Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

In het spoor van de Hugenoten

Groepsreis vanuit één hotel | Busreis

Tijdens deze boeiende reis gaan we op ontdekkingsreis in het land van de Hugenoten. De hugenoten waren de Franse aanhangers van Calvijn. In het katholieke Frankrijk leidden de verschillen in de opvattingen over het geloof tot grote onrust waardoor er vanaf 1562 wrede godsdienstoorlogen plaatsvonden. In de Bartholomeusnacht werden vele duizenden Hugenoten vermoord.  Het Edict van Nantes betekende in 1598 het einde van de godsdienstoorlogen en vrijheid van godsdienst. Deze vrijheid werd in 1685 ingetrokken en het belijden van het protestantisme werd een strafbaar feit. De vervolging van Hugenoten begon opnieuw en velen vluchtten weg uit Frankrijk. De protestanten die achterbleven in Frankrijk moesten hun geloof in het diepst geheim praktiseren.

 

We verblijven gedurende deze reis in het Loiredal, vooral bekend om de vele fraaie kastelen. Dit is één van de mooiste streken van Frankrijk en ligt ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Parijs. In deze streek is veel terug te vinden uit de bewogen geschiedenis van het protestantisme. Onze reis is een combinatie van plekken die herinneren aan de Hugenoten, en het mooiste wat de Loirestreek aan cultuur en natuurpracht te bieden heeft. Ons hotel ligt in de mooie stad Orléans. De kamers zijn netjes ingericht en dagelijks staan ontbijt en diner voor ons klaar. Dit wordt een echte ontdekkingsreis!

 

Highlights

 • Verblijf in het Loiredal
 • Bezoek aan Château de Chambord welke op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat
 • Stadstouronder leiding van een gids in Orléans
 • Stadstour Parijs

Van dag tot dag

Maandag: Nederland – Orléans

Via diverse opstapplaatsen rijden we naar Terheijden voor een koffiestop. Vervolgens reizen we via België verder naar Frankrijk. Door het typische Noord-Franse landschap rijden we langs Parijs naar de stad Orléans. In de loop van de dag komen we aan in ons hotel aan de rand van de stad voor diner en overnachting.

 

Dinsdag: Tours – Amboise

We bevinden ons midden in het land van de Hugenoten en we zullen deze dagen veel van de geschiedenis horen en zien. De eerste plaats die we bezoeken is Tours, eens de hoofdstad van Frankrijk. De oude binnenstad bestaat uit smalle steegjes, oude vakwerkhuizen en gezellige pleinen. De stad heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het Protestantisme. In het verleden was het niet makkelijk voor de Protestanten om in Tours te wonen. Zij moesten kilometers buiten de stad hun kerkdiensten houden vanwege het verbod om in de stad samen te komen. Ook vonden er hevige vervolgingen plaats in de stad. We maken een stadswandeling waarin we verschillende plaatsen en straten zien die een connectie hebben met de geschiedenis van de Hugenoten. Uiteraard bezoeken we ook de gotische Sint Gatien Kathedraal, beroemd vanwege de gebrandschilderde ramen. Indien mogelijk bezoeken we ook de Protestantse kerk in Tours en horen we meer over de geschiedenis.

 

Na dit bezoek rijden we naar Amboise. Hier bezoeken we het Château Amboise, eens de residentie van vele Franse koningen. Hier vond de ‘samenzwering van Amboise’ plaats. De Hugenoten hadden een complot opgezet tegen koning Frans II vanwege zijn grote invloed op de katholieken. Het plan mislukte totaal en ongeveer 1200 samenzweerders werden gevangengenomen. Ze werden onthoofd of ze verdronken doordat ze in dicht genaaide zakken in de Liore werden gegooid. 

 

Woensdag: Orléans 

De bekendste stad in de regio is ongetwijfeld Orléans. Vandaag zullen we deze stad en haar banden met het protestantisme ontdekken. Orléans heeft een beroemde universiteit waar Johannes Calvijn aan het begin van de 16e eeuw heeft gestudeerd. In de 16e eeuw vormde deze universiteit één van de centra van het protestantisme. Tijdens de eerste godsdienstoorlog (1562-1563) werd Orléans ingenomen door de protestanten onder leiding van Lodewijk I van Bourbon-Condé. Hij werd een voorbeeld voor veel protestanten en overal in Frankrijk werden steden veroverd en katholieken verdreven.

 

We nemen uitgebreid de tijd om deze mooie, klassieke stad te verkennen. Een gids verteld ons meer over de geschiedenis en we zien onder andere het Place d’Etape met Hôtel Groslot, een prachtig renaissance herenhuis. Het centrum van de stad wordt gevormd door het imposante Place du Martroi, waar zich het standbeeld van de Franse heldin Jeanne d’Arc bevindt. Een andere bekende bezienswaardigheid is de Sint Croix kathedraal. Ook deze zullen we zeker niet overslaan. Indien mogelijk brengen we ook een bezoek aan het ronde kerkje van de protestantse gemeente in Orléans. Dit was één van de eerste protestantse kerken in Frankrijk en is opgericht in de periode van de godsdienstoorlogen.

 

Donderdag: Châtillon Coligny – Chilleurs aux Bois

Vandaag is één van de hoogtepunten van onze reis. We rijden naar het plaatsje Châtillon Coligny. Hier bezoeken we het kasteelpark waar Gaspard de Coligny , omgekomen in de Bartholomeusnacht in Parijs, begraven ligt. Gaspard de Coligny was van Frans-Bourgondische adel. Hij werd benoemd tot admiraal van Frankrijk maar na een verloren veldslag werd hij gevangen gezet in Gent. Tijdens deze gevangenschap begon hij in de Bijbel te lezen. Na zijn vrijlating besloot hij te vechten voor de rechten van de protestanten in Frankrijk samen met Condé en werd hij één van de leiders van de hugenoten. Hij vocht voor tolerantie en gelijkwaardigheid van de protestanten.  

 

De Bartholomeusnacht vond plaats op 24 augustus in 1572, in de nacht van de heilige Bartholomeüs, en wordt ook wel de Parijse bloedbruiloft genoemd. Hendrik van Bourbon, koning van Navarra en ook een leider van de protestanten, probeerde de hugenoten en katholieken met elkaar te verzoenen. Om dit te bereiken trad hij in het huwelijk met Margaretha van Valois, de zus van de katholieke koning Karel IX. Samen met veel protestante adelen vertrok ook Gaspard de Coligny naar Parijs voor de bruiloft. Na de bruiloft werd er een aanslag gepleegd op De Coligny waarbij hij licht gewond raakte. Uit angst voor wraak van de hugenoten executeerde koning Karel IX alle protestante leiders waaronder ook Gaspard de Coligny. Onder het volk braken er moordpartijen uit waarbij vele duizenden hugenoten in Parijs werden vermoord. Het geweld verspreidde zich verder in Frankrijk en in de daarop volgende maanden vonden meer dan 20.000 protestanten de dood. Hendirk van Bourbon werd gespaard maar bekeerde zich noodgedwongen tot het katholicisme. In 1589 werd hij koning van Frankrijk onder de naam Hendrik IV en in 1598 vaardigde hij het Edict van Nantes uit.

 

We bezoeken het museum van Châtillon Coligny waar veel voorwerpen tentoongesteld worden die ons herinneren aan de strijd van de Hugenoten. Ook vinden we er meer informatie over Gaspard de Coligny en zijn familie. Het tweede deel van de dag besteden we in Chilleur aux Bois. We bezichtigen Château de Chamerolles waar tijdens een recente renovatie oude muurschilderingen uit de tijd van de Hugenoten gevonden zijn.

 

Vrijdag: Vendôme – Blois

Na het ontbijt vertrekken we naar het pittoreske stadje Vendôme. De Loir doorkruist de stad en vele volken hebben hier hun sporen nagelaten. We zien hier de ruïnes van het kasteel van Hugenote Jeane d’Albrett, de laatste koningin van Navarra en de moeder van Hendrik van Bourbon. Bezienswaardig in Vendôme zijn ook  de Abdij van de Drie-eenheid, de Romaanse klokkentoren en hotel de Ville. In het Ronsard park kun je heerlijk wandelen  en in het centrum vind je vele gezellige winkeltjes en terrasjes.

 

We vervolgen onze weg naar Blois waar we het grootste en bekendste kasteel aan de Loire zien: Château de Chambord, midden in een prachtig groen gebied. Het kasteel staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, heeft 440 kamers en is ongetwijfeld één van de mooiste kastelen van Frankrijk. We bekijken de verschillende hoogtepunten zoals de Koninklijke slaapkamers, de bijzondere dubbele wenteltrap en de zaal waar De Guise, één van de katholieke leiders, werd vermoord. Vanaf de kasteeltuin heb je een mooi uitzicht over het kasteel

 

Zaterdag: Orléans – Parijs – Nederland

De dag van afscheid is aangebroken. We verlaten Orléans en rijden naar de lichtstad Parijs. Onderweg naar Parijs verteld de reisleider het verhaal van de Bartholomeusnacht. In Parijs aangekomen maken we een rondrit door de stad en komen we langs de hoogtepunten zoals de Notre Dame, de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe. Hierna rijden we noordwaarts richting Nederland, waar we genieten van ons afscheidsdiner. Na deze boeiende reis beseffen we des te meer de rijkdom van het leven in een land met godsdienstvrijheid!

Accommodaties

Brit Hotel Antares***

Het Brit Hotel Antares ligt in het dorp Saint-Jean-de-Braye, op slechts 5 minuten van het...

Brit Hotel Antares***

Het Brit Hotel Antares ligt in het dorp Saint-Jean-de-Braye, op slechts 5 minuten van het stadscentrum van Orleans. Er is een lift aanwezig in het hotel. De comfortabele en functioneel ingerichte kamers beschikken over een tv en gratis WiFi. In het restaurant worden traditionele Franse gerechten geserveerd. Voor een drankje kun je terecht bij de bar van het hotel.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie In het spoor van de Hugenoten - 6 dagen

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • Overnachting in tweepersoonskamer
 • Halfpension
 • Gids in Tours en Orléans
 • Toeristenbelasting
 • Kopje koffie op de heenreis
 • Afscheidsdiner
 • Beter-uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 129,-
 • Entreegelden (circa 30,-)

Overige informatie

Busopstapplaatsen

 Gorinchem  NS Station
 Rotterdam  Metrostation Capelse Brug
 De Meern   Wegrestaurant Autogrill aan de A12, afrit 15
 Driebergen/Zeist   NS Station, Stationsplein bij busstation
 Amersfoort  NS Station, zijkant busstation
 Zwolle   NS Station, achterzijde Hanzelaan
 Terheijden  Restaurant de Gouden Leeuw
Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief