Over deze reis

Eilandhoppen op de Wadden

Nieuw dit jaar is deze bijzondere reis: Eilandhoppen over vier Waddeneilanden: Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland. Wij laten je zien dat Nederland fantastisch is. Je hoeft echt niet ver weg om een unieke ervaring te beleven die je samen met andere christelijke jongeren kunt delen. Vanaf het moment dat we met elkaar op de boot naar Texel stappen, begint die bijzondere eiland ervaring. Ieder eiland heeft een eigen karakter en sfeer. En alleen al de overtochten zelf zijn bijzonder: per watertaxi, voormalige vissersboot of rib. Op de meeste eilanden staat een fiets voor je klaar zodat je er ook even lekker zelf op uit kan of ’s avonds gezellig naar een terrasje kunt fietsen. Er gaat natuurlijk ook een eigen Beter Uit reisleider om samen met jullie de unieke Beter Uit sfeer inhoud te geven. Wacht niet te lang; er kunnen maar 11 deelnemers mee.

Bestemming

Algemene informatie

In noordwest Europa aan de Noordzee ligt Nederland. De oostgrens is met Duitsland en in het zuiden grenst ons land aan België. Het grootste deel van Nederland heeft een vlak landschap, waarvan een vierde deel onder zeeniveau ligt. In het oosten (stuwwallen) en zuiden zijn wat hoger gelegen delen. Ons landschap bestaat uit cultuurlandschappen en beheerde natuurgebieden met bos, duin en heide, naast de nationale parken, zoals de Veluwezoom en De Hoge Veluwe in Gelderland. Nederland is een constitutionele monarchie, die verdeeld is twaalf provincies.

Informatie over Nederland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Nederland

Beste reistijd

Nederland is een bestemming voor eigenlijk alle seizoenen. In het voorjaar leent het westen bij uitstek zich voor een bezoek aan de vele, kleurrijke bloemenvelden. In de zomer is het aangenaam verblijven aan de kustgebieden, de meren en op de Waddeneilanden. Het najaar is een mooie periode voor de bossen en de heide in veelal het midden, zuiden en oosten van het land.

Klimaat

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers. In het land is er wel enig verschil door meer of minder invloed van de Noordzee. Aan de kust en in de noordelijke helft van Nederland zijn de winters vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Naar het oosten en zuidoosten toe krijgt het klimaat meer trekken van een landklimaat: de winters zijn daar strenger, de zomers zonniger en ook droger met minder wind. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. Het zuidelijke deel van Nederland is de warmste en zonnigste streek van het land.

Eten & drinken

Het eten in Nederland wordt vaak als typisch en bijzonder bestempeld. Tweemaal per dag wordt er brood gegeten met in de avond een warme maaltijd, vaak bestaande uit aardappels, groente en vlees. Typisch voor Nederland zijn de vele stampotten als boerenkool en hutspot. Maar ook bijvoorbeeld asperges in het voorjaar. Als broodbeleg zijn vlokken en gestampte muisjes uniek en bij de koffie een heerlijke stroopwafel, bitterkoekje of gevulde koek, of lokaal een Zeeuwse bol of Limburgse vlaai. De Nederlandser houden veelal van zoet maar zijn ook geliefde kaas- en worsteters. Dropjes zullen niet in huis ontbreken en Hollandse zoute haring is een lekkernij.

Taal

Onze voertaal is Nederlands, maar bijna elk deel van Nederland kent zijn eigen dialect; van het inslikken van bepaalde letters, soms knauwerig, dan weer zangerig en soms moeilijk te verstaan. Fries is een officieel erkende taal in ons land.

Wist u dat?

- Nederlanders gemiddeld de langste mensen ter wereld zijn?
- Er meer fietsen dan mensen zijn?
- Meer dan een kwart van Nederland onder de zeespiegel ligt?

Dagprogramma

dag
1

DO: Den Helder – Texel

We ontmoeten elkaar in de haven van Den Helder vanwaar we de overtocht naar Texel maken. We verblijven in het groepshuis of Stayokay Hostel. Het avontuur kan beginnen! In de avond is uiteraard volop gelegenheid elkaar te leren kennen en meer over het programma te horen. De reisleider houdt een bijeenkomst.

dag
2

VR: Texel

Na het ontbijt staat de eerste excursie al te wachten. We gaan het Nationale Park “Duinen van Texel” te voet ontdekken; een uniek duingebied. Natuurlijk eindigen we in een leuke strandtent waar je kunt genieten van een Texelse Skuumkoppe of een lekker broodje. De middag is vrij zodat je er zelf op uit kunt gaan. Huur gerust een fiets om meer van het eiland te ontdekken en bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan het Juttersmuseum, maak een paardrijtocht door de duinen of ontdek de gezellige dorpjes op Texel.

dag
3

ZA: Texel - Vlieland

We stappen aan boord van een watertaxi, voormalige vissersboot of een snelle rib om de overtocht naar Vlieland te maken. Vlieland is een langgerekt eiland, ook wel de Sahara van het noorden genoemd en kent maar één dorpje: Oost-Vlieland. Hier speelt zich het eilandleven af. Verder op het eiland kan de natuur zijn vrije gang gaan; fantastisch. Ons tentenkamp staat op de mooiste camping van de Wadden, slechts een duin verwijderd van het strand. Hier verblijven we twee nachten. Hoe mooi om de dag al zingend bij het kampvuur op het strand af te sluiten.

dag
4

ZO: Vrije dag

Een vrije dag op Vlieland. Indien mogelijk wonen we samen de dienst bij in het prachtige kerkje. De verdere dag is ter vrije besteding. Je hebt op Vlieland een fiets tot je beschikking zodat je er met elkaar op uit kunt. Fiets eens langs de dijk van de Waddenzee naar het Posthuys en vervolgens door het uitgestrekte duingebied naar het Noordzee-strand. Natuurlijk maken we met elkaar in de avond een heerlijke maaltijd klaar!

dag
5

MA: Vlieland - Terschelling

We gaan weer verder. Met een snelle ribs of historische zeilboot maken we de overtocht naar Terschelling, De aankomst in de haven van West- Terschelling vergeet je niet snel! Langzaam zie je het dorp met als blikvanger de vuurtoren ‘Brandaris’ opdoemen. Per fiets gaan we naar de camping in de bossen, waar we de komende twee nachten verblijven.

dag
6

DI: Terschelling

Terschelling is bij uitstek een eiland om op de fiets verkennen. En dat gaan we ook doen. We gaan naar ’Oostend’ waar we hikend op de Boschplaat rondzwerven. Uniek op Terschelling is wad kanoën (optioneel) naar een zeehondenbank. Als je geluk hebt, steekt een zeehond nieuwsgierig zijn kop boven water vlak naast je kano!

dag
7

WO: Terschelling - Ameland

We trotseren de elementen van de Waddenzee. Met een historisch zeilschip maken we de overtocht van Terschelling naar Ameland. We vertrekken bij vloed en varen zover we kunnen. Met elkaar hijsen we de zeilen en varen door de smalle geulen. Wees gerust, er is een ervaren schipper aan boord. Als het eb wordt en we niet verder kunnen varen, valt dit mooie zeilschip droog op het Wad. En dan kun je een klein stukje wadlopen! Langzaam zien we het water weer de Waddenzee instromen. Zodra het zeilschip loskomt, zeilen we verder tot de haven van Ameland. Afhankelijk van het tijdsstip van aankomst fietsen we naar de camping of slapen we aan boord van het zeilschip.

dag
8

DO: Ameland

Weer een heel nieuw eiland om te ontdekken! Wist je dat er op Ameland een fietspad loopt vanaf de vuurtoren op het westelijke puntje naar het Oerd, in het oosten van het eiland? Het mooie is dat het strand altijd dichtbij is. Hier kun je lekker uitwaaien, een wandeling maken, zwemmen of misschien wil je wel leren kitesurfen. Stap zeker ook eens op de fiets om de gezellige dorpjes Nes, Ballum en Hollum te verkennen. Vergeet niet te stoppen bij Hotel Nobel om het lokale likeurtje Nobeltje te proeven.

dag
9

VR: Ameland

Natuurlijk mag tijdens deze reis een wadloop ervaring niet ontbreken. Dit is een van de meest unieke avonturen die je in Nederland kunt doen. En dat gaan we dan ook zeker doen. Een lokale Amelander, opgegroeid op het Wad en met strandjutten, neemt ons tijdens eb mee, terwijl hij enthousiast vertelt over al het leven op het Wad. Een prachtige tocht om deze reis onvergetelijk te maken.

dag
10

ZA: Ameland - Holwerd

Vanmorgen heb je nog volop de tijd om Ameland verder te ontdekken. ’s Middags stappen we op de fiets richting de veerboot die ons naar Holwerd brengt. Helaas….. deze zo bijzondere reis is ten einde. Maar we weten eigenlijk wel zeker dat je deze ervaringen nooit meer zult vergeten.

