Fly en Drive Albanië-Griekenland-Macedonie

Over deze reis

Een Fly&Drive naar een van de mooiste kustlijnen ter wereld, bergtoppen met adembenemende vergezichten en verstilde dorpjes waar de 21ste en zelfs een deel van de 20ste eeuw aan voorbijging, maar waar Ottomaanse, Italiaanse, Romeinse en Griekse invloeden elkaar de loef afsteken. Ervaar hoe anders en vol verrassingen een bestemming relatief dichtbij kan zijn. Naast de cultuur, is er ook volop prachtige natuur zoals de prachtige berggebieden en aan de azuurblauwe wateren. We hebben een mooie route voor u samengesteld, zodat u met uw huurauto alle hoogtepunten, maar ook de onontdekte plekjes van deze landen ziet. Onderweg overnacht u in de mooiste steden en plaatsen in gezellige accommodaties. Ontdek tijdens deze fly&drive de schoonheid van Albanie, Griekenland en Macedonie op úw manier!

Bestemming

Algemene informatie

Albanië is een republiek in het westen van het Balkanschiereiland en grenst aan Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië en de Griekenland. Het land grenst ook aan de Ionische en aan de Adriatische Zee. De hoofdstad van Albanië is Tirana. Albanië is sinds 1912 onafhankelijk. Slechts 20% van de grond is geschikt voor landbouw, dit komt door de vele bergen die het land kent. Albanië is een van de hoogst gelegen landen van Europa. De hoogste bergtoppen zijn bijna 2500 meter. De natuur is nog redelijk ongerept. De bevolking is zeer gastvrij.

In Albanië vind je onder meer de steden Gjirokaster en Berat. Deze UNESCO werelderfgoedlocaties staan bekend om de goed bewaarde Ottomaanse architectuur. De prachtige straatjes, huizen met karakteristieke stenen daken en historische musea zorgen voor een culturele ervaring. Een plek voor liefhebbers van natuur en geschiedenis is de baai van Kotor. Deze prachtige baai, die zich deels in Albanië bevindt, biedt spectaculaire uitzichten, pittoreske stadjes en historische forten. De kustlijn van de Albanese Rivièra is bezaaid met prachtige stranden en verborgen baaien. Ksamil, Dhërmi en Jale zijn enkele populaire bestemmingen voor zon- en zeeliefhebbers.

Informatie over Albanië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
ALL

Uitgebreide informatie over Albanië

Beste reistijd

De beste reistijd zijn de maanden juni t/m september. Voor wandelen in de bergen zijn de zomermaanden het meest geschikt. In mei, juni, september en oktober kan er in de bergen al sneeuw liggen.

Klimaat

Door de grote geografische en topografische verschillen heeft Albanië met meerdere klimaten te maken en is het weer er wat onvoorspelbaar. De kustvlakte heeft een Middellandse Zeeklimaat met hete zomers, zachte en vochtige winters. In het bergachtige oosten is sprake van een landklimaat met strenge, sneeuwrijke winters en met milde zomers. Over het algemeen liggen de zomertemperaturen rond de 25 tot 30 graden en de wintertemperaturen rond de 0 tot 10 graden. De warmste plaats van Albanië is Saranda, met meer dan 3000 uur zon per jaar en maar enkele weken ‘winterweer’ per jaar in de maanden januari en februari.

Eten & drinken

De Albanese keuken bestaat vooral uit invloeden van andere landen en lijkt erg veel op de Griekse keuken. De Albanese keuken maakt veel gebruik van verse groenten. De meest voorkomende groenten zijn ui, paprika, aubergines, courgettes, wortels en olijven. Verder wordt er veel schapen- en geitenvlees gegeten, vaak van de gril. Naast hartige gerechten, is er ook genoeg aandacht voor de heerlijke zoete hapjes in de Albanese keuken, waarbij veel gebruik gemaakt wordt van bladerdeeg. Typisch Albanese gerechten zijn bijvoorbeeld Keftedes (gehaktballen in tomatensaus), Qöfte (soort frikadel) en Baklava (zoete bladerdeeghapjes). De gastvrije Albanezen zorgen dat het hun gasten aan niets ontbreekt!

Taal

Het Albanees is de officiële taal van Albanië. Er zijn verschillende dialecten te vinden. Op kleine schaal wordt er ook Grieks en Macedonisch gesproken.

Wist u dat?

- In Albanië nee schudden ‘ja’ betekent en ja knikken ‘nee’?
- Albanië ‘land van de witte bergen’ betekent?
- Albanië wel 15 Nationale Parken heeft en 50 beschermde natuurgebieden?

Algemene informatie

Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa en beslaat het zuidelijkste deel van de Balkan. Daarnaast telt het land zo’n 2000 eilanden, die het vasteland in het oosten, westen en zuiden omringen. Van al die eilanden zijn er maar ongeveer 150 bewoond. Omdat zowel het vasteland en al die eilanden door water omgeven zijn, heeft Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langer kustlijn. Landgrenzen zijn met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije. Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. De Griekse Oudheid spreekt nog altijd tot de verbeelding en er zijn talrijke tastbare herinneringen uit die lange geschiedenis te bezoeken en te bewonderen. Het vasteland bestaat voor ruim 80% uit bergen en heuvels. De hoogste berg is de Olympus van ruim 2900 meter, die ook bekend is uit de Griekse mythologie. De vele eilanden hebben vaak een eigen karakter en sfeer. De combinatie van veel strand, zon, cultuur biedt voor elk wat wils, zodat Griekenland een van de populairste vakantiebestemmingen in Europa is.

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Griekenland

Beste reistijd

Griekse zomers zijn warm en op veel plaatsen is het druk. De winters zijn zeer mild maar nat. De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater). Voor een strandvakantie op een van de vele eilanden zijn juli en augustus ook zeer geschikt.

Klimaat

Griekenland heeft een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en kan sneeuw vallen. De eilanden zijn ook in de zomermaanden zeer aangenaam vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland kent jaarlijks gemiddeld 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Dat Griekenland en Turkije buren zijn, is goed te merken in vooral de keuken. Veel gerechten op de menukaarten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappelen en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast kent vrijwel iedere streek en elk eiland z’n eigen specifieke recepten. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct, maar worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar ook ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de Kalamata, die erg smakelijk is. Dé nationale drank is Ouzo, een anijsdrank met veel alcohol. Mix het met water zodat het wat minder sterk is en een mooie witte kleur krijgt.

Taal

Grieks is de officiële taal, die door vrijwel de gehele bevolking gesproken wordt. Het is een oude taal, maar het huidige Grieks wijkt toch wel sterk af van het klassieke Grieks, waarin de Bijbel geschreven werd. Het Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse.
In het toerisme wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Echte fetakaas alleen in Griekenland geproduceerd mag worden en gemaakt is van geitenmelk?
- Er ca. 120.000.000 olijfbomen in Griekenland staan?
- Athene de oudste, continu bewoonde Europese hoofdstad is?

Algemene informatie

Macedonië grenst aan Albanië, Kosovo, Servië, Bulgarije en Griekenland. Het is sinds 1991 onafhankelijk van voormalig Joegoslavië. Sinds 2019 heet het land officieel Noord Macedonië en staat bekend om de lange en rijke geschiedenis. Het landschap kenmerkt zich veelal door bergen, graslanden, meren en bossen.

Informatie over Macedonië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
MKD

Uitgebreide informatie over Macedonië

Beste reistijd

De maanden mei, juni en september zijn de beste maanden om naar Macedonië te gaan. Hiermee vermijdt u de koude winter en de warme zomerperiode. December, januari en februari zijn zeer geschikt voor een wintersportvakantie in Macedonië.

Klimaat

Noord-Macedonië heeft een mediterraan landklimaat met lange, droge en hete zomers. De winter is doorgaans kort maar koud. De zomertemperatuur in hoofdstad Skopje ligt in juli en augustus tussen 15 en 32 graden. In december en januari liggen de temperaturen rond -3 en -5 graden. In de bergen is meer kans op een flinke onweersbui.

Eten & Drinken

De Macedonische keuken is goed maar eenvoudig. Hij is te vergelijken met de meeste keukens zoals je die in de andere Balkanlanden tegenkomt. De voorgerechten bestaan in de meeste gevallen uit een salade van komkommer, tomaat, geitenkaas, ui en olijven. In het binnenland zal het hoofdgerecht meestal bestaan uit een vleesgerecht, maar aan het Meer van Ohrid kom je ook veel vis tegen op de kaart. De vleeshoofdgerechten bestaan in de meeste gevallen uit stoofpotten. Deze worden met verschillende kruiden, ui en spek op smaak gebracht. Een typische drank die hier veel geserveerd wordt is raki. Op meerdere plaatsen in Noord-Macedonië wordt wijn verbouwd. Deze wijn is van bijzonder goede kwaliteit en wordt in bijna elk restaurant in het land geschonken.

Taal

Meest gesproken talen zijn het Macedonisch (officiële taal), Albanees, Turks en Servisch. De Macedonische taal behoort tot de Slavische tak van de Indo-Europese talen. In hotels en bij bezienswaardigheden kun je meestal ook wel met Engels uit de voeten.

Wist u dat?

- Moeder Teresa in Macedonië geboren is?
- Macedonië de meeste bergen en bergtoppen ter wereld heeft?
- Een kwart van de totale bevolking in de hoofdstad Skopje woont?

Dagprogramma

dag
1

MA: Naar Albanië

Vanaf Amsterdam vliegt u naar Macedonie. Bij aankomst op de luchthaven staat de huurauto klaar waarmee u naar het hotel kunt rijden voor de komende overnachting.

dag
2

DI: Pogradec

Deze ochtend kunt u op de boot stappen om naar het klooster van St. Naum te varen, een orthodox klooster. Het klooster is in 905 opgericht door St-Naum. Het klooster staat bekend vooral bekend vanwege de activiteiten van de monniken St. Naum en St. Kliment. St. Kliment was de uitvinder van het cyrillische schrift dat door vele orthodoxe landen nog steeds wordt gebruikt. Daarnaast ziet u de prachtige iconen van Sint-Naum, mooie fonteinen en de vele pauwen die er rond lopen. Het is tijd om in de auto te stappen en verder te gaan naar Pogradec. Pogradec is een stad dichtbij de grens, gelegen aan de andere kant van het meer van Ohrid. Het uitzicht vanaf deze stad geeft u een ultiem vakantiegevoel! Zin in een wandeling? Vanaf het hotel kunt u langs het natuurpark een wandeling maken die u brengt naar de lokale markt. Op deze markt zijn veel lokale producten te koop, zoals groente, fruit en kruiden maar ook tassen en kleding.

dag
3

WO: Elbasan & Tirana

Vandaag breekt de dag aan om naar Tirana, de hoofdstad van Albanië te reizen. Onderweg is het leuk om een korte stop in Elbasan te maken, één van de grootste steden van Albanië. Al wandelend door de smalle straatjes en kleurrijke huizen bereikt u het plaatselijke fort. U rijdt door naar het hotel in Tirana waar u zult verblijven. De stad heeft iets meer dan 343.000 inwoners en is gelegen aan twee rivieren: de Tiranë en de Lanë in het vlakste deel van het land. Tirana werd in 1920 de hoofdstad van het land. In dat jaar was het nog maar een klein plaatsje, dat bij wijze van compromis tussen het noorden en het zuiden van Albanië de hoofdstad mocht worden. Nu is Tirana in vrijwel alle opzichten, de belangrijkste stad van het land geworden.

Na het inchecken kunt u lopend naar Tirana. Struin rond en bezoek verschillende hoogtepunten. Centraal in de stad ligt het kolossale Skanderbegplein, genoemd naar de Albanese nationale held. Aan dit belangrijke, centrale plein staan onder meer het parlementsgebouw, verschillende regeringsgebouwen, de Et'hem Bey moskee uit 1789 die op de wereld erfgoedlijst staat en het Nationaal museum. Achter dit laatste gebouw staan nog een paar verdwaalde Stalin- en Leninstandbeelden uit de communistische tijd. Natuurlijk mag ook het meest in het oog springende overblijfsel van het Hoxharegime in Tirana; de piramide niet ontbreken. Dit gebouw zou het mausoleum voor dictator Hoxha worden en het is nu zo vervallen en verweerd dat het ook om deze reden bijzonder is. Daarnaast kent Tirana een leuke winkelcentrum en een tal van straten in het centrum waar westerse producten te koop zijn.

