Over deze reis

Zeilen over het IJsselmeer

Ben jij een avonturier, houd je van water en vind je het leuk om andere christelijke singles te ontmoeten, dan is deze zeilweek echt iets voor jou. Met de wind in de haren kies je het ruime sop. Je bent zojuist ingescheept op de Liberté: een éénmaster tjalk. Een week lang ben jij een van de bemanningsleden van dit schip en is het IJsselmeer jouw domein. Vanaf het water is het heerlijk om Nederland te verkennen. Je geniet van prachtige vergezichten, leuke sfeervolle VOC-steden, gesprekken aan boord en natuurlijk van het zeilen onder toeziend oog van de kaptein en zijn maat.

Durf jij je te laten verrassen? De route staat van te voren namelijk niet vast. We laten ons leiden door de wind. Hoe mooi het ook op het water is, aan wal is ook genoeg te bleven! Wat dacht je van de historische VOC steden Enkhuizen, Stavoren of Urk. Stuk voor stuk interessante plaatsen waar het bovendien goed toeven is. Maar het hoofddoel van deze week is toch: Zeilen! Deze zeilweek is echt “samen beleven, samen geloven”.

Bestemming

Algemene informatie

In noordwest Europa aan de Noordzee ligt Nederland. De oostgrens is met Duitsland en in het zuiden grenst ons land aan België. Het grootste deel van Nederland heeft een vlak landschap, waarvan een vierde deel onder zeeniveau ligt. In het oosten (stuwwallen) en zuiden zijn wat hoger gelegen delen. Ons landschap bestaat uit cultuurlandschappen en beheerde natuurgebieden met bos, duin en heide, naast de nationale parken, zoals de Veluwezoom en De Hoge Veluwe in Gelderland. Nederland is een constitutionele monarchie, die verdeeld is twaalf provincies.

Informatie over Nederland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Nederland

Beste reistijd

Nederland is een bestemming voor eigenlijk alle seizoenen. In het voorjaar leent het westen bij uitstek zich voor een bezoek aan de vele, kleurrijke bloemenvelden. In de zomer is het aangenaam verblijven aan de kustgebieden, de meren en op de Waddeneilanden. Het najaar is een mooie periode voor de bossen en de heide in veelal het midden, zuiden en oosten van het land.

Klimaat

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers. In het land is er wel enig verschil door meer of minder invloed van de Noordzee. Aan de kust en in de noordelijke helft van Nederland zijn de winters vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Naar het oosten en zuidoosten toe krijgt het klimaat meer trekken van een landklimaat: de winters zijn daar strenger, de zomers zonniger en ook droger met minder wind. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. Het zuidelijke deel van Nederland is de warmste en zonnigste streek van het land.

Eten & drinken

Het eten in Nederland wordt vaak als typisch en bijzonder bestempeld. Tweemaal per dag wordt er brood gegeten met in de avond een warme maaltijd, vaak bestaande uit aardappels, groente en vlees. Typisch voor Nederland zijn de vele stampotten als boerenkool en hutspot. Maar ook bijvoorbeeld asperges in het voorjaar. Als broodbeleg zijn vlokken en gestampte muisjes uniek en bij de koffie een heerlijke stroopwafel, bitterkoekje of gevulde koek, of lokaal een Zeeuwse bol of Limburgse vlaai. De Nederlandser houden veelal van zoet maar zijn ook geliefde kaas- en worsteters. Dropjes zullen niet in huis ontbreken en Hollandse zoute haring is een lekkernij.

Taal

Onze voertaal is Nederlands, maar bijna elk deel van Nederland kent zijn eigen dialect; van het inslikken van bepaalde letters, soms knauwerig, dan weer zangerig en soms moeilijk te verstaan. Fries is een officieel erkende taal in ons land.

Wist u dat?

- Nederlanders gemiddeld de langste mensen ter wereld zijn?
- Er meer fietsen dan mensen zijn?
- Meer dan een kwart van Nederland onder de zeespiegel ligt?

Dagprogramma

dag
1

ZA: Weesp

Vanaf 10.00 uur ben je van harte welkom op de Liberté. Je reisleider en de kapitein ontvangen je met koffie en wat lekkers. We houden een korte samenkomst want de kaptein heeft ons veel te vertellen over de do’s en don’ts aan boord. Na deze uitleg gaan dan toch echt de trossen los! Op de motor varen we de haven uit en buitengaats hijsen we de zeilen! Het is een mooi spektakel als de wind de zeilen vat. Genieten!

dag
2

ZO: Vrije dag

Daar waar de wind ons heen heeft gewaaid, wonen we gezamenlijk een dienst bij of de reisleider organiseert een bijeenkomst. Rest van de dag is ter vrije besteding.

dag
3

MA-DO: Varen

Iedere dag zeilen we over het IJsselmeer naar een van de sfeervolle stadjes die het meer rijk is. Termen als ‘aan de wind’, ‘strijken’ en ‘afvallen’ zijn jou niet meer vreemd. Aan boord ben je de ene dag matroos, de andere dag stuurman, fokkemaat of kok. En dat is nu het leuke; alles doen we samen!

dag
4

VR: Weesp

Aan het einde van de middag komen we aan in Weesp. Met nieuwe kennis en vooral nieuwe vriendschappen en herinneringen nemen we afscheid van de kapitein en zijn matroos.

Accommodaties

Zeilschip Liberté

WEESP, Nederland
De 1-mast-tjalk Liberté is een robuuste Oostzeetjalk die in het verleden de zwaarste stormen heeft doorstaan. Niet alleen de Nederlandse binnenwateren maar ook de kustwateren behoorden tot haar vaargebied. Met het schip is vracht gevaren, maar op zeker moment is het omgebouwd tot vissersschip voor het waddengebied. Rond 1990 is het schip in oude luister hersteld en kreeg het mast en zeilen terug. Nu vaart het alweer jaren als zeilend passagiersschip. Een zeiltocht met de Liberté over het IJsselmeer en de Waddenzee is een heerlijke manier om Nederland vanaf het water te verkennen.

Benedendeks vindt u een goed verzorgd interieur bestaande uit een dagverblijf en 7 hutten met 3 douches en 2 toiletten. Velen hebben met de Liberté een onvergetelijke zeiltocht gemaakt.

Vervoer

Eigen vervoer
Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer. Circa 10 dagen voor aanvang van de reis versturen wij aanvullende informatie over het begin van het programma en de gewenste aankomsttijd.

Vertrekdata

Inbegrepen

  • 6 overnachtingen in een 2-persoonshut met gescheiden bedden
  • Gebruik van alle faciliteiten aan boord
  • Schoonmaakkosten
  • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

  • 1-persoonshut toeslag 295,-
  • Scheepskas voor alle maaltijden (verplicht ter plaatse betalen) ca 195,-
  • Bedden- en badgoed (zelf meenemen)
  • Reserveringskosten 25,-
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Bijdrage SGR 5.- p.p.

Overige informatie

Mogelijke routes:
Route 1: Weesp – Enkhuizen-Den Over-Texel-Medemblik-Volendam-Weesp
Route 2: Weesp – Hoorn-Stavoren-Urk-Marken-Amsterdam-Weesp

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 9 personen

Reisleiding

Esther Zuidbroek

Reisleider Beter Uit sinds 2020.

In welke landen ben je geweest?

Kenia, Cuba, Lapland, Amerika, Israël, Malta, Griekenland, Tsjechië, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Engeland.

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Het reizen met Beter is fijn; omdat je verzekerd bent van een gevarieerd excursie aanbod, comfort en een groep gezellige medereizigers.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Tijdens de reis genieten we onder andere van de natuur. Als ik me in de natuur bevindt, dan kan ik me intens verwonderen hoe prachtig mooi het is gemaakt. Het is van meerwaarde om dan samen te geloven en te beleven dat God de Schepper is van hemel en aarde. Het maakt me blij om tijdens de dagsluiting samen te zingen voor onze Schepper: Tien duizend redenen tot dankbaarheid!