Over deze reis

3-daagse conferentie rondom het gedachtegoed van Henri Nouwen

Thema: Een parel in Gods ogen

U wordt van harte uitgenodigd om alweer de zesde conferentie rond het gedachtegoed van Henri Nouwen mee te maken. De vorige conferenties zijn door onze gasten zeer gewaardeerd en we kijken daar met veel vreugde op terug. Op veler verzoek organiseren we de zesde conferentie, wederom georganiseerd door Hour of Power en Beter Uit, en opnieuw in het sfeervolle en comfortabele bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt. U kunt zich nu alvast inschrijven voor deze conferentie, zodat u verzekerd bent van een plekje.
In 2020 was het thema “Vaderhart van God” en voor 2021 hopen wij invulling te geven aan het thema “Een parel in Gods ogen”. Titel van één van de best gelezen boeken van Henri Nouwen. Schrijver Henri Nouwen is nog altijd populair en inspireert hij velen. Wereldwijd zijn ruim zeven miljoen boeken verkocht en in meer dan 30 landen vertaald. Eén van zijn bekendste uitspraken is elke zondag bij Hour of Power te horen: “Je bent niet wat je doet, je bent niet wat je hebt, je bent niet wat anderen van je zeggen. Je bent Gods geliefde kind.”

Bijzonder is dat de we op de tweede conferentiedag mogen herdenken dat Henri Nouwen 25 jaar geleden in Hilversum overleed. Uiteraard zullen we daar gepast bij stilstaan.

Lezingen

Sprekers dit jaar zijn Leo Fijen, Bisschop Gerard de Korte, Gor Khatchikyan en ds. Almatine Leene. Deze sprekers geven een persoonlijke invulling aan het thema. Jan van den Bosch presenteert de conferentie. Naast de inspirerende sprekers is er ruimte voor stille tijd, persoonlijke bezinning en goede gesprekken met conferentiegangers.

Leo Fijen

Leo Fijen is een gepassioneerde historicus, presentator en schrijver en was tot 2019 hoofdredacteur levensbeschouwing van KRO-NCRV. Als tv-maker en presentator is hij bekend van programma’s als Kruispunt, Kloosterserie, het eilandgevoel van Schiermonnikoog….Hij is elke zondagochtend te zien in Het Geloofsgesprek, heeft vele boeken op zijn naam staan en is directeur van de katholieke uitgeverij Adveniat.

Leo volgt Henri’s spoor en legt met voorbeelden uit zijn eigen leven uit wat de weg is om een kind van God te zijn. Want dan ben je geliefd en leef je van Zijn genade, in alle vrijheid, vanuit de gegeven belofte. Hij vertelt hoe je vanuit de belofte kunt leven, aan de hand van Henri Nouwen. Met Jan van den Bosch schreef Leo drie boeken over Henri Nouwen.

Bisschop de Korte

Monseigneur mr. dr. Gerard de Korte is een van de meest inspirerende bisschoppen van ons land. Begonnen als hulpbisschop in het aartsbisdom Utrecht, werd hij later bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden en op dit moment van het bisdom Den Bosch. Gerard de Korte staat bekend als een communicatieve bruggenbouwer. Hij slaat bruggen tussen verleden en heden, tussen geloof en wetenschap, populaire cultuur en kerktraditie, tussen jong en oud, politiek en Kerk, en niet in de laatste plaats tussen katholieken en protestanten.

Gor Khatchikyan

Gor Khatchikyan is een bevlogen Armeens-Nederlandse arts, schrijver en spreker. Hij verwierf landelijke bekendheid door het VPRO-programma Premier gezocht te winnen. Tijdens de huidige Coronacrisis is hij veelvuldig in het nieuws door optredens in tv-programma’s zoals Hour of Power, krantenberichten, en vlogs door zijn werk als spoedeisende hulparts. Ook treedt hij regelmatig, met name in kerken en kringen, op als gewaardeerd spreker.

Ds. Almatine Leene

Almatine Leene is een geliefde predikant, theologe en schrijfster. Op jonge leeftijd ervoer Leene een roeping voor het predikantschap. Ze is lange tijd verbonden geweest aan de Nederduits Gereformeerde Kerk van Stellenbosch Wes. Tegenwoordig is zij de eerste vrouwelijke predikant binnen de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Ze schreef een boek over het thema “Weten wat je gelooft.” Ook werd zijn in 2020 voor de periode van een jaar verkozen tot Theoloog des vaderlands.

Jan van den Bosch

Jan van den Bosch is tv-presentator en journalist. Jarenlang was hij het gezicht van de EO-jongerendag en de RondUit club. Naast ondernemer is hij presentator van onder andere Hour of Power. Hij maakte een aantal documentaires over het leven van Henri Nouwen en is initiatiefnemer én de drijvende kracht achter en tijdens de Henri Nouwen conferenties. Jan en Henri voelden een diepe vriendschap en verbondenheid rond de thema’s die zo bepalend waren voor Henri Nouwen. Hij heeft veel met Henri opgetrokken en was de laatste uren van zijn leven bij Henri.

Bestemming

Helvoirt

Helvoirt is het op een na grootste dorp in de gemeente Haaren. Als u geïnteresseerd bent in het leven en werk van Vincent van Gogh, dan kunt u eigenlijk niet om Helvoirt heen. Hier zijn namelijk diverse sporen van de schilder terug te vinden; bijvoorbeeld de oude Hervormde kerk waar zijn vader dominee was en de graven van zijn oom en tante te vinden zijn.

In de omgeving van Helvoirt ligt het nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, dit is meer dan de moeite waard om te bezoeken. Het wordt ook wel eens de Brabantse Sahara genoemd! U vindt hier grote zandvlaktes, heide en bossen. Een prachtig gebied om door het stuifzand te struinen, een fietstocht door uitgestrekte bossen te maken of te mountainbiken over zandheuvels. Tijdens deze conferentie zullen we hier met elkaar ook een uitgebreide wandeling maken zodat u kunt genieten van deze indrukwekkende omgeving.

Ook ideaal voor een wandeling is het natuurgebied het Helvoirts Broek of landgoed Zwijnsbergen. Dit is een historische buitenplaats. Het landgoed bestaat uit het hoofdhuis met voormalig koetshuis en oranjerie, een portierswoning, een tuinmanswoning, een boerderij met bijgebouwen, park, weilanden en bos. Het bos en een gedeelte van het park zijn vrij toegankelijk voor wandelaars.

Daarbij is Helvoirt centraal gelegen tussen de drie grote steden Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. Mocht u het leuk vinden om gezellig te gaan winkelen, een terrasje te pakken of een mooi museum te bezoeken dan kunt u hier zeker terecht.

Dagprogramma

dag
1

MA: Aankomst

In de loop van de ochtend wordt u van harte welkom geheten in het bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt. Tijdens het verblijf wordt u gevraagd om enkele malen met corvee te helpen.

12:00 uur:
De eerste bijeenkomst in de bovenzaal van Emmaus, met o.a. een welkomstwoord van Chris Tims, directeur van Hour of Power

13:00 uur
Warme maaltijd

14:15 uur
Middagbijeenkomst met Leo Fijen en groepsgesprekken

18:00 uur
Broodmaaltijd

20:00 uur
Bijeenkomst in de bovenzaal met videobeelden, muzikale bijdragen en diverse levensverhalen.

21:00 uur
Nadere kennismaken met uw mededeelnemers onder het genot van een hapje en drankje, dat u wordt aangeboden.

dag
2

DI:

08:00 uur
Ontbijtbuffet

10:00 uur
Bijeenkomst in de bovenzaal met bisschop de Korte

12:00 uur
Herdenking overlijden Henri Nouwen op 21 september 1996. Onder voorbehoud hoopt Laurent Nouwen (broer van Henri) aanwezig te zijn. Laurent draagt mede het gedachtegoed van Henri Nouwen in Nederland uit, en is voorzitter van de Henri Nouwen stichting. Daarnaast is aanwezig Drs. Barbara Zwaan., Barbara heeft een dieptestudie verricht naar de werken van Henri Nouwen en geeft daarin les aan de Academie voor Geesteswetenschappen in Utrecht. Ook brengt zij Henri’s gedachtengoed in de praktijk als geestelijk verzorger onder kwetsbare mensen. Namens de conferentiegangers zullen we aan Laurent Nouwen een blijvende herinnering aan de 25ste sterfdag van zijn broer overhandigen.

13:00 uur
Warme maaltijd

14:00 uur
Vrije middag met opties
- Gezamenlijke of privé wandeling in het schitterende natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen, de Sahara van Brabant. Struin door het stuifzand of wandel door bossen en heide en laat je gedachten gaan.

15:30 uur
Ontmoeting in de bovenzaal met goede gesprekken.

17:00 uur
Stiltemomenten, luisteren naar muziek en zingen in de kapel

18:00 uur
Broodmaaltijd

20.00 uur
Bijeenkomst met Gor Katchikyan.

21:30 uur
Gezellig samenzijn met een hapje en een drankje, dat u wordt aangeboden.

dag
3

WO

07:00 uur
Stille tijd in de kapel

08:00 uur
Ontbijtbuffet.

10:00 uur
Bijeenkomst met ds. Almatine Leene.

13:00 uur
Warme maaltijd

14:30 uur
Afsluitende bijeenkomst

15:30 uur
Koffie, thee en einde conferentie

Accommodaties

Bezinningscentrum Emmaus

Helvoirt, Nederland
In het voormalige klooster van de Paters van het Goddelijke Woord, is het Bezinningscentrum Emmaus gehuisvest. Rustig gelegen in een mooie groene omgeving nabij de Loonse en Drunse Duinen. Gasten komen volledig tot rust. De kamers zijn eenvoudig maar keurig in gericht . Er zijn kamers met en zonder badkamer. Er zijn verschillende zalen en een kapel, verder nog een winkeltje met christelijke artikelen.

Vervoer

Eigen vervoer
Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer. Circa 10 dagen voor aanvang van de reis versturen wij aanvullende informatie over het begin van het programma en de gewenste aankomsttijd.

Vertrekdata

Inbegrepen

 • 2 overnachtingen op een 2-persoonskamer met gedeelde badkamer en toilet
 • Alle maaltijden (ontbijt, lunch en diner)
 • Onbeperkt koffie en thee
 • Hapjes en drankjes na de avondbijeenkomsten
 • Lakenpakket
 • Lezingen, groepsgesprekken en excursie
 • Conferentie materiaal

Niet inbegrepen

 • Vervoer naar bezinningscentrum Emmaus
 • Toeristenbelasting 4,00p.p.
 • Reserveringskosten 12,50 p.p.
 • Evt. handdoekenpakket 4,50 per persoon
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Toeslag 2-persoonskamer voor alleengebruik met gedeelde badkamer en toilet op de gang: 25,-
 • Toeslag 2-persoonskamer met douche en toilet op de kamer (gerenoveerd - gebouw Rafael): 25,- per persoon
 • Toeslag 2-persoonskamer met douche en toilet op de kamer voor alleengebruik (gerenoveerd - gebouw Rafael): 45,-
 • Toeslag 1-persoonskamer in de nieuwe vleugel (gebouw Gabriel): 55,-
 • Toeslag 2-persoonskamer in de nieuwe vleugel (gebouw Gabriel): 35,- per persoon

Overige informatie

Het is mogelijk om u als daggast op te geven voor 20, 21 of 22 september. De kosten zijn 39,- p.p. incl. 2 maaltijden en het bijwonen van de lezingen. Indien u interesse heeft kunt u zich alleen per mail of telefonisch aanmelden.

Helaas is de conferentie VOL. Mocht u op de wachtlijst willen dan kunt u contact met ons opnemen.

088-310 0500
of
info@beter-uit.nl

Reisleiding