur uit de Middeleeuwen. Op Sicilië is er de Barok waar je Romeinse mozaïeken bewondert in Villa Romana del Casale bij Piazza Armerina of de Tempelvallei in Agrigento. Je loopt door een geschiedenisboek als je deze eilanden bezoekt!

 

Het blauwe water en de vulkaan Etna

Geniet op Malta van het ruige landschap met de rotsen, kliffen, baaien en kleine stranden die een prachtig uitzicht geven over de diepblauwe zee. Of van Gozo, het Maltezer eiland, waar je in een groene oase terecht komt. De indrukwekkende vulkaan de Etna, gelegen in het oosten van Sicilië, zal je zeker verrassen of het heuvelachtige landschap en de groene wouden in het noorden. Bezoek deze twee zonnige eilanden die door hun diversiteit op verschillend gebied deze reis zo interessant maken!

Van dag tot dag

Dag 1, woensdag: Amsterdam – Malta – Valetta

Vertrek naar de luchthaven van Malta. Aankomst 09.10 uur op Malta. Na aankomst brengt de bus ons naar de hoofdstad van Malta, Valletta. Deze stad heeft een prachtig Laat-Middeleeuws centrum en de stadsmuren zijn hier nog volledig intact. Niet voor niets staat deze stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een must om tijdens deze reis te bezoeken. De gids brengt ons naar de Upper Bake Gardens, gelegen op het bastion van St. Peter en St. Paul. Vanaf deze 60 meter hooggelegen tuin heb je een prachtig uitzicht over de Grand Harbour en de Sint-Janscokathedraal. In deze kathedraal hangt het bekende schilderij Onthoofding van Johannes de Doper van de Italiaanse schilder Caravaggio. Caravaggio woonde in de zeventiende eeuw enige tijd op Malta. Na deze eerste verkenning, keren we terug naar het hotel voor het diner en overnachting.

 

Dag 2, donderdag: Mdina – Rabat

Na een heerlijk ontbijt vertrekken we richting Mdina, de bijna Middeleeuws aandoende, oude hoofdstad van Malta, hooggelegen op het Dingliplateau. Het wordt ook wel de ‘stille stad’ genoemd, omdat er geen gemotoriseerde voertuigen in de stad mogen rijden. We maken samen met de gids een wandeling door de nauwe straatjes en steegjes waaraan prachtige, oude gebouwen en monumenten liggen. Vanaf de oude stadsmuren genieten we van de panoramische uitzichten. Onze route gaat verder naar Rabat, de Arabische naam die ‘voorstad’ van de oude hoofdstad Mdina betekent. We treden in de voetsporen van de apostel Paulus die hier in het jaar ‘60 drie maanden verbleef. Eerst bezoeken we de Sint Paulus-catacomben en de grot waar de apostel verbleef na zijn schipbreuk. Tenslotte bezoeken we de bovenliggende Pauluskerk, welke speciaal is gebouwd ter herinnering aan deze apostel.

 

Dag 3, vrijdag: Ta Qali – Mosta – Meridiana – St. Pauls eiland

Na een goede nachtrust beginnen we de dag met een bezoek aan het dorpje Ta Qali. Dit dorpje ligt in een onbebouwd gebied in centraal-Malta waar ook het Maltese Nationale Park zich bevindt. In dit dorp worden nog op traditionele wijze verschillende ambachten uitgevoerd zoals glasblazen, beeldhouwen en pottenbakken. Vervolgens bezoeken we de bekende, cirkelvormige koepeldom van Mosta. Hier zijn verschillende altaren voor onze heiligen te zien, versierd met mooie beschilderingen van Maltezer kunstenaars. Op een van de wijngaarden van Meridiana krijgen we een rondleiding en proeven we de heerlijke lokale wijn. Aansluitend staat er een lunch met typische Maltezer gerechten voor ons klaar. Na de lunch stappen we op de boot en varen we naar St. Pauls eiland. Dit eiland wordt gedomineerd door een enorm beeld van Paulus. Hier staan we stil bij de schipbreuk die Paulus geleden heeft.

 

Dag 4, zaterdag: Marsaxlokk – Hagar Qim – de Drie Steden

Vandaag verkennen we het zuiden van het eiland met als beginpunt Marsaxlokk. Dit dorp staat bekend om zijn typische vissersbootjes, de ‘luzzu’, die traditioneel geverfd zijn in de kleuren rood, blauw en geel. Na het bezichtigen van de haven kunnen we, als het weer het toelaat, zelf in een vissersbootje naar de blauwe grotten varen (excl. circa 8,-). Tijdens deze tocht geniet je van de azuurblauwe zee met een levendige onderwaterwereld. We vervolgen onze weg naar Hagar Qim, een 3600 jaar oud tempelcomplex. Dit indrukwekkende bouwwerk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In de middag gaan we naar de Drie Steden; Vittoriosa, Senglea en Cospicua. De havens van deze plaatsen zijn van grote historische waarde en zijn altijd een bron van inkomsten geweest voor de inwoners. Daar ze nog niet druk bezocht worden, vind je er nog het echt authentieke eilandleven.

 

Dag 5, zondag: Vrije dag

Vandaag heb je een heerlijke vrije dag om naar eigen inzicht in te vullen met een lunch in het hotel. De reisleider verzorgt deze dag de zondagse samenkomst.

 

Dag 6, maandag: Gozo

Per boot varen we naar het nabijgelegen eiland Gozo. Tijdens de eilandtour bezoeken we de Ggantija tempels welke op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Ook gaan we naar de Ta Pinu basiliek, een bedevaartsoord op het eiland waar enkele malen per jaar een mirakel zou hebben plaatsgevonden. We lopen door de citadel van Victoria en passeren, op weg naar de baai van de gezellige badplaats Xlendi, een oud washuis van de Maltezer Ridders. Bij de Dwerja baai met de bekende ‘Fungus Rocks’ is het een waar duikparadijs. Deze route bevat panoramische uitzichten die je steeds opnieuw verrassen. Aan het eind van de middag varen we weer terug naar Malta om vervolgens terug te rijden naar ons hotel.

 

Dag 7, dinsdag: Overtocht naar Sicilië – Tempelvallei – Mascali 

Vroeg in de ochtend vertrekken we naar de haven om per boot over te steken naar het eiland Sicilië. Na ongeveer 90 minuten varen komen we aan op het Italiaanse eiland bij Pozzallo. We rijden langs de kustweg naar de Tempelvallei in Agrigento, waar we in de loop van de ochtend aankomen. We maken een wandeling onder leiding van een gids langs de overblijfselen van zeven Dorische tempels, waaronder de bekende Concordiatempel. Ook gaan we naar het archeologisch museum waar we bronzen beelden en restanten van tempels bewonderen. Na enige vrije tijd voor de lunch vervolgen we onze weg en maken een mooie rit door het binnenland naar de andere kant van het eiland. Aan het einde van de middag komen we aan in Mascali waar we de komende drie nachten verblijven. We genieten van het diner in het hotel.

 

Dag 8, woensdag: Syracuse

Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt gaan we op weg naar Syracuse. Dit is de haven waar Paulus aan land kwam. We vinden in deze stad veel catacomben en oude kerken waaruit blijkt dat het geloof in Jezus in deze beroemde stad al heel vroeg ontstond. Onder leiding van een gids verkennen we de stad met de kathedraal van Monreale. Deze kathedraal heeft een indrukwekkende architectuur die bestaat uit Normandische, Arabische en Byzantijnse elementen. Binnen in de kathedraal zullen je de Bijbelvertellingen in mozaïek opvallen. Naast de kerk ligt een klooster met een zuilengang van 228 mooi versierde zuilen. Voor de kathedraal zie je het beeld van de apostel Paulus. Ook gaan we naar de oude wijk Ortygia, gelegen op een schiereiland waar je nog de vele Griekse overblijfselen kunt bezichtigen. Waar nu een ruïne is, stond vroeger de Johannesbasiliek en daarvoor de tempel van Athena. De apostel Paulus zou op deze plek gepreekt hebben.

 

Dag 9, donderdag: Etna –  Wijnhuis Castiglione di Sicilia

Vandaag reizen we af naar de Etna, één van de actiefste vulkanen van de wereld. Na een uur rijden komen we op 1900 meter hoogte aan. Hier ligt de indrukwekkende Silvestri krater. Op deze hoogte kun je rondlopen en genieten van een prachtig uitzicht over de vulkaan en over het eiland. Aansluitend rijden we langs de kust, langs pittoreske dorpjes zoals Fumefreddo di Sicilia. We verlaten de kust en gaan richting Piedimonte Etneo en Linguaglossa door het prachtige landschap van de Etna. De weg vervolgen we over recente lavastromen en komen aan bij een gerenommeerd wijnhuis. Een professionele wijnkenner leidt je naar een heerlijke wijnproeverij. Vervolgens gaan we richting Castiglione di Sicilia, een pittoresk dorpje op de top van een berg gebouwd. Ook bezoeken de kathedraal van St. Peter uit de Romeinse tijd. Na een wandeling door de oude stad met haar smalle straatjes en typische barokke gebouwen keren we terug naar het hotel om circa 18.30 uur.

 

Dag 10, vrijdag: Taormina – Nederland

Voordat je vandaag weer teruggaat naar Nederland bezoeken we deze ochtend Taormina. Een uit zee rijzend plateau vormt het decor van deze stad. Onder leiding van een gids wandelen we door de stad met zijn nauwe straatjes, gezellige pleinen en oude paleizen. We zien de kathedraal met de opvallende kantelen uit de Normandische tijd en het fraaie Palazzo Corvaia paleis. Ook bezoeken we het Griekse theater uit de derde eeuw voor Christus. Eind van de middag worden we met de bus naar de luchthaven van Catania gebracht voor onze vlucht terug naar Nederland met verwachte aankomst kort voor middernacht.

 

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Malta en Sicilië - 10 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis met Transavia Amsterdam – Valletta / Catania – Amsterdam
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Luchthavenbelasting
 • Transfer luchthaven – hotel retour
 • Verblijf in tweepersoonskamers met eigen bad/douche, toilet en airconditioning
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Vervoer per comfortabele touringcar met airconditioning tijdens de rondreis
 • Lunch en koffie/thee met cake op zondag
 • Wijnproeverij en lunch op dag drie
 • Veerboot naar Gozo en St. Pauls eiland
 • Bootovertocht Malta – Sicilië
 • Alle excursies zoals in het programma beschreven
 • Entreegelden volgens programma
 • Nederlandssprekende of Engelssprekende gids tijdens de excursiedagen
 • Beter-uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer april & juni: 145,- / september: 130,-
 • Lunches (met uitzondering van de zondag)
 • Boottocht Blauwe Grotten circa 8,- per persoon (excursie weersafhankelijk)
 • Drankjes bij de gezamenlijke maaltijden

Overige informatie

Hotels

Malta:

26 april – 2 mei 2017, 14 – 20 juni 2017 en 13 – 19 september 2017: Hotel Topaz *** in Bugibba.

 

Hotel Topaz *** ligt op ca. 10 minuten lopen van het strand, gevestigd in de badplaats Bugibba. Het hotel beschikt over binnen- en buitenbaden en een groot zonneterras met ligstoelen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een televisie en een eigen badkamer. Sommige hebben een balkon en een aantal biedt uitzicht op het buitenzwembad. Het Emerald Restaurant is het hele jaar door geopend voor ontbijt, lunch en diner. Het hotel heeft een pub, de Royal Oak Pub, en in de zomer kunt u genieten van een drankje bij het zwembad van de Beryl Pool Bar. Pizzeria La Perla is geopend in de avonduren en serveert heerlijke pasta's en pizza's. Het Topaz Hotel biedt de meeste nachten live entertainment en is voorzien van een multifunctionele sportruimte. Het overdekte zwembad is verwarmd en geopend tijdens de wintermaanden.

 

Sicilië:

Van 2 – 5 mei / 19 – 22 september verblijf je in Hotel President Splendid in Taormina

Van 20 – 23 juni verblijf je in Hotel Delle Palme in Letojanni

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief