Over deze reis

Eilandhoppen op de Wadden

Nieuw dit jaar is deze bijzondere reis: Eilandhoppen over vier Waddeneilanden: Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland. Wij laten je zien dat Nederland fantastisch is. Je hoeft echt niet ver weg om een unieke ervaring te beleven die je samen met andere christelijke singles kunt delen. Vanaf het moment dat we met elkaar op de boot naar Texel stappen, begint die bijzondere eiland ervaring. Ieder eiland heeft een eigen karakter en sfeer. En alleen al de overtochten zelf zijn bijzonder: per watertaxi, voormalige vissersboot of rib. Op de meeste eilanden staat een fiets voor je klaar zodat je er ook even lekker zelf op uit kan of ’s avonds gezellig naar een terrasje kunt fietsen. Er gaat natuurlijk ook een eigen Beter Uit reisleider om samen met jullie de unieke Beter Uit sfeer inhoud te geven. Wacht niet te lang; er kunnen maar 11 deelnemers mee.


Ps. Zodra de informatie over al de accommodaties vast staat zal dit op de site komen te staan.

Bestemming

Algemene informatie

In noordwest Europa aan de Noordzee ligt Nederland. De oostgrens is met Duitsland en in het zuiden grenst ons land aan België. Het grootste deel van Nederland heeft een vlak landschap, waarvan een vierde deel onder zeeniveau ligt. In het oosten (stuwwallen) en zuiden zijn wat hoger gelegen delen. Ons landschap bestaat uit cultuurlandschappen en beheerde natuurgebieden met bos, duin en heide, naast de nationale parken, zoals de Veluwezoom en De Hoge Veluwe in Gelderland. Nederland is een constitutionele monarchie, die verdeeld is twaalf provincies.

Informatie over Nederland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Nederland

Beste reistijd

Nederland is een bestemming voor eigenlijk alle seizoenen. In het voorjaar leent het westen bij uitstek zich voor een bezoek aan de vele, kleurrijke bloemenvelden. In de zomer is het aangenaam verblijven aan de kustgebieden, de meren en op de Waddeneilanden. Het najaar is een mooie periode voor de bossen en de heide in veelal het midden, zuiden en oosten van het land.

Klimaat

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers. In het land is er wel enig verschil door meer of minder invloed van de Noordzee. Aan de kust en in de noordelijke helft van Nederland zijn de winters vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Naar het oosten en zuidoosten toe krijgt het klimaat meer trekken van een landklimaat: de winters zijn daar strenger, de zomers zonniger en ook droger met minder wind. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. Het zuidelijke deel van Nederland is de warmste en zonnigste streek van het land.

Eten & drinken

Het eten in Nederland wordt vaak als typisch en bijzonder bestempeld. Tweemaal per dag wordt er brood gegeten met in de avond een warme maaltijd, vaak bestaande uit aardappels, groente en vlees. Typisch voor Nederland zijn de vele stampotten als boerenkool en hutspot. Maar ook bijvoorbeeld asperges in het voorjaar. Als broodbeleg zijn vlokken en gestampte muisjes uniek en bij de koffie een heerlijke stroopwafel, bitterkoekje of gevulde koek, of lokaal een Zeeuwse bol of Limburgse vlaai. De Nederlandser houden veelal van zoet maar zijn ook geliefde kaas- en worsteters. Dropjes zullen niet in huis ontbreken en Hollandse zoute haring is een lekkernij.

Taal

Onze voertaal is Nederlands, maar bijna elk deel van Nederland kent zijn eigen dialect; van het inslikken van bepaalde letters, soms knauwerig, dan weer zangerig en soms moeilijk te verstaan. Fries is een officieel erkende taal in ons land.

Wist u dat?

- Nederlanders gemiddeld de langste mensen ter wereld zijn?
- Er meer fietsen dan mensen zijn?
- Meer dan een kwart van Nederland onder de zeespiegel ligt?

Dagprogramma

dag
1

ZA: Naar Texel

We ontmoeten elkaar in de haven van Den Helder vanwaar we de overtocht naar Texel maken. We verblijven in het groepshuis of Stayokay Hostel. Het avontuur kan beginnen! In de avond is uiteraard volop gelegenheid elkaar te leren kennen en meer over het programma te horen. De reisleider houdt een bijeenkomst.

dag
2

ZO: Vrije dag

Een vrije dag op Texel. Indien mogelijk wonen we samen de dienst bij in het prachtige kerkje. De verdere dag is ter vrije besteding. Huur bijvoorbeeld een fiets zodat je er met elkaar op uit kunt. Fiets eens langs het Juttersmuseum of maak een prachtige tocht door de duinen. Natuurlijk maken we met elkaar in de avond een heerlijke maaltijd klaar!

dag
3

MA: Texel - Vlieland

We stappen aan boord van een watertaxi, voormalige vissersboot of een snelle rib om de overtocht naar Vlieland te maken. Vlieland is een langgerekt eiland, ook wel de Sahara van het noorden genoemd en kent maar één dorpje: Oost-Vlieland. Hier speelt zich het eilandleven af. Verder op het eiland kan de natuur zijn vrije gang gaan; fantastisch. ’s Avonds sluiten we de dag al zingend bij het kampvuur op het strand af; heel bijzonder.

dag
4

DI: Vlieland - Terschelling

We gaan weer verder. Met een snelle ribs of historische zeilboot maken we de overtocht naar Terschelling, De aankomst in de haven van West- Terschelling vergeet je niet snel! Langzaam zie je het dorp met als blikvanger de vuurtoren ‘Brandaris’ opdoemen. Per fiets gaan we naar ons verblijf, waar we de komende twee nachten verblijven.

dag
5

WO: Terschelling

Terschelling is bij uitstek een eiland om op de fiets verkennen. En dat gaan we ook doen. We gaan naar ’Oostend’ waar we hikend op de Boschplaat rondzwerven. Uniek op Terschelling is wad kanoën (optioneel) naar een zeehondenbank. Als je geluk hebt, steekt een zeehond nieuwsgierig zijn kop boven water vlak naast je kano!

dag
6

DO: Terschelling - Ameland

We trotseren de elementen van de Waddenzee. Met een watertaxi maken we de overtocht van Terschelling naar Ameland. We vertrekken bij vloed en varen zover we kunnen. Een prachtige tocht over de Waddenzee met de meest mooie vergezichten. Afhankelijk van de omstandigheden zijn we 2-3 uur onderweg voordat we in de haven van Ameland aanmeren. In de avond zoeken we een gezellig restaurant om met elkaar te genieten van een heerlijke maaltijd.

dag
7

VR: Ameland

Weer een heel nieuw eiland om te ontdekken! Wist je dat er op Ameland een fietspad loopt vanaf de vuurtoren op het westelijke puntje naar het Oerd, in het oosten van het eiland? Het mooie is dat het strand altijd dichtbij is. Hier kun je lekker uitwaaien, een wandeling maken, zwemmen of misschien wil je wel leren kitesurfen. Stap zeker ook eens op de fiets om de gezellige dorpjes Nes, Ballum en Hollum te verkennen. Vergeet niet te stoppen bij Hotel Nobel om het lokale likeurtje Nobeltje te proeven. Natuurlijk mag tijdens deze reis een wadloop ervaring niet ontbreken. Dit is een van de meest unieke avonturen die je in Nederland kunt doen. En dat gaan we dan ook zeker doen. Een lokale Amelander, opgegroeid op het Wad en met strandjutten, neemt ons tijdens eb mee, terwijl hij enthousiast vertelt over al het leven op het Wad. Een prachtige tocht om deze reis onvergetelijk te maken.

dag
8

ZA: Ameland - Holwerd

Vanmorgen heb je nog volop de tijd om Ameland verder te ontdekken. ’s Middags stappen we op de fiets richting de veerboot die ons naar Holwerd brengt. Helaas….. deze zo bijzondere reis is ten einde. Maar we weten eigenlijk wel zeker dat je deze ervaringen nooit meer zult vergeten.

Accommodaties

Stayokay hostel den Burg

Texel, Nederland
Dit twee-sterren modern ingerichte hostel is centraal gelegen op Texel, op loopafstand van het levendige centrum van Den Burg. Er is een restaurant aanwezig, gratis WIFI en je kunt fietsen huren om het eiland zelf te gaan verkennen. Alle kamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet.


Vervoer

Eigen vervoer
Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer. Circa 10 dagen voor aanvang van de reis versturen wij aanvullende informatie over het begin van het programma en de gewenste aankomsttijd.

Vertrekdata

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen in comfortabele groepsaccommodatie of hostel
 • Ontbijt
 • Fietshuur op Vlieland, Terschelling en Ameland
 • Overtochten vaste land - waddeneiland v.v.
 • Overtochten tussen de diverse eilanden
 • Waddenzwerftocht Ameland
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Lunches
 • Diners
 • Fooien
 • Reserveringskosten 25,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.

Overige informatie

Zodra er meer informatie over de accommodaties beschikbaar is zullen wij dit op de site vermelden.

Het minimum aantal deelnemers voor deze reis is 10 personen.

Het programma is afhankelijk van de weersomstandigheden en het tij.

Reisleiding

Elly Jonkman

Reisleider Beter Uit sinds 1990.

In welke landen ben je geweest?

Vele Europese bestemmingen en Amerika, Sri Lanka, Vietnam, Afrika en Israël.

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Je bent met gelijkgestemden op reis, kunt je geloof delen; kerkmuren vallen weg. We respecteren elkaars mening, stellen geen hoge eisen; je mag jezelf zijn, wie je ook bent!

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Zo kunnen we samen genieten van Gods machtige schepping en natuur, van ‘s ochtends (soms héél) vroeg tot in het late uur! Ik zie er naar uit wanneer we weer met elkaar op reis kunnen gaan!