Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

De Oranjeroute, een koninklijke ontdekkingsreis

Groepsreis vanuit één hotel | Busreis

Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van de Oranjes? Het Nederlandse koningshuis is één van de oudste en bekendste koningshuizen van Europa met een rijk verleden. De Oranjeroute verbindt meer dan 30 plaatsen met elkaar die een historische band hebben met het Huis van Oranje-Nassau. De route leidt je langs oude kastelen, burchten, parken en tuinen met allerlei pracht en praal die bij het koninklijk huis horen.

 

Tijdens deze reis bezoeken we een stukje van de Oranjeroute in Duitsland, waar de wortels van ons koningshuis liggen. We verblijven in Siegen, waar de rivier de Lahn ontspringt in het Rothaargebergte. Onderweg geniet je van bosrijke landschappen in het Lahndal. We bezoeken Dillenburg, de geboorteplaats van Willem van Oranje, Nassau, waar de familie haar naam aan te danken heeft en Diez waar we Slot Oranienstein en museum Nassau-Oranien bekijken. Ook de gezellige steden Keulen en Koblenz worden bezocht. Reis mee langs deze vorstelijke route! 

 

Highlights 

 • Nederlands of Engels/Duitssprekende gids in Siegen
 • Entree Willemstoren en Oranje-Nassau Museum in Dillenburg
 • Entree en rondleiding Slot Oranienstein

Van dag tot dag

Dag 1, maandag: Nederland – Siegen

Vanaf de verschillende opstapplaatsen vertrekken we richting Siegen. Onderweg maken we een tussenstop en leren we elkaar wat beter kennen onder het genot van een kopje koffie met iets lekkers. Vervolgens rijden we door naar Moers. In de 17e eeuw had prins Maurits van Oranje-Nassau deze stad geërfd doordat hij de Spaanse bezetters uit Moers had verdreven. In het Grafschafter Museum in het slot van Moers (excl. ca. 3,-) is er meer informatie over het verleden van Moers. Voor het slot staat het standbeeld van prinses Luise Henriëtte van Oranje en keurvorstin van Brandenburg.

Na de lunch rijden we verder naar Siegen waar we de komende vier nachten verblijven. Onder leiding van een gids horen we meer over Siegen en de geschiedenis. Siegen is een gezellige stad met een rijk verleden, gelegen aan de rand van het Rothaargebergte. De rooms-katholieke tak en de protestantse tak van de Nassauers zetelden lange tijd in Siegen in het Obere Schloss en het Untere Schloss. In het Untere Schloss ligt de graftombe van Johan Maurits, achterneef van Willem van Oranje. In het Obere Schloss vind je het Siegerland-museum waar portretten van de Nassaus te zien zijn en schilderijen van de in Siegen geboren schilder Peter Paul Rubens. In de mooie tuin bij het slot kun je heerlijk wandelen. De kroon op de toren van de Nikolaikerk geeft de stad een Koninklijk tintje. Aan het einde van de dag worden we naar ons hotel gebracht waar we de komende vier nachten verblijven.

 

Dag 2, dinsdag - Dillenburg – Braunfels

Na een heerlijk ontbijt vervolgen we onze weg op de Oranjeroute. We rijden naar de Oranjestad Dillenburg, In 1533 werd in Slot Dillenburg graaf Wilhelm von Nassau geboren, de man die de geschiedenisboeken in gaat als Willem van Oranje. Vanuit Dillenburg leidde hij de strijd tegen de Spaanse koning. In de Zevenjarige Oorlog is Slot Dillenburg verwoest maar ter nagedachtenis aan Willem van Oranje werd in 1872 – 1875 de Willemstoren gebouwd. We bezoeken deze toren met het museum waar belangrijke voorwerpen uit het verleden van het Huis van Oranje-Nassau zijn te bewonderen. De kazematten, de verdedigingswerken onder de Willemstoren, zijn uniek. In oorlogstijden zaten hier soldaten om het slot te verdedigen. Bij de stadsmuur vinden we de evangelische stadskerk met de graftombe van het Huis van Nassau-Dillenburg. Je hebt zelf gelegenheid om in dit oude stadje rond te dwalen door straatjes en steegjes met mooie vakwerkhuizen.

In de middag rijden we naar Braunsfels, een oud romantisch stadje met een middeleeuws aanzicht en een prachtig kasteel. Het imposante slot met vele torens, kantelen en erkers staat hoog boven de stad op een heuvel. Hier is het net of je terug gaat in de tijd. Amalia van Solms-Braunfels, de vrouw van stadhouder Frederik Hendrik van Oranje is in slot Braunfels geboren. Onze kroonprinses Amalia is naar haar vernoemd. U kunt op eigen gelegenheid het schitterende kasteel bezoeken (excl. ca. 7,-) of het stadje met het gezellige marktplein en de vakwerkhuizen verkennen.

 

Dag 3, woensdag: Diez – Nassau – Koblenz

Vandaag beginnen we in Diez. De stad is al van ver te herkennen aan het slot uit de 11e eeuw welke boven de stad uittorent. De graven van Diez en de vorsten van Nassau-Diez-Oranje woonden in dit Gravenslot. Doordat het slot verouderde werd in de 17e eeuw slot Oranienstein gebouwd. Later werd Oranienstein verbouwd tot een schitterend barok paleis. Het paleis werd bewoond door de vrouwen van Nassau-Diez-Oranje, de mannen werkten namelijk als stadhouder in de Nederlanden en waren daardoor bijna nooit thuis. We bezoeken gezamenlijk het museum in Slot Oranienstein, hier ontdek je meer over het leven aan het hof in de 17e en 18e eeuw.

We vervolgen onze weg naar Nassau, een mooi stadje in het Lahndal, waar de naam van het Huis van Oranje-Nassau vandaan komt. Nassau staat vol met bezienswaardigheden welke je op eigen gelegenheid kunt bekijken. Begin bijvoorbeeld bij het Stein’sche Schloss met vlakbij het Adelsheimer Hof, een prachtig vakwerkhuis  welke sinds 1912 als stadhuis wordt gebruikt. Geniet van een prachtig uitzicht op de Nassauburcht vanaf het plein Pontchâteau-Platz. Kasteel Nassau werd jaren bewoond door het huis van de familie Nassau en was het gemeenschappelijk familiekasteel.

Aansluitend reizen we verder naar Koblenz waar je het beroemde 'Deutsches Eck' ziet, het snijpunt waar de Rijn en de Moezel samenvloeien. Er is vrije tijd in het historische centrum met zijn oude vestingmuren, burchttorens en patriciershuizen. De nauwe straten, romantische stegen en mooie pleinen met fonteinen nodigen je uit om de stad te verkennen.


dag 4, donderdag: Wetzlar – Marburg

Vandaag wijken we af van de Oranjeroute en bezoeken we twee mooie plaatsen aan de rivier de Lahn. We beginnen bij het stadje Wetzlar. Deze charmante Altstadt met zijn unieke Dom kent veel historische vakwerkhuizen en barokke gebouwen. De wetenschapper en schrijver Goethe werd in Wetzlar verliefd op een meisje waar hij over schreef in zijn bekendste roman ‘Die Leiden des jungen Werthers’. In het nieuwe gedeelte van de stad kun je winkelen en zijn veel gezellige terrasjes.

In de middag rijden we verder langs de River de Lahn naar Marburg. Een oude universiteitsstad met een gezellige binnenstad met stegen, kronkelige trappen, winkeltjes en gezellige restaurantjes. Bezienswaardig zijn de 13e eeuwse Elisabethkerk en de centrale markt met het stadhuis uit de 16e eeuw. De stadskern van Marburg trekt aan om er heerlijk te genieten.

 

Dag 5, vrijdag: Siegen – Keulen

Na ons ontbijt verlaten we het prachtige SIegen. Voordat we in Nederland aankomen bezoeken we de stad Keulen, een bruisende miljoenenstad met een toeristisch centrum aan de oever van de Rijn. Natuurlijk is de imposante Dom een absolute topattractie, maar er is zoveel meer te zien in Keulen. Je hebt gelegenheid om Keulen op eigen gelegenheid te ontdekken. Maak bijvoorbeeld een rondvaart maken over de Rijn,  breng een bezoek aan het chocolademuseum of ga heerlijk winkelen in de Keulse winkelgalerijen. Na ons bezoek aan Keulen rijden we terug naar Nederland waar we genieten van een heerlijk afscheidsdiner. Vervolgens word je weer teruggebracht naar je opstapplaats.

Accommodaties

Ramada Hotel Siegen****

Dit viersterrenhotel ligt in het centrum van Siegen, tien minuten wandelen van de oude stad. Het...

Ramada Hotel Siegen****

Dit viersterrenhotel ligt in het centrum van Siegen, tien minuten wandelen van de oude stad. Het hotel heeft een eigen restaurant, bar en zwemgelegenheid.  De ruime kamers zijn comfortabel ingericht en beschikken over een televisie en eigen badkamer met bad/douche en toilet.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Oranjeroute - 5 dagen

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • Overnachting in tweepersoonskamer
 • Halfpension
 • Kopje koffie op de heenreis
 • Nederlands of Engels/Duitssprekende gids in Siegen
 • Entree Willemstoren en Oranje-Nassau Museum in Dillenburg
 • Entree en rondleiding Slot Oranienstein
 • Afscheidsdiner
 • Beter-uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 85,-
 • Overige entreegelden

Overige informatie

Busopstapplaatsen

 Gorinchem  NS Station
 Rotterdam  Metrostation Capelse Brug
 De Meern   Wegrestaurant Autogrill aan de A12, afrit 15
 Driebergen/Zeist   NS Station, Stationsplein bij busstation
 Amersfoort  NS Station, zijkant busstation
 Zwolle   NS Station, achterzijde Hanzelaan
 Babberich  Restaurant 't Centrum
Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief