Over deze reis

Wandelen in Oostenrijk

Natuur zover je kunt kijken bij het wandelen in Nauders op de Reschenpas. Een bijzondere bestemming op de grens van Oostenrijk, Italië en Zwitserland. Een geweldige uitvalsbasis voor veel afwisselende wandelingen. Bergen, bossen, beekjes en meer dan 300 kilometer aan bijzondere wandelpaden vol belevenissen. De warme, gemoedelijke sfeer en de gezonde berglucht zijn overal te ervaren. Alle ingrediënten voor een ontspannende wandelvakantie in Oostenrijk. De wandelingen worden nog spectaculairder met de talrijke kabelbanen die je naar een top brengen om daar te genieten en ook de mogelijkheid geven om te wandelen in het skigebied Bergkastel bij Nauders. Met de 3-Länder Summercard zijn veel liften gratis en is ook het openbaar vervoer gratis. Hierdoor is het mogelijk om wat verder weg van Nauders te gaan wandelen. Zo kunnen we ook een dag naar Italië en een dag naar Zwitserland. Genoeg mogelijkheden om te genieten van de prachtige flora en fauna, Gods wonderlijke schepping. Eigenlijk is een week te kort om alles te ontdekken. Wellnesshotel Post in het centrum van Nauders is een geweldige uitvalsbasis voor wandelingen direct vanuit het hotel.

Nauders
In de landen driehoek Oostenrijk, Italië en Zwitserland ligt Nauders op 1394 meter hoogte aan de Reschenpas. Op 3 kilometer ligt het Reschenmeer.

Reschenpas
De Reschenpas is een bergpas in de Rätische Alpen op de grens van Oostenrijk en Italië, naast Zwitserland. De pas verbindt de Oostenrijkse deelstaat Tirol met de regio Vinschgau in Zuid-Tirol.

Treinreis
Het vertrek is ’s morgens vanuit Utrecht per trein naar Landeck. Als groep reis je relaxt met de trein en daarom begint al meteen het vakantiegevoel. Daarna gaan het met een bus naar het hotel in Nauders.

Bestemming

Algemene informatie

Oostenrijk is een van de kleinere landen van Europa, maar toch nog twee keer groter dan Nederland. Het land is opgedeeld in negen verschillende deelstaten, Bundesländer, elk met een eigen bestuur en hoofdstad. Slechts een klein deel van Oostenrijk behoort tot laag- of heuvelland. Het grootste deel, met name in het midden en westen is middel- en hooggebergte met toppen tot wel 4000 meter. Oostenrijk ligt centraal in Europa en grenst in het westen aan Zwitserland en Liechtenstein, in het noorden aan Duitsland en Tsjechië, in het oosten aan Slowakije en Hongarije en in het zuiden aan Italië en Slovenië.

Informatie over Oostenrijk

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Oostenrijk

Beste reistijd

Oostenrijk is een bestemming voor alle seizoenen. Een van de gunstigste wandelperiodes is van de nazomer tot half oktober. Vele dagen achter elkaar kan het dan helder en zonnig zijn. Ook in de winter is Oostenrijk zeer populair. Het wintersportseizoen duurt van half december tot eind maart. Wie de alpenweiden fraai in bloei wil zien, kan het best in juni naar Oostenrijk gaan.

Klimaat

Er zijn verschillende klimaat types in Oostenrijk. De hoogstgelegen gebieden, zoals Tirol en Vorarlberg hebben een bergklimaat. De lager gelegen delen kennen een gematigd landklimaat. In de overgangsgebieden heerst een typisch landklimaat met koude winters en vrij warme zomers. Het weer is nogal wisselvallig. Zo kan de temperatuur in een mum van tijd flink dalen of stijgen. Zelfs per berg kan het weer enorm verschillen. Op de ene helling kan het droog en zonnig zijn, terwijl op de andere helling sneeuw of regen valt.

Eten & drinken

In Oostenrijk wordt veel vlees gegeten. Het bekendst is waarschijnlijk de schnitzel. De Oostenrijkse keuken is landelijke keuken: stevig en weinig geraffineerd. Na een soepje (al dan niet met noedels), volgt een flink stuk vlees, geserveerd met een koolsalade, groenten, gemengde salade of aardappelsalade. Bekende lekkernijen zijn: Wienerkaffee met een stuk Apfelstrudel of Sachertorte. Ook voor wijnliefhebbers is Oostenrijk het juiste land. Naast de internationaal bekende wijnranken Cabernet, Merlot en Riesling, die met de grootste zorg gecultiveerd worden, worden ook eigen druivensoorten geteeld.

Taal

De officiële taal is Duits. Daarnaast wordt er Burgenland-Kroatisch, Hongaars, Sloveens, Slowaaks en Tsjechisch gesproken. In hotels en bij bezienswaardigheden wordt meestal ook Engels gesproken.

Wist u dat?

- Oostenrijk de hoogste waterval van Europa heeft?
- Niet alleen de vogels, maar ook de bergmarmotten fluiten?
- De croissant oorspronkelijk uit Oostenrijk komt?

Excursies

Nauders ligt ideaal voor het maken van een groot aantal prachtige wandelingen. Hieronder doen wij een aantal suggesties! Dagelijks maken we met een groep een wandeling, maar wie zelf of met een groepje iets anders wil doen heeft natuurlijk alle vrijheid. Ook voor een dagje bij het hotel genieten zijn genoeg mogelijkheden. Ook wandelingen in Italië en Zwitserland ontbreken niet.

1

Rondwandeling Kaiserschütsenweg

Een wandeling die begint in het dorp en langs de vesting Nauders gaat. Een vesting die van 1834- 1840 werd gebouwd door keizer Franz I en Ferdinand I. Tijdens de wandeling geven borden informatie over spannende verhalen uit de Eerste Wereldoorlog. Een tocht met veel prachtige uitzichten
Lengte: 9,2 kilometer
Stijging: 593 meter
Daling : 593 meter
Duur: 4.30 uur

2

Wandeling langs de Schwarzer See en de Grüner See vanaf Nauders

Eerst vanuit Nauders naar de Schwarser See wandelen. Vandaar door een glooiend landschap naar de Grüner See. Een prachtige 2 meren route en dan terug naar Nauders. Een uur voor het eindpunt doemt Berggasthof Riatschhof op.
Lengte: 12 kilometer
Stijging: 650 meter
Daling: 650 meter
Duur: circa 5 uur

3

Wandeling vanaf het bergstation Bergkastel over de hoge Panoramaweg naar Nauders

Eerst met de kabelbaan naar een hoogte van 2200 meter. Dan gaat de panoramaweg op een hoogte van 2000 meter een beetje op en neer naar de Labaualm. Deze weg hoort bij de mooiste wandelwegen van Nauders. Het laatste gedeelte is de weg sterk dalend.
Lengte: 18 kilometer
Daling: 850 meter
Duur: circa 7 uur

4

Wandeling door het Gamortal naar Labaunerköpfle en de Labaunalm (2359 m)

Een rondwandeling vanuit Nauders door een afwisselend landschap en geleidelijk stijgen naar de Labaunerköpfle. Hier is een fantastisch uitzicht. In het vervolg komt de route langs berggasthof Perditsch.
Lengte: 11.1 kilometer
Stijging: 879 meter
Daling : 879 meter
Tijd: 5.30 uur

5

Boottocht over de Reschensee in Italië en wandeling over de höhenweg boven het meer

Per bus naar Graun voor een boottocht over het Reschenmeer. De kapitein vertelt de bijzondere geschiedenis van het meer. Langs het meer wandelen naar Schöneben om met de kabelbaan naar een hoogte van 2100 meter te gaan. Daarna begint de wandeling over de panoramahöhenweg naar de Haideralm. Hier gaat de lift naar St. Valentin auf der Haide. In het dorp komt de bus om terug naar Nauders te gaan.
Lengte: 10 kilometer
Stijgen: 200 meter
Dalen: 200 meter
Duur: circa 4 uur

6

Met de bus naar Scuol in Zwitserland, daar met de lift naar Motta Naluns (2192 m.) en wandelen door het hooggebergte naar Sent

De bus vanuit Nauders rijdt naar Scuol in Zwitserland. De lift gaat naar een hoogte van 2192 meter en geeft toegang tot een prachtig wandelgebied. Een niet te moeilijke route loopt naar Sent. Daar kan de bus naar Nauders weer worden genomen. Bij het bergstation en in Sent is horeca.
Lengte: 10 kilometer
Daling: 1000 meter
Tijd: 4 uur

Accommodaties

Wellnesshotel Post****

Nauders, Oostenrijk
Het 4- sterren Wellnesshotel in Nauders is een traditioneel familie hotel dat zorgt voor een bijzonder verblijf met veel extra’s. Er zijn 56 kamers, een grote eetzaal en 5 kleinere ruimtes. De ruime kamers hebben televisie, telefoon, wifi en eigen badkamer met douche en toilet. In de kelder van het hotel is 650 m2 wellness. Hier zijn in de gewelfde kelder o.a. een sauna en een zwembad. ’s Zomers kun je vanuit het zwembad zo naar de ligweide. In de kelder zijn ook tafelvoetbal, tafeltennis en een poolbiljart te vinden.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
WIFI op de kamer

Vervoer

Uw heenreis
Heenreis
nachttrein
Utrecht
07:06
Landeck
18:02
Uw terugreis
Terugreis
dagtrein
Landeck
09:54
Utrecht
21:48

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Dagtrein Utrecht – Landeck retour
 • Transfer treinstation – hotel retour
 • 7 overnachtingen op een tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Volpension op zondag
 • Gebruik van wellness gedeelte in hotel
 • 3 – Länder summercard. Een kaart die 3 dagen o.a. geldig is voor 7 liften, het openbaar vervoer en een boottocht.

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 225,-
 • Lunch en drankjes
 • Reserveringskosten 25,-
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/oostenrijk/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Aalt van de Mheen

Reisleider Beter Uit sinds 2005

In welke landen ben je geweest?

Duitsland, Engeland, Schotland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Andorra,Tsjechië, Slovenië, Slowakije, Hongarije, Polen, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Canada, VS, Israël, Jordanië

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Samen genieten van Gods natuur.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Deelnemers met een verschillende geloofsachtergrond maken er een speciale reis van. Een unieke combinatie: veel moois zien en ervaren en dankbaar zijn voor alles wat we ontvangen van onze Schepper.