Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

o.l.v. Leo Vroegindeweij

6 dagen

Groepsrondreis | Busreis

Het is het jaar 1517 wanneer Maarten Luther de 95 stellingen presenteert in Wittenberg. Dit is het symbool voor het begin van de Reformatie, waarbij de Bijbel herontdekt wordt, mede dankzij de vertaling van het Nieuwe Testament in het Duits, door Luther. Tijdens zijn ballingschap schreef hij de vertaling op het beroemde kasteel de Wartburg in Eisenach. Deze reis door de historie en het leven van Luther brengen ons naar de steden Eisenach, Erfurt waar hij studeerde aan de universiteit en natuurlijk Wittenberg zelf. Ook mag een bezoek aan de doopskerk en geboortehuis van Luther in Eisleben en zijn geboortehuis in Mansfeld niet in deze reis ontbreken.

Programma

Dag 1 zaterdag: Nederland – Duitsland

Onze reis begint gezamenlijk in de Kruisheuvelkerk in Leidschendam. Onderweg maken we voldoende stops voor koffie en lunch. Aan het einde van de middag komen we aan in ons hotel waar u zich na het inchecken even kunt opfrissen voor het diner.

 

Dag 2 zondag: Eisenach

Eén van de meest bekende steden in Thüringen is de stad Eisenach. Voor Luther is Eisenach de plek geweest waarin hij in zijn jeugd naar school ging en waar hij zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar Eisenach waar hij onder de schuilnaam ‘Jonker Jörg’ woonde in de Wartburg. Hier vertaalde hij, in slechts 11 weken tijd, het Nieuwe Testament van het Grieks naar het Duits. Zo werd de Bijbel voor velen toegankelijk. Een andere bekende naam in Eisenach is die van Johan Sebastiaan Bach. Eisenach was zijn geboorteplaats en in zijn ouderlijk huis, nu een museum, kun je meer horen over zijn werk en zijn leven. We willen met elkaar de ochtenddienst in de Georgenkirche bijwonen, dit is de kerk waar Luther heeft gepreekt en waar Bach is gedoopt. Tijdens de lunchpauze kunt u op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan het Luthermuseum en het ouderlijk huis van Bach.  Na de lunchpauze bezoeken we de Wartburg. Hier krijgen we een boeiende  rondleiding door deze prachtige burcht. Aansluitend rijden we terug naar ons hotel voor diner en overnachting.

 

Dag 3 maandag: Wittenberg

Vandaag staat Lutherstad Wittenberg op ons programma, een stad die een belangrijke rol heeft gespeeld in onze kerkgeschiedenis. Vanaf 1508 doceerde Luther filosofie aan de universiteit, ondertussen zette hij zijn studie theologie voort. Dit resulteerde in de 95 stellingen over de aflaat welke Luther op 31 oktober 1517 presenteerde aan de deuren van de Slotkapel en hiermee de Reformatie inluidde. Onze lokale gids vertelt ons tijdens de stadswandeling alles over Wittenberg en de historie.

Bij de Slotkapel met de wereldberoemde deur waaraan de 95 stellingen werden gespijkerd is een nieuw aangelegd park met bomen, welke geplant zijn door kerkgenootschappen uit de hele wereld. De gotische hallenkerk Stadtkirche St. Marien, waar Luther heeft gepreekt, is het oudste gebouw van de Lutherse gemeente dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In de middag bezoeken we het beroemde Luthermuseum, dit was van 1524 tot aan zijn overlijden in 1546 het woonhuis van Luther. In het museum is een bijzondere tentoonstelling gewijd aan het leven en werken van de reformator.

 

Dag 4 dinsdag: Erfurt & Weimar

Vandaag staat de prachtige stad Erfurt op het programma, waar Luther aan de universiteit studeerde. Onder leiding van een gids bezoeken we  de fraaie binnenstad en wordt er verteld over de vesting, de imposante Dom en het Augustinerklooster waar Luther als monnik heeft gewoond. Wandel door de straten met pittoreske bruggen en vele torens. De Krämerbrücke over de Gera met haar vele vakwerkhuisjes is één van de mooiste plekjes in de stad. Aansluitend brengen we een bezoek aan het Augustinerklooster. In het klooster is een doorlopende tentoonstelling met het thema ‘Bijbel-klooster Luther’ te zien. Bij voldoende tijd kun je ook de Dom van Erfurt nog bezoeken (excl.) Er is vrije tijd voor de lunch. We vervolgen onze weg naar Stotternheim voor een korte tussenstop bij de “steen van Luther”. Op 2 juli 1505 besloot Maarten Luther monnik te worden tijdens  een hevige storm waarbij de bliksem vlak bij hem insloeg. Op 17 juli klopte Luther aan bij het Augustinerklooster in Erfurt en werd hij monnik. Aansluitend vertrekken we naar de stad Weimar, ook wel het culturele centrum van Thüringen genoemd. In Weimar leren we meer over de vroegere bewoners van de stad zoals de schrijvers Goethe en Schiller en de componist Bach. De banden die Luther had met Weimar zijn nauwer dan algemeen bekend. Hij kwam er vaak en hij preekte in de stadskerk St. Peter en Paul. Maak een wandeling door de stad, bewonder het Stadsslot met de galerie van Lucas Cranach met het beroemde portret van Luther of bezoek de St. Peter en Paulkerk.

 

Dag 5 woensdag: Eisleben – Mansfeld

We  rijden naar de geboorte- en sterfplaats van Luther, Eisleben. Ondanks dat Luther hier gestorven is, is hij in Wittenberg uiteindelijk begraven. Wandel door de straten, naar het plein waar het standbeeld van Luther staat of bezoek één van de belangrijke kerken in Eisleben, zoals de doopkerk van Luther, de St. Petri-Pauli kerk. In het geboortehuis en in het sterfhuis leer je meer over de familie van Luther en de tijd waarin zij leefden.

 

Na de lunch vertrekken we naar  Mansfeld. Hier bezoeken we Luthers ouderlijk huis waar de familie 1 jaar na Luthers geboorte naartoe verhuisde. In de St. Georgskirche vind je het enige portret waarop Luther helemaal is afgebeeld.

 

Dag 6 donderdag: Duitsland – Nederland

Na een smakelijk ontbijt checken we uit om richting Nederland te vertrekken. Via de nodige stops rijden we terug naar Leidschendam, waar we in de loop van de middag aan hopen te komen.

Accommodaties

Hotel Michel Suhl****

Michel Hotel Suhl ligt op 5 minuten wandelen van het centrum van Suhl. Het heeft een eigen...

Hotel Michel Suhl****

Michel Hotel Suhl ligt op 5 minuten wandelen van het centrum van Suhl. Het heeft een eigen restaurant, waar internationale gerechten en Thüringer specialiteiten geserveerd worden. Alle kamers van het 4-sterrenhotel Michel zijn uitgerust met een minibar en een eigen badkamer met een haardroger. Sommige kamers hebben een balkon. Michel Hotel Suhl is een ideale uitvalsbasis!

https://www.michel-hotels.de/michel-hotel-suhl

terug
Data & prijzen
Vertrek
Thema
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
10-10-2020
 
Niet te boeken
695,-
Prijsinformatie

INBEGREPEN:

 • Vervoer per comfortabele  tourist class touringcar voorzien van toilet, airconditioning en koffie- en theefaciliteiten
 • 5 overnachtingen in goede middenklasse hotel
 • Verblijf in 2-persoonskamers met eigen bad/douche, toilet en airconditioning
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Entree en rondleiding Wartburg (Nederlandstalig)
 • Stadswandeling Wittenberg,  bezoek Luthermuseum en Slotkapel/St. Marienskerk(Duitstalig)
 • Stadswandeling Erfurt, bezoek klooster van Augustinus (Duitstalig)
 • Stadswandeling Weimar (Duitstalig)
 • Stadswandeling Eisleben, bezoek geboorte- en sterfhuis Luther (Duitstalig)
 • Toeristenbelasting
 • Reisinformatiepakket per boeking
 • Fooien
 • Deskundige reisbegeleiding vanuit Beter Uit

NIET INBEGREPEN

 • Toeslag 1-persoonskamer  85,-
 • Optionele excursies
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen 
 • Lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Administratiekosten 19,- per factuur

Overige informatie

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

 

Minimale groepsgrootte is 25 personen.

 

Vervoer

Per comfortabele tourist class touringcar van Zwaluw Reizen

Heenreis 10 oktober 2020           Kruisheuvelkerk Leidschendam – Suhl

Terugreis 15 oktober 2020          Suhl - Kruisheuvelkerk Leidschendam

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief