Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Tatragebergte en Koningssteden in Slowakije en Polen

Groepsrondreis | Busreis

Deze reis biedt u de mogelijkheid Slowakije te ontdekken. Een onbekende schat in Centraal-Europa! Tot eind 1992 maakte Slowakije nog deel uit van de republiek Tsjecho-Slowakije, maar sinds 1993 staat het land op eigen benen en is inmiddels toegetreden tot de Europese Unie. Je vindt er uitgestrekte bossen, een prachtig hooggebergte, kronkelende rivieren, meren en watervallen. Ook heeft het land een omvangrijk cultureel erfgoed met kastelen en mooie historische stadjes, zoals de hoofdstad Bratislava. Het Hoge Tatra gebergte in het noorden van Slowakije is de kroonjuweel van het land. In een ver communistisch verleden was dit gebied een speeltuin voor rijken uit de Sovjet-Unie, maar die tijd is lang voorbij. De natuur is ronduit spectaculair en bevat maar liefst vijfentwintig bergtoppen boven 2500 meter. De regio is een aaneenschakeling van indrukwekkende valleien en meertjes, met niet te missen uitzichtpunten.
Ook Polen heeft heel wat te bieden. Het heeft een overweldigende natuur met grote glinsterende meren en oerbossen en een imposant gebergte. Naast al het natuurschoon vindt de liefhebber van cultuur en geschiedenis hier volop forten, paleizen, kloosters en musea, dat een mooie weerspiegeling geeft van de Europese geschiedenis en cultuur door de eeuwen heen. In de veelzijdige stad Krakau vind je de rijke geschiedenis van Polen terug. Bijzonder van deze reis is dat de tegenstellingen tussen oud en nieuw nog steeds zo zichtbaar zijn. Zo is op het traditionele platteland het vervoer met paard en wagen nog heel normaal, terwijl de steden vol staan met moderne gebouwen. De ongerepte natuur, de verhalen over de woelige geschiedenis, de rijke traditie en de gastvrijheid maken dat dit een zeer gevarieerde reis met mooie indrukken zal worden.

 

Highlights

 • Ontdek de Hoge Tatra gebergte met haar schitterende bergmeren
 • Unieke vlottocht over de rivier de Dunajec
 • Rondleiding met gids in Bratislava en Krakau 
 • Entree en rondleiding Staafkerk in Karpacz
 • Eigen Beter Uit reisleider

Van dag tot dag

Dag 1, woensdag: Nederland
Een ontspannen begin van de vakantie. Op eigen gelegenheid en in eigen tijd reist u af naar hotel Erica in Berg en Dal. In de avond staat er een heerlijk kopje koffie of thee met lekkers voor ons klaar en ontmoet u de reisleider en de rest van de groep.

 

Dag 2, donderdag:  Nederland – Duitsland (ca. 650 kilometer)
Heerlijk uitgerust beginnen we aan de reis naar Slowakije. We dineren en overnachten in de buurt van Regensburg.

 

Dag 3, vrijdag:  Duitsland - Bratislava (ca. 490 kilometer)
Via Duitsland en Oostenrijk komen we vandaag aan in Bratislava, de hoofdstad en grootste stad van Slowakije.  Lange tijd heette de stad Pressburg. Pas in het begin van de 20e eeuw werd de stad vernoemd naar Bratislav, de laatste Slavische leider van het Groot-Moravische Rijk.

Dag 4, zaterdag: Bratislava – Hoge Tatra (ca. 310 kilometer)
Na het ontbijt gaan we de stad in waarbij we, tijdens een rondleiding, Bratislava beleven. Het mooie oude centrum met haar gerestaureerde herenhuizen en de prachtige barokke St. Michael Poort en haar oude smalle straten en steegjes doen zeer sfeervol aan. Bratislava ligt op de grens met Oostenrijk, veel Oostenrijkse invloeden zijn dan ook terug te vinden in de stad. De stad wordt gekenmerkt door de rivier de Donau, welke dwars door het hart van de stad loopt. Geniet van de stad terwijl u loopt over de talloze kronkelende, geplaveide straatjes en kijkt naar de oude gebouwen en middeleeuwse torens. We vervolgen onze reis en rijden door het westen van Slowakije naar het Hoge Tatra gebergte waar we verblijven aan het Strbske Pleso, een adembenemend bergmeer op 1350 meter hoogte. De omgeving leent zich uitstekend voor diverse mooie wandelingen.

Dag 5, zondag: Vrije dag
De reisleider verzorgt de zondagse samenkomst of we bezoeken, indien mogelijk, een lokale kerkdienst. In de directe omgeving zijn diverse wandelingen mogelijk, zoals een wandeling naar de Skokwatervallen of naar Popradske Pleso, een nabij gelegen kleiner bergmeer. Vanuit Strbske Pleso kunt u ook de kabelbaan nemen naar Solisko, waar een leuke korte wandeling is uitgezet naar de top van Predne Solisko op 2093 meter hoogte.

 

Dag 6, maandag: Hoge Tatra – Pieninski Nationaal Park – Krakau (ca. 165 kilometer) 
We verlaten de idylische Hoge Tatra en rijden via het Pieninski Nationaal Park naar Krakau. Onderweg beleven we een klein avontuur in het Pieninski Nationaal Park. Het Pieninski Nationaal Park ligt op de grens met Slowakije  en staat bekend om de bekende Dunajec kloof. Het gebied bestaat uit kalkstenen rotsen, dichte bossen en kleurrijke weiden waar de rivier de Dunajec doorheen stroomt. Per vlot varen we over de rivier de Dunajec, een van de mooiste en meest bijzondere manieren om het National Park te bezoeken. Dit Nationaal Park is bovendien de thuisbasis van heel wat beschermde amfibiesoorten en maar liefst  17 soorten vleermuizen. Na deze tocht vervolgen we onze weg naar de 'culturele hoofdstad van Polen'; Krakau. 

 

Dag 7, dinsdag: Krakau
Samen met de stadsgids gaan we op ontdekking in de Koningsstad  Krakau, de twee na grootste stad en dé cultuurstad van Polen. Met zo’n 6000 historische gebouwen en monumenten is het één groot openluchtmuseum. De Koninklijke route voert langs hoogtepunten als de Lakenhal op het middeleeuwse marktplein, de Mariakerk, de Joodse wijk Kazimierz en niet te vergeten de Wawelberg met zijn Koninklijke kasteel en de kathedraal.  Dwalend door de Joodse wijk is goed te zien welke impact de Tweede Wereldoorlog op de stad heeft gehad. In de middag heeft u zelf tijd om Krakau te verkennen. U kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Schindler Museum. Oskar Schindler is  wereldberoemd geworden door de film van Steven Spielberg. Net buiten het centrum van Krakau bezat deze Duitser een emaille fabriek met vooral Joodse werknemers. Naarmate de oorlog vorderde zette Schindler een plan in werking om zijn Joodse werknemers te redden van deportatie. Door zijn toedoen zijn de levens van 1100 mensen gered. Een deel van het museum gaat over Schindler, zijn fabriek en de beroemde lijsten waarop de namen stonden van de mensen wier leven hij redde. Ook het kantoor met meubels uit die tijd is te bezichtigen. Het andere deel van het museum gaat over de stad Krakau onder Nazi bezetting. Geluidsfragmenten, films en foto’s geven een goed beeld van het leven in die tijd.

Of struin rond op en rond de Grote Markt, de Rynek Glowny. De Grote Markt is het bruisende deel van de oude binnenstad. Op het plein staat de Mariakerk met een prachtig gebeeldhouwd middeleeuws altaar. Vanaf de kerktoren speelt een trompettist elk uur de historische Hejnał. Dit als eerbetoon aan een oplettende wachter die de stad wilde waarschuwen voor de vijand, maar tijdens het blazen in de keel werd geraakt door een pijl. Terwijl deze pijl  zijn keel doorboorde, blies hij zijn laatste ademstoot uit wat door de hele stad te horen was als een vreemde, hoge trompetnoot. Die vreemde, hoge noot sluit tot de dag van vandaag nog elk uur het bekende trompetgeschal abrupt af.

 

Dag 8, woensdag: Krakau – Jelenia Gora (Pools Reuzengebergte) (ca. 360 kilometer) 
Na het ontbijt rijden we richting het Poolse Reuzengebergte. Het Reuzengebergte vormt de natuurlijke grens tussen Polen en Tsjechië. In het Poolse plaatsje Karpacz bezoeken we een bijzondere staafkerk. Deze staafkerk is geïmporteerd en in onderdelen uit Noorwegen aangevoerd en op een prachtige plek weer opgebouwd. Voordat we naar ons hotel rijden kunt u zich nog verheugen op een bezoek aan het geliefde Jelenia Gora. Bijna 900 jaar geschiedenis, vele bezienswaardigheden, warmwaterbronnen en de schilderachtige ligging leverde de stad al snel de naam “Parel van de Karkonosze” op. Alle straten in de oude binnenstad leiden naar de markt, welke is omgeven met mooie barokhuizen en arcadebogen. Mogelijk worden we begroet door trompetgeschal vanuit de stadhuistoren.

 

Dag 9, donderdag: Jelenia Gora - Duitsland
Vandaag nemen we helaas afscheid van het mooie Polen. We vertrekken na het ontbijt richting Duitsland voor onze laatste overnachting van deze reis.

Dag 10, vrijdag: Duitsland - Nederland
Na een heerlijk ontbijt vertrekken we richting Nederland, waar ons nog een afscheidsdiner wacht bij Hotel Erica in Berg en Dal. Na het diner gaat een ieder op eigen gelegenheid terug naar huis. U kunt er ook voor kiezen om er optioneel nog een nacht aan vast te plakken in Nederland.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Slowakije en Polen - 10 dagen

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele  touringcar
 • Overnachtingen in een  tweepersoonskamer
 • Kopje koffie/thee met cake bij ontvangst in Nederland
 • Verblijf op basis van halfpension (ontbijtbuffet, driegangen diner)
 • Poolse muziekavond met dinerbuffet
 • Excursie met gids Pools Reuzengebergte
 • Rondleiding met gids in Bratislava
 • Rondleiding met gids in Krakau
 • Entree en rondleiding Mariakerk, Krakau
 • Entree en rondleiding staafkerk in Karpacz
 • Vlotvaren op de rivier de Dunajec
 • Afscheidsdiner 
 • Toeristenbelasting
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 179,- per persoon
 • Overige excursies en entreegelden
 • Drankjes bij de maaltijden

Overige informatie

Hotelinformatie

Tijdens de rondreis zult u verblijven in één van de volgende hotels of gelijkwaardig. De hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is zullen wij een gelijkwaardig alternatief voor de groep reserveren. 

 Bratislava  Vienna House Easy Chopin***  1 nacht
 Strbske Pleso  Hotel Patria   2 nachten
 Krakau  Hotel Apis****  2 nachten
 Jelenia Gora  Mercure Jelenia Gora***  1 nacht

 

 

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief