Over deze reis

De Gouden Stad Praag, een waar openluchtmuseum

Reis je mee naar Praag, een van de mooiste hoofdsteden van Europa vol historie, prachtige bouwwerken, kronkelige straatjes en sfeervolle pleinen. Niet voor niets wordt Praag ook wel de ‘Gouden Stad’ genoemd. Wandel over de beroemde Karelsbrug, verwonder je bij de astronomische klok, laat je meevoeren naar de middeleeuwen in de wijk Stare Mesto, ervaar de Joodse geschiedenis in de Joodse Wijk Josefov of bekijk Praag vanaf het water. En hoe leuk is het om deze stad samen met andere singles te ontdekken!

Praag

Praag is al voor de jaartelling ontstaan. In de negende eeuw werd begonnen aan de bouw van de Praagse Burcht; een van de belangrijkste nederzetting aan de rivier de Moldau. Nog steeds is dit een must-see tijdens je bezoek aan Praag. Via de beroemde Karelsbrug kom je vanuit het centrum bij de Burcht. Ook het oude centrum, Staré Maesto, met de smalle, middeleeuwse straatjes met prachtige gotische bouwkunsten is heerlijk om door heen te slenteren. En ben je moe van al dat wandelen? Dan is er vast wel een leuke koffietentje om de voeten te laten rusten en samen mooie gesprekken te voeren.

Bestemming

Algemene informatie

Tsjechië is sinds 1993 een zelfstandige republiek. Daarvoor maakte het deel uit van Tsjecho-Slowakije, een land dat na de Eerste Wereldoorlog ontstond, bezet werd door de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog en na 1945 onder de Sovjet invloedssfeer viel. Zo werd het land communistisch en bleef dit, ondanks de Praagse Lente, tot 1989. Met de “Fluwelen Revolutie” kwam aan het juk van de Sovjet Unie een eind en begon een democratisch proces. Dit leidde in 1993 tot het vreedzaam uit elkaar gaan van Tsjechië en Slowakije. De geschiedenis van het ‘Oostblok’ is deels nog te proeven op het platteland en in sommige stadswijken met hun typische eentonige hoogbouw. Na de onafhankelijkheid, ontwikkelde Tsjechië zich tot een modern land, al zijn de verschillen tussen stad en platteland groot.
Het landschap is divers met bossen en bergen, waarvan het Reuzengebergte (winterport) en Ertsgebergte (op de grens met Duitsland) het bekendst zijn. De hoofdstad Praag is een van de bekendste toeristische trekpleisters van het land.

Informatie over Tsjechië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Tsjechië

Beste reistijd

Het hele jaar kan Tsjechië bezocht worden. Het voor- en najaar zijn bij uitstek geschikt zijn voor een steden trip. Rond Kerst is Praag de stad voor een sfeervol bezoek! De zomerperiode is het meest geschikt voor een actieve vakantie en in de winter kan in Reuzengebergte geskied worden.

Klimaat

Tsjechië heeft een landklimaat, waarbij het van west naar oost nogal verandert. Het westelijk deel heef een milder weertype met meer neerslag dan het oosten, waar het gemiddeld warmer en droger is.

Eten & Drinken

De Tsjechische keuken heeft veel invloeden uit Oostenrijk, Hongarije, Duitsland en Polen. Er wordt veel vlees gegeten, met name kip, varkens- en rundvlees. Ook zijn er verschillende worstsoorten in trek, die bij speciale kraampjes op straat verkocht worden.
Nationale drank van het land is pils, dat zelfs hier zijn oorsprong heeft en genoemd is naar de stad Pilsen.

Taal

De officiële taal is Tsjechisch. In de toeristische delen wordt ook Engels gesproken

Wist u dat?

- Het suikerklontje een Tsjechische uitvinding is?
- De Praagse Burcht het grootste kasteel ter wereld is?
- De gemiddelde Tsjech gemiddeld zo’n 170 liter bier per jaar drinkt en bier in cafés meestal goedkoper dan water is?

Excursies

Praag is een veelzijdige stad en heeft dan ook veel te bieden. Na aankomst op de luchthaven beginnen we met een stadstour. De gids zal je de highlights van Praag laten zien en bijzondere verhalen vertellen. Daarna is het helemaal aan jou en ga je samen met de andere singles Praag ontdekken. Hier een paar tips om er op uit te gaan.

1

Praagse Burcht

De Burcht van Praag is de grootste burcht van de wereld met paleizen, kerken, pleinen, straatjes en tuinen.

2

Joodse wijk Josefov

Voor de Tweede Wereldoorlog had Praag de grootste Joodse samenleving ter wereld. Veel van de Joodse inwoners zijn niet meer teruggekeerd na de Tweede wereldoorlog. Wat wel gebleven is, zijn de prachtige synagogen, waaronder de gotische Oude Nieuwe Synagoge uit de 13e eeuw. De Pinkas synagoge is tegenwoordig een gedenkplaats voor de ruim 77.000 Tsjechische Joden die omgekomen zijn tijdens de holocaust.

2

Sint Vituskathedraal

De Sint Vituskathedraal, maakt deel uit van de Burcht en is de grootste en bekendste kathedraal van Praag. De grote klokkentoren is een herkenningspunt. De Wenceslas kapel heeft prachtige muurschilderingen met halfedelstenen die het lijden van Jezus tonen. Ook is het mogelijk om de schatkamer met de kroonjuwelen te bezoeken en de graftombe van St. Johannes van Nepomuk.
Een andere bezienswaardigheid bij de burcht is het gouden straatje. Vroeger was dit het straatje waar de goudsmeden werkten, met bijzonder kleine gekleurde huisjes.

3

Staré Město

De smalle, middeleeuwse straatjes van Staré Mesto met prachtige gotische bouwkunsten is heerlijk om zonder vooropgezet plan te ontdekken. (Ver)Dwaal door de staatjes om uiteindelijk bij het Oude Stadsplein met de astronomische klok met de 12 apostelen uit te komen. Ieder uur slaat de klok en komt Jezus met zijn apostelen naar buiten. Het skelet (de dood) houdt een zandloper vast en luidt de klok. Nadat de klok heeft geslagen, kraait de haan. Een mooi schouwspel om te zien!

4

Het Oude Stadsplein

Het Oude Stadsplein (Staromestske Namesti) was en is nog steeds het hart van Praag en tevens het handelscentrum. Hier werd een grote markt gehouden en stond de schandpaal. Tegenwoordig is het een gezellig plein met veel terrassen. En rondom Kerst is hier een mooie kerstmarkt.

5

Dansende huis

Ook wel het Fred (Astaire) en Ginger (Roders) huis genoemd; een hyper modern gebouw tussen de oude monumenten.

6

Petřín toren

De Petřín toren is een stalen uitkijktoren vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de stad. De toren lijkt wel wat op de Eiffeltoren in Parijs.

7

Winkelen

Praag is de stad van het glas. Je vindt veel winkels in de oude stad met schalen, glazen en andere souvenirs. Er zijn verschillende leuke winkelstraten, zoals Na Pirkope. Maar er zijn ook grote winkelcentra als Palladium met meer dan 200 winkels. De meest exclusieve winkelstraat is Parizska met veel designer winkels.

Accommodaties

Hotel Olympik Tristar***

Praag, Tsjechië
Hotel Olympik Tristar is een heel populair hotel: dit is overnachten in Praag voor een goede prijs op een goede locatie. Het hotel heeft zijn gunstige prijs te danken aan eenvoudige maar prima verzorgde kamers en de ligging net buiten het centrum. Door de nabijgelegen tramhalte zijn zowel het oude als nieuwe centrum van Praag toch snel en gemakkelijk bereikbaar. Ook ’s avonds vermaak je je prima: bij hotel Olympik Tristar zit een bowlingbaan en in de gezellige hotelbar geniet je na van de dag.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Restaurant
Wasservice
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
In de buurt
Supermarkt
Historisch centrum
Restaurant
Openbaar vervoer
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
07:05
Praag
08:35
Uw terugreis
Vlucht
Praag
20:45
Amsterdam
22:25

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvlucht
 • Luchthavenbelasting
 • Transfer luchthaven – hotel retour
 • Halve dag citytour onder leiding van Engelssprekende gids
 • Drie overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Ontbijt
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • 1-persoonskamer toeslag 85,-
 • koffer ruimbagage 60,-
 • Lunches en diners
 • Excursies
 • Drankjes tijdens maaltijden
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten 25,-
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

Je dient in bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs.

Check de actuele Corona informatie hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/tsjechie/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Dorien Kleine Rammelkamp

Reisleider Beter Uit sinds 2018.

In welke landen ben je geweest?

Israël, Kreta, Cuba, Madeira en Ierland.

Wat maakt reizen met Beter UIt zo fijn?

Het samen beleven van diverse activiteiten en met elkaar kunnen spreken over wat een ieder persoonlijk bezig houdt, maken dat er snel een binding met de reisgenoten ontstaat. Ik blijf mij verwonderen over hoe snel een groep onbekenden een hechte band met elkaar kan krijgen en de mooie vriendschappen die daaruit kunnen ontstaan. Dit maakt voor mij het reizen met Beter Uit zo bijzonder.

Waarom is de missie: Samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Door dagelijks met elkaar stil te staan in wat ons allen bindt, namelijk ons geloof, en dagelijks met elkaar mooie activiteiten te beleven, ontstaan mooie verbanden. Je leert elkaar ‘echt’ kennen en dit levert mooie, diepgaande, gesprekken op. Juist door deze verbinding wordt jouw reis meer dan een reis. Samen met de inzet van iedere deelnemer wil ik jouw reis onvergetelijk maken.