Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Luther, 500 jaar Reformatie

Groepsrondreis | Busreis

In 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de Slotkerk in Wittenberg spijkerde. De Reformatie die hiermee begon heeft grote gevolgen gehad voor de hele wereld. De boodschap van Luther over hoe het evangelie weer tot de kern kon worden teruggebracht, veranderde niet alleen de kerk maar ook het denken. Mensen kregen weer hoop en leerden dat God genadig is en vergeving schenkt. Ook werd de Bijbel herontdekt, mede dankzij Luthers Duitse vertaling van het Nieuwe Testament.

 

Deze reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen brengt je naar de plaatsen waar de gebeurtenissen rondom Luther zich hebben afgespeeld. De historie en het leven van Luther brengt ons naar zijn geboorte- en sterfplaats Eisleben, de stad Erfurt waar hij studeerde aan de universiteit, Eisenach waar hij op de Wartburg het Nieuwe Testament vertaalde en natuurlijk Wittenberg zelf. Leer meer over de invloed van de Reformatie en volg Luther op zijn wegen, dwars door Duitsland!

 

Al ken ik de weg niet die God met mij gaat, ik ken wel mijn Gids” (Maarten Luther).

van dag tot dag

Dag 1, maandag; Nederland – Gotha – Bad Langensalza

Onze reis begint gezamenlijk in Babberich waar een kopje koffie met iets lekkers klaar staat.

In de middag komen we aan in Gotha, een prachtige stad. Luther kwam graag in Gotha en maakte hier regelmatig een tussenstop tijdens zijn reizen. Het Lutherhaus, het vroegere Pension ‘Zur  Löwenburg'  doet hier aan herinneren en is de plek geweest waar hij op zijn ziekbed een tijd verbleef.

Prachtige gebouwen zoals de Augustijnenkerk of het  Slot Friedenstein met het mooie park, zijn zeker een bezoek waard. Er is vrije tijd om Gotha op eigen gelegenheid te bezoeken. Rond 17.30 vertrekken we naar ons hotel in Bad Langensalza. Gezamenlijk genieten we van een smakelijk diner en maken we nader kennis met elkaar.

 

Dag 2, dinsdag: Eisenach

Eén van de meest bekende steden in Thüringen is de stad Eisenach. Voor Luther is Eisenach de plek geweest waarin hij in zijn jeugd naar school ging en waar hij zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar Eisenach waar hij onder de schuilnaam ‘Jonker Jörg’ woonde in de Wartburg. Hier vertaalde hij, in slechts 11 weken tijd, het Nieuwe Testament van het Grieks naar het Duits. Zo werd de Bijbel voor velen toegankelijk. Een andere bekende naam in Eisenach is die van Johan Sebastiaan Bach. Eisenach was zijn geboorteplaats en in zijn ouderlijk huis, nu een museum, kun je meer horen over zijn werk en zijn leven.

 

Bij aankomst bezoeken we de Wartburg  (excl. ca. €10,-). Van 4 mei tot en met 5 november 2017 is de speciale nationale tentoonstelling ‘Luther und die Deutschen’ te zien in de Wartburg. De relatie tussen Luther en het Duitse Volk wordt hierin uitgediept. Na onze rondleiding door deze prachtige burcht, hebben we tijd om te lunchen en de stad op eigen gelegenheid te verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Bachhuis (excl. ca. 7,-) of het Luthermuseum (excl. ca. 7,-) waar meer informatie te vinden is over Luther en zijn leven. Ook een bezoek aan de Nikolaikirche, of de Georgenkirche waar Luther heeft gepreekt en waar Bach is gedoopt behoren tot de mogelijkheden.

 

Dag 3, woensdag: Erfurt & Weimar

Vandaag staat de prachtige stad Erfurt op het programma, waar Luther aan de universiteit studeerde. Onder leiding van een gids bezoeken we  de fraaie binnenstad en wordt er verteld over de vesting, de imposante Dom en het Augustinerklooster waar Luther als monnik heeft gewoond. Wandel door de straten met pittoreske bruggen en vele torens. De Krämerbrücke over de Gera met haar vele vakwerkhuisjes is één van de mooiste plekjes in de stad. Aansluitend breng je op eigen gelegenheid een bezoek aan het Augustinerklooster. In het klooster is een doorlopende tentoonstelling met het thema ‘Bijbel-klooster Luther’ te zien. Bij voldoende tijd kun je ook de Dom van Erfurt nog bezoeken (excl. ca. 3,- p.p.) Er is vrije tijd voor de lunch.

 

We vervolgen onze weg naar Stotternheim voor een korte tussenstop bij de “steen van Luther”. Op 2 juli 1505 besloot Maarten Luther monnik te worden tijdens  een hevige storm waarbij de bliksem vlak bij hem insloeg. Op 17 juli klopte Luther aan bij het Augustinerklooster in Erfurt en werd hij monnik.

 

Aansluitend vertrekken we naar de stad Weimar, ook wel het culturele centrum van Thüringen genoemd. In Weimar leren we meer over de vroegere bewoners van de stad zoals de schrijvers Goethe en Schiller en de componist Bach. De banden die Luther had met Weimar zijn nauwer dan algemeen bekend. Hij kwam er vaak en hij preekte in de stadskerk St. Peter en Paul. Maak een wandeling door de stad, bewonder het Stadsslot met de galerie van Lucas Cranach met het beroemde portret van Luther of bezoek de St. Peter en Paulkerk.

 

Dag 4, donderdag: Bad Langensalza – Eisleben – Leipzig – Halle 

We verlaten de omgeving van Thüringen en rijden naar de geboorte- en sterfplaats van Luther, Eisleben. Ondanks dat Luther hier gestorven is, is hij in Wittenberg uiteindelijk begraven. Wandel door de straten, naar het plein waar het standbeeld van Luther staat of bezoek één van de belangrijke kerken in Eisleben, zoals de doopkerk van Luther, de St. Petri-Pauli kerk. In het geboortehuis (excl. ca 4,-) en het sterfhuis (excl. ca 4,-) leer je meer over de familie van Luther en de tijd waarin zij leefden.

 

Na de lunch vertrekken we naar Leipzig waar je op eigen gelegenheid het centrum bezoekt. De stad kreeg in 1165 stadsrechten en behoort tot vandaag de dag tot één van de belangrijkste handelssteden in Duitsland. Bovendien is Leipzig een belangrijk centrum voor wetenschap en cultuur. Bezoek bijvoorbeeld de Nikolaikirche waar Luther preekte, de Thomaskirche met het graf van Johan Sebastiaan Bach die hier vanaf 1723 koormeester was en het Bachmuseum. We dineren in Leipzig op eigen gelegenheid en in de avond rijden we naar ons hotel in Halle.

 

Dag 5, vrijdag: Wittenberg

Vandaag staat Lutherstad Wittenberg op ons programma, een stad die een belangrijke rol heeft gespeeld in onze kerkgeschiedenis. Vanaf 1508 doceerde Luther filosofie aan de universiteit, ondertussen zette hij zijn studie theologie voort. Dit resulteerde in de 95 stellingen over de aflaat welke Luther op 31 oktober 1517 presenteerde aan de deuren van de Slotkapel en hiermee de Reformatie inluidde. Onze lokale gids vertelt ons tijdens de stadswandeling alles over Wittenberg en de historie.

 

In de middag verken je het centrum op eigen gelegenheid. Het beroemde Luthermuseum (excl. ca 12,- ) was van 1524 tot aan zijn overlijden in 1546 het woonhuis van Luther. In het museum is een bijzondere tentoonstelling gewijd aan het leven en werken van de reformator. Van 13 april tot en met 2 juli 2017 en van 3 augustus tot en met 5 november presenteert het Lutherhuis de tentoonstelling ‘Luther! 95 Menschen-95 Schätze’. In de eerste tentoonstelling komen 95 personen aan het woord die in de afgelopen 500 jaar door Luther zijn beïnvloed. In de tweede tentoonstelling worden 95 objecten getoond uit Luthers leven, zoals handgeschreven brieven, zijn eigen Bijbel en andere vondsten rond zijn huis.

 

Bij de Slotkapel met de wereldberoemde deur waaraan de 95 stellingen werden gespijkerd is een nieuw aangelegd park met bomen, welke geplant zijn door kerkgenootschappen uit de hele wereld. De gotische hallenkerk Stadtkirche St. Marien, waar Luther heeft gepreekt, is het oudste gebouw van de Lutherse gemeente dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Bij voldoende tijd is een bezoek aan de Cranach-Höfe ook een aanrader. Hier vind je de historische drukkerij. In Wittenberg maakte Cranach kennis met Luther, van wie hij vele portretten maakte. Naast schilder was Cranach ook apotheker, wijnschenker, papierhandelaar en drukker; in 1522 rolden de eerste drieduizend exemplaren van Luthers Duitse vertaling van het Nieuwe Testament van zijn persen.

 

Dag 6. zaterdag; Halle – Mansfeld – Nederland

Voordat we vanochtend richting Nederland vertrekken bezoeken we Mansfeld. Hier kun je Luthers ouderlijk huis bezoeken waar de familie 1 jaar na Luthers geboorte naartoe verhuisde. In de St. Georgskirche vind je het enige portret waarop Luther helemaal is afgebeeld. Vervolgens rijden we terug naar Nederland, waar ons in de loop van de middag nog een smakelijk afscheidsdiner wacht.

Accommodaties

H+ hotel Leipzig-Halle****

Het 4-sterren hotel H+ Leipzig-Halle ligt aan de rand van Halle. Dankzij deze gunstige ligging is...

H+ hotel Leipzig-Halle****

Het 4-sterren hotel H+ Leipzig-Halle ligt aan de rand van Halle. Dankzij deze gunstige ligging is het centrum maar ook de attracties in de regio gemakkelijk te bereiken. De comfortabele hotelkamers zijn uitgerust met satelliet tv, radio, gratis wifi, airconditioning en een badkamer met douche en toilet. Begin de dag een heerlijk uitgebreid ontbijt. In restaurant Tiffany geniet je van regionale en internationale specialiteiten en in Bar Orangerie kun je terecht voor een drankje. Het hotel beschikt ook over een winkeltje met een klein aanbod van dranken, snoep, zoute snacks, kranten en tijdschriften maar ook hygiëne artikelen en ijs.

terug

Hotel Alpha***

Hotel Alpha ligt op slechts 10 minuten loopafstand van het oude centrum van Bad Langensalza. De...

Hotel Alpha***

Hotel Alpha ligt op slechts 10 minuten loopafstand van het oude centrum van Bad Langensalza. De kamers zijn voorzien van gratis WiFi, een flatscreen-tv met satellietzenders en een eigen badkamer met bad/douche en toilet. Op de 5e verdieping bevindt zich een restaurant met een panoramisch uitzicht op Nationaal Park Hainich.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Luther, 500 jaar Reformatie - 6 dagen

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • Overnachting in tweepersoonskamer
 • Halfpension met uitzondering van het diner op dag 4
 • Entree Augustinusklooster Erfurt
 • Gids in Erfurt en Wittenberg
 • Toeristenbelasting
 • Kopje koffie op de heenreis
 • Afscheidsdiner
 • Beter-uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 85,-
 • Overige entreegelden 

Overige informatie

Busopstapplaatsen

 Gorinchem  NS Station
 Rotterdam  Metrostation Capelse Brug
 De Meern   Wegrestaurant Autogrill aan de A12, afrit 15
 Driebergen/Zeist   NS Station, Stationsplein bij busstation
 Amersfoort  NS Station, zijkant busstation
 Zwolle   NS Station, achterzijde Hanzelaan
 Babberich  Restaurant 't Centrum
Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief