Over deze reis

Varen van Zuid naar Noord, van Oost naar West

Wegens groot succes heeft Beter Uit een extra riviercruise ingekocht. Een 10 daagse riviercruise die u voert van Zuid naar Noord en van Oost naar West; over de prachtigste rivieren van België en Nederland op het luxueuze 4-sterrenschip Rigoletto. Onderweg bezoeken we historische dorpen en steden. Wat dacht u van Antwerpen, Middelburg, Enkhuizen, Oude Schild (Texel) en Lemmer. U zult genieten van het comfort van het schip, de vergezichten vanaf het zonnedek, de maaltijden en de gezelligheid aan boord in eigen sfeer. Want dat is een riviercruise met Beter Uit: samen geloven, samen beleven, samen genieten.

Bestemming

Algemene informatie

In noordwest Europa aan de Noordzee ligt Nederland. De oostgrens is met Duitsland en in het zuiden grenst ons land aan België. Het grootste deel van Nederland heeft een vlak landschap, waarvan een vierde deel onder zeeniveau ligt. In het oosten (stuwwallen) en zuiden zijn wat hoger gelegen delen. Ons landschap bestaat uit cultuurlandschappen en beheerde natuurgebieden met bos, duin en heide, naast de nationale parken, zoals de Veluwezoom en De Hoge Veluwe in Gelderland. Nederland is een constitutionele monarchie, die verdeeld is twaalf provincies.

Informatie over Nederland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Nederland

Beste reistijd

Nederland is een bestemming voor eigenlijk alle seizoenen. In het voorjaar leent het westen bij uitstek zich voor een bezoek aan de vele, kleurrijke bloemenvelden. In de zomer is het aangenaam verblijven aan de kustgebieden, de meren en op de Waddeneilanden. Het najaar is een mooie periode voor de bossen en de heide in veelal het midden, zuiden en oosten van het land.

Klimaat

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers. In het land is er wel enig verschil door meer of minder invloed van de Noordzee. Aan de kust en in de noordelijke helft van Nederland zijn de winters vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Naar het oosten en zuidoosten toe krijgt het klimaat meer trekken van een landklimaat: de winters zijn daar strenger, de zomers zonniger en ook droger met minder wind. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. Het zuidelijke deel van Nederland is de warmste en zonnigste streek van het land.

Eten & drinken

Het eten in Nederland wordt vaak als typisch en bijzonder bestempeld. Tweemaal per dag wordt er brood gegeten met in de avond een warme maaltijd, vaak bestaande uit aardappels, groente en vlees. Typisch voor Nederland zijn de vele stampotten als boerenkool en hutspot. Maar ook bijvoorbeeld asperges in het voorjaar. Als broodbeleg zijn vlokken en gestampte muisjes uniek en bij de koffie een heerlijke stroopwafel, bitterkoekje of gevulde koek, of lokaal een Zeeuwse bol of Limburgse vlaai. De Nederlandser houden veelal van zoet maar zijn ook geliefde kaas- en worsteters. Dropjes zullen niet in huis ontbreken en Hollandse zoute haring is een lekkernij.

Taal

Onze voertaal is Nederlands, maar bijna elk deel van Nederland kent zijn eigen dialect; van het inslikken van bepaalde letters, soms knauwerig, dan weer zangerig en soms moeilijk te verstaan. Fries is een officieel erkende taal in ons land.

Wist u dat?

- Nederlanders gemiddeld de langste mensen ter wereld zijn?
- Er meer fietsen dan mensen zijn?
- Meer dan een kwart van Nederland onder de zeespiegel ligt?

