Over deze reis

Varen door Nederland en België

Nieuw in het riviercruise-programma van Beter Uit is deze 9-daagse riviercruise door Nederland en België. En niet voor niets! Zowel Nederland als België kent tal van prachtige steden en dorpen en dwars door de mooie natuur. Geniet samen met uw Beter Uit reisleider en uw medereisgenoten van het comfort aan boord van de MS Horizon, de goede verzorging, maar vooral ook van de gezelligheid met elkaar. Samen geloven, samen beleven, samen genieten.

Bestemming

Algemene informatie

In noordwest Europa aan de Noordzee ligt Nederland. De oostgrens is met Duitsland en in het zuiden grenst ons land aan België. Het grootste deel van Nederland heeft een vlak landschap, waarvan een vierde deel onder zeeniveau ligt. In het oosten (stuwwallen) en zuiden zijn wat hoger gelegen delen. Ons landschap bestaat uit cultuurlandschappen en beheerde natuurgebieden met bos, duin en heide, naast de nationale parken, zoals de Veluwezoom en De Hoge Veluwe in Gelderland. Nederland is een constitutionele monarchie, die verdeeld is twaalf provincies.

Informatie over Nederland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Nederland

Beste reistijd

Nederland is een bestemming voor eigenlijk alle seizoenen. In het voorjaar leent het westen bij uitstek zich voor een bezoek aan de vele, kleurrijke bloemenvelden. In de zomer is het aangenaam verblijven aan de kustgebieden, de meren en op de Waddeneilanden. Het najaar is een mooie periode voor de bossen en de heide in veelal het midden, zuiden en oosten van het land.

Klimaat

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers. In het land is er wel enig verschil door meer of minder invloed van de Noordzee. Aan de kust en in de noordelijke helft van Nederland zijn de winters vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Naar het oosten en zuidoosten toe krijgt het klimaat meer trekken van een landklimaat: de winters zijn daar strenger, de zomers zonniger en ook droger met minder wind. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. Het zuidelijke deel van Nederland is de warmste en zonnigste streek van het land.

Eten & drinken

Het eten in Nederland wordt vaak als typisch en bijzonder bestempeld. Tweemaal per dag wordt er brood gegeten met in de avond een warme maaltijd, vaak bestaande uit aardappels, groente en vlees. Typisch voor Nederland zijn de vele stampotten als boerenkool en hutspot. Maar ook bijvoorbeeld asperges in het voorjaar. Als broodbeleg zijn vlokken en gestampte muisjes uniek en bij de koffie een heerlijke stroopwafel, bitterkoekje of gevulde koek, of lokaal een Zeeuwse bol of Limburgse vlaai. De Nederlandser houden veelal van zoet maar zijn ook geliefde kaas- en worsteters. Dropjes zullen niet in huis ontbreken en Hollandse zoute haring is een lekkernij.

Taal

Onze voertaal is Nederlands, maar bijna elk deel van Nederland kent zijn eigen dialect; van het inslikken van bepaalde letters, soms knauwerig, dan weer zangerig en soms moeilijk te verstaan. Fries is een officieel erkende taal in ons land.

Wist u dat?

- Nederlanders gemiddeld de langste mensen ter wereld zijn?
- Er meer fietsen dan mensen zijn?
- Meer dan een kwart van Nederland onder de zeespiegel ligt?

Algemene informatie

België is onze zuidelijk buur en hoewel dichtbij is de sfeer in dit land toch heel anders dan in Nederland. Maar er zijn ook veel overeenkomsten, met name in het noordelijke deel, Vlaanderen. Men spreekt daar Nederlands, wel met een Vlaamse tongval, en toch herkenbaar. Ook België is een koninkrijk, er zijn polders, brede zandstranden, traag stromende rivieren en Sinterklaas is er in december van harte welkom. De totale oppervlakte is ruim 30.000 km² en ondanks de geringe omvang biedt het land veel: van strand in het westen tot de heuvels van de Ardennen in het zuidoosten, eeuwenoude steden en talrijke kastelen. Naast Nederland grenst België aan Duitsland, Luxemburg en Frankrijk.

Het grootste verschil met ons land is waarschijnlijk de tegenstelling tussen Vlaanderen en Wallonië. In Wallonië spreekt men Frans en gaat het economisch minder dan in Vlaanderen. Dit leidt regelmatig tot spanningen. Beide regio’s hebben een grote mate van zelfstandigheid met een eigen regering en parlement met vergaande bevoegdheden. Daarboven staat nog een centrale regering.

Informatie over België

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over België

Beste reistijd

Gedurende het hele jaar is België goed te bezoeken. Het weer in met name Vlaanderen komt erg overeen met het onze. Er is altijd kans op een bui of regen in winter, lente en herfst. Ook hier worden de zomers gemiddeld warmer en vochtiger.

Klimaat

Het grootste deel van België heeft een zeeklimaat, net als wij. Dit betekent gemiddeld genomen dat de winters relatief zacht en vochtig zijn en de zomers aangenaam van temperatuur. Toch zijn er wel verschillen, vooral in de Ardennen, waar op hoogtes van ruim 400-500 meter in de winter de temperaturen flink kunnen dalen en als er sneeuw ligt, kan er zelfs geskied worden.

