Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

West-Anatolië Paulus en Johannes achterna

13 dagen

Bijbelse groepsreis | Vliegreis

Hos Geldiniz………. Welkom in Turkije, dé bakermat van het christendom. De apostelen Paulus en Johannes hebben Turkije lang geleden al ontdekt; zij verbleven hier graag. Veel van wat er in de Bijbel staat, speelt zich in dit fascinerende land af. Paulus verkondigde hier het evangelie, stichtte christengemeenten en schreef brieven die we in het Nieuwe Testament kunnen lezen. Johannes schreef zijn brieven aan de zeven gemeenten van Klein Azië die in het Bijbelboek Openbaring staan.

 

Tijdens deze 13-daagse rondreis stappen we terug in de tijd en komen Bijbelverhalen tot leven; een stuk verdieping van ons geloof. We starten in de wereldstad Istanbul waar u overblijfselen vindt uit de vroeg-christelijke periode en via de Bijbelse plaatsen: Pergamum, Thyatira, Efese en Laodicea eindigt de reis in Antalya, daar waar Paulus voet aan wal zette. Natuurlijk biedt Turkije veel meer: prachtige natuur, heerlijk klimaat, lekker eten en een vriendelijke en gastvrije bevolking.

 

En dat alles samen met medechristenen en uw vertrouwde Beter Uit reisleider. Kortom: samen geloven, samen beleven.

Programma

Dag 1, maandag: Heenreis Istanbul

Vandaag gaat de reis beginnen. Uw Beter Uit reisleider ontmoet u bij de incheckbalie op Schiphol. We vliegen rechtstreeks van Amsterdam naar Istanbul met Turkish Airlines. Bij aankomst op de luchthaven staat er een lokale vertegenwoordiger klaar die ons naar de bus brengt voor de transfer naar het hotel in het centrum van de stad. Afhankelijk van de aankomsttijd maken we alvast een korte wandeling om de sfeer van deze metropool te ervaren. We gebruiken het diner in het hotel. Uw reisleider verzorgt een samenkomst.

 

Dag 2, dinsdag: Istanbul

Istanbul is een prachtige stad waar van alles te zien en ontdekken  is. Met name het historische centrum Sultahnahmet, met veel invloeden uit het christendom, biedt veel moois. Wat zeker op uw lijstje zou moeten staan, is een bezoek aan het Hippodrome (voormalige renbaan van de keizer), de Aya Sofia (kerk van de Heilige Wijsheid), de Blauwe Moskee en de ondergrondse cisternen (watersystemen). Om de dag ontspannen af te sluiten, kunt u winkelen in een van de overdekte bazaars, waar geuren en kleuren u verwelkomen. (optionele excursie circa 57,50 p.p.)

 

Dag 3, woensdag: Istanbul

Naast de historische binnenstad biedt Istanbul nog veel meer. Wat dacht u van het Topkapi paleis, vroeger de residentie van de sultan? Of een boottocht op de Bosporus, de rivier die Istanbul splitst in een Europees en Aziatisch gedeelte. Of neemt u een kijkje bij de Galatabrug. In deze wijk vindt u de kleurrijke Egyptische Bazaar. Of ga winkelen in Taksim waar altijd een gezellige drukte heerst. (optionele excursie circa 57,50 p.p.).

 

Dag 4, donderdag: Nicea – Bursa

We laten Istanbul achter ons en rijden via het oosten van Istanbul naar Iznik, het voormalige Nicea dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de kerkelijke geschiedenis. Hier vonden twee oecumenische concilies plaats. We rijden verder naar Bursa voor de overnachting.

 

Dag 5, vrijdag: Pergamum

Vandaag bezoeken we de oude Bijbelse stad Pergamum, de plek die Johannes bedoelde toen hij schreef: “Ik weet waar u woont, namelijk daar waar de troon des satans is” (Openb. 2,13).  Een prachtige plek om samen te bidden. Met de kabelbaan gaan we omhoog en maken een uitgebreide wandeling over deze bijzondere opgraving. Indrukwekkend is het theater, dat als een adelaarsnest tegen de berg ligt. Het is het steilste theater uit de Oudheid. We wandelen vervolgens over de Heilige weg naar het altaar van Zeus en kijken naar de zuilen van de tempel van Trajanus. We dineren en overnachten in het hotel in Bergama.

 

Dag 6, zaterdag: Thyatira – Sardes – Kusadasi

Wederom een dag waar oude Bijbelse plaatsen centraal staan. Na het ontbijt vertrekken we richting Thyatira, bekend als de plaats waar Lydia de Purperverkoopster vandaan komt. Zij was de eerste vrouw die tijdens de zendingsreizen van Paulus tot bekering is gekomen. Dan gaan we door naar de ruïnes van Sardes. Met name het prachtig gerestaureerde gymnasium en de synagoge zijn bijzonder. Een mooie plek om een korte overdenking te houden. Diner en overnachting in de sfeervolle badplaats Kusadasi.

 

Dag 7, zondag: Vrije dag

Het is zondag. Uw reisleider verzorgt een samenkomst in het hotel. De rest van de dag is vrij. Wandelt u eens langs de sfeervolle boulevard en haven.

 

Dag 8, maandag: Efese

Vandaag staat een bezoek aan de heilige stad Efese op het programma, voor velen een hoogtepunt van deze reis. Zowel Johannes als Paulus hebben hier hun voetsporen achtergelaten. En we wandelen dan ook dezelfde weg die Paulus en Johannes in die tijd hebben bewandeld. Indrukwekkend is de bibliotheek, maar ook de badhuizen, de markt en het theater zijn de moeite waard. De akoestiek in het theater is prachtig. Ervaar het zelf! Samen zingen is dan ook het devies. Aansluitend naar Selcuk waar zich het graf van Johannes bevindt. We dineren en overnachten in Kusadasi.

 

Dag 9, dinsdag: Laodicea – Pamukkale – Hiërapolis

Laodicea en Pamukkale zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vanuit Pamukkale, een van de bekendste natuurwonderen, stroomt warm water uit de hete bron over witte kalksteenterrassen naar Laodicea. “omdat jullie lauw zijn en noch heet, noch koud, zal ik jullie uit mijn mond spuwen” (Openb. 3.16). Als we de ruïnes van Laodicea bezoeken, wordt deze tekst duidelijk. Achter Pamukkale liggen de ruïnes van de antieke stad Hiërapolis. Nog zo’n prachtige opgraving die we uitgebreid gaan bekijken. Met name de Necropolis, de Apollo tempel en de kerk van Philippus zijn interessant. 

 

Dag 10, woensdag: Dalyan

Het is tijd om even te ontspannen. En waar kan dat beter dat tijdens een boottocht door de delta en rietkragen van de Dalyan rivier. Geniet van de prachtige omgeving. U ziet onder andere de in rotsen uitgehouwen Lycische graven. De boottocht eindigt aan een van de mooiste stranden van Turkije: het Iztuzu strand, een plaatje. Als we geluk hebben, dan kunnen we de karetschildpad zien. Het Iztuzu strand is een van de broedplaatsen van deze bedreigde schildpadsoort. We overnachten in Fethiye.

 

Dag 11, donderdag: Verzonken stad Kekova

Vandaag gaan we terug naar de 5e eeuw v. Chr. toen Lycia een belangrijk koninkrijk was. En weer per boot. Dit keer over de verzonken stad Kekova, die half onder water ligt. Geniet ook van de verborgen grotten langs de kust. De dag eindigt in de Turkse badplaats Antalya.

 

Dag 12, vrijdag: Perge – Aspendos

“Paulus en die met hem waren, voeren af van Paphos en kwamen te Perge”(Hand. 13:13). Perge was de eerste stad in Anatolië waar Paulus voet aan wal zette. Paulus startte hier met het verkondigen van het Evangelie en hield zijn eerste preek. Indrukwekkend om te zien is het theater dat plaats bood aan 12.000 mensen. Ook de agora, de stadspoorten en het gymnasium zijn de moeite waard. Tot slot van deze reis bezoeken we Aspendos, waar we het best bewaarde 2000 jaar oude Romeinse theater bekijken. Tot op de dag van vandaag is het theater nog steeds in gebruik.

 

Dag 13, zaterdag: Terugreis naar Nederland

Deze Bijbelse reis is ten einde gekomen. De bus brengt ons naar de luchthaven van Antalya voor de terugvlucht (evt. met overstap) naar Amsterdam.

Accommodaties

Yuksel Yenikapi Hotel – Istanbul

Het viersterren hotel Yuksel Yenikapi is centraal gelegen en een prima uitvalsbasis om Istanbul te...

Yuksel Yenikapi Hotel – Istanbul

Het viersterren hotel Yuksel Yenikapi is centraal gelegen en een prima uitvalsbasis om Istanbul te verkennen. Het hotel ligt op 2 kilometer van het historische centrum. Het moderne metrostation ligt op 300 m. van het hotel. Gastvrijheid staat in dit hotel hoog in het vaandel. Het hotel beschikt over de volgende faciliteiten: receptie, lounge, spa, bar en restaurant. Uw kamer is modern en comfortabel ingericht en van alle gemakken voorzien.

terug

Burcman Hotel – Bursa

Het 3-sterren stadshotel Burcman ligt net buiten het centrum van Bursa op circa 1,5 kilometer van de...

Burcman Hotel – Bursa

Het 3-sterren stadshotel Burcman ligt net buiten het centrum van Bursa op circa 1,5 kilometer van de Groene Moskee.  De ruime kamers zijn van alle gemakken voorzien: airconditioning, minibar en gratis wifi. In het restaurant kunt u dagelijks genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en een heerlijk diner.

terug

Berksoy Hotel – Bergama

Vlakbij Pergamum ligt het volledig gerenoveerde 3-sterren Berksoy Hotel. Het hotel beschikt over een...

Berksoy Hotel – Bergama

Vlakbij Pergamum ligt het volledig gerenoveerde 3-sterren Berksoy Hotel. Het hotel beschikt over een receptie, een buitenzwembad, bars en een restaurant. De kamers zijn modern ingericht en stralen warmte en comfort uit. Het ontbreekt u aan niets. Airconditioning en wifi zijn aanwezig. Alle kamers beschikken over een balkon met uitzicht op de prachtig aangelegde tuin.  De medewerkers zijn u van dienst en doen er alles aan om u een aangenaam verblijf te geven.

terug
Data & prijzen
Vertrek
Thema
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
21-9-2020
Alle Leeftijden
Elly de Gooijer
Niet te boeken
1.248,-
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vlucht met Turkish Airlines van Amsterdam – Istanbul en terug van Antalya via Istanbul naar Amsterdam incl. heffingen
 • Eén stuks ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse per comfortabele touringcar
 • 12 overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op zondag
 • Excursie- en entreegelden
 • Lokale Nederlandssprekende gids
 • Fooi hotel
 • Beter Uit Reisleider
 • Informatiebijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 225,-
 • Overige lunches
 • Optionele excursies
 • Overige fooien
 • Reserveringskosten 25.-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte is 15 personen.

 

Paspoort en visuminformatie

 • Voor Turkije dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs dat na terugkeer in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is.

 

Vaccinaties

Neem voor de laatste informatie over vaccinaties contact op met de huisarts of GGD.

 

Vluchtinformatie (wijzigingen onder voorbehoud)

Volgt nog.

 

Informatiebijeenkomst 

Na het boeken van deze reis en bij ‘gegarandeerd vertrek’ ontvang je van ons een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over deze reis. Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met de reisleider en je reisgenoten en ontvang je, naast praktische tips, ook informatie over de reis. De informatiebijeenkomst van de reis met vertrek op:

25 mei stond gepland voor zaterdag 2 mei maar is tot nader order geannuleerd.

21 september staat gepland voor zaterdag 5 september.

 

De bijeenkomsten vinden plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u / ontvang  je ongeveer 2/3 weken van te voren.

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief