Over deze reis

Varen door Ostfriesland, Emden en Leer

Nieuw in het riviercruise-programma van Beter Uit is deze 10-daagse riviercruise door Ostfriesland naar het Duitse Emden en Leer: een combinatie van cultuur en geschiedenis. U vaart langs bekende Hanzesteden als Deventer, Groningen en Zutphen, proeft de sfeer in Sneek, bewondert de indrukwekkende moderne schepen in de haven van Emden en de techniek van het stoomgemaal in Lemmer. Samen met mede christenen en uw vertrouwde Beter Uit reisleider kunt u heerlijk genieten van al het moois dat u onderweg ziet. Want dat is een riviercruise met Beter Uit: samen geloven, samen beleven, samen genieten!

Bestemming

Algemene informatie

In noordwest Europa aan de Noordzee ligt Nederland. De oostgrens is met Duitsland en in het zuiden grenst ons land aan België. Het grootste deel van Nederland heeft een vlak landschap, waarvan een vierde deel onder zeeniveau ligt. In het oosten (stuwwallen) en zuiden zijn wat hoger gelegen delen. Ons landschap bestaat uit cultuurlandschappen en beheerde natuurgebieden met bos, duin en heide, naast de nationale parken, zoals de Veluwezoom en De Hoge Veluwe in Gelderland. Nederland is een constitutionele monarchie, die verdeeld is twaalf provincies.

Informatie over Nederland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Nederland

Beste reistijd

Nederland is een bestemming voor eigenlijk alle seizoenen. In het voorjaar leent het westen bij uitstek zich voor een bezoek aan de vele, kleurrijke bloemenvelden. In de zomer is het aangenaam verblijven aan de kustgebieden, de meren en op de Waddeneilanden. Het najaar is een mooie periode voor de bossen en de heide in veelal het midden, zuiden en oosten van het land.

Klimaat

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers. In het land is er wel enig verschil door meer of minder invloed van de Noordzee. Aan de kust en in de noordelijke helft van Nederland zijn de winters vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Naar het oosten en zuidoosten toe krijgt het klimaat meer trekken van een landklimaat: de winters zijn daar strenger, de zomers zonniger en ook droger met minder wind. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. Het zuidelijke deel van Nederland is de warmste en zonnigste streek van het land.

Eten & drinken

Het eten in Nederland wordt vaak als typisch en bijzonder bestempeld. Tweemaal per dag wordt er brood gegeten met in de avond een warme maaltijd, vaak bestaande uit aardappels, groente en vlees. Typisch voor Nederland zijn de vele stampotten als boerenkool en hutspot. Maar ook bijvoorbeeld asperges in het voorjaar. Als broodbeleg zijn vlokken en gestampte muisjes uniek en bij de koffie een heerlijke stroopwafel, bitterkoekje of gevulde koek, of lokaal een Zeeuwse bol of Limburgse vlaai. De Nederlandser houden veelal van zoet maar zijn ook geliefde kaas- en worsteters. Dropjes zullen niet in huis ontbreken en Hollandse zoute haring is een lekkernij.

Taal

Onze voertaal is Nederlands, maar bijna elk deel van Nederland kent zijn eigen dialect; van het inslikken van bepaalde letters, soms knauwerig, dan weer zangerig en soms moeilijk te verstaan. Fries is een officieel erkende taal in ons land.

Wist u dat?

- Nederlanders gemiddeld de langste mensen ter wereld zijn?
- Er meer fietsen dan mensen zijn?
- Meer dan een kwart van Nederland onder de zeespiegel ligt?

Dagprogramma

dag
1

DO: Arnhem-Deventer

Uw kapitein en uw reisleiders heten u van harte welkom aan boord van het M.P.S. de Horizon. Na de eerste kennismaking vertrekken we om 09.30 uur vanuit Arnhem naar de levendige Hanzestad Deventer, een van de vijf oudste steden van Nederland. Deventer omarmt u met zijn historische charme. Het is hier goed toeven. Bijzonder zijn de Romeinse schatten en restanten van Romeinse muren die tijdens opgravingen zijn gevonden. Het boegbeeld van de stad is de Lebuiniskerk, die u al van verre ziet liggen. Wat tijdens uw bezoek zeker niet mag ontbreken, is het proeven van de typische Deventer koek!

dag
2

VR: Deventer-Lemmer

Vandaag varen we naar het Friese Lemmer, gelegen aan de Friese meren en het IJssellmeer. Lemmer is niet voor niets een van de bekendste watersportplaatsen van Friesland. In het sfeervolle maritieme centrum kunt u heerlijk struinen langs de originele winkeltjes, of neer strijken op één van de gezellige terrassen langs de kades. Liefhebbers van architectuur, water en stoom kunnen hun hart op halen bij het Woudagemaal; het oudste, nog werkende, stoomgemaal ter wereld.

dag
3

ZA: Lemmer-Groningen

“Er gaat niets boven Groningen”, is een welbekende uitdrukking. Groningen kent een lange en bewogen geschiedenis die nog steeds is terug te zien in de historische pakhuizen, hofjes en gebouwen, waarvan de bekendste wel de Martinitoren. Groningen is nu een bruisende stad boordevol gezelligheid met winkels en terrasjes waar het goed toeven is.

dag
4

ZO: Vrije dag.

We liggen vandaag in Groningen. Uw reisleider verzorgt de zondagse dienst, of we bezoeken een lokale kerkdienst. Bijzonder dat we ook op vakantie God’s naam groot kunnen maken. De middag is vrij te besteden. U kunt bijvoorbeeld een heerlijke wandeling maken.

dag
5

MA: Groningen-Emden

Uw kapitein gooit vroeg de trossen los. We zetten koers richting de meest noordelijke havenstad van Duitsland: Emden. Met maar liefst 150 kilometer aan grachten wordt Emden ook wel het “Venetië van het Noorden” genoemd. Tijdens een rondvaart (exclusief) krijgt u een goed beeld van deze stad. Ook in de historische oude binnenstad is genoeg te zien en te beleven. Rondom de binnenhaven bevinden zich diverse imposante gebouwen waaronder het stadhuis en de havenpoort.

dag
6

DI: Emden-Leer

Vandaag varen we naar het Duitse Leer. Het oude centrum staat bekend als één van de waardevolste uit de regio met prachtig gerestaureerde kastelen, herenhuizen en kerken uit verschillende eeuwen. De stad is nog altijd zeer levendig. Kleine winkels, theehuizen en restaurants nodigen u uit om hier de middag door te brengen. En bent u geïnteresseerd in scheepsbouw; dan is een bezoek aan de bekende Meyer Werft, waar immens grote zeecruiseschepen worden gebouwd zeer de moeite waard.

dag
7

WO: Leer-Delfzijl

Duitsland laten we weer achter ons en varen terug naar Nederland via de Eems naar de oude vestingstad Delfzijl. De vesting ontstond rond 1300 door de aanleg van een sluis (zijl) aan de monding van een afwateringskanaal, de Delf. Vandaar de naam Delfzijl. Dat kanaal heet tegenwoordig Damsterdiep en loopt helemaal naar de stad Groningen. Op de dijk, onder de poort en in de haven ervaart u de eeuwenoude relatie met het water. Delfzijl is een stad vol avontuurlijke verhalen.

dag
8

DO: Delfzijl-Sneek

Vandaag staat er een lange en mooie vaardag op het programma. Via het ‘Van Starkenborghkanaal’ en het Prinses Margrietkanaal doorkruisen we de prachtige en weidse Groningse en Friese natuur en bereiken Sneek, ook wel Snits genoemd. Sneek is bekend vanwege de smalle grachten. Natuurlijk ziet u hét kenmerk van deze stad, de Waterpoort. Twee achtkantige torens met daartussen een brug. Deze poort is het symbool van de watersportstad Sneek geworden. En uiteraard geniet Sneek ook haar bekendheid vanwege de Elfstedentocht.

dag
9

VR: Sneek-Zutphen

We varen door naar de torenstad Zutphen, nog zo’n wonderschone Hanzestad. Maakt u eens een mooie wandeling langs de hofjes en fraaie historische panden. U waant zich in de Middeleeuwen. De stad werd rijk door de handel in haring, boter en bier.

dag
10

ZA: Zutphen-Arnhem

Tijdens het ontbijt worden de trossen losgegooid en kunt u nog genieten van het laatste stukje van deze reis. We varen terug naar ons startpunt, Arnhem. We nemen afscheid van elkaar en keren op eigen gelegenheid terug naar huis.

Vaarschema

Accommodaties

M.P.S. de Horizon

Arnhem, Nederland
Het geliefde MPS Horizon zorgt met haar warm gekleurde interieur voor een gezellige, knusse sfeer aan boord. Op het promenadedek bevindt zich de ruime en uitnodigende salon met een grote bar. De royale afmetingen van de ramen in de salon en het restaurant zorgen ervoor dat u niets van de mooie omgeving hoeft te missen. Op het bovenste dek, het zonnedek, staan stoelen en ligstoelen om heerlijk te ontspannen in de buitenlucht. Vanaf het promenadedek is het zonnedek per stoellift of trap bereikbaar. Ook de hutten voorin op het hoofddek kunt u per stoellift bereiken. De achter gelegen hutten op het hoofddek zijn uitsluitend per trap bereikbaar. De ruime hutten zijn voorzien van badkamer met douche, toilet, wastafel en tv.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Bar
Restaurant
Lift
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon

Vervoer

Eigen vervoer
Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer. Circa 10 dagen voor aanvang van de reis versturen wij aanvullende informatie over het begin van het programma en de gewenste aankomsttijd.

Vertrekdata

Inbegrepen

 • 9 Overnachtingen in een 2-persoons voordeelhut (hoofddek)
 • Volpension
 • Welkomstcocktail
 • Dagelijks gratis kopje koffie/thee
 • Captains-Dinner
 • Havengelden
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Vervoer van en naar het schip
 • Toeslag 2-persoonshut hoofddek 155,-
 • Toeslag 2-persoonshut bovendek 285,-
 • Toeslag 1-persoonshut hoofddek 375,-
 • Optionele excursies
 • Avond voor vertrek inschepen incl. ontbijt 45,-
 • Drankjes
 • Fooien
 • Reserveringskosten 25,-
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Reis- en annuleringsverzekering

Overige informatie

Om nautische redenen kan het noodzakelijk zijn dat van het geplande vaarschema of excursieprogramma wordt afgeweken.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Reisleiding

Wim de Keijzer

Reisleider Beter Uit sinds 1998

In welke landen ben je geweest?

Israël, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Thailand, Costa Rica,Panama, Duitsland, Egypte, Tunesië, Griekenland, Turkije, en Bulgarije.

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Een reis met Beter Uit is altijd bijzonder. Ook al ken je elkaar niet, vanaf het eerste moment voel je je al bijna één familie. Een gids vroeg eens: "kenden jullie elkaar vorige week nog niet? Jullie gaan zo met elkaar om alsof het lijkt dat jullie elkaar al jaren kennen". Een mooier compliment kan je niet krijgen. Met elkaar genieten van al het moois dat Hij geschapen heeft.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Samen geloven en samen beleven; één God, één kerk, dat is samen. Dat gaat op vakantie heel goed samen. Met elkaar over de Bijbel spreken, luisteren, samen zingen over Hem. Samen ÉÉN zijn, het lijkt vanzelf te gaan op vakantie met Beter Uit.