Eten & Drinken

In veel opzichten lijkt de Belgische keuken op de Nederlandse: er wordt veel groente gebruikt. Belgen houden van een goede maaltijd en besteden daar veel aandacht aan. Vooral de Franse invloeden zorgen voor verfijndere en rijkere gerechten. Maar België is natuurlijk vooral bekend om de Vlaamse frites (vaak met stoofvlees), de Luikse Wafel en de pralines.
Ook is het bij uitstek een bierland. Er worden meer dan 800 verschillende bieren gebrouwen, zoals Trappist, Leffe en Kriek. Dit gebeurt vaak kleinschalig, zodat vrijwel elk dorp of stad z’n eigen speciale bier kent.

Taal

België heeft drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. Die talen worden niet overal door elkaar gesproken, voor het gebruik ervan zijn wetten. België wordt namelijk in tweeën gedeeld door de taalgrens. In Vlaanderen is Nederlands de officiële taal en de enig toegestane taal in onderwijs, ambtelijke zaken en rechtspraak. Ten zuiden van de grens ligt Wallonië, het Franssprekende deel. Hier is het precies andersom dan in Vlaanderen. Brussel is officieel tweetalig. In het oosten van België ligt een Duitstalig gebied, dat dezelfde rechten heeft als Vlaanderen en Wallonië.

Wist u dat:

- België de langste tramlijn ter wereld kent, de kusttram van 70 km lengte en die langs de hele Belgische kust voert?
- België de meeste kastelen per vierkante meter ter wereld heeft?
- De rolschaats in de 18e eeuw is uitgevonden door een Belgische horlogemaker?

Dagprogramma

dag
1

DO: Arnhem - Cuijk

Uw kapitein en uw reisleiders heten u van harte welkom aan boord. Om 09.30 uur gooien we de trossen los en varen we richting Cuijk. Al varend over de Maas kunt u genieten van vele mooie panorama’s. In de loop van de middag komen we aan in Cuijk, een gezellige stad met prachtige straten en gezellige terrassen. Maakt u eens een korte wandeling door het centrum; de diverse monumenten zijn zeker een bezoek waard.

dag
2

VR: Cuijk - Roermond

Terwijl u van het ontbijt geniet, begeven we ons op de Limburgse Maas en komen we aan op onze plaats van bestemming, Roermond. Deze sfeervolle stad, ook wel ‘Bruisend hart van Limburg’ genoemd, is rijk aan culturele bezienswaardigheden. Roermond heeft een gezellig winkelhart en een unieke ligging aan de Maasplassen. De binnenstad met haar mooie pleinen herbergt een schat aan historische bouwwerken, zoals kerken en oude handelshuizen. Mocht u zin hebben om te winkelen, dan kunt u ook naar het nabijgelegen outletcentrum.

dag
3

ZA: Roermond - Maastricht

Al vroeg starten we de motoren en zetten we koers naar de zuidelijkste stad van Nederland: Maastricht. In Maastricht is van alles te beleven. Het centrum met de statige oude huizen, kloosters, eeuwenoude stadsmuren met torens en ingenieuze ondergrondse verdedigingswerken nodigen uit tot een prachtige wandeling. Uiteraard mogen de Sint Servaeskerk, de winkelstraten en de gezellige terrassen op het Vrijthof aan uw bezoek niet ontbreken. Uw reisleider verzorgt ’s avonds de dagsluiting. .

dag
4

ZO: Vrije dag Maastricht

Vandaag een vrije dag in Maastricht. Uw reisleiders verzorgen aan boord een zondagse samenkomst. Wanneer mogelijk bezoeken we een lokale kerkdienst in Maastricht. Ook op vakantie mogen we met elkaar luisteren naar Gods Woord en prachtige liederen zingen.

dag
5

MA: Maastricht - Namen

Terwijl u nog lekker slaapt gaan we al op pad naar onze volgende bestemmingen, de hoofdstad van Wallonië, Namen. Het leuke middeleeuwse centrum ligt onderaan de voet van de citadel. Waar ook het riviertje de Sambre in de Maas uitmond. Mochten er tijd zijn dan kunt u deelnemen aan een stadswandeling die u aan boord kunt boeken.

dag
6

DI: Namen - Luik

In de ochtend gaan we weer door naar onze volgende bestemming, Luik, Deze stad stond in de vorige eeuw bekend om de metaalindustrie. Het centrum herbergt verrassend veel leuke, vaak autovrije straatjes en gezellige pleinen. Vergeet niet uzelf te trakteren op een heerlijke versgebakken Luikse wafel.

dag
7

WO: Luik - Maasbracht

Al genietend van uw ontbijt en tijdens het kopje koffie op het dek varen we over de Maas richting het Maasplassengebied. We leggen aan in Maasbracht, de grootste binnenvaarthaven van Nederland. De Drielingsluis is zeker de moeite waard om te bekijken. Als u hier bovenop staat heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving. Deze sluis heeft een verval van bijna 12 meter, altijd weer een indrukwekkend gezicht!

dag
8

DO: Maasbracht - Nijmegen

Tijdens het ontbijt worden de trossen losgegooid en kunt u nog genieten van het laatste stukje van deze reis. We varen terug naar ons eindpunt, Nijmegen. Met de liefhebbers kunnen we nog een lekkere wandeling door deze mooie stad maken.

dag
9

VR: Nijmegen - Arnhem

En dan is de laatste vakantiedag alweer aangebroken. Na ons ontbijt varen we naar Arnhem waar we uitschepen en afscheid nemen van elkaar.