dag
4

DO: Apollonia en Berat

Vandaag is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan de opgravingen in Apollonia. In Apollonia (588 v. Chr.) ziet u de oude stadsmuur, het nabijgelegen Byzantijnse Marijaklooster en het plaatselijke museum. De tocht gaat dieper Albanië in, naar Berat; een prachtige stad uit de Ottomaanse tijd aan de Osumrivier. Aan de ene kant van de oever ligt het Christelijke deel en aan de andere kant het Islamitische deel; heel verschillend, maar allebei pittoresk en prachtig. De stad kent een grote hoeveelheid geschiedenis. In de stad staan verschillende kerken, moskeeën en een klooster. De wijk Mangalemi is de bekendste wijk van de stad. Door deze wijk wordt Berat ook wel de stad van duizend ramen genoemd. De andere twee wijken van het historische gedeelte zijn Gorica en Kala, waar het kasteel staat. In het kasteel is een bijzondere verzameling van Byzantijnse kerken te vinden.

dag
5

VR: Gjirokaster

Vandaag reist u verder naar één van de oudste steden van het land, Gjirokastër, dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Gjirokaster is een museumstad en tevens de geboorteplaats van de voormalige Albanese dictator Enver Hoxha. Mooi om een bezoek te brengen aan de pre-Ottomaanse citadel met het wapenmuseum en de voormalige politieke gevangenis. Vandaag is er ook voldoende vrij tijd om naar eigen wens in te delen.

dag
6

ZA: Butrint en Saranda

Het is zover, tijd om richting de kust van Albanië te reizen. Onderweg heeft u alle tijd om de opgravingen van Butrint te bezoeken. De stad kent vele oudheden, maar ook een nationaal park. Butrint ligt in het uiterste zuidelijke deel van het land en grenst aan Griekenland. Het is een bosrijk natuurgebied, stamt uit het jaar 2000 en is ongeveer 86 km2 groot. Het natuurpark kent verschillende soorten plantsoorten en bedreigde diersoorten. Zo zijn er een aantal zeldzame schildpaddensoorten, de Balkan muurhagedis, de Griekse poelkikker, de kleine zandboa en vele soorten vogels. Het meer van Butrint is een zoetwatermeer en is omgeven door bossen, heuvels, bergen en brakke moerassen. Laat in de middag arriveert u in Saranda, aan de kust van Albanië.

dag
7

ZO: Vrije dag in Saranda

Vandaag heeft u een vrije dag in Saranda. Saranda ligt in het zuiden van Albanië, aan de Ionische Zee. Saranda is een badplaats en onderdeel van de Albanese Riviera. Het is een rijk gebied met prachtige stranden, bergen, rivieren, meren, bronnen, citrusvrucht plantages, olijfboomgaarden en bossen. Er zijn zowel kiezel als zandstranden. Het heldere water nodigt u uit voor een heerlijke duik in de zee. Ook mooi om vandaag één van de lokale kerkdiensten te bezoeken, dit waarderen de gemeenteleden vaak zeer.

dag
8

MA: Via Metsovo richting Griekenland

Tijd voor een nieuwe bestemming, Griekenland. Onderweg kunt u een stop maken in de stad Metsovo. Metsovo is een traditioneel bergstadje en ligt bij de grens van Albanië. Het bergstadje en de omliggende dorpen zijn op berghellingen gebouwd en omgeven door verschillende boomsoorten. Het dorp kent traditionele huizen van hout en steen en ongeveer 20 stenen fonteinen. In Metsovo worden er vele lokale producten verkocht, zoals verschillende soorten kazen, wijnen, houtwerk en ambachtelijke ambachten. Na het bezoek in Metsovo is de laatste stop in Kastoria, waar u vannacht zult verblijven.

dag
9

DI: Kastoria

U kunt vandaag de dag actief beginnen door een prachtige wandeling te maken. Wandel door de smalle straten van de stad die bekend staan om de Byzantijnse kunst. Kastoria is gelegen aan de oever van het meer en kent nog steeds ca. 60 kerken die gebouwd zijn tussen de 9e en 19e eeuw. De meeste kerken kennen bijzondere muurbeschilderingen. Een aantal kerken kunt u bezoeken, evenals het museum voor de Byzantijnse geschiedenis. Om het Griekse leven te ontdekken is het een leuke ervaring om ’s avonds in een typisch Grieks restaurantje te dineren.

dag
10

WO: Via Bitola naar Noord-Macedonië

Na het ontbijt zult u Griekenland verlaten en terug rijden naar Noord-Macedonië. Net voorbij de grens bereikt u de stad Bitola, waar u zult overnachten. De stad is gebouwd aan de voet van de berg Pelister, die zo’n 2600 meter hoog is. Overdag kunt u een bezoek aan de stad brengen waarbij u langs historische bezienswaardigheden kunt stoppen. Bitola is een politiek, cultureel en economisch centrum. Daarnaast loopt u door de ijzeren poorten De Grote Bazaar binnen die maar liefst voorzien is van 86 winkels. Onderweg kunt u genieten van heerlijke zoete thee. Een absolute aanrader.

dag
11

DO: Macedonië

Vandaag zult u terugkeren naar de plek waar de reis begon, Ohrid. Vandaag levert u de huurauto in, maar dat kan ook prima. Het hotel nodigt u namelijk uit om de laatste dagen heerlijk te relaxen. Neem een drankje en geniet aan het privéstrand van het hotel. Het privéstrand heeft een gezellig restaurant, waar u heerlijk kunt lunchen met uitzicht over het meer van Ohrid. Ook kunt u met de taxi of bus zeer snel naar het centrum van Ohrid om daar gezellig wat te eten of drinken.

dag
12

VR: Vrije dag in Ohrid

Opnieuw een relax dag bij het hotel. Heeft u vandaag zin om wat actiefs te doen? Het hotel nodigt u graag uit voor een potje tafeltennis, beachvolleybal, basketbal of tennis. U verblijft vlakbij het centrum waar u verschillende bezienswaardigheden, restaurants en barretjes aantreft. Een heerlijke afsluiter van deze reis!

dag
13

ZA: Retour naar Nederland

De rondreis komt ten einde. U wordt door de transferbus bij het hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht.

Accommodaties

Hotel Bellevue ****

Ohrid, Macedonië
Het hotel heeft een prachtige ligging aan de oever van het meer van Ohrid, en beschikt over 2 zwembaden en een 500 meter lang privestrand bij het zwembad.

De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer, een televisie en er is gratis wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje te huur
Telefoon

Hotel Enkeleana ****

Progadec, Albanië
Het Enkelana Hotel ligt direct aan de oever van het meer van Ohrid in Pogradec en beschikt over een privéstrand, een restaurant en een bar en biedt accommodatie met airconditioning, een balkon en gratis WiFi op de kamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje te huur

Hotel Doro City****

Tirana, Albanië
Hotel Doro City is ideaal gelegen, niet ver van de luchthaven en op loopafstand van het oude centrum van Tirana. Het hotel beschikt over een restaurant en bar en heeft 58 hotelkamers die voorzien zijn van een eigen badkamer, een televisie, telefoon, haardroger, minibar en airconditioning. Er is gratis wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Grand Whit City***

,
Het Grand White City Hotel ligt in het historische Berat en biedt een restaurant en gratis fietsen. Er is ook gratis WiFi beschikbaar. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, satelliet-tv en een koelkast.
De eigen badkamer is voorzien van een haardroger, een douche en een bidet. Verder bieden de kamers uitzicht op de bergen en de tuin. Er zijn ook pay-per-view-kanalen en kabelkanalen beschikbaar.Het Grand White City Hotel beschikt over een 24-uursreceptie, een tuin en een barbecue.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
In de buurt
Historisch centrum
In stadscentrum

Hotel Cajupi****

Gjirokaster, Albanië
Hotel Cajupi ligt direct onder het kasteel en op loopafstand van de bezienswaardigheden in de stad. Er is een restaurant, bar, lobby en bakkerij. De kamers zijn voorzien van airco, een televisie en een eigen badkamer. Er is internet in het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Oasis ***

Saranda, Albanië
Hotel Oasis ligt in Saranda in de regio Vlore en biedt een terras en uitzicht op zee. Het hotel ligt op 100 meter van de zee, en de dichtstbijzijnde stranden liggen op 300 meter afstand.