Dagprogramma

dag
1

Do: Arnhem - Dordrecht

Uw kapitein en uw reisleiders heten u van harte welkom aan boord van het luxe 4-sterrenschip Rigoletto. Na de eerste kennismaking aan boord, vertrekken we om circa 11.00 uur vanuit Arnhem en varen we richting het pittoreske Dordrecht. Dordrecht is één van de oudste steden van Nederland. Duizend monumenten, historische binnenstadhavens en een geweldige sfeer bepalen het karakter van deze havenstad. Ontdekt u deze stad en maakt u een mooie wandeling.

dag
2

VRIJ: Dordrecht - Antwerpen

Na een prachtige vaarroute meren we na de lunch aan in historisch Antwerpen, prachtig gelegen aan de Schelde. De overweldigende binnenstad is een lust voor het oog. De beroemde Onze-Lieve-Vrouwe Kathedraal ziet u al van verre liggen. En wat dacht u van de Grote Markt met prachtig versierde gildehuizen en het bijzondere stadhuis. Wilt u liever een museum bezoeken? Ook dat kan. Het Rubenshuis, waar u een zelfportret van de schilder kunt bekijken, is een aanrader. Op de Meir, de langste winkelstraat van de stad, kunnen winkelliefhebbers hun hart ophalen.

dag
3

ZA: Antwerpen-Middelburg-Veere

Om 07:00 uur zetten we koers richting Middelburg, stad met meer dan 1000 monumenten. Deze herinneren niet alleen aan de bloeiende vissersvaart, maar natuurlijk staat men hier ook stil bij de watersnoodramp van 1953. Bezienswaardig is onder meer het 12e -eeuws Abdijcomplex, te herkennen aan de 89 meter hoge abdijtoren, de Lange Jan. Aan het begin van de avond zetten we koers naar Veere.

dag
4

ZO: Vrije dag

Vandaag blijven we in Veere liggen en verzorgt uw reisleider een samenkomst. Het is ook mogelijk een dienst in een lokale kerk bij te wonen. In de middag kunt u een heerlijke wandeling maken langs het Veerse Meer.

dag
5

MA: Veere - Schoonhoven

Tijdens het ontbijt vervolgen we onze tocht door het kenmerkende Hollandse landschap naar Schoonhoven, de zilverstad van Nederland. Een wandeling leidt u langs de Oude Singel en de Haven naar de vele zilver- en sieradenwinkels in het oude kleine centrum.

dag
6

DI: Schoonhoven - Enkhuizen

Al vroeg in de ochtend varen we door naar Enkhuizen. De geschiedenis van de VOC is hier nog duidelijk zichtbaar. De Drommedaris, de verdedigingstoren aan de haven en het centrum met haar monumentale panden herinneren nog aan deze periode. Samen met uw reisleider kunt u een wandeling maken door het historische centrum. Een bezoek aan het Zuiderzee museum behoort ook tot de mogelijkheden.

dag
7

WO: Enkhuizen - Oude Schild (Texel)

Tijdens het ontbijt varen we naar Oude Schild, het enige dorp van Texel dat direct aan zee ligt. U kunt het maritiem museum Kaap Skil bezoeken. In dit openluchtmuseum komen de prachtige verhalen van de jutters over hun vondsten en avonturen tot leven. Natuurliefhebbers kunnen genieten van de wonderschone natuur, het mooie strand en de golvende zee. Misschien spot u wel een zeehond.

dag
8

DO: Oude Schild - Lemmer

Vandaag varen we naar het Friese Lemmer, gelegen aan de Friese meren en het IJsselmeer. Lemmer is niet voor niets een van de bekendste watersportplaatsen van Friesland. In het sfeervolle maritieme centrum kunt u heerlijk struinen langs de originele winkeltjes, of neer strijken op één van de gezellige terrassen langs de kades. Liefhebbers van architectuur, water en stoom kunnen hun hart op halen bij het Woudagemaal; het oudste, nog werkende, stoomgemaal ter wereld.

dag
9

VRIJ: Lemmer - Zutphen - Arnhem

Vroeg in de ochtend varen we door naar de torenstad Zutphen, een wonderschone Hanzestad. Maakt u eens een mooie wandeling langs de hofjes en fraaie historische panden. U waant zich in de Middeleeuwen. De stad werd rijk door de handel in haring, boter en bier. In de avond meren we aan in Arnhem.

dag
10

ZA: Ontschepen Arnhem

De reis nadert zijn einde. Vandaag zullen we afscheid van elkaar en de bemanning nemen en keren we op eigen gelegenheid huiswaarts.

Accommodaties

M.S. Rigoletto

Malden,
Het 4-sterrenschip M.S. Rigoletto is een bijzonder elegant schip dat van binnen met veel hout en messing is afgewerkt. Samen met de warme tinten van het meubilair straalt zij een warme welkome atmosfeer uit.

In totaal heeft de MS Rigoletto een capaciteit van 120 gasten en is zij voorzien van 60 cabines. Op het Promenadedek vindt u de sierlijke lounge met prachtig uitzicht. Het restaurant bevindt zich op het Hoofddek en is bereikbaar via een trap en de bestaande stoeltjeslift. Ook de trap naar het ruime zonnedek is voorzien van een stoeltjeslift.

De ruime hutten zijn voorzien van badkamer met douche, toilet, wastafel en tv.

Vervoer

Eigen vervoer
Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer. Circa 10 dagen voor aanvang van de reis versturen wij aanvullende informatie over het begin van het programma en de gewenste aankomsttijd.

Vertrekdata

Inbegrepen

 • 9 overnachtingen in een 2-persoonsvoordeelhut
 • Volpension
 • Welkomstcocktail
 • Dagelijks gratis kopje koffie/thee
 • Captains-dinner
 • Havengelden
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Vervoer van en naar het schip
 • Toeslag 2-persoonshut hoofddek 155,-
 • Toeslag 2-persoonshut bovendek 285,-
 • Toeslag 1-persoonshut hoofddek 375,-
 • Optionele excursies
 • Avond voor vertrek inschepen incl. ontbijt 45,-
 • Drankjes
 • Fooien
 • Reserveringskosten 25,-
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Reis- en annuleringsverzekering

Overige informatie

Het is niet mogelijk een rollator of rolstoel te huren. Wel kunt u uw eigen rollator of rolstoel meenemen. Meldt u dit bij boeking. Aan boord van de Rigoletto is het gebruik van de rolstoel of rollator niet toegestaan.

Om nautische redenen kan het noodzakelijk zijn dat van het geplande vaarschema of excursieprogramma wordt afgeweken.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Reisleiding

Bram Karels

Reisleider Beter Uit sinds 1993

In welke landen ben je geweest?

Duitsland, Israël, Jordanië, Zwitserland, Engeland, Noorwegen, Egypte, Gambia, Indonesië, Mexico, Zuid-Afrika, China, Sri Lanka, Luxemburg en Frankrijk.

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Wel, dat ik allerlei mensen ontmoet. En samen met hen optrek; samen in een ontspannen vakantiesfeer zoveel uit onze levens met elkaar mogen delen én uit onze levens met God! Momenten dat je samen stil bent van gedeeld verdriet; stil bent van grote verwondering of samen de glorie van God wil uitzingen! Zo ontdek ik steeds meer dat ieder mens uniek is en er uiteindelijk maar één" van bestaat! Daarom moeten we zo zuinig zijn op elkaar!
Zo mooi….

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Samen willen we als christenen luisteren naar en leven vanuit het Woord van God. Dat vraagt openheid en respect. Voor elkaars mening. Voor elkaar als... mens. Vanzelf voel ik mij als reisleider in de eerste plaats verantwoordelijk voor het regelen van veel zaken tijdens de vakantie. Dan ben ik echt een-manusje-van-alles. Ten dienste van de reizigers. Maar ook dit is een onderdeel van samen geloven, samen beleven! En tsja, de sfeer, fijne gesprekken en gezelligheid: dit vraagt om de inzet van iedereen! Zo kan ieders reis de vakantie van je leven worden. Voor jezelf en je groepsgenoten. In een positieve sfeer van onderlinge bemoediging, vriendelijkheid en aanvaarding met elkaar vakantie beleven !