Vaarschema

Plattegrond Horizon

Accommodaties

M.P.S. de Horizon

Arnhem, Nederland
Het geliefde MPS Horizon zorgt met haar warm gekleurde interieur voor een gezellige, knusse sfeer aan boord. Op het promenadedek bevindt zich de ruime en uitnodigende salon met een grote bar. De royale afmetingen van de ramen in de salon en het restaurant zorgen ervoor dat u niets van de mooie omgeving hoeft te missen. Op het bovenste dek, het zonnedek, staan stoelen en ligstoelen om heerlijk te ontspannen in de buitenlucht. Vanaf het promenadedek is het zonnedek per stoellift of trap bereikbaar. Ook de hutten voorin op het hoofddek kunt u per stoellift bereiken. De achter gelegen hutten op het hoofddek zijn uitsluitend per trap bereikbaar. De ruime hutten zijn voorzien van badkamer met douche, toilet, wastafel en tv.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Bar
Restaurant
Lift
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon

Vervoer

Eigen vervoer
Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer. Circa 10 dagen voor aanvang van de reis versturen wij aanvullende informatie over het begin van het programma en de gewenste aankomsttijd.

Vertrekdata

Inbegrepen

  • 8 overnachtingen in een 2-pers. voordeelhut (hoofddek)
  • Volpension beginnend met lunch op dag één en eindigend met een ontbijt op dag 9
  • Dagelijks gratis kopje koffie/thee
  • Captains-diner
  • Havengelden
  • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

  • Vervoer naar het vertrek- en eindpunt
  • Optionele excursies
  • Mogelijkheid tot avond voor vertrek inschepen incl. ontbijt 49,-
  • Drankjes
  • Fooien
  • Administratiekosten 25,- per factuur
  • SGR 5,- p.p.
  • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur

Overige informatie

Om nautische redenen kan het noodzakelijk zijn dat van het geplande vaarschema of excursieprogramma wordt afgeweken.

Het is niet mogelijk uw eigen rollator mee te nemen. Wel is het mogelijk om voor € 25,- een rollator te huren. Geeft u dit direct aan bij boeking, want het aantal beschikbare rollators aan boord is beperkt.

Toeslagen:
Tweepersoonshut op het hoofddek: toeslag 180,- per persoon
Tweepersoonshut op het promenadedek: toeslag 250,- per persoon
Eénpersoonshut op het hoofddek: toeslag 180,- per persoon
Rollator 25,- per week
Avond van tevoren inschepen 49,- per persoon

De tweepersoonsvoordeelhutten zijn slechts beperkt beschikbaar.

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Frea Hospers

Reisleider Beter Uit sinds 2000

In welke landen ben je geweest?

Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Slovenië, Kroatië, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Polen, Groot Brittanië. Baltische Staten, Finland, Zweden, Denemarken, Bosnië Herzegowina, Roemenië, Frankrijk, Luxemburg, België, Turkije, Griekenland, Bulgarije, Rusland, Israël, Canada en Verenigde Staten.



Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Mijn grootste hobby is reizen en het reizen met groepen van Beter Uit maakt het extra fijn. Het samen genieten van natuur, cultuur en historie is prachtig!

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Tijdens de reizen hebben we oog en oor voor elkaar als christenen. Dat geeft het reizen met Beter Uit een extra dimensie.
Het is heel fijn om ook in je vakantie je geloof te kunnen delen.

Fennie van den Broek

Reisleider Beter Uit sinds 2000.

In welke landen ben je geweest?

Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Zweden, Noorwegen, Denemarken, België, Frankrijk, Turkije, Portugal, Groot Brittannië, Israël, Kenia.


Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Het is prettig om met een groep van Beter Uit te reizen. De prettige sfeer in de groep en de betrokkenheid op en met elkaar maken het altijd bijzonder. Samen op reis, samen vakantie vieren en zoals God meegaat, gaat ook Zijn woord mee. Samen genieten van de cultuur, de geschiedenis en omgeving van het land of de streek.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Omdat we als Christenen er voor elkaar mogen zijn. Speciaal tijdens een reis waarin we oog mogen hebben voor elkaar. Een woord uit de bijbel, een lied om te zingen. Een lach en een traan, liefde voor elkaar. Het delen van de liefde van God met elkaar, dat geeft de speciale sfeer tijdens de reizen van Beter Uit.