Alle kamers van dit hotel zijn voorzien van airconditioning en een flatscreen-tv met kabelzenders. Alle kamers hebben een eigen badkamer met een douche, gratis toiletartikelen en een haardroger.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Bar
Restaurant
Wasservice
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Airco
Badkamer
WIFI op de kamer

Hotel Kastoria ***

Kastoria, Griekenland
Het 3-sterrenhotel Kastoria ligt direct naast het meer van Kastoria in Kastoria City en biedt elegante accommodatie met gratis WiFi. Het heeft een stijlvolle bar en serveert 's ochtends een ontbijtbuffet.

De kamers van Hotel Kastoria zijn klassiek ingericht en sommige bieden uitzicht op het meer. Ze zijn uitgerust met een flatscreen-tv met satellietzenders, een kleine koelkast en een zithoek. In de eigen badkamer vindt u gratis toiletartikelen en een haardroger.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Airco
Badkamer
WIFI op de kamer

Hotel Millenium****

Bitola, Macedonië
Hotel Millenium heeft een uitstekende ligging t.o.v. het centrum, aan het voetgangersgebied en beschikt over een gezellig restaurant en eigen bar. Alle kamers zijn voorzien van eigen badkamer, televisie, Airco, minibar en telefoon. Er is gratis wifi beschikbaar in het hele hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Eigen vervoer
Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer. Circa 10 dagen voor aanvang van de reis versturen wij aanvullende informatie over het begin van het programma en de gewenste aankomsttijd.

Vertrekdata

Inbegrepen

 • 12 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • 12 x ontbijt
 • Huurauto voor 11 dagen
 • Transfer hotel-luchthaven Macedonië op dag 13
 • Bij 1-2 personen Skoda Fabia (of vergelijkbaar)
 • Bij 3-4 personen Skoda Rapid (of vergelijkbaar)
 • Schadeverzekering (SCDW) (100,- eigen risico)
 • Diefstalverzekering (TP) ( geen eigen risico)
 • Persoonlijke inzittendenverzekering (PAI)
 • Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (AO)
 • Lokale belastingen
 • Ongelimiteerd aantal kilometers
 • Extra bestuurder
 • 24- uurs assistentie
 • CBC card, voor toegang tot diverse landen
 • Routebeschrijving

Niet inbegrepen

 • Retourvlucht Nederland – Macedonie
 • Hand- en/of ruimbagage
 • Toeslag éénpersoonskamer 325,-
 • Borg autohuur (250,- reservering via creditcard)
 • Benzine, tolgelden en evt. boetes
 • Parkeergelden
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Entreegelden en excursies
 • Fooien
 • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten 25,- per factuur
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • SGR-bijdrage 5, - p.p.

Overige informatie

- U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.
- Korting bij 3-4 personen 50, - p.p.
- Min. leeftijd bestuurder: 20 jaar/max. leeftijd bestuurder 70 jaar.
- Bestuurder dient min 2 jaar in bezit te zijn van een geldig rijbewijs B
- U ontvangt de auto met een volle tank, deze dient u ook weer in te leveren met een volle tank. Mocht dit niet het geval zijn dan is er een toeslag van 25,-
- Er kunnen kosten berekend worden voor het verlies van sleutels, autopapieren, verkeerde brandstof e.d.
- Alle extra’s zoals navigatie, kinderzitje moeten ter plaatse betaald worden
- Mocht de huurauto niet beschikbaar zijn dan nemen wij contact met u op
- U ontvangt per kamer 1 auto. De hoofdboeker van deze kamer is tevens de hoofdbestuurder van de auto en dient te beschikken over een creditcard. Dit mag geen prepaid creditcard zijn.
- Wilt u met 3 of 4 personen gebruik maken van 1 auto dan is er een korting en nemen wij contact met u op
- Min. aantal deelnemers 2 personen

Voor verdere reisinformatie zie: Reisadvies Albanië | Ministerie van Buitenlandse Zaken (nederlandwereldwijd.nl)

Reisleiding