Accommodaties

Groepsverblijf Zwaluwhof

De Koog, Nederland
Tegenover het "Kamperfoelie bos" ligt de uniek gelegen groepsaccommodatie Zwaluwhof. Vlakbij badplaats De Koog, op 10 minuten loopafstand naar overdekt zwembad “Calluna” en slechts 15 minuten fietsen naar Ecomare. Het verblijf is geschikt voor groepen tot 46 personen verdeeld over drie gebouwen op een perceel van 1 hectare omringd door veel groen. Er is Wifi in de Schapenboet en op het terras.

In de traditionele Texelse “Schapenboet” zijn op de begane grond een ruime keuken, een gemeenschappelijke ruimte met lounge hoek, twee toiletten en twee douches. Op de eerste verdieping is een slaapzolder. De keuken is ingericht om zelf maaltijden te bereiden voor grote groepen.

Op het grote recreatie terrein zijn tuintafels met stoelen aanwezig, een BBQ en een pingpongtafel. Op het grasveld staan voetbalgoaltjes, volleybalnet en korfbalpalen. Er is voldoende ruimte voor diverse sport -en teambuilding activiteiten. Voor 's avonds is er een kampvuur plek.

Camping Waddeneilanden

Vlieland, Nederland
Tijdens deze tocht verblijf je op verschillende campings. Op iedere camping hebben we een eigen tentenkamp, waar we slapen in 1-persoons windbestendige koepeltentjes. Een slaapmatje en een lamp zijn aanwezig. Vergeet niet je eigen kussen en slaapzak mee te nemen. Net zoals een powerbank want, niet overal is elektriciteit aanwezig. Over het algemeen is er wel Wifi, maar je 4G functioneert beter. Uiteraard zijn er ook sanitaire voorzieningen. Met elkaar maken we iedere dag het ontbijt en diner klaar. Kook- en eetgerei is aanwezig, evenals kampeerstoeltjes en opklaptafels.

Kampeerterrein Stortemelk - Vlieland
https://stortemelk.nl

Natuurkampeerterrein West Terschelling - Terschelling
https://www.logerenbijdeboswachter.nl/groepskampeerterreinen/swartduin

Vakantiepark Klein Vaarwater - Ameland
https://www.kleinvaarwater-ameland.nl/

Vervoer

Eigen vervoer
Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer. Circa 10 dagen voor aanvang van de reis versturen wij aanvullende informatie over het begin van het programma en de gewenste aankomsttijd.

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Overtocht vaste land - waddeneilanden v.v.
 • Overtochten tussen de diverse eilanden
 • 2 overnachtingen in groepshuis/ Stayokay Texel
 • 7 overnachtingen in een 1-persoonstent incl. slaapmatje
 • Gebruik kampeer- en kookmateriaal
 • Fietshuur op Vlieland, Terschelling en Ameland
 • Waddenzwerftocht Ameland
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Maaltijdenpot ontbijt en diner 150,- p.p. (verplicht, aan de reisleider ter plaatse te betalen)
 • Lunches
 • Slaapzak en kussen
 • Badlinnen
 • Fooien
 • Reserveringskosten 25,-
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Reis- en annuleringsverzekering

Overige informatie

De minimale groepsgrootte is 10 personen.

Voor deze reis dien je in het bezit te zijn van een geldige paspoort of identiteitskaart.

Afhankelijk van het tij/weersomstandigheden kan het programma aangepast worden

Reisleiding

Dorien Kleine Rammelkamp

Reisleider Beter Uit sinds 2018.

In welke landen ben je geweest?

Israël, Kreta, Cuba, Madeira en Ierland.

Wat maakt reizen met Beter UIt zo fijn?

Het samen beleven van diverse activiteiten en met elkaar kunnen spreken over wat een ieder persoonlijk bezig houdt, maken dat er snel een binding met de reisgenoten ontstaat. Ik blijf mij verwonderen over hoe snel een groep onbekenden een hechte band met elkaar kan krijgen en de mooie vriendschappen die daaruit kunnen ontstaan. Dit maakt voor mij het reizen met Beter Uit zo bijzonder.

Waarom is de missie: Samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Door dagelijks met elkaar stil te staan in wat ons allen bindt, namelijk ons geloof, en dagelijks met elkaar mooie activiteiten te beleven, ontstaan mooie verbanden. Je leert elkaar ‘echt’ kennen en dit levert mooie, diepgaande, gesprekken op. Juist door deze verbinding wordt jouw reis meer dan een reis. Samen met de inzet van iedere deelnemer wil ik jouw reis onvergetelijk maken.