Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Met Zuiderkoor Putten naar Duitsland

Koorreis | Busreis

Het is het jaar 1517, wanneer Maarten Luther de 95 stellingen presenteert in Wittenberg. Dit is het symbool voor het begin van de Reformatie, waarbij de Bijbel herontdekt wordt, mede dankzij de vertaling van het Nieuwe Testament naar het Duits, door Luther. Tijdens zijn ballingschap schreef hij deze  vertaling in de beroemde Wartburg in Eisenach. Deze  reis  door historie en het leven van Luther brengen ons naar zijn geboorte- en sterfplaats Eisleben, de stad Erfurt waar hij studeerde aan de universiteit en natuurlijk Wittenberg zelf. Tijdens deze koorreis leren we meer over het leven van Luther en beleven we muzikale hoogtepunten.

Van dag tot dag

 

Dag 1, dinsdag: Putten – Bad Langensalz

Vanuit Putten rijden we naar de deelstaat Thüringen, gelegen in het hart van Duitsland. Onderweg maken we een koffiestop. Bij aankomst in Bad Langensalza hebben we nog even de tijd om het centrum bezoeken, waarna we inchecken bij het hotel. Gezamenlijk genieten we van een smakelijk diner.

 

Dag 2, woensdag: Erfurt & Weimar

Vandaag staat de prachtige stad Erfurt op het programma, waar Luther aan de universiteit studeerde. We bezoeken met elkaar onder andere de fraaie binnenstad en haar vesting, de imposante Dom (exclusief circa. 3,-) en het Augustinusklooster, waar Luther als monnik heeft gewoond. Wandel door de staten met pittoreske bruggen en de vele torens. De Krämerbrücke over de Gera met haar vele vakwerkhuisjes, is één van de mooiste plekjes in de stad. In de St. Severi Kirche of de Predigerkirche zullen we indien mogelijk een aantal liederen met elkaar zingen. Voordat we teruggaan naar het hotel doen we de stad  Weimar aan. De banden die Luther had met Weimar zijn nauwer dan algemeen bekend. Hij kwam er vaak en preekte in de stadskerk St. Peter en Paul. U kunt hier een wandeling maken door de stad of u kunt één van de kerken bezoeken.

 

Dag 3, donderdag: Eisenach - Eisleben – Halle

Een van de meest bekende steden uit Thüringen is de stad Eisenach. Vele bekende namen hebben hier hun sporen achter gelaten. Voor Johan Sebastiaan Bach was dit zijn geboorteplaats. Voor Luther is Eisenach de plek geweest waarin hij in zijn jeugd al naar school ging en zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar Eisenach waar hij onder een schuilnaam woonde in de Wartburg en het Nieuwe Testament heeft vertaald naar het Duits. Zo werd een deel van de Bijbel voor velen toegankelijk en onder andere hierdoor werd de reformatie in gang gezet. In de ochtend bezoeken we de Wartburg en krijgen we een rondleiding door de prachtige burcht. Vervolgens zullen we, zo mogelijk, een concert houden in de Georgenkirche waar Luther heeft gepreekt en waar Bach is gedoopt. In de middag vertrekken we naar Eisleben. Hier kunnen we één van de belangrijke kerken in Eisleben bezoeken, zoals St. Petri-Pauli kerk, de doopkerk van Luther. In het geboortehuis (exclusief circa 4,-) en het sterfhuis (exclusief circa 4,-) kunt u meer leren over de familie van Luther en de tijd waarin zij leefden. Aan het einde van de dag rijden we naar ons hotel in Halle.

 

Dag 4, vrijdag: Torgau en Wittenberg

Na het ontbijt rijden we naar Torgau. Deze stad is minder bekend, maar toch zeer belangrijk geweest in de Reformatie. Torgau werd beschouwd als het politieke centrum van de Reformatie en is de plaats waar de eerste protestantse zangbundel is samengesteld. Wat u misschien niet wist is dat de vrouw van Luther, Katharina von Bora hier is begraven in de Marienkerk. Indien mogelijk zullen we in deze kerk een concert houden. Na het concert vertrekken we naar Lutherstad   Wittenberg,   de   stad   die   een   belangrijke   rol heeft

gespeeld in onze kerkgeschiedenis. Vanaf 1508 doceerde Luther filosofie aan de universiteit, maar zette ondertussen zijn studie theologie voort. Dit resulteerde in de 95 stellingen over de aflaat welke Luther  op 31 oktober  1517 presenteerde aan de deuren van de Slotkapel en hiermee de Reformatie inluidde.  In het nieuw aangelegde park bij de Slotkapel, zijn bomen geplant door kerkgenootschappen uit de hele wereld. U kunt in Wittenberg bijvoorbeeld de verschillende mooie kerken bezoeken of het huis waar Luther met zijn gezin woonde en wat nu een museum is (exclusief circa €6,-).

 

Dag 5, zaterdag: Halle – Putten

We beginnen vanmorgen aan de terugreis naar Putten. In Doesburg sluiten we, omstreeks 16.00 uur, de reis af met een concert in de prachtige Martinikerk. Vervolgens gaan we naar een restaurant om te genieten van een afscheidsdiner voordat we afscheid van elkaar nemen.

Accommodaties

Alpha Hotel***

Het Alpha Hotel is een modern hotel gelegen in Bad Langensalza op ongeveer 10 minuten lopen van het...

Alpha Hotel***

Het Alpha Hotel is een modern hotel gelegen in Bad Langensalza op ongeveer 10 minuten lopen van het oude centrum. De klassiek ingerichte kamers beschikken over een eigen badkamer met bad/douche en toilet. Vanaf het restaurant op de 5e verdieping geniet u van een panoramisch uitzicht op het Nationaal Park Hainich. Het restaurant serveert een verscheidenheid aan regionale gerechten.

terug

Mercure Hotel Halle Leipzig****

Het viersterren-Mercure Hotel Halle-Leipzig is gelegen aan de rand van de handelsstad Halle en dicht...

Mercure Hotel Halle Leipzig****

Het viersterren-Mercure Hotel Halle-Leipzig is gelegen aan de rand van de handelsstad Halle en dicht bij de handelsbeursstad Leipzig. Op slechts 5 minuten lopen vindt u het winkelcentrum  Halle-Center. De 134 kamers zijn klassiek ingericht en beschikken over een eigen badkamer met bad/ douche en toilet. Het hotel beschikt over een sauna, een fitnessruimte en een pooltafel. Het restaurant Mühlenstein serveert heerlijke Saksische en internationale gerechten. In de Mühlenbar, een bar in de molen van  meer dan 100 jaar oud kunt u terecht voor snacks en drankjes

 

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Met Zuiderkoor Putten naar Duitsland - 5 dagen

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele tourist class touringcar voorzien van toilet, airconditioning en koffie- en theefaciliteiten, vanaf Putten
 • Koffie/thee en gebak op de heenreis
 • Twee overnachtingen in Alpha Hotel Bad Langensalza***
 • Twee overnachtingen in Mercure Hotel Halle Leipzig****
 • Verblijf in tweepersoonskamers met eigen bad/douche en toilet
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Meergangen afscheidsdiner op de terugreis
 • Alle excursies zoals in het programma beschreven
 • Entreegelden:
  • Augustinusklooster in Erfurt
  • Wartburg in Eisenach
 • drie kerklocaties voor concerten
 • Toeristenbelasting
 • Reisinformatiepakket per boeking
 • Reisleider van Beter Uit
 • Administratiekosten

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer Alpha Hotel Bad Langensalza en Mercure Hotel Halle Leipzig 75,-
 • Eventueel reis- en/of annuleringsverzekering
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen 2,50 per factuur (maximaal negen personen per factuur)
 • Overige excursies en overige entreegelden
 • Lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Fooien voor hotelpersoneel en buschauffeur

Optioneel bij te boeken: (minimal 50 personen)

Boottocht Wittenberg 7,50 per persoon

 

 

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief