Over deze reis

Varen door Nederland en België

Nieuw in het riviercruise-programma van Beter Uit is deze 7-daagse riviercruise door Nederland en België. En niet voor niets! Zowel Nederland als België kent tal van prachtige steden en dorpen en dwars door de mooie natuur.

Geniet samen met uw Beter Uit reisleider en uw medereisgenoten van het comfort aan boord van de MS Traviata, de goede verzorging, maar vooral ook van de gezelligheid met elkaar. Samen geloven, samen beleven, samen genieten.

Bestemming

Algemene informatie

In noordwest Europa aan de Noordzee ligt Nederland. De oostgrens is met Duitsland en in het zuiden grenst ons land aan België. Het grootste deel van Nederland heeft een vlak landschap, waarvan een vierde deel onder zeeniveau ligt. In het oosten (stuwwallen) en zuiden zijn wat hoger gelegen delen. Ons landschap bestaat uit cultuurlandschappen en beheerde natuurgebieden met bos, duin en heide, naast de nationale parken, zoals de Veluwezoom en De Hoge Veluwe in Gelderland. Nederland is een constitutionele monarchie, die verdeeld is twaalf provincies.

Informatie over Nederland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Nederland

Beste reistijd

Nederland is een bestemming voor eigenlijk alle seizoenen. In het voorjaar leent het westen bij uitstek zich voor een bezoek aan de vele, kleurrijke bloemenvelden. In de zomer is het aangenaam verblijven aan de kustgebieden, de meren en op de Waddeneilanden. Het najaar is een mooie periode voor de bossen en de heide in veelal het midden, zuiden en oosten van het land.

Klimaat

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers. In het land is er wel enig verschil door meer of minder invloed van de Noordzee. Aan de kust en in de noordelijke helft van Nederland zijn de winters vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Naar het oosten en zuidoosten toe krijgt het klimaat meer trekken van een landklimaat: de winters zijn daar strenger, de zomers zonniger en ook droger met minder wind. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. Het zuidelijke deel van Nederland is de warmste en zonnigste streek van het land.

Eten & drinken

Het eten in Nederland wordt vaak als typisch en bijzonder bestempeld. Tweemaal per dag wordt er brood gegeten met in de avond een warme maaltijd, vaak bestaande uit aardappels, groente en vlees. Typisch voor Nederland zijn de vele stampotten als boerenkool en hutspot. Maar ook bijvoorbeeld asperges in het voorjaar. Als broodbeleg zijn vlokken en gestampte muisjes uniek en bij de koffie een heerlijke stroopwafel, bitterkoekje of gevulde koek, of lokaal een Zeeuwse bol of Limburgse vlaai. De Nederlandser houden veelal van zoet maar zijn ook geliefde kaas- en worsteters. Dropjes zullen niet in huis ontbreken en Hollandse zoute haring is een lekkernij.

Taal

Onze voertaal is Nederlands, maar bijna elk deel van Nederland kent zijn eigen dialect; van het inslikken van bepaalde letters, soms knauwerig, dan weer zangerig en soms moeilijk te verstaan. Fries is een officieel erkende taal in ons land.

Wist u dat?

- Nederlanders gemiddeld de langste mensen ter wereld zijn?
- Er meer fietsen dan mensen zijn?
- Meer dan een kwart van Nederland onder de zeespiegel ligt?

Algemene informatie

België is onze zuidelijk buur en hoewel dichtbij is de sfeer in dit land toch heel anders dan in Nederland. Maar er zijn ook veel overeenkomsten, met name in het noordelijke deel, Vlaanderen. Men spreekt daar Nederlands, wel met een Vlaamse tongval, en toch herkenbaar. Ook België is een koninkrijk, er zijn polders, brede zandstranden, traag stromende rivieren en Sinterklaas is er in december van harte welkom. De totale oppervlakte is ruim 30.000 km² en ondanks de geringe omvang biedt het land veel: van strand in het westen tot de heuvels van de Ardennen in het zuidoosten, eeuwenoude steden en talrijke kastelen. Naast Nederland grenst België aan Duitsland, Luxemburg en Frankrijk.

Het grootste verschil met ons land is waarschijnlijk de tegenstelling tussen Vlaanderen en Wallonië. In Wallonië spreekt men Frans en gaat het economisch minder dan in Vlaanderen. Dit leidt regelmatig tot spanningen. Beide regio’s hebben een grote mate van zelfstandigheid met een eigen regering en parlement met vergaande bevoegdheden. Daarboven staat nog een centrale regering.

Informatie over België

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over België

Beste reistijd

Gedurende het hele jaar is België goed te bezoeken. Het weer in met name Vlaanderen komt erg overeen met het onze. Er is altijd kans op een bui of regen in winter, lente en herfst. Ook hier worden de zomers gemiddeld warmer en vochtiger.

Klimaat

Het grootste deel van België heeft een zeeklimaat, net als wij. Dit betekent gemiddeld genomen dat de winters relatief zacht en vochtig zijn en de zomers aangenaam van temperatuur. Toch zijn er wel verschillen, vooral in de Ardennen, waar op hoogtes van ruim 400-500 meter in de winter de temperaturen flink kunnen dalen en als er sneeuw ligt, kan er zelfs geskied worden.

Eten & Drinken

In veel opzichten lijkt de Belgische keuken op de Nederlandse: er wordt veel groente gebruikt. Belgen houden van een goede maaltijd en besteden daar veel aandacht aan. Vooral de Franse invloeden zorgen voor verfijndere en rijkere gerechten. Maar België is natuurlijk vooral bekend om de Vlaamse frites (vaak met stoofvlees), de Luikse Wafel en de pralines.
Ook is het bij uitstek een bierland. Er worden meer dan 800 verschillende bieren gebrouwen, zoals Trappist, Leffe en Kriek. Dit gebeurt vaak kleinschalig, zodat vrijwel elk dorp of stad z’n eigen speciale bier kent.

Taal

België heeft drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. Die talen worden niet overal door elkaar gesproken, voor het gebruik ervan zijn wetten. België wordt namelijk in tweeën gedeeld door de taalgrens. In Vlaanderen is Nederlands de officiële taal en de enig toegestane taal in onderwijs, ambtelijke zaken en rechtspraak. Ten zuiden van de grens ligt Wallonië, het Franssprekende deel. Hier is het precies andersom dan in Vlaanderen. Brussel is officieel tweetalig. In het oosten van België ligt een Duitstalig gebied, dat dezelfde rechten heeft als Vlaanderen en Wallonië.

Wist u dat:

- België de langste tramlijn ter wereld kent, de kusttram van 70 km lengte en die langs de hele Belgische kust voert?
- België de meeste kastelen per vierkante meter ter wereld heeft?
- De rolschaats in de 18e eeuw is uitgevonden door een Belgische horlogemaker?

Dagprogramma

dag
1

DI: Nijmegen - Venlo

Uw kapitein en uw reisleiders heten u van harte welkom aan boord van de MS Traviata. Om 10.00 uur gooien we de trossen los en varen we richting Venlo. Al varend over de Maas kunt u genieten van vele mooie panorama’s. In de loop van de middag komen we aan in Venlo, een gezellige stad met prachtige straten en gezellige terrassen. Maakt u eens een korte wandeling door het centrum, de diverse monumenten zijn zeker een bezoek waard.

dag
2

WO: Venlo - Maastricht

Al vroeg starten we de motoren en zetten we koers naar de zuidelijkste stad van Nederland: Maastricht. In Maastricht is van alles te beleven. Het centrum met de statige oude huizen, kloosters, eeuwenoude stadsmuren met torens en ingenieuze ondergrondse verdedigingswerken nodigen uit tot een prachtige wandeling. Uiteraard mogen de Sint Servaeskerk, de winkelstraten en de gezellige terrassen op het Vrijthof aan uw bezoek niet ontbreken. Uw reisleider verzorgt ’s avonds de dagsluiting.

dag
3

DO: Maastricht - Luik - Kanne

Er staat ons een mooie dag te wachten. Via de Maas en het Albertkanaal varen we naar de boeiende stad Luik. We passeren de sluis van Ternaaien met een verval van wel 15 meter! Rond de middag hopen we aan te komen in Luik waar u de gelegenheid krijgt om deze stad te ontdekken. Voor de overnachting varen we door naar Kanne terwijl u ondertussen geniet van een heerlijk diner.

dag
4

VR: Kanne - Antwerpen

Na een prachtige vaarroute meren we na de lunch aan in historisch Antwerpen, prachtig gelegen aan de Schelde. De overweldigende binnenstad is een lust voor het oog. De beroemde Onze-Lieve-Vrouwe Kathedraal ziet u al van verre liggen. En wat dacht u van de Grote Markt met prachtig versierde gildehuizen en het bijzondere stadhuis. Wilt u liever een museum bezoeken? Ook dat kan. Het Rubenshuis, waar u een zelfportret van de schilder kunt bekijken, is een aanrader. Op de Meir, de langste winkelstraat van de stad, kunnen winkelliefhebbers hun hart ophalen.

dag
5

ZA: Antwerpen - Dordrecht

In de ochtend kunt u nog een bezoek brengen aan één van de gezellige (waren)markten die op zaterdag in Antwerpen gehouden worden of deelnemen aan één van de excursies. Na de lunch maken we ons op om naar het pittoreske Dordrecht te gaan varen. Dordrecht is één van de oudste steden van Nederland. Duizend monumenten, historische binnenstadhavens en een geweldige sfeer bepalen het karakter van deze havenstad. Ontdekt u deze stad en maakt u een mooie wandeling.

dag
6

ZO: Dordrecht

Vandaag een vrije dag in Dordrecht. Uw reisleiders verzorgen aan boord een zondagse samenkomst. Wanneer mogelijk bezoeken we een lokale kerkdienst in Dordrecht. Ook op vakantie mogen we met elkaar luisteren naar Gods Woord en prachtige liederen zingen.

dag
7

MA: Dordrecht - Nijmegen

Tijdens het ontbijt worden de trossen losgegooid en kunt u nog genieten van het laatste stukje van deze reis. We varen terug naar ons startpunt, Nijmegen waar we na de lunch uitschepen.


Plattegrond La Traviata

Accommodaties

M.S. La Traviata

Malden,
De MS Traviata is een luxe schip met een authentiek interieur en een huiselijke sfeer. Het schip is in 1991 gebouwd en in 2001 volledig gerenoveerd. Het sfeervolle restaurant bevindt zich op het Emeralddek. Vanaf het Emeralddek kunt u, via een trap, naar de salon op het Rubydek. Hier kunt u onder het genot van een drankje genieten van een prachtig panoramisch uitzicht. Vanaf het Rubydek kunt u met de lift naar het zonnedek. Op het zonnedek kunt u heerlijk genieten van het uitzicht.

Alle hutten zijn comfortabel ingericht en hebben een groot panoramavenster. De hutten zijn voorzien van een badkamer met douche en toilet, een radio, TV, kluisje, föhn, verwarming en airconditioning. Op het Rubydek vindt u de volgende hutten: 2-persoons minisuites, 2-persoons suites en 2-persoons hutten. De hutten op het Emeralddek zijn alleen bereikbaar per trap. Op het Emeralddek vindt u de volgende hutten: voordeelhutten, 2-persoons hutten, 1-persoons hutten en 2-persoons mini-suites.

Vervoer

Eigen vervoer
Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer. Circa 10 dagen voor aanvang van de reis versturen wij aanvullende informatie over het begin van het programma en de gewenste aankomsttijd.

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Overnachtingen in een 2-pers. voordeelhut (hoofddek)
 • Volpension beginnend met lunch op dag één en eindigend met een lunch op dag 7
 • Dagelijks gratis kopje koffie/thee
 • Captains-diner
 • Havengelden
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Vervoer naar het vertrek- en eindpunt Nijmegen
 • Huttoeslagen
 • Optionele excursies
 • Mogelijkheid tot avond voor vertrek inschepen inclusief ontbijt 45,-
 • Drankjes
 • Fooien
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Reserveringskosten €25,-
 • Reis- en annuleringsverzekering

Overige informatie

Toeslagen bovendek / Rubydek:
Tweepersoonssuite: toeslag 275,- per persoon
Tweepersoons-minisuite: toeslag 245,- per persoon
Tweepersoonshut: toeslag 225,- per persoon
Tweepersoonshut alleengebruik: toeslag 245,- per persoon

Toeslagen hoofddek / Emeralddek:
Tweepersoons-minisuite: toeslag 195,- per persoon
Tweepersoons-voordeelhut: toeslag 0,- per persoon
Tweepersoonshut: toeslag 115,- per persoon
Tweepersoonshut alleengebruik: toeslag 195,- per persoon
Eénpersoonshut voordeel: toeslag 145,- per persoon

Avond van tevoren inschepen 45,- per persoon

De tweepersoonsvoordeelhutten zijn slechts beperkt beschikbaar.

Om nautische redenen kan het noodzakelijk zijn dat van het geplande vaarschema of excursieprogramma wordt afgeweken.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/belgie/reizen/reisadvies

Reisleiding

Geertje Douma-Schuring

Reisleider Beter Uit sinds 1999

In welke landen ben je geweest?

Duitsland, Spanje, Griekenland, Turkije, China, Sri Lanka, Thailand, Indonesie, Israel, Jordanie, Gambia, Egypte, Zuid-Afrika, Namibie, Kenia, Tanzania, Zanzibar, Amerika, Costa Rica

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Sinds 1999 ben ik reisleidster bij Beter-uit en heb vele reizen mogen doen. Zo ben ik in Europa in Duitsland, Spanje, Griekenland, de Griekse eilanden, Turkije geweest. In Azië heb ik een reis naar China, Sri Lanka, Thailand en Indonesië mogen leiden. Ook ben ik 7x in Israël en Jordanië geweest. En in Afrika ben ik naar Gambia, Egypte, Zuid-Afrika, Namibië, Kenia, Tanzania en Zanzibar verschillende keren geweest. En tenslotte heb ik ook nog in Amerika en Costa Rica met groepen mogen reizen. En nu mag ik de vaarreizen samen met m’n vriendin begeleiden. Dit was fantastisch om samen met medechristenen zoveel te mogen zien van Gods wonderlijke schepping en samen te mogen genieten van andere culturen, andere gewoontes, andere geuren en kleuren en van de natuur. Want wat is er veel te zien!

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

De missie van Beter uit: samen geloven, samen beleven is voor mij erg belangrijk, omdat hoe we met elkaar omgaan, elkaar in z’n waarde laten en samen mogen genieten van Gods grote schepping, heel belangrijk voor me is. Hoe langer ik reisleidster ben, hoe meer mag ik zien dat we als christenen elkaar moeten vasthouden, ook in vakantietijd. En ons Christenzijn moeten uitdragen in de wereld, want hoe mooi is het als je in de vakantie ook in een andere plaats of ander land ook medechristenen mag ontmoeten in een plaatselijke kerkdienst. Dat is altijd weer een hoogtepunt. Elkaar herkennen en samen Gods naam mogen grootmaken. Daarom ben ik zo blij met Beter uit.

Margje Markerink-Holleman

Beste mede-reisgenoten,

Wat ontzettend leuk dat ik met u op reis mag gaan!
Laat ik mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Margje Markerink en ik woon samen met mijn man Bert alweer 34 jaar in Nijkerk.
Onze twee kinderen zijn al een tijdje het huis uit, dus het is best rustig in huize Markerink.

Al zo’n kleine 20 jaar ben ik reisleider bij Beter Uit. De laatste jaren vooral de riviercruises. Daarvoor heb ik diverse landen bezocht met groepen zoals Italië, Oostenrijk, Engeland, Andorra, Amerika etc.
Eigenlijk vind ik heel veel landen prachtig, want elk land heeft zo haar bijzonderheden en indrukwekkende natuur, cultuur e.d.
Heel fijn dat Beter Uit zoveel verschillende mogelijkheden biedt: Voor elk wat wils!

Als deelnemer en reisleider ga je gerust op reis, want er staat vanuit Alphen aan den Rijn een heel team voor je klaar als het eventjes anders gaat dan gewenst. Een rustgevend gevoel.
Aan het begin van de reis heb je allemaal verschillende, individuele deelnemers. Prachtige hoe dat verandert naar een hechte groep aan het einde van de reis. Een heel mooi proces om te mogen meemaken. Persoonlijk denk ik dat het motto: “Samen geloven, samen beleven” van heel grote betekenis is voor dit bovenstaande. Het is toch prachtig om te zien dat zoveel verschillende personen met één gemeenschappelijke noemer, ons geloof in Jezus Christus, samen en soms even apart een reis maken en daar heel veel plezier aan beleven.