Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Armenië & Georgië

Groepsrondreis | Bijbelse groepsreis | Vliegreis

Aan de wieg van het christendom

Een prachtige rondreis door twee landen die beide aan de wieg hebben gestaan van het Christendom. Armenië nam als eerste land ter wereld het christendom als staatsreligie aan in het jaar 301 toen de eerste nationale, Apostolische kerk werd gesticht door Gregorius de Verlichter. Georgië volgde daarop en behoort sinds 337 tot één van de eerste christelijke staten ter wereld. In Armenië ligt de berg Ararat welke we kennen als de berg waarop de ark van Noach strandde.

 

Genesis 8:3-4 (NBV)

Geleidelijk vloeide het water weg van de aarde, na honderdvijftig dagen begon het te zakken. Op de zeventiende dag van de zevende maand liep de ark vast op het Araratgebergte.

 

De plaats van het vastlopen van de ark verklaart waarom de vriendelijke Armeense bevolking zichzelf ziet als directe afstammeling van Noach.

 

UNESCO werelderfgoed: Kerken, kloosters en kathedralen

Tijdens deze reis kun je de vele uitingen van het Christendom bewonderen in de prachtige en goed bewaard gebleven kerken, kloosters en kathedralen. Deze zijn vaak schitterend gelegen in de ongerepte landschappen of aan het eind van een groen dal. Vele prijken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zoals het Geghard klooster, de kloostercomplexen Haghpat en Sanahin, de Echmiadzin kathedraal in Armenië, of het Klooster van de Maagd in Gelati in Georgië.

 

Oude beschaving

Georgië en Armenië zijn landen met oude beschavingen en van Armenië is bekend dat het in de eerste eeuw voor Christus één van de meest invloedrijke landen in Azië was. De gids neemt je mee naar de grotten en rotsen waar je tekeningen van het bestaan van de oude cultuur zelf kunt zien. Deze oude schilderingen zien we veel tijdens de rondreis in beide landen.

 

Majestueuze natuur en landschap

Armenië en Georgië bieden een afwisselend landschap, een majestueuze natuur en hoge beboste bergtoppen van de Kaukasus. Armenië heeft zelfs één van de hoogst gelegen zoetwatermeren in de wereld, het Sevanmeer. Tijdens deze reis zien we prachtige, vruchtbare groene valleien en uitgestrekte, landschappen. Het reizen door beide landen zal, naast de vele bezoeken en ontmoetingen, diepe indrukken achterlaten!

Van dag tot dag

Dag 1, maandag: Amsterdam – Armenië: Jerevan

In de middag vliegen we, met een overstap, naar Jerevan, de oude stad gesticht in 782 voor Christus. We komen kort voor middernacht aan en vervolgen de reis per bus naar het hotel voor de eerste overnachting.

 

Dag 2, dinsdag: Jerevan – Echmiadzin – Jerevan

Na een smakelijk ontbijt maken we een stadstour door Jerevan en bekijken de belangrijkste straten, pleinen, openbare gebouwen en musea. Samen met onze gids bezoeken we het Matenadaran, het manuscriptenmuseum waar duizenden middeleeuwse manuscripten en teksten liggen opgeslagen over verschillende onderwerpen als geschiedenis, grammatica, filosofie en geneeskunde.

Daarna gaan we naar het indrukwekkende museum en monument van de Armeense genocide in 1915. Na de lunch bezoeken we het religieuze centrum Echmiadzin. Als eerste zie je de Armeense Apostolische kerk, de kathedraal van Echmiadzin. Deze kathedraal wordt beschouwd als de oudste kerk ter wereld en is sinds de vijfde eeuw zetel van de patriarch-catholicos. De patriarch-catholicos is de geestelijke leider van alle Armenen. Ook bezoeken we de kerken St. Hripsime en St. Gayane. Beide kerken behoren, naast de kathedraal van Echmiadzin, sinds de vijftiende eeuw ook tot de zetel van de Armeense patriarch-catholicos. Na al deze eerste culturele indrukken keren we terug naar Jerevan voor een diner en de overnachting.

 

Dag 3, woensdag: Jerevan – Garni – Geghard - Jerevan

In de ochtend bezoeken we twee van de meest belangrijke en spectaculaire monumenten van Armenië. De gids leidt ons eerst naar Gary waar de enige Hellenistische tempel van het land staat, gebouwd in de eerste eeuw voor Christus. Deze tempel was het zomerverblijf voor de Armeense koningen en was gewijd aan de zonnegod Mithra. Daarna gaan we naar het Geghard klooster dat drie kerken heeft waarvan er twee geheel uit de rotsen zijn gehouwen. Dit klooster stond ook wel bekend als Ayrivank en behoort tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Geghard klooster betekent klooster van de speer en verwijst naar de speer die Christus aan het kruis verwondde. Deze zou door de apostel Judas Taddeüs naar Armenië zijn gebracht. Aan het einde van deze dag keren we terug naar Jerevan.

 

Dag 4, donderdag: Jerevan – Khor Virap – Noravank – Selim – Noraduz – Sevan – Dilijan

Na het ontbijt ga je naar één van de heiligste plekken van het land, Khor Virap. Khor Virap is een ondergrondse kerker waar St. Georgius, de patroonheilige van Georgië, twaalf jaar lang door Koning Tiridates IV werd gevangen gehouden. Toen St. Georgius in 301 werd vrijgelaten en de gave kreeg om de Koning te genezen kwam de koning tot geloof en werd het christelijk geloof de staatsgodsdients. Vanaf Khor Virap genieten we van een spectaculair uitzicht op de berg Ararat.

Via een mooie route reizen we via de Selimpas door naar het Noravank klooster, gelegen in de Noravank kloof. Onderweg stoppen we bij Selim Caravanserai, een oude nederzetting voor mensen en dieren die op doorreis waren langs de zijderoute vanuit Iran naar Europa. De ruïne van de kleine kapel kun je nog steeds zien.

In de middag bereiken we het dorp Noradus dat bekend is vanwege de middeleeuwse begraafplaats. Als je goed kijkt lijken de grafzerken net op bewapende soldaten die een defensieve houding aannemen. We sluiten deze dag af met een bezoek aan het Sevanmeer, één van de hoogst gelegen meren ter wereld op 1950 meter. Deze ‘blauwe parel’, gevuld met zoetwater, is van vulkanische oorsprong en verandert voortdurend van kleur. We bezoeken het klooster van Sevan waarna we doorreizen naar Dilijan, de stad die bekend staat om zijn talrijke ambachten.

 

Dag 5, vrijdag: Dilijan –Sanahin – Haghpat – Georgië: Sadakhlo – Tblilisi

Vandaag reizen we naar de volgende bijzondere bestemming van deze rondreis, Georgië. Onderweg door het noorden van Armenië kun je genieten van de overweldigende natuur, de dichtbeboste bergen, wilde rivieren en verschillende fauna. Te midden van de ongerepte natuur liggen twee kloosters: Sanahin uit de tiende eeuw en Haghpat uit de dertiende eeuw. Beide monumenten staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zij zijn gebouwd in de unieke religieuze architectuur van Armenië ten tijde van de Middeleeuwen. In de middag bereiken we de grens met Georgië, bij Sadakhlo. Hier wisselen we van bus, chauffeur en gids. Vervolgens gaan we op weg naar het oude Tbilisi via het Metekhi Plateau. Na aankomst dineren we in het hotel. We overnachten driemaal in deze bijzondere stad.

 

Dag 6, zaterdag: Tblilisi

’s Ochtends maak je kennis met Tblilisi, een stad met een mix van culturen en diverse etnische groeperingen. We vinden er nauwe straatjes, pleinen, passages en trappen. Tegelijkertijd is Tbilisi een moderne stad met musea, theaters, galerieën en een uitgebreid aanbod aan restaurants en cafés. We nemen de tijd om een stap terug in de tijd te doen. Samen met de gids maken we een wandeling door het oude Tbilisi. We lopen langs bijzondere religieuze gebouwen zoals de moskee, de Armeens-Georgische kerk en de synagoge. We bezoeken de oude Metechi-kerk uit de twaalfde eeuw en de Anchiskhati kathedraal met de klokkentoren uit de zesde eeuw. Ook ga je naar de Heilige Trinity kathedraal, een van de grootste orthodoxe kerken van de wereld. In het museum voor schone kunsten vinden we religieuze schatten. Om de dag ontspannen af te sluiten kun je op eigen gelegenheid naar één van de badhuizen.

 

Dag 7, zondag: vrije dag in Tblilisi

Vandaag hebben we een heerlijke rustdag in Tbilisi. De reisleider verzorgt de zondagse samenkomst. Ook kun je in de Sameba (Drievuldigheid)-kathedraal een deel van de ochtenddienst bijwonen. We lunchen gezamenlijk in een restaurant in Tbilisi.

 

Dag 8, maandag: Tbilisi – Mtskheta – Sachkhere – Koetaisi

Na het ontbijt reizen we naar het religieuze centrum van Georgië, Mtskheta. Dit is de oude hoofdstad waar St. Nino, een vrouw uit Cappadocië, het christendom aan het Georgische volk verkondigde. Dit is ook de plaats waar de eerste christelijke kerken gebouwd werden en waar zich in 337 de kerstening voltrok. Tegenwoordig staat Mtskheta op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en vinden we er uiteenlopende historische en architectonische monumenten. Voorbeelden hiervan zijn de Djvari-kerk uit de zesde eeuw en de kathedraal Svetitskhoveli waar volgens gelovigen de mantels van Jezus Christus en de profeet Elia bewaard worden.

Rond de middag reizen we verder in westelijke richting naar Koetasi, de hoofdstad van Kolchis, een streek in West-Georgië. Onderweg stoppen we bij het Mgvimevia kloostercomplex dat zich gedeeltelijk in een grot bevindt. Maak hier een foto van de Katski Pilar, een monoliet van 40 meter hoog die zich in de kloof van de Katshkura rivier bevindt. We dineren en overnachten in het hotel in Koetaisi.

 

Dag 9, dinsdag: Koetaisi – Vardzia

 We gaan in de ochtend naar Koetaisi. Het is de op twee na grootste stad van Georgië. Samen met de gids bezoek je het kloostercomplex Gelati, dat ook werelderfgoed is. Het klooster staat bekend om de muurschilderingen en de unieke mozaïek van Maria met Jezus.

Vervolgens reizen we verder naar het Motsameta kloostercomplex, gebouwd ter nagedachtenis van de lokale krijgsheren. Zij zijn hier omgebracht door de Arabieren na hun weigering zich tot de Islam te bekeren. Aansluitend gaan we naar de ruïnes van de kathedraal van Bagrati uit de elfde eeuw en de begraafplaats van de voormalige koningen. We reizen verder naar Vardzia maar bezoeken onderweg nog de basiliek van Ubisi met zijn imposante muurschildering. Na aankomst in Vardzia genieten we van een maaltijd in het hotel.

 

Dag 10, woensdag: Vardzia – Tbilisi

Een bezoek aan de regio Samtskhe – Javakheti staat vandaag op ons programma. Deze regio staat bekend vanwege haar belangrijke historische gebeurtenissen. Hier vinden we kerken, forten en oude nederzettingen in een steppe landschap met koele waterbronnen. Het klimaat hier is droog en gezond. We maken samen een wandeling naar de uit de rotsen gehouwen stad Vardzia. Deze wandeling duurt circa twee tot drie uur. Koningin Tamar bouwde dit voormalige fort in de twaalfde en dertiende eeuw als bescherming tegen de Mongolen. Het is tegenwoordig een kloostercomplex met een belangrijke rol op het gebied van politiek, cultuur en religie. Onderweg richting Vardzia maken we een korte stop bij het kloostercomplex van Poca. Aan het eind van de dag komen we weer aan in Tbilisi voor ons diner en de laatste twee overnachtingen.

 

Dag 11, donderdag: Tbilisi – David Gareja – Tbilisi

Op de grens met Azerbeidjaan vinden we een woestijnlandschap met daarin het David Gareja complex. Dit allereerste klooster is gesticht door St. David. Hij was één van de dertien Assyrische vaders die naar Georgië kwam om het christelijke geloof te introduceren. Het complex bestaat uit dertien kloosters. In het bijzonder zijn Lavra en Udabno interessant als culturele en religieuze centra uit het rijke verleden. Opvallend zijn de architectuur en de oude muurschilderingen. Om deze kloosters te bereiken wandelen we circa één tot twee uur. Onderweg verzorgt de gids een heerlijke picknick lunch. Volgens de legende staat driemaal een bezoek aan David Gareja gelijk aan een pelgrimstocht naar Jeruzalem. Na het diner in een lokaal restaurant reizen we terug naar Tbilisi voor onze laatste overnachting.

 

Dag 12, vrijdag: Tbilisi - Amsterdam

Helaas zit deze boeiende rondreis langs het rijke religieuze, historische verleden van Armenië en Georgië erop. We vertrekken zeer vroeg naar de luchthaven van Tbilisi en vliegen met een overstap naar Nederland terug.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Armenië & Georgië -12 dagen

Inbegrepen

 • Vlucht met Ukraine International Airlines Amsterdam – Jerevan/Tbilisi - Amsterdam (met overstap in Kiev)
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Luchthavenbelasting
 • Transfer luchthaven – hotel en retour
 • Vervoer per comfortabele touringcar tijdens de rondreis
 • Verblijf in 2-persoonskamers met eigen bad/douche en toilet
 • Verblijf op basis van halfpension (8 diners in hotel of restaurant en twee picknick lunches onderweg)
 • Volpension op zondag (lunch in restaurant bij het hotel en kopje koffie)
 • Engelssprekende gids tijdens de rondreis
 • Excursies en entreegelden volgens programma
 • Flesje water per dag persoon
 • Beter-uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 375,-
 • Drankjes bij de gezamenlijke maaltijden
 • Overige lunches en diners
Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief