Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Normandië & Bretagne

Groepsrondreis | Busreis

Nergens vind je zo veel historie als langs de Atlantische kust van Frankrijk. De kustlijn van Normandië is grillig met hoge kliffen die hier en daar worden onderbroken door de zogeheten invasiestranden. De Tweede Wereldoorlog heeft hier duidelijk zijn sporen achtergelaten. We ontdekken tijdens deze reis wat onze bevrijders hier hebben meegemaakt. Met een bezoek aan de invasiestranden, het Le Memorial museum in Caen en de bijzondere 360 graden film in Arromanches krijgen we daar een goede indruk van. Tijdens het bezoek aan de oude binnenstad en de kastelen in Dinan en Saint-Malo stappen we nog verder het verleden in naar het tijdperk van de Middeleeuwen. Daarnaast is de abdij op het beroemde rotseiland Mont St. Michel ook een stukje Frankrijk dat je niet mag missen! Samen brengen we een bezoek aan dit deel van Frankrijk en luisteren naar de indrukwekkende verhalen. Deze reis biedt je de perfecte combinatie van geschiedenis, interessante steden en een veelvoud aan bezienswaardigheden.

 

Highlights

 • Bezoek aan Mont St. Michel, onderdeel van de Werelderfgoedlijst
 • Loop op D-Day (6 juni) over de invasiestranden
 • Interactieve geschiedenisles in Le Memorial
 • Pittoreske steden en Middeleeuwse kerken

van dag tot dag

Dag 1, maandag: Nederland – Rouen – Caen

Vanaf de verschillende opstapplaatsen vertrekken we richting Frankrijk. We rijden door het Belgische landschap en gaan bij Lille de grens over. Indien de tijd het toelaat rijden we via Rouen waar we een korte stop maken. We lopen door de sfeervolle straatjes met vakwerkhuizen naar de Place de Vieux-Marché (de oude marktplaats), langs het indrukwekkende Palais de Justice en de prachtige Notre-Dame. Aansluitend reizen we naar het hotel in Caen voor ons diner en overnachting.

 

Dag 2, dinsdag: Caen - Invasiestranden – Pontorson

Deze dag staat in het teken van D-Day. Op 6 juni 1944 landden de geallieerden op het door de Duitsers bezette Frankrijk tijdens operatie Overlord. Utah was het meest rechtse strand, links daarvan lag Omaha Beach en Pointe du Hoc lag tussen de twee Amerikaanse landingsplaatsen in. Pointe du Hoc is een klif van ruim dertig meter die boven het water uitrijst. Speciaal getrainde Rangers vochten hier tegen de Duitse bezetters drie dagen lang. De locatie is sinds de gruwelijke strijd niet veranderd en is één van de meest indrukwekkende oorlogsmonumenten. Vanaf hier hebben we een mooi uitzicht op het strand van Colleville die de codenaam Omaha Beach kreeg. We bezoeken het Amerikaanse oorlogskerkhof van Colleville-sur-Mer. Dit kerkhof is 70 hectare groot met oneindig en kaarsrecht lopende rijen met witte, marmeren kruisen over het gazon. Duizenden Latijnse kruisen staan hier met af en toe een davidsster. Ook stoppen we in Longues-sur-Mer waar de Duitsers verdedigingswerken hadden opgesteld en restanten nog te zien zijn. Ter afsluiting van deze dag kun je in Arromanches een film bekijken over de oorlog en bevrijding. Na deze indrukwekkende dag reizen we via de hoge krijtrotsen die je langs de kustgebieden vindt verder naar Hotel Ariane in Pontorson.

 

Dag 3, woensdag: Saint-Malo

Langs de Bretonse kust rijden we naar de oude piratenstad Saint-Malo. Deze stad dankt haar naam aan de Keltische monnik Maclow, later Saint-Malo genaamd, die bisschop werd van het stadje d’Alet. Vanwege de aanhoudende invallen van de Noormannen, vluchtten de bewoners van d’Alet naar het voor de kust gelegen rotseiland. Hier vind je nog het graf van de bisschop. De inwoners stichtten daar een nieuwe nederzetting waar nu de ommuurde stad Saint-Malo ligt. In de Tweede Wereldoorlog werd Saint Malo bij de invasive op 6 juni voor een groot deel verwoest. Na de oorlog werd het weer opgebouwd, overwegend in achttiende-eeuwse stijl. We maken een wandeling door dit stadje en bezoeken het kasteel en de stadsmurenwal. De middag kun je naar eigen inzicht indelen. Of misschien wil je samen met de reisleider nog de omgeving verder verkennen.

 

Dag 4, donderdag: Dinan – Mont Saint-Michel

Het fotogenieke Dinan is een pittoreske middeleeuwse stad met een zeer rijk verleden waar de hertogen van Bretagne de scepter zwaaiden. We zien het prachtige veertiende-eeuwse kasteel dat trots boven de stad uitsteekt. Slenter door de authentieke straten en loop door de steile Rue du Jerzual langs de vakwerkhuizen met puntgevels naar de jachthaven. Op het Place du Guesclin wordt elke donderdag , al sinds de Middeleeuwen, een gezellige markt gehouden met veel verse waren en lokale producten. Hier kun je zeker een leuke souvenir van de reis kopen! Na de lunch gaan we naar de prachtige baai van Mont Saint-Michel met de beroemde oprijzende abdij op het rotseiland voor de kust. Vroeger kon je het eiland alleen bij eb te voet bereiken maar tegenwoordig verbind een dijk het vasteland met het schiereiland. Op de toren van de abdijkerk staat het beeld van de heilige Michaël dat 170 meter boven de baai uitsteekt. Vanaf 1979 behoort het abdijcomplex en de baai van Mont Saint-Michel tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We rijden terug naar Pontorson voor het diner en overnachting in het hotel.

 

Dag 5, vrijdag: Pontorson – Caen – Amiens

Na het ontbijt gaan we naar Caen en bezoeken het invasiemuseum Le Memorial. Op een interactive manier kom je in dit moderne museum meer te weten over de invasie die twee maanden duurde. Je ziet heel duidelijk welke gevaren de geallieerden getrotseerd hebben en hoe goed zij zich hadden voorbereid op de invasie.  Hierna lunch je op eigen gelegenheid in Caen. Ahankelijk van de tijd bezoeken we de twee kloosters L'Abbaye aux Dames en l'Abbaye aux Hommes. Deze kloosters bleven gespaard ondanks de zware strijd tijdens de invasie van 1944. In de loop van de middag vertrekken we naar Amiens voor diner en overnachting.

 

Dag 6, zaterdag: Amiens – Nederland

We verlaten Frankrijk en rijden weer terug naar Nederland. Net over de grens wacht ons een heerlijk afscheidsdiner. We kijken terug op een indrukwekkende reis. Hierna worden we teruggebracht naar de verschillende opstapplaatsen.

 

Nota bene: programmaonderdelen en –volgorde zijn onder voorbehoud

Accommodaties

Hotel Ariane

Dit charmante hotel is gelegen op de grens van Bretagne en Normandië. Een ideale uitvalsbasis voor...

Hotel Ariane

Dit charmante hotel is gelegen op de grens van Bretagne en Normandië. Een ideale uitvalsbasis voor deze reis! Het hotel beschikt over een restaurant, lift en tuin. De kamers zijn comfortabel ingericht met televisie, telefoon en een badkamer met douche, toilet en föhn. Onderweg naar Frankrijk en op de terugreis zullen we overnachten in een Campanille Hotel.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Normandië & Bretagne 6 dagen

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • Verblijf in tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Toeristenbelasting
 • Alle excursies zoals in het programma beschreven (exclusief entreegelden)
 • Nederlandssprekende of Engelssprekende gids tijdens de excursiedagen
 • Kopje koffie op de heenreis
 • Afscheidsdiner
 • Beter-uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 170,- per persoon
 • Entreegelden circa 50,- / 60,- per persoon (afhankelijk van wat er bezocht wordt in verband met de tijd)
 • Lunches
 • Drankjes bij de maaltijden

Overige informatie

Hotels

Van 5 op 6 juni en 25 op 26 september verblijf je in Hotel Campanile Caen Nord 

Van 9 op 10 juni en van 29 op 30 september verblijf je in Hotel Campanile Amiens 

 

Busopstapplaatsen

 Gorinchem  NS Station
 Rotterdam  Metrostation Capelse Brug
 De Meern   Wegrestaurant Autogrill aan de A12, afrit 15
 Driebergen/Zeist   NS Station, Stationsplein bij busstation
 Amersfoort  NS Station, zijkant busstation
 Zwolle   NS Station, achterzijde Hanzelaan
 Terheijden Restaurant de Gouden Leeuw